jabłka - 25490 przepisów (strona:315/1700)

Placek drożdżowy z jabłkami 119

Bardzo lubię ciasto drożdżowe, dlatego często je przyrządzam. Dziś z jabłkami. Składniki: ½ kg mąki 4 dag drożdży 1/4 litra mleka 15 dag cukru 10 dag masła 1 aromat pomarańczowy 70 dag jabłek sól do smaku tłuszcz do formy mąka do formy Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru i 10 dag mąki. Dodać tyle mleka aby rozczyn miał(...)pulchności. Przenieść w ciepłe miejsce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki. Formę posmarować tłuszczem , posypać mąką i gdy ciasto podwoi objętość, wymieszać z jabłkami. Przenieść do formy, wyrównać powierzchnię ciasta i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples 170

cesarsku i nic dziwnego, prawdziwa uczta dla zmysłów. Gdyby nie był tak kaloryczny to jadłabym go codziennie:) Polecam wszystkim łasuchom. Scroll down for recipe in English Omlet z jabłkami w karmelu (4 porcje) Składniki: 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie 6 łyżek cukru szczypta soli 50 g rodzynek, wymoczonych w gorącej wodzie i osuszonych papierowymi ręcznikami 200 g mąki(...)mleka 2 łyżki masła 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 50 g orzechów włoskich opcjonalnie cukier puder do podania Przygotowanie: W średniej misce umieść żółtka, 2 łyżki cukru i szczyptę soli, po czym ubij do uzyskania gęstej i jasnej masy. Dodaj mąkę i mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Białka ubij na sztywną pianę i także wmieszaj

karmelowy
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 123

piasku, obieramy ściągając z niego cienką skórkę, odcinamy zdrewniałe końce. Moje laski rabarbaru były szerokie i grube, przekroiłam je wzdłuż na pół i później w centymetrową kostkę.   Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w kostkę, nie bardzo drobno, żeby jabłka nie porozpadały się podczas gotowania i zachowały kształt.   Cebule pozbawiamy zewnętrznej warstwy, kroimy(...)rabarbaru 220g cukru (tutaj brązowy, trzcinowy, zamiast białego będzie naprawdę super) 2 większe czerwone cebule (350-400g) 100g rodzynek sułtanek 2 duże ząbki czosnku 2 twarde, winno-kwaskowate jabłka (400g) 100ml octu z czerwonego wina 100ml wody 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka owoców jałowca 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 niepełna łyżeczka płatków chili (lub 1/3 łyżeczki

Karo in the Kitchen
Szarlotka japońska 331

Dzisiaj przedstawiam przepis na szarlotkę japońską - nazwa jest mocno myląca, bo ciasto prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z Japonią, a dodatkowo to w zasadzie makowiec z dodatkiem jabłka :) Na początku trochę się go obawiałam, jednak niepotrzebnie - ciasto w smaku okazało się zachwycające - mocno makowe, a do tego niesamowicie mięciutkie i wilgotne za sprawą jabłek. Przepis pochodzi ze starego(...)masła 200 g cukru pudru 150 g mielonego maku 4 jajka, żółtka oddzielone od białek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kaszki manny garść ulubionych bakalii 300 g jabłek, startych na dużych oczkach Składniki na polewę: 60 g masła 1 czubata łyżka kakao 1/4 szklanki cukru 1 łyżka wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

My Culinary Art
Wątróbka z jabłkiem i sosem śmietanowym 185

sosie smakowała wszystkim bez wyjątku.  Na moim blogu znajdziecie również gulasz z wątróbek indyczych. (przepis) Dzisiaj wątróbka drobiowa z jabłkiem i sosem śmietanowym.  Nie jest to danie fotogeniczne, ale smaczne. Polecam ! Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 2 jabłka 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki 200 ml śmietany (dałam 18%) 1/4 szklanki soku jabłkowego(...)strony, a następnie dodać cebulę posiekaną w kostkę i  1 starte jabłko na tarce o grubych oczkach. Posolić, popieprzyć i chwilę smażyć. Na patelnię wlać sok jabłkowy i śmietanę. Smażyć do zgęstnienia sosu. Na koniec posypać natką pietruszki i koperku . Podawać gorące wraz z usmażonymi plastrami jabłka. wątróbka z jabłkiem i sosem śmietanowym

O kuchni z uczuciem
SZARLOTKA 127

pszennej 1 / 2 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 całe jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka cukru waniliowego Jabłka(...)jabłek (może być dowolna odmiana ja osobiście lubię antonówkę lub papierówkę)  cynamon cukier Przygotowanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka rosmażyć wraz z cukrem i cynamonem według własnego smaku. Dodać można gotowy cukier cynamonowy. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy.  Ciasto : mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać

Ciastka - domowe słodkości
Grzanki z polędwicą wieprzową w cydrze oraz chipsami z jabłka i szynki parmeńskiej podane z Porterem bałtyckim 101

Dodatkowo: bagietka na grzanki (10-12 kromek) 5-6 plastrów szynki parmeńskiej, każdy kroimy na pół 1 jabłko + szczypta cynamonu 100 gram sera pleśniowego, np.. brie kilka listków rukoli, umytej i osuszonej piwo typu Porter Bałtycki do podania Chipsy z jabłka Jabłko kroimy w cienkie plastry, posypujemy cynamonem, układamy na blaszce do pieczenia zachowując spore odstępy i suszymy(...)patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie każdą kromkę smarujemy pastą z suszonych pomidorów i kładziemy na niej plaster sera pleśniowego. Kolejno układamy na grzance chips z jabłka oraz chips z szynki parmeńskiej. W następnym etapie układamy na każdej grzance po kilka listków rukoli i na końcu kładziemy plaster polędwicy wieprzowej. Całość możemy spiąć wykałaczką bądź odpowiednim

Mango Papaja
Mleczny ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i brązowym cukrem 161

takie dania, które zostają nam w pamięci na zawsze - z różnych przyczyn. Wśród moich znajduje się ryż zapiekany z jabłkami. Co prawda nie jest to najprawdopodobniej takie danie, jakie jeszcze lata temu(...)robiła mi mama, jednak ma w sobie to poczucie bezpieczeństwa i jakieś takie ciepło, które się rozchodzi nie tylko w żołądku, ale i w serduszku. MLECZNY RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI, CYNAMONEM I BRĄZOWYM CUKREM Składniki: - 250 gram suchego ryżu - 4-5 dużych jabłek - cynamon - cukier brązowy - mleko - jogurt naturalny (do podania) Przygotowanie: Ryż dokładnie płuczemy. Wrzucamy go wrzącej

Życie zamknięte w smaku
Szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem 294

zewnątrz i wilgotne, jabłkowo-cynamonowe nadzienie w środku. Pycha! Ps. Tradycyjnie powinny być zaopatrzone jeszcze w migdałowe płatki, no ale jestem studentką, a migdały są drogie ;) SZWEDZKIE BABECZKI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM Składniki: - 300 gram mąki - 150 gram masła - 120 gram cukru pudru - 2 jajka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - około kilograma obranych jabłek Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy(...)czasie jabłka kroimy w grubą kostkę i zasypujemy cynamonem. Mieszamy dokładnie tak, aby wszystkie obtoczyły się w przyprawie. Foremki do babeczek wyklejamy ciastem. Na to wykładamy jabłka. Całość przykrywamy krążkiem ciasta, dociskamy i usuwamy ewentualny nadmiar, wystający poza granice foremki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut (do zarumienienia). Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Racuchy owsiane z jabłkami 149

pamiętam zresztą nawet ich twarzy. Nie wiem, więc czy tak powinny wyglądać i smakować racuchy. Mam szczerą nadzieję, że tak, bo są bo-skie. :D RACUCHY OWSIANE Z JABŁKAMI Składniki: - 6 łyżek mleka w proszku rozpuszczonych w 3/4 szklanki wody (można zastąpić zwykłym) - 2 łyżki cukru - 40 gram drożdży (świeżych) - 1 jajko - 1,5 szklanki mąki owsianej(...)jabłka - olej Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z wodą. Dodajemy cukier i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Jabłka obieramy kroimy w średniej wielkości kostkę. Mieszamy z drożdżami, mąką i jajkiem. Znowu odstawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy olej i smażymy na złoto na średnim ogniu. Podajemy z cukrem pudrem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Kompot z jabłek na bogato z cytryną, anyżem, cynamonem i goździkami 122

script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KOMPOT Z JABŁEK NA BOGATO Z CYTRYNĄ, ANYŻEM, CYNAMONEM I GOŹDZIKAMI Składniki: - około 1,5 kilograma jabłek (w praktyce mniej więcej 1/2 garnka) - woda - gwiazdka anyżu - 5 goździków - pół cytryny - kawałek laski cynamonu - cukier brązowy (najlepiej muscovado) Przygotowanie: Jabłka myjemy, przekrawamy na 4 części, wycinamy(...)pestki i ogonki. Wkładamy do garnka i dopełniany wodą. Cytrynę myjemy, kroimy w plastry (ze skórą) i dokładamy do garnka. Dodajemy przyprawy. Gotujemy pod przykryciem. Gdy jabłka zmiękną smakujemy i wykańczamy cukrem wedle uznania. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Szarlotka sypana 143

mnie okrągła) smarujemy tłuszczem. Mąkę, cukier, kaszę manną i proszek do pieczenia łączymy. Dzielimy na 3 części. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Nadmiar soku odciskamy. Jabłka mieszamy z cukrem wanilinowym. Na blachę wysypujemy 1/3 sypkich produktów, następnie wykładamy jabłka, ponownie sypkie produkty, jabłka i znowu sypkie produkty. Na samą górę ścieramy na dużych

Życie zamknięte w smaku
Pieczone piersi z kaczki z jabłkami 144

różowej piersi z kaczki podanej na talerzu. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kaczki ( 1 na „głowę” ) 2 jabłka Majeranek Sól, Wykonanie: Filety myjemy, osuszamy, nacieramy solą i majerankiem. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na 8 części, odrobinę solimy i posypujemy majerankiem. Na dno naczynia do pieczenia kładziemy połowę jabłek na to piersi z kaczki i kolejną(...)warstwę jabłek. Dobrze jest aby tak przygotowane mięso marynowało się ok 1 godziny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok 190 o C przez 30-40 minut. ( warto sprawdzić widelcem, czy jest dla nas odpowiednia ) Pod koniec pieczenia ( ok 10 min ) przykrywamy naczynie folią aluminiową. Podajemy z żurawiną lub borówką. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Jabłecznik kakaowo – waniliowy 122

czasu do czasu nie mam wyjścia i muszę upiec ciasto, bo za domownikami „chodzi” coś słodkiego. Tak było tym razem. W domu zapachniało pieczonym ciastem z jabłkami - jeszcze czuję ten zapach. Składniki: 4 jajka ¾ szklanki cukru  1 cukier wanilinowy 4 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki + 1 łyżka 4 – 5 jabłek(...)pieczenia ( mniejszą niż najczęściej używana, bardziej w kwadracie ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy jasną masę, później ciemną i w końcu układamy jabłka. Pieczemy w temperaturze 180 o C przez 40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Grzanki z polędwicą wołową w cydrze oraz chipsami z jabłka i szynki parmeńskiej podane z Porterem bałtyckim 176

Dodatkowo: bagietka na grzanki (10-12 kromek) 5-6 plastrów szynki parmeńskiej, każdy kroimy na pół 1 jabłko + szczypta cynamonu 100 gram sera pleśniowego, np.. brie kilka listków rukoli, umytej i osuszonej piwo typu Porter Bałtycki do podania Chipsy z jabłka Jabłko kroimy w cienkie plastry, posypujemy cynamonem, układamy na blaszce do pieczenia zachowując spore odstępy i suszymy(...)patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie każdą kromkę smarujemy pastą z suszonych pomidorów i kładziemy na niej plaster sera pleśniowego. Kolejno układamy na grzance chips z jabłka oraz chips z szynki parmeńskiej. W następnym etapie układamy na każdej grzance po kilka listków rukoli i na końcu kładziemy plaster polędwicy wieprzowej. Całość możemy spiąć wykałaczką bądź odpowiednim

Mango Papaja