którą widzicie na zdjęciach udało mi się przygotować w 10 minut, a pozostały czas to już tylko i wyłącznie pieczenie. Spód przygotowany jest z pszennej mąki pełnoziarnistej. Nadzienie to jabłka prażone z cynamonem. Całość przykryta jest śnieżnobiałą pierzynką i chrupiącą, złocistą pierzynką. Ekspresowe ciasto na jesienne wieczory :) Spód: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru(...)Wykładamy ciasto i wylepiamy dokładnie dno. Pieczemy 10 minut 200*C. Wyjmujemy ciasto, wykładamy jabłka wymieszane z cynamonem. Białka ubijamy z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Wykładamy na jabłka i wyrównujemy. Po wierzchu posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 50-60 minut w 165*C lub do zezłocenia wierzchu. Wyjmujemy i chłodzimy w formie. Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzmielić kaszę w młynku. Od razu rozwieję również Wasze rozterki dotyczące kaszy jaglanej i uwierzcie mi, że jej gorycz jest kompletnie niewyczuwalna, więc naprawdę nie obawiajcie się o smak! Jabłka można zamienić np. na śliwki- których teraz pod dostatkiem- a co do aromatu, to można poeksperymentować i użyć innego lub całkowicie go pominąć, tak samo jak cynamon, którym został(...)prostu cierpki). Musisz, po prostu musisz wypróbować ten genialny w swojej prostocie przepis!!! :) * kasza jaglana- 100 g (lub gotowa mąka jaglana) * cukier- 100 g * jajka- 5 szt. * jabłka- 4 średnie * ekstrakt waniliowy- 1 łyżka (opcjonalnie) * cukier puder i szczypta cynamonu- do posypania (opcjonalnie) Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Całe jajka ubić z cukrem oraz ekstraktem na bardzo puszystą
Kraina Miodem Płynącałyżek śmietany 12 lub 18% 100g płatków kukurydzianych 1/4 szklanki cukru Składniki na warstwę jabłkową: 600g jabłek (waga po obraniu) 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie jabłek: Jabłka umyć, obrać i pokroić w słupki (grubość 1cm x 1cm). Skropić sokiem z cytryny. Wykonanie ciasta: Masło (100g) ucieramy mikserem na krem, dodajemy cukier, jajka, przesianą mąkę(...)masa stanie się jednolita. Tortownicę (średnica 25-26cm)wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Nakładamy do niej ciasto, na cieście układamy pokrojone w słupki jabłka. Pieczemy ciasto ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wykonanie kukurydzianego wierzchu: Masło (50g) wkładamy do rondelka, dodajemy śmietanę i 1/4 szklanki cukru. Gotujemy przez 3 minuty
Mania Wypiekaniastrzałem w dziesiątkę okazały się muffiny. Tak powstał przepis na pyszne babeczki z jabłkami i cynamonem. Składniki 100 g płatków gryczanych 200 g odtłuszczonego białego sera 3 jabłka 2 jajka 2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka bio proszku do pieczenia Ser biały przekładamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy płatki gryczane, cynamon(...)kardamon, proszek do pieczenia i mieszamy. Jabłka ścieramy na tarce i wraz z dwoma żółtkami i miodem dodajemy do masy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy z masą. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynek i wkładamy do foremek do muffin. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Dobrze jest
My Chcemy Jeśćzapraszam! Składniki na ciasto; 200 g mąki 30 g cukru pudru szczypta soli 100 g masła 1 jajko Składniki na nadzienie; 40 g masła 60 g cukru 3- 4 jabłka ( obrane i pokrojone w krązki bez gniazd nasiennych) cynamon do smaku Mąkę przesiać na stolnicę , dodac cukier, sól, masło pokrojone w kosteczkę. Na końcu dodac jajko i zagnieść ciasto(...)folie i schładzać w lodówce około pół godz. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelnie wsypujemy cukier a gdy zacznie lekko się karmelizowac dodajemy masło. Po chwili wrzucamy jabłka i dusimy około 5 minut. Przekładamy je do formy na tarte.Po wierzchu posypujemy cynamonem. ( ja użyłam ceramicznej). Ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na placek o średnicy
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczka cynamonu 1/4 łyzeczki soli 1 jajko Wykonanie Umyte,obrane ziemniaki i jablka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach . dodać cynamon,sól ,jajko i dobrze wymieszać .Jeśli jabłka mają dużo soku ,można dodać 1 czubatą łyżkę mąki . Kłaść na rozgrzany tłuszcz male placuszki i smażyć aż będą mialy ciemno brązowy kolor. Można podawać ze śmietaną , serkiem(...)homogenizowanym , na zdjęciu są z serkiem mascarpone. Można jeść bez dodatków . Jabłka nadają im kwaskową słodycz . Smacznego
Eli Gotowaniemargin-bottom: 0.21cm; } Specjalnie na Dzień Jabłka zainicjowany przez Tatter , chciałabym zaprezentować Wam Panią Szarlotkę. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, w związku z czym przepisów na nią mam zgromadzonych mnóstwo, od przesłodkiego Placka Niebo z masą orzechową, poprzez Szarlotkę z Budyniem, aż po amerykańskie Apple Pie. Dziś zaprezentuję jednak najklasyczniejszą z jabłecznikowych wersji, której kawałek mój(...)półkruchym spodzie 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła (200g) 2 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówki) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny cynamon 100g rodzynek Wymieszać mąką z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dorzucić masło i poszatkować
Przepysznik - BLW i nie tylkomąki pszennej razowej 250g masła 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 150g orzechów włoskich 2,5kg jabłek (najlepiej szarej renety) 2-3 łyżki brązowego cukru 1/3 szkl. żurawiny lub rodzynek Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę, szybko zagnieść. Podzielić na dwie części(...)bądź rodzynkami. Większą porcję ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki posmarowanej masłem i lekko oprószonej bułką tartą, wierzch ponakłuwać widelcem i również lekko obsypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka, a na wierzch wysypać zmielone orzechy włoskie i zetrzeć na tartce ciasto wyjęte z zamrażarki. Piec 40 minut w 180 C. Po wystudzeniu można też posypać cukrem pudrem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś kolejny przepis na ciasto z jabłkami, warte wypróbowania. A ci co lubią i jabłka i ser nie będą zawiedzeni! A więc miłego pichcenia ;-) Składniki; 2,5 szkl. mąki 2 żołtka 3 łyzki smietany 20 dag masła( może tez być margaryna) 2 łyzki cukru odrobina soli 40 dag białego sera 1/4 szkl. cukru 1 jajko oraz białka(...)które zostały z przygotowania ciasta 1 łyzeczka olejku waniliowego garść zurawiny 3 jabłka 1/3 szkl. cukru 1 łyzeczka cynamonu Zurawina do dekoracji i cukier puder Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy na pół godziny do lodówki a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Tortownice o rozmiarze 26 Cm. smarujemy masłem, dno wykładamy papierem
Radość kipiąca uśmiechem.Cynamonowiec z jabłkami i migdałami... Nie wiem jak u Was ale u mnie od samego rana pada deszcz, wręcz nastraja na jesienne smaki. Wyszperałam przepis na cynamonowiec z jabłkami wg przepisu babci, od siebie dodałam migdały i posypałam grubym cukrem. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska(...)łyżeczka sody 1,5 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki oleju 2 kwaskowe jabłka 3/4 szklanki płatków migdałowych Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po trochu cukier, następnie po jednym żółtku. Mąkę, cynamon, proszek i sodę przesypujemy przez sito, mieszamy i dodajemy do masy, na samym końcu dolewamy olej. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki lub w ósemki
Pelusiowa KuchniaZostało mi trochę zsiadłego mleka więc żeby się nie zmarnowało, upiekłam z niego pyszne racuszki z dodatkiem jabłek. Do przygotowania racuszków potrzebne nam są: szklanka zsiadłego mleka, szklanka mąki tortowej, 1 jajko, 2 jabłka, po szczypcie soli oraz sody, 3 łyżki cukru, jesli ktos lubi moze jeszcze dodac cukru waniliowego, w razie zbyt gęstej konsystencji odrobina mleka(...)szkl. Do naczynia przełożyć mąkę i dodać kolejno jajko, zsiadłe mleko, cukier, po szczypcie soli oraz sody. Zmiksować lub wymieszać wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy jabłka ( ja lubię jak są wyczuwalne i widoczne kawałki jabłek dlatego takie dodałam, jak ktoś nie lubi morze zetrzeć na tarce ) Na rozgrzaną patelnie (ja używam zawsze teflonowej i piekę
Gotowanie...to proste !Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do nich 3 łyżki masła i cukier waniliowy. Razem gotować, zrobić mus. Lecz nie do końca rozgotować jabłka. Ułożyć na przemian ryż i jabłka aż do wyczerpania. Jabłka posypywać cynamonem. Na zdjęciu ostatnią warstwą jest ryż, który również został posypany cynamonem. Na koniec można
W kuchni u Monikigodziny. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem (można wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia) i ponakłuwać widelcem. Mus jabłkowy: 2kg jabłek obrać i usunąć gniazda, pokroić na ćwiartki , niecała szklanka gorącej wody. Razem gotować do momentu aż jabłka się rozgotują. Na koniec dodać cukier (niekoniecznie) do smaku(...)zagotować. Pod koniec gotowania musu można dodać kilka kawałków jabłek i jeszcze chwilę pogotować - ale już nie rozgotowywać. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy i posypać lekko cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. Sztywno ubitą pianę wyłożyć na jabłka. Następnie ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach, rozsypując delikatnie
W kuchni u Monikiniecałe pół szklanki), 125g zimnej margaryny, 3g proszku do pieczenia (1 łyżeczka). Ponadto: 1 budyń waniliowy bez cukru, 2 czubate łyżki cukru, 0,5l mleka, 710g obranych i oczyszczonych jabłek, łyżka soku z cytryny, płaska łyżka cynamonu, cukier puder, masło lub margaryna do wysmarowania blachy. Przygotowanie: Ciasto: Margarynę pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto(...)ciasto na całą powierzchnię blachy. Ponakłuwać widelcem. Obrane i oczyszczone jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z łyżką soku z cytryny i cynamonem. Jabłka wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ugotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu ( 0,5 l mleka + 2 czubate łyżki cukru). Gorący budyń wylać na jabłka i równomiernie
W kuchni u Moniki