szklanka nerkowców 1 szklanka orzechów włoskich 0,5 szklanki suszonej morwy białej mus z 2 jabłek 1/2 cynamonu świeżo startego garść ususzonych jabłek 2 łyżki miodu lub syropu klonowego szczypta soli himalajskiej Pr zygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz morwy białej, jabłek) dokładnie mieszamy w dużej misie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną(...)pergaminem i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok 20 min co chwilę mieszając. Na koniec dodajemy morwę i pokrojone suszone jabłka. Możemy również dosypać żurawinę i zajadać z jogurtem i nasionami chia :)Inwencja dowolna
Łycha smakówUwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami. Do wszelkich jabłeczników i szarlotek moim zdaniem najlepiej nadaje się szara reneta, ale na tą trzeba jeszcze trochę poczekać. Użyte przeze mnie owoce były wyjątkowo drobne i soczyste, stąd rozgotowałam(...)skórką a następnie przetarłam przez sito. Tak powstały mus zagęściłam mąką ziemniaczaną, choć dobry efekt uzyska się, dodając kisiel o wybranym smaku. Rzecz jasna, gdy używamy mniej soczyste jabłka, wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;) Składniki: kruchy spód: 225g mąki 4 żółtka 1 płaska
Wrzosowa Polanafont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jesienne wypieki to jest coś co bardzo lubie ze względu na moje ulubione ciasta z jabłkami czyli szarlotki.Przepisów na nie jest po prostu mnóstwo wiec testujemy. Na początek przedstawiam ją z budyniem. Szarlotka jest smaczna i warta wypróbowania. Zapraszam... Kruche ciasto: - 500 g mąki(...)mleka) - 1/2 l tłustego mleka - 1 łyżka masła - 5 białek - 180 g cukru Poza tym: - 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek - kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku) Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę
Kubki smakuascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kiedy nadchodzi jesień zawsze w kuchni pachnie mi jabłkami, śliwkami, gruszkami, orzechami. Choć ten okres jest poniekąd dla mnie przygnębiający, gdyż nie lubie zimna i szybko kończących się dni o tyle czas spędzony w tym okresie w kuchni(...)konsumpcją. Żródło: "Wielkieżarcie" Kruche ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 200 g. masła 1/2 szkl. cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek najlepiej Szara Reneta (chodzi o to żeby były lekko kwaśne) 2 łyzki cukru 2 łyżki soku z cytryny Masa orzechowa: 25 dag. orzechów włoskich 1 szkl
Kubki smakuszybkie ciasto. Ciasto rzeczywiście było szybkie w przygotowaniu a potem okazało się również bardzo smaczne. Składniki na: Waniliowe ciasto z jabłkiem dwie szklanki mąki 250g masła – jedna kostka 150g serka waniliowego dwie łyżeczki proszku do pieczenia trzy jabłka lub gruszki jedna […] The post Waniliowe ciasto z jabłkiem appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekKiedyś jadłam u mego chłopaka ciasto jego babci z jabłkami i budyniem. Dostałam od koleżanki podobny przepis ale niestety nie jest to, to samo ale coś podobnego. Ciasto jest bardzo sytę więc dużo się go nie zje. Składniki: 1 szklanka mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej (np. wrocławska) 2 -3 jajka (w zależności od wielkości ^^) 2 łyżeczki proszku(...)fale. Gotujemy budyń pamiętając aby dodać do niego cukier. Im więcej cukru , tym bardziej słodkie ciasto. Ja zawsze słodzę na oko. Kiedy budyń w miarę ostygnie wykładamy go na jabłka. Następnie na samą górę dajemy drugą rozwałkowaną część ciasta. Również nakłuwamy górną część ciasta. Pieczemy w 190*C przez 50 minut. Uwaga! : Jeżeli zauważycie ,ze ciasto zaczyna za bardzo
W Moim Magicznym Domubyć jaglana lub inny typ) 50g cukru (dodałam zwykły, w oryginalnym przepisie był puder) 50 ml oleju o smaku bazylii (dałam 30 ml bazyliowego i 20 ml rzepakowego) Jabłka obrać, pokroić i poddusić z odrobiną wody i skórki cytrynowej. Płatki owsiane zmielić w blenderze i wymieszać z cukrem oraz mąką. Całość połączyć z olejem i dokładnie wyrobić (powinna(...)powstać grudkowata kruszonka). Jabłka wyłożyć na dno formy i posypać kruszoną. Piec około 30 minut w 190°C. Przed podaniem udekorować listkami bazylii lub posypać cukrem pudrem
Di gotujemargaryny 5 żółtek 1/2 szklanki cukru kryształu 1 op. cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia *masa jabłkowa: 1,5-2kg jabłek 1/2 szklanki cukru cynamon wg uznania *pianka: 5 białek 1/4 szklanka cukru kryształu 2 kisiele żurawinowe Sposób wykonania: Jabłka obrać, usunąć(...)proszkiem do pieczenia i szybciutko zagnieść ciasto. Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, odciąć 3/4 ciasta wyłożyć nim blaszkę, nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć jabłka i posypać lekko cynamonem. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier i kisiele i wyłożyć na jabłka. Z resztą ciasta zrobić kratkę i ułożyć
Prosto i Smacznie z AnetąDzisiaj zapraszam na makowiec z jabłkami, ciasto idealne na święta. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, cudownie wilgotne i bardzo proste do zrobienia. I co ważne, po kilku dniach smakuje, jakby dopiero było zrobione :) Składniki: 200 g maku (może być mielony) 1 łyżeczka olejku migdałowego 2 łyżki Amaretto 5 jabłek średniej wielkości 5 jajek 1 szklanka cukru(...)puszystą masę. Ja to robię mikserem. Do utartej masy dodajemy kaszę oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Robimy to jak najkrócej. Następnie do masy dodajemy mak i jabłka i całość mieszamy łyżką. Ponownie robimy to jak najkrócej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą makowo- jabłkową. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem
Smak mojego domuSkładniki: 3 szklanki mąki tortowej 180ml jogurtu naturalnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 3/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru kryształu 4-5 jabłek (najlepiej reneta) 3 łyżki capuccino Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem na sztywno dodając cukier, następnie dodać żółtka, olej, jogurt i całość krótko miksować. Wsypać mąkę przesianą(...)proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie do połączenia składników. Na koniec dodać capuccino. Obrać jabłka i pokroić w talarki lub kostkę. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylać 1/3 ciasta, wysypać połowę jabłek, na to kolejną partię ciasta, pozostałe jabłka i resztę ciasta. Piec przez 1h w 180 stopniach C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąracji tego iż jest on fanatykiem ciasta a w szczególności jabłek i cynamonu to to połączenie jest dla niego idealne. Polecam wszystkim w szczególności w sezonie jabłkowym gdzie jabłek jest pod dostatkiem i nieraz nie wiadomo w jaki sposób już je przerobić :) Przepis otrzymałam od mamy lekko zmodyfikowałam bo nie miałam orzechów włoskich i rodzynek akurat pod ręką(...)całych jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju W 2 misce dokładnie miksujemy składniki by cukier się rozpuścił, dla leniwych polecam wersję z cukrem pudrem :) Dodatkowo 5 obranych jabłek pokrojonych w drobną kostkę Kruszonka 80 g mąki 50 g masła 50 g cukru pudru 1/2 cukru waniliowego ( ja daje cały a co tam ) Można ją przygotować wcześniej
Piekielna Kuchnia Patizajmuje dużo naszego czasu. Dzisiaj polecam wątróbkę z jabłkami. Pycha :) Talerze zostały wylizane. Zaczynamy: Składniki: ok 500-600 g wątróbki drobiowej 1 cebula 3 jabłka mleko ok 1 szklanki 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka cukru sól, pieprz około 150-200 g masła pół szkłanki mąki Wykonanie: Myjemy i czyścimy wątróbkę- usuwamy żyłki i błony(...)Wkładamy do miski i zalewamy mlekiem- na 20 min. Wątróbce doda to kruchości. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy . Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Wątróbkę wyciągamy z miski, osuszamy ręcznikami. Do miski dajemy mąkę, paprykę, około 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszamy. Wątróbkę obtaczamy w mące- strzepujemy nadmiar mąki. Na rozgrzanym woku lub patelni rozpuszczamy masło. Smażymy na dużym
Smaki Edytycóż...całość jest lekka, delikatna, orzeźwiająca. Dodatkowym plusem będzie łatwość wykonania, wygląda na dość skomplikowane ciasto, ale w rzeczywistości jest to szybki biszkopt, masa budyniowa i galaretka z jabłkami, a wszystko pokryte jest chrupiącą warstwą podprażonych wiórek kokosowych. Polecam serdecznie. Składniki: biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 100 g mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku(...)dodać starte na tarce obrane jabłka. Wierzch. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i wiórki, lekko przyrumienić. Na biszkopt wyłożyć 3/4 masy budyniowej, na to wyłożyć galaretkę z jabłkami, na galaretkę pozostałą część masy budyniowej i wszystko przykryć jeszcze ciepłymi wiórkami. Schłodzić. Smacznego
na moim stole...Składniki 500 g wątróbki gęsiej 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki smalcu gęsiego 1 jabłko 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka brązowego cukru mąka Przygotowanie Wątróbkę dokładnie umyłem, usunąłem błony i tłuszcz, pokroiłem na mniejsze kawałki. Cebulę obrałem i pokroiłem w piórka. Jabłka przeciąłem na cztery części, usunąłem gniazda nasienne i pokroiłem na mniejsze kawałki, jedną(...)ćwiartkę pokroiłem ze skórką. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki masła klarowanego. Wsypałem cukier i podgrzewałem na małym ogniu tak długo, aż cukier się z karmelizował. Dodałem cebulę i jabłka. Smażyłem 10 minut. W tym samym czasie na drugiej patelni roztopiłem smalec gęsi. Wątróbkę obtoczyłem w mące i smażyłem z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz
R'n'G Kitchenmasła, jest mniej kaloryczna, ale również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta nie jest też zakwaszana, więc jej kolor nie jest tak intensywny. A jej słodycz pochodzi z jabłek i niewielkiej ilości cukru, polecam! Smacznego. Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. Składniki: mała główka(...)czerwonej kapusty 2 słodkie jabłka ok. 250 ml wody 2 łyżki cukru sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Czerwoną kapustę myjemy, wycinamy głąb i szatkujemy, dodajemy też starte jabłka, wlewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy do miękkości kapusty, jabłka się rozgotują i nie będzie ich widać, ale spowodują że kapusta będzie pełna słodyczy. Dodajemy też trochę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię