jabłka - 25490 przepisów (strona:309/1700)

ciasto karmelowe z jabłkami 137

Ciasto Marlenka  tak nam ostatnio smakowało, że postanowiłam te karmelowe placki wykorzystać także w inny sposób. Przełożyłam je masą budyniową i jabłkami z galaretką. Lubię tego typu ciasta za to, że ładnie się kroją i są bardzo podzielne. A najlepiej smakują na trzeci dzień po upieczeniu, choć wtedy to już niewiele z nich zostaje... *duża blaszka(...)Składniki: na ciasto: 600 g mąki 120 g masła 200 g cukru 2 jajka 3 łyżki miodu 1 łyżka sody 1 łyżka octu na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru na masę budyniową: 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru 150 g masła dodatkowo: 4 herbatniki 4 kostki białej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
szarlotka ze skórką pomarańczową 121

Składniki: na ciasto: 500 g mąki 6 żółtek 250 g cukru pudru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu na piankę: 6 białek pozostałych z ciasta 1 szklanka cukru Składniki ciasta szybko zagnieść, podzielić(...)dwie nierówne części. Większą część wyłożyć na dnie blaszki, mniejszą wstawić do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i cynamonem i wymieszać ze skórką pomarańczową. Jabłka wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na pianę. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 40 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
makowiec z jabłkami 111

się oprzeć.  *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g maku 4-5  łyżek kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka ozdoby cukrowe Mak zalać 2 szklankami wody, gotować kilka minut po czym odsączyć na drobnym(...)garnku ustawić miskę. Wbić do niej jajka i ubijać je na parze powoli dodając cukier, aż masa będzie biała i puszysta. Do masy jajecznej dodać mak, masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie). Piec na papierze do pieczenia około 40 minut w 180*C. Wystudzić.  Czekoladę połamać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
strzępiec z jabłkami 147

Uwielbiam ciasta z jabłkami i dlatego przy każdym kolejnym chciałabym powiedzieć, że było najlepsze. To też mogłabym spokojnie nazwać mianem najlepszego. Kruche chrupiące ciasto, mocno wyczuwalne kakao i wilgotna warstwa jabłkowa nie mogą nie smakować. To takie ciasto jak u babci:) *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 400 g mąki 4 żółtka  220 g masła(...)grubych oczkach. Przesypać cukrem i cynamonem, dusić przez chwilę i przestudzić.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć jedną cześć jasnego ciasta i docisnąć.  Wyłożyć jabłka i wyrównać. Zetrzeć ciemne ciasto. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kisiel i zmiksować. Wyłożyć na ciasto.  Na wierzch zetrzeć jasne ciasto i posypać posiekanymi orzechami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jabłecznik kisielowy 130

Klasyczny jabłecznik z cytrynową nutą i dużą ilością jabłek. Doskonały do popołudniowej herbatki w środku tygodnia.  *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto(...)mąki 200 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka  2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek  3 opakowania kisielu cytrynowego 3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek) dodatkowo:  cukier puder do posypania Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić z cukrem. Kiedy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szarlotka wg Siostry Anastazji 181

Smacznego! Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 3 żóltka 250 g margaryny 1 szkl. cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy odrobina cynamonu 10 jabłek Wykonanie: Mąkę z margaryną siekamy nożem. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepujemy ze śmietaną. Do mąki z margaryną dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki(...)czasie przygotowujemy jabłka: obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do jabłek odrobinę cynamonu, Następnie wyjmujemy z lodówki ciasto i dzielimy na 2 części. Połowę ciasta wykładamy cienko do blaszki i układamy jabłka, przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20-30 min w 175 stopniach. Upieczone ciasto po ostudzeniu oprószamy cukrem

psgotujemy
Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia 115

papierem do pieczenia, układamy dynię pokrojoną w plastry. Pieczemy  w 200 st. Celcjusza, aż będzie miękka. Wyciągamy z piekarnika, obieramy ze skóry, gdy przestygnie. Miąższ przekładamy do blendera. Jabłka umyte obieramy ze skóry, dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Na dno garnka wylewamy nieco wody, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier i przyprawę(...)szarlotki. Dusimy 10 -15 minut. Gotowe odstawiamy do przestygnięcia, przekładamy do blendera. W blenderze miksujemy na gładką masę dynię z jabłkami. Podajemy jako deser, posypane ziarnia chia i platkami owsianymi

Moja smaczna kuchnia
Drożdżówki z jabłkami 1986

nutellą jednak ja zrobiłam z jabłkami. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 250 ml mleka 80 g masła 80 g cukru 30 g świeżych drożdży szczypta soli jabłka prażone w słoiku  migdały płatki białko do posmarowania cukier puder do oprószenia  Przygotowanie: Mleko podgrzać wsypać łyżeczkę cukru, mąki i dodać drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę(...)Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 mm. Ciąć w prostokąty o wymiarach 15*10 cm. Na 1/3 części ciasta pociąć paski, rozłożyć jabłka i posypać płatkami migdałów. Boki ciasta przy nadzieniu lekko zwijamy, dociskamy i zwijamy drożdżówki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni

Ala piecze i gotuje
Szarlotka jaglana 160

kołdrę na pół godziny, bez dostępu powietrza. Tak robiła moja babcia i mama z ryżem :) Gdy kasza dochodzi, należy obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jabłka. Następnie wymieszać je z cynamonem i białym cukrem. Kolejnym krokiem jest wyłożenie spodu papierem do pieczenia lub wysmarowanie tortownicy masłem. Pierwszy sposób zapobiega wyciekaniu soku. Na spód wyłożyć(...)objętości kaszy jaglanej. Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy brązowym cukrem cukru. Tak przygotowane ciasto zapiec na złoty kolor przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym

Czerwień i błękit
Gęś pieczona 123

garść suszonych śliwek garść pachnącego siana Gęś umyć, oczyścić, natrzeć solą i pieprzem , zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok dobę. Przed pieczeniem włożyć do środka siano, Jabłka przekroić na cząstki, włożyć do gęsi razem ze śliwkami. Zaszyć gęś. Piekarnik nagrzać do 220 st , gęś przykryć plasterkami jabłek, wstawić na pół godziny. Po upływie(...)zmniejszyć temperaturę o 20 st , zmienić plasterki jabłek, polać sosem, piec kolejne 30 min, następnie znów zmniejszyć temperaturę do 180 .. - a nawet 160 . Polewać sosem i piec ok 1 - 1,5 godz. czas pieczenia od  1.5 do 3 godzin. Dodatkowo z gęsi otrzymamy ok 1 szkl smalcu który jest smaczny i zdrowy , nie wolno go wyrzucać. Właściwości smalcu

Gotowanie jest łatwe
Szarlotka ucierana na maślance 148

pachnąca, mięciutka, wilgotna, a do tego bardzo prosta i szybka. Składniki: ok. 1 kg jabłek 430 g mąki pszennej 3 jajka ok. 220 g cukru (zależy od słodkości jabłek) 250 ml maślanki naturalnej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml oleju 1 opak. cukru z wanilią cynamon cukier puder bułka tarta Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na gładką(...)zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w plastry ok. 0,5cm. Ciasto wylewamy na okrągła blachę (śr. 23-25 cm), delikatnie posypujemy bułką tartą (można przez małe sitko). Układamy jabłka i lekko posypujemy cynamonem (według uznania). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45-55 minut. Po wystudzeniu szarlotkę ucieraną na maślance posypujemy cukrem pudrem. Post Szarlotka

Pociąg Do Kuchni
Naleśniki z jabłkami na śniadanie 137

kefiru / maślanki / mleka ew. wody gazowanej - 2 jajka - 1,5 szklanki mąki - 0,5 łyżeczki p roszku do pieczenia ( można pominąć) - 3 łyżki oleju - 3 łyżki cukru - 2 duże jabłka Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą ( można zmiksować). Odstawić na 10 minut. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest za rzadkie - dodać odrobinę mąki. Obrać jabłka i pokroić w grube cząstki-plasterki. Wymieszać z ciastem. Ciasto ma otulać jabłuszka. Rozgrzać patelnię, delikatnie natłuścić. Kłaść po 2 łyżki ciasta z jabłkami. Smażyć do złotego koloru, odwrócić, ponownie smażyć na złoto. Jak sprawdzić czy  nie jest surowy wewnątrz? Delikatnie dotknąć racuszka na środku - jak będzie sprężysty - znaczy, że jest dobry. Jak będzie bardzo miękki - zmniejszyć

kawawszklance
Ciasto makowo-kokosowe ( słodzone daktylami, bezglutenowe ) 171

Ciasto to jest wariacją Makowca Japońskiego ( mak + jabłka ). Cukier zastąpiłam masą daktylową. W domu pachnie makiem, skórką pomarańczową, kokosem.....świętami. Średnica tortownicy: 28 cm - 30 dag maku suchego - 10 dag wiórek kokosowych - 20 dag masła / masła roślinnego - 250 gr daktyli* - 5 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80 dag jabłek - 10 dag rodzynek - 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej(...) zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  4. Masło rozpuścić i wystudzić 5. Całe jajka wbić do miski, ubijać do momentu podwojenia objętości. Ubijając dodać mak, wiórki, odciśnięte jabłka, proszek do pieczenia, masło i bakalie. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej wiórkami tortownicy. Piec 60 minut w temperaturze 180'C. * można zwiększyć ilość daktyli, jeżeli lubimy bardzo słodkie

kawawszklance
Ciasto amerykańskie 267

ciasto piekę bardzo często. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jabłka mamy dostępne cały rok a pozostałe składniki na pewno znajdą się w każdej kuchni.Ciasto to też znane jest pod nazwą ciasto "salceson". składniki: 5 jajek 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru ( daje nieco mniej) 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać kakao, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksować aż składniki się połączą. Następnie do masy dodać pokrojone wcześniej jabłka i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do dużej blaszki (35x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do suchego patyczka

Monia miesza i gotuje
Ciasto korzenne z musem jabłkowym 196

mąki pszennej T500 30 g kakao 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej 100 ml wody 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg oczyszczonych jabłek 3/4 szkl wody 7-8 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe b/c 400 ml wody Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki zimnej wody 3 łyżka kakao(...)rondla, zalać wodą, dodać cukier i mieszając na wolnym ogniu rozgotować( jeśli będą kawałki jabłek zmiksować blenderem na mus). Budynie rozmieszać w wodzie wlać do gotujących się jabłek, mieszając zagotować i gorący mus wylać na zimne ciasto. Pozostawić do wystudzenia. Polewa:  Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę

Ala piecze i gotuje