jabłka - 25490 przepisów (strona:309/1700)

Ciasto makowe z orzechami i jabłkami 252

suchy mielony - 300 g wiórki kokosowe - 1 łyżka  proszek do pieczenia - 1 łyżeczka aromat migdałowy  sól - szczypta sezam - 1 łyżka kasza manna - 10 łyżek  jabłka - 700 g cukier puder -  200 g orzechy włoskie - 190 g cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, o dużych otworach. Białka(...)żółtek. Margarynę pokroić na kawałki przełożyć do miski, dodać cukier puder, zmiksować. Do utartej margaryny dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierać dodawać mak , wymieszać  Następnie dodać jabłka , kaszę manną ,  proszek do pieczenia , oraz bakalie i aromat migdałowy, dokładnie robotem wymieszać. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno, przełożyć do masy makowej, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać

Kuchnia Danusi
Ciasto jabłkowe z delikatnym kremem budyniowym. 159

niedzielę upiekłam bardzo pyszne ciasto. Piekłam je po raz drugi. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Tina", trochę zmieniając proporcje. Krem wymyśliłam sama. Podstawą jest ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Na to delikatny krem na bazie śmietany kremówki z dodatkiem serka mascarpone i budyniu waniliowego. Całość jest udekorowana startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje naprawdę wybornie. Zdecydowanie przepis warty powtórzenia(...)waniliowego  lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią szczypta soli 180 g mąki pszennej tortowej 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany kremówki 500 g jabłek sok z połowy cytryny. Krem: 350 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1 łyżka domowego cukru waniliowego  lub cukru

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Jabłkowe róże w cieście francuskim 187

się co dziwić, gdyż ich wykonanie nie jest zbyt wymagające, a efekt jest wprost niesamowity. Ja również uległam tej swoistej modzie i upiekłam. Trochę przypominają mi róże, również z jabłek, które umieściłam na tarcie jakiś czas temu. Jedyna różnica jest taka, że są o wiele prostsze w wykonaniu – nic nie rozjeżdża się w rękach. Do przygotowania tych ciasteczek(...)zdecydowanie polecam bardzo czerwone jabłka. Wtedy uzyska się najlepszy kontrast pomiędzy kolorem ciasta i jabłka, a skórką.   Artykuł Jabłkowe róże w cieście francuskim pochodzi z serwisu Ciastkowy

ciastkowylab
deser jabłkowy z budyniem 117

budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 3 jabłka cynamon kilka pierniczków lukrowanych 3 łyżki soku malinowego Połowę mleka zagotować. W reszcie rozpuścić cukier i proszek budyniowy. Ugotować na mleku. Jabłka zetrzeć na grubej tarce, posypać cynamonem i poddusić dwie minutki. Pierniczki pokruszyć. Na dno miseczek lub pucharków wyłożyć po łyżce jabłek. Następnie posypać odrobiną pierniczków i wyłożyć budyń(...)wierzch dać resztę jabłek i pierniczków i polać sokiem. Smakuje na ciepło i na zimno

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto karmelowe z jabłkami 134

Ciasto Marlenka  tak nam ostatnio smakowało, że postanowiłam te karmelowe placki wykorzystać także w inny sposób. Przełożyłam je masą budyniową i jabłkami z galaretką. Lubię tego typu ciasta za to, że ładnie się kroją i są bardzo podzielne. A najlepiej smakują na trzeci dzień po upieczeniu, choć wtedy to już niewiele z nich zostaje... *duża blaszka(...)Składniki: na ciasto: 600 g mąki 120 g masła 200 g cukru 2 jajka 3 łyżki miodu 1 łyżka sody 1 łyżka octu na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru na masę budyniową: 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru 150 g masła dodatkowo: 4 herbatniki 4 kostki białej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
szarlotka ze skórką pomarańczową 117

Składniki: na ciasto: 500 g mąki 6 żółtek 250 g cukru pudru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu na piankę: 6 białek pozostałych z ciasta 1 szklanka cukru Składniki ciasta szybko zagnieść, podzielić(...)dwie nierówne części. Większą część wyłożyć na dnie blaszki, mniejszą wstawić do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i cynamonem i wymieszać ze skórką pomarańczową. Jabłka wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na pianę. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 40 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
makowiec z jabłkami 110

się oprzeć.  *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g maku 4-5  łyżek kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka ozdoby cukrowe Mak zalać 2 szklankami wody, gotować kilka minut po czym odsączyć na drobnym(...)garnku ustawić miskę. Wbić do niej jajka i ubijać je na parze powoli dodając cukier, aż masa będzie biała i puszysta. Do masy jajecznej dodać mak, masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie). Piec na papierze do pieczenia około 40 minut w 180*C. Wystudzić.  Czekoladę połamać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
strzępiec z jabłkami 144

Uwielbiam ciasta z jabłkami i dlatego przy każdym kolejnym chciałabym powiedzieć, że było najlepsze. To też mogłabym spokojnie nazwać mianem najlepszego. Kruche chrupiące ciasto, mocno wyczuwalne kakao i wilgotna warstwa jabłkowa nie mogą nie smakować. To takie ciasto jak u babci:) *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 400 g mąki 4 żółtka  220 g masła(...)grubych oczkach. Przesypać cukrem i cynamonem, dusić przez chwilę i przestudzić.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć jedną cześć jasnego ciasta i docisnąć.  Wyłożyć jabłka i wyrównać. Zetrzeć ciemne ciasto. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kisiel i zmiksować. Wyłożyć na ciasto.  Na wierzch zetrzeć jasne ciasto i posypać posiekanymi orzechami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jabłecznik kisielowy 126

Klasyczny jabłecznik z cytrynową nutą i dużą ilością jabłek. Doskonały do popołudniowej herbatki w środku tygodnia.  *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto(...)mąki 200 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka  2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek  3 opakowania kisielu cytrynowego 3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek) dodatkowo:  cukier puder do posypania Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić z cukrem. Kiedy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szarlotka wg Siostry Anastazji 176

Smacznego! Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 3 żóltka 250 g margaryny 1 szkl. cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy odrobina cynamonu 10 jabłek Wykonanie: Mąkę z margaryną siekamy nożem. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepujemy ze śmietaną. Do mąki z margaryną dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki(...)czasie przygotowujemy jabłka: obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do jabłek odrobinę cynamonu, Następnie wyjmujemy z lodówki ciasto i dzielimy na 2 części. Połowę ciasta wykładamy cienko do blaszki i układamy jabłka, przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20-30 min w 175 stopniach. Upieczone ciasto po ostudzeniu oprószamy cukrem

psgotujemy
Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia 113

papierem do pieczenia, układamy dynię pokrojoną w plastry. Pieczemy  w 200 st. Celcjusza, aż będzie miękka. Wyciągamy z piekarnika, obieramy ze skóry, gdy przestygnie. Miąższ przekładamy do blendera. Jabłka umyte obieramy ze skóry, dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Na dno garnka wylewamy nieco wody, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier i przyprawę(...)szarlotki. Dusimy 10 -15 minut. Gotowe odstawiamy do przestygnięcia, przekładamy do blendera. W blenderze miksujemy na gładką masę dynię z jabłkami. Podajemy jako deser, posypane ziarnia chia i platkami owsianymi

Moja smaczna kuchnia
Drożdżówki z jabłkami 1983

nutellą jednak ja zrobiłam z jabłkami. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 250 ml mleka 80 g masła 80 g cukru 30 g świeżych drożdży szczypta soli jabłka prażone w słoiku  migdały płatki białko do posmarowania cukier puder do oprószenia  Przygotowanie: Mleko podgrzać wsypać łyżeczkę cukru, mąki i dodać drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę(...)Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 mm. Ciąć w prostokąty o wymiarach 15*10 cm. Na 1/3 części ciasta pociąć paski, rozłożyć jabłka i posypać płatkami migdałów. Boki ciasta przy nadzieniu lekko zwijamy, dociskamy i zwijamy drożdżówki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni

Ala piecze i gotuje
Szarlotka jaglana 149

kołdrę na pół godziny, bez dostępu powietrza. Tak robiła moja babcia i mama z ryżem :) Gdy kasza dochodzi, należy obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jabłka. Następnie wymieszać je z cynamonem i białym cukrem. Kolejnym krokiem jest wyłożenie spodu papierem do pieczenia lub wysmarowanie tortownicy masłem. Pierwszy sposób zapobiega wyciekaniu soku. Na spód wyłożyć(...)objętości kaszy jaglanej. Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy brązowym cukrem cukru. Tak przygotowane ciasto zapiec na złoty kolor przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym

Czerwień i błękit
Gęś pieczona 117

garść suszonych śliwek garść pachnącego siana Gęś umyć, oczyścić, natrzeć solą i pieprzem , zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok dobę. Przed pieczeniem włożyć do środka siano, Jabłka przekroić na cząstki, włożyć do gęsi razem ze śliwkami. Zaszyć gęś. Piekarnik nagrzać do 220 st , gęś przykryć plasterkami jabłek, wstawić na pół godziny. Po upływie(...)zmniejszyć temperaturę o 20 st , zmienić plasterki jabłek, polać sosem, piec kolejne 30 min, następnie znów zmniejszyć temperaturę do 180 .. - a nawet 160 . Polewać sosem i piec ok 1 - 1,5 godz. czas pieczenia od  1.5 do 3 godzin. Dodatkowo z gęsi otrzymamy ok 1 szkl smalcu który jest smaczny i zdrowy , nie wolno go wyrzucać. Właściwości smalcu

Gotowanie jest łatwe
Szarlotka ucierana na maślance 141

pachnąca, mięciutka, wilgotna, a do tego bardzo prosta i szybka. Składniki: ok. 1 kg jabłek 430 g mąki pszennej 3 jajka ok. 220 g cukru (zależy od słodkości jabłek) 250 ml maślanki naturalnej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml oleju 1 opak. cukru z wanilią cynamon cukier puder bułka tarta Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na gładką(...)zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w plastry ok. 0,5cm. Ciasto wylewamy na okrągła blachę (śr. 23-25 cm), delikatnie posypujemy bułką tartą (można przez małe sitko). Układamy jabłka i lekko posypujemy cynamonem (według uznania). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45-55 minut. Po wystudzeniu szarlotkę ucieraną na maślance posypujemy cukrem pudrem. Post Szarlotka

Pociąg Do Kuchni