jabłka - 25490 przepisów (strona:304/1700)

Domowa granola jabłkowa 88

szklanka nerkowców   1 szklanka orzechów włoskich   0,5 szklanki suszonej morwy białej  mus z 2 jabłek  1/2 cynamonu świeżo startego  garść ususzonych jabłek   2 łyżki miodu lub syropu klonowego     szczypta soli himalajskiej Pr zygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz morwy białej, jabłek) dokładnie mieszamy w dużej misie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną(...)pergaminem i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok 20 min co chwilę mieszając. Na koniec dodajemy morwę i pokrojone suszone jabłka.   Możemy również dosypać żurawinę i zajadać z jogurtem i nasionami chia :)Inwencja dowolna

Łycha smaków
Ciasto kruche z jabłkami i bezą 137

Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami. Do wszelkich jabłeczników i szarlotek moim zdaniem najlepiej nadaje się szara reneta, ale na tą trzeba jeszcze trochę poczekać. Użyte przeze mnie owoce były wyjątkowo drobne i soczyste, stąd rozgotowałam(...)skórką a następnie przetarłam przez sito. Tak powstały mus zagęściłam mąką ziemniaczaną, choć dobry efekt uzyska się, dodając kisiel o wybranym smaku. Rzecz jasna, gdy używamy mniej soczyste jabłka, wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;)   Składniki: kruchy spód: 225g mąki 4 żółtka 1 płaska

Wrzosowa Polana
Szarlotka z budyniem 258

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jesienne wypieki to jest coś co bardzo lubie ze względu na moje ulubione ciasta z jabłkami czyli szarlotki.Przepisów na nie jest po prostu mnóstwo wiec testujemy. Na początek przedstawiam ją z budyniem. Szarlotka jest smaczna i warta wypróbowania. Zapraszam... Kruche ciasto: - 500 g mąki(...)mleka) - 1/2 l tłustego mleka - 1 łyżka masła - 5 białek - 180 g cukru Poza tym: - 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek - kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku) Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę

Kubki smaku
Niebo-placek z jabłkami i orzechami 147

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kiedy nadchodzi jesień zawsze w kuchni pachnie mi jabłkami, śliwkami, gruszkami, orzechami. Choć ten okres jest poniekąd dla mnie przygnębiający, gdyż nie lubie zimna i szybko kończących się dni o tyle czas spędzony w tym okresie w kuchni(...)konsumpcją. Żródło: "Wielkieżarcie" Kruche ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 200 g. masła 1/2 szkl. cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek najlepiej Szara Reneta (chodzi o to żeby były lekko kwaśne) 2 łyzki cukru 2 łyżki soku z cytryny Masa orzechowa: 25 dag. orzechów włoskich 1 szkl

Kubki smaku
Waniliowe ciasto z jabłkiem 112

szybkie ciasto. Ciasto rzeczywiście było szybkie w przygotowaniu a potem okazało się również bardzo smaczne. Składniki na: Waniliowe ciasto z jabłkiem dwie szklanki mąki 250g masła – jedna kostka 150g serka waniliowego dwie łyżeczki proszku do pieczenia trzy jabłka lub gruszki jedna […] The post Waniliowe ciasto z jabłkiem appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Ciasto jabłkowe z budyniem 112

Kiedyś jadłam u mego chłopaka ciasto jego babci z jabłkami i budyniem. Dostałam od koleżanki podobny przepis ale niestety nie jest to, to samo ale coś podobnego. Ciasto jest bardzo sytę więc dużo się go nie zje. Składniki: 1 szklanka mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej (np. wrocławska) 2 -3 jajka (w zależności od wielkości ^^) 2 łyżeczki proszku(...)fale. Gotujemy budyń pamiętając aby dodać do niego cukier. Im więcej cukru , tym bardziej słodkie ciasto. Ja zawsze słodzę na oko. Kiedy budyń w miarę ostygnie wykładamy go na jabłka. Następnie na samą górę dajemy drugą rozwałkowaną część ciasta. Również nakłuwamy górną część ciasta. Pieczemy w 190*C przez 50 minut. Uwaga! : Jeżeli zauważycie ,ze ciasto zaczyna za bardzo

W Moim Magicznym Domu
Crumble jabłkowe z nutą bazylii (czyli bazyliowa szarlotka bez ciasta) 109

być jaglana lub inny typ) 50g cukru (dodałam zwykły, w oryginalnym przepisie był puder) 50 ml oleju o smaku bazylii (dałam 30 ml bazyliowego i 20 ml rzepakowego)   Jabłka obrać, pokroić i poddusić z odrobiną wody i skórki cytrynowej. Płatki owsiane zmielić w blenderze i wymieszać z cukrem oraz mąką. Całość połączyć z olejem i dokładnie wyrobić (powinna(...)powstać grudkowata kruszonka). Jabłka wyłożyć na dno formy i posypać kruszoną. Piec około 30 minut w 190°C. Przed podaniem udekorować listkami bazylii lub posypać cukrem pudrem

Di gotuje
CIASTO SZARLOTKA 125

margaryny  5 żółtek  1/2 szklanki cukru kryształu  1 op. cukru waniliowego  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  *masa jabłkowa:  1,5-2kg jabłek  1/2 szklanki cukru  cynamon wg uznania  *pianka:  5 białek  1/4 szklanka cukru kryształu  2 kisiele żurawinowe  Sposób wykonania: Jabłka obrać, usunąć(...)proszkiem do pieczenia i szybciutko zagnieść ciasto.  Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, odciąć 3/4 ciasta wyłożyć nim blaszkę, nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć jabłka i posypać lekko cynamonem.  Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier i kisiele i wyłożyć na jabłka.  Z resztą ciasta zrobić kratkę i ułożyć

Prosto i Smacznie z Anetą
Makowiec z jabłkami 132

Dzisiaj zapraszam na makowiec z jabłkami, ciasto idealne na święta. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, cudownie wilgotne i bardzo proste do zrobienia. I co ważne, po kilku dniach smakuje, jakby dopiero było zrobione :) Składniki: 200 g maku (może być mielony) 1 łyżeczka olejku migdałowego 2 łyżki Amaretto 5 jabłek średniej wielkości 5 jajek 1 szklanka cukru(...)puszystą masę. Ja to robię mikserem. Do utartej masy dodajemy kaszę oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Robimy to jak najkrócej. Następnie do masy dodajemy mak i jabłka i całość mieszamy łyżką. Ponownie robimy to jak najkrócej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą makowo- jabłkową. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem

Smak mojego domu
BABKA KAWOWA Z JABŁKIEM 117

Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 180ml jogurtu naturalnego  3 łyżeczki proszku do pieczenia  5 jajek  3/4 szklanki oleju  1 szklanka cukru kryształu  4-5 jabłek (najlepiej reneta)  3 łyżki capuccino  Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem na sztywno dodając cukier, następnie dodać żółtka, olej, jogurt i całość krótko miksować. Wsypać mąkę przesianą(...)proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie do połączenia składników. Na koniec dodać capuccino. Obrać jabłka i pokroić w talarki lub kostkę. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylać 1/3 ciasta, wysypać połowę jabłek, na to kolejną partię ciasta, pozostałe jabłka i resztę ciasta. Piec przez 1h w 180 stopniach C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.  SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto cynamonowe z jabłkami 125

racji tego iż jest on fanatykiem ciasta a w szczególności jabłek i cynamonu to to połączenie jest dla niego idealne. Polecam wszystkim w szczególności w sezonie jabłkowym gdzie jabłek jest pod dostatkiem i nieraz nie wiadomo w jaki sposób już je przerobić :) Przepis otrzymałam od mamy lekko zmodyfikowałam bo nie miałam orzechów włoskich i rodzynek akurat pod ręką(...)całych jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju W 2 misce dokładnie miksujemy składniki by cukier się rozpuścił, dla leniwych polecam wersję z cukrem pudrem :) Dodatkowo   5 obranych jabłek pokrojonych w drobną kostkę Kruszonka 80 g mąki 50 g masła 50 g cukru pudru 1/2 cukru waniliowego ( ja daje cały a co tam ) Można ją przygotować wcześniej

Piekielna Kuchnia Pati
Watróbka drobiowa z jabłkiem 405

zajmuje dużo naszego czasu. Dzisiaj polecam wątróbkę z jabłkami. Pycha :) Talerze zostały wylizane. Zaczynamy:  Składniki: ok 500-600 g wątróbki drobiowej 1 cebula 3 jabłka mleko ok 1 szklanki 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka cukru sól, pieprz około 150-200 g masła pół szkłanki mąki  Wykonanie: Myjemy i czyścimy wątróbkę- usuwamy  żyłki i błony(...)Wkładamy do miski i zalewamy mlekiem- na  20 min. Wątróbce doda to kruchości. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy . Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Wątróbkę wyciągamy z miski, osuszamy ręcznikami. Do miski dajemy mąkę, paprykę, około 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszamy. Wątróbkę obtaczamy w mące- strzepujemy nadmiar mąki. Na rozgrzanym woku lub patelni rozpuszczamy masło. Smażymy na dużym

Smaki Edyty
Ciasto trociniak 344

cóż...całość jest lekka, delikatna, orzeźwiająca. Dodatkowym plusem będzie łatwość wykonania, wygląda na dość skomplikowane ciasto, ale w rzeczywistości jest to szybki biszkopt, masa budyniowa i galaretka z jabłkami, a wszystko pokryte jest chrupiącą warstwą podprażonych wiórek kokosowych. Polecam serdecznie. Składniki: biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 100 g mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku(...)dodać starte na tarce obrane jabłka. Wierzch. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i wiórki, lekko przyrumienić. Na biszkopt wyłożyć 3/4 masy budyniowej, na to wyłożyć galaretkę z jabłkami, na galaretkę pozostałą część masy budyniowej i wszystko przykryć jeszcze ciepłymi wiórkami. Schłodzić. Smacznego

na moim stole...
Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkiem 104

Składniki 500 g wątróbki gęsiej 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki smalcu gęsiego 1 jabłko 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka brązowego cukru mąka   Przygotowanie   Wątróbkę dokładnie umyłem, usunąłem błony i tłuszcz, pokroiłem na mniejsze kawałki. Cebulę obrałem i pokroiłem w piórka. Jabłka przeciąłem na cztery części, usunąłem gniazda nasienne i pokroiłem na mniejsze kawałki, jedną(...)ćwiartkę pokroiłem ze skórką. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki masła klarowanego. Wsypałem cukier i podgrzewałem na małym ogniu tak długo, aż cukier się z karmelizował. Dodałem cebulę i jabłka. Smażyłem 10 minut. W tym samym czasie na drugiej patelni roztopiłem smalec gęsi. Wątróbkę obtoczyłem w mące i smażyłem z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz

R'n'G Kitchen
Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. 242

masła, jest mniej kaloryczna, ale również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta nie jest też zakwaszana, więc jej kolor nie jest tak intensywny. A jej słodycz pochodzi z jabłek i niewielkiej ilości cukru, polecam! Smacznego. Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. Składniki: mała główka(...)czerwonej kapusty 2 słodkie jabłka ok. 250 ml wody 2 łyżki cukru sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Czerwoną kapustę myjemy, wycinamy głąb i szatkujemy, dodajemy też starte jabłka, wlewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy do miękkości kapusty, jabłka się rozgotują i nie będzie ich widać, ale spowodują że kapusta będzie pełna słodyczy. Dodajemy też trochę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię