jabłka - 25490 przepisów (strona:318/1700)

Kaczka bez kaczki 168

Całość dokładnie mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy przekrojone na pół kotlety sojowe, dokładnie je obtaczamy i nakładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Jabłka nakładamy na patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju, posypujemy szczyptą soli, majeranku i lubczyku i smażymy przez 10-15 minut. Kotlety(...)sojowe a'la kaczka podajemy z ww. przygotowanymi jabłkami. Smacznego

paapilotkaa
Szarlotka Krysi i słów kilka o urodzie potraw i ich fotografowaniu 129

jadłam jeszcze w liceum u moich koleżanek, zachwyciło mnie swoją lekką konsystencją i aksamitnym smakiem, zwieńczonym czekoladową polewą. Jest to także ulubione ciasto mojej mamy. Z pozoru banalny biszkopt, jabłka i krem budyniowy ale razem stanowią trio, które sprawdziło się już przy wielu okazjach, zapraszam Was do wypróbowania. Biszkopt 3 jaja 1/2 szkl cukru 1/2 szkl. mąki pszennej(...)cukru Jabłka obieramy i kroimy na grubszy tryb, jak ja to mówię. Następnie przekładamy do garnka i dodajemy cukier, gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka niemal całkowicie się rozgotują. Nie zdejmując z ognia wsypujemy galaretkę i żelatynę i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy. Masa budyniowa 1/2 litra mleka budyń waniliowy 4 łyżki cukru pudru

Cynamonowe szczęście
Ryż z jabłkami 136

coś słodkiego) Składniki ryż - 200g jabłka - 4-5 szt masło -2 łyżki cukier cynamon Wykonanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka obrane  i pokrojone na kawałeczki, mieszamy , jak jabłka zaczną mięknąć posypujemy cukrem i smażymy mieszając bo już zacznie się karmelizować nam, dodajemy cynamon i ryż i razem(...)wszystko podgrzewamy chwilę, im więcej jabłek tym smaczniejsze, i trzeba pamiętać by było słodkie

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżowe Racuchy z Jabłkami 128

Robimy dołeczek, wsypujemy suche drożdże, cukier, wlewamy letnie mleko i jajko. Całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej konstytucji (bardzo gęstego jogurtu). Odstawiamy pod przykryciem na około 1 h. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy w plasterki. Pokrojone plasterki możemy delikatnie podsmażyć na patelni bez tłuszczu ale niekoniecznie. Blat oprószamy mąką. Naoliwioną łyżką nabieramy porcje ciasta(...)układamy na blacie, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy, tak, żeby w każdy placuszek włożyć 2-3 kawałki jabłka. Pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Następnie smażymy racuchy (zaczynamy od tych już podrośniętych) na głębszym, rozgrzanym oleju (3-4 cm głębokości) około 1-2 minuty z każdej strony. Po upieczeniu racuchy odkładamy na papierowe ręczniki. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy

Made By Mom And Son
Krucha tarta z cynamonowymi jabłkami i budyniem 124

łyżka lodowatej wody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia doatkowo 2 budynie waniliowe lub śmietankowe ( jeśli są bez cukru należy dosłodzić wedle uzania) 600 ml mleka 4-5 kwaśnych jabłek cynamon brązowy cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia należy przesiać i dokładnie wymieszać. Dobrze schłodzone masło przesiekać albo zetrzeć na tarce. Połączyć z sypkimi składnikami tworząc grubą(...)ładnie odchodzi. Jeśli boicie się, że ciasto nie odejdzie, można dla bezpieczeństwa wyłożyć formę papierem do pieczenia). Na podpieczony spód wylewamy budyń ( może być jeszcze ciepły) i układamy gęsto jabłka. Posypujemy całość cynamonem i brązowym cukrem. Jeśli zostało nam jescze ciasto, można pokruszyć je na wierzchu ciasta. Tak przygotowaną tartę pieczemy jescze 30 min. Po upieczeniu wystudzić ciasto, można

DefinicjaSmaku
Naleśnikowe sakiewki z prażonymi jabłkami 176

jajko 150g mąki orkiszowej (lub pszennej) 200 ml mleka roślinnego (lub krowiego) 100 ml wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego prażone jabłka 4 duże jabłka (użyłam ligoli, twarde i słodkie) sok z 1 cytryny 2 łyżki ksylitolu lub miodu 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3 ziarna kardamonu(...)mąki. Na nieprzywierającej patelni smażymy nalesniki po ok. 30 sekund z każdej strony. (Na patelni rozgrzwamy odrobinę oleju i smażymy pierwszego naleśnika, kolejne smażymy już na suchej patelni).  Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Pokrojone jabłka wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas pilnująć aby jabła się nie przypaliły. Gdy owoce zaczną puszczać sok, dosypujemy ksylitol

DefinicjaSmaku
Jabłka w cieście 193

szklanki mleka 1 jajko + 1 duże jabłko Suche składniki mieszamy razem w misce. Do suchych składników dodajemy mleko i jajko i dokładnie mieszamy. Jabłko kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone jabłka do ciasta i mieszamy łyżką. Moja Babcia piecze takie racuszki na klarowanym maśle (i są pyszne :) ) jeśli jednak macie ochotę na nieco lżejszą(...)wersję patelnię można posmarować papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta i dokładnie rozprowadzamy, żeby jabłka tworzyły mniej więcej równą warstwę. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pudding z rabarbarem i sosem karmelowym 181

Uwielbiam rabarbar, uwielbiam jabłka i jak zobaczyłam u Asi przepis na pudding z rabarbarem i sosem karmelowym od razu wiedziałam, że sama muszę go wypróbować. Kwaskowaty rabarbar i jabłka przełamane słodkim ciastem i sosem. Pychota! Ostatnio trochę tu mnie mniej, więcej jestem w pracy, jedna budowa, teraz druga budowa, do tego przygotowanie projektów, będę starała się, żeby było(...)mnie i moich przepisów troszkę więcej, a tymczasem zapraszam na pyszny pudding, mi najlepiej smakował jeszcze gorący wyjadany łyżeczką prosto z formy! Składniki: 5 jabłek 5 łodyg rabarbaru 2 jajka 1/2 szklanki brązowego cukru 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka 150 g masła SOS KARMELOWY: 100 g brązowego cukru 50 g miodu

dom-agi.pl
Muffinki z jabłkami i płatkami owsianymi 87

) 50g cukru brązowego 175ml mleka 110g mąki pszennej jajko 80g płatków owsianych 50g masła pół łyżeczki ekstraktu waniliowego pół łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Jabłka wymyć, obrać, wydrążyć środki i pokroić na małe kawałki. Płatki owsiane namoczyć w mleku. Jajko ubić z brązowym cukrem i dodać 50g roztopionego masła i ekstrakt waniliowy. Dodać płatki(...)drugim naczyniu przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Do suchych składników dolać mokre i wymieszać. Wymieszać łyżką do połączenia składników, a następnie dodać pokrojone jabłka. Wymieszać.  Piec ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Z przepisu wychodzi ok. 7-9 muffinek w zależności od wielkości papilotek/blaszki jaką posiadamy. Przepis jest lekko zmienioną wersją

Mania Wypiekania
Szarlotka rosyjska 115

proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 czekolady mlecznej - 1 szklanka orzechów – ja dałam włoskie - 1 kieliszek rumu - 5 kwaskowych jabłek Najpierw przygotowujemy sobie jabłka i orzechy. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Orzechy rozłupujemy, no chyba że kupujemy gotowe już łuskane i rozdrabniamy na mniejsze części. Następnie rozpuszczamy masło. W między czasie miksujemy żółtka(...)którym rozpuszczaliśmy masło topimy czekoladę. Roztopioną czekoladę dodajemy do ciasta wraz z cynamonem i rumem. Jeżeli ktoś nie lubi alkoholu to polecam aromat rumowy. Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojone jabłka i rozdrobnione orzech i mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Niebo w gębie 144

ciasto: - 50 dag mąki - 1 szklanka cukru - 7 dag margaryny lub masła - 2 jajka - 4 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 50 dag jabłek   Składniki na bitą śmietanę: - 3 szklanki gęstej śmietany - 1 opakowanie cukru waniliowego - 15 dag cukru   Najpierw robimy ciasto. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę i dodajemy mleko(...)stopni do momentu kiedy lekko zbrązowieje. Następnie przygotowujemy kolejne części ciasta. Drugą część ciasta wykładamy do formy i ścieramy na nią jabłka na grubych oczkach. Ja użyłam gotowe jabłka ze słoika mojej roboty. Jabłka przykrywamy trzecim plackiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zbrązowienia. W między czasie robimy bitą śmietanę. Śmietanę ubijamy

Kuchenne Wariacje
Szarlotka 99

znalazł Składniki: - 500 g mąki - 200 g masła - 150 g cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - cukier waniliowy - 3 łyżki śmietany 18% - 1,5 kg jabłek - cynamon, cukier Do robota wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Następnie wrzucamy po kolei inne składniki i miksujemy do ich połączenia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wykładamy(...)formę i na ciasto dajemy jabłka starte na tarce o grubych oczkach (odciśnięte z soku). Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Na wierzch dajemy drugą część ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy 45 minut. Gotowe i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Zdrowe przekąski do kupienia w sklepie - przykłady. 193

kcal/100 ml Tymbark Vega Śródziemnomorski Ogród Sok z warzyw i owoców, ok. 3 zł/ 500 ml Składniki:  przeciery i soki z zagęszczonych soków (91%) z: marchwi, pomidorów (30%), jabłek (17%), pietruszki, brokułów, papryki (1%), cebuli, oliwek (0,5%), woda, sól morska, witamina C, pieprz czarny, bazylia, ekstrakt z ziół włoskich 25 kcal/100 ml Tymbark Fruktajl truskawka banan Koktajl(...)marchwi , witamina E, aromaty 50 kcal/100 ml 5. Świeże owoce, szczególnie jabłka i banany Najprościej jest z bananem - wystarczy zdjąć skórkę i gotowe - sycące drugie śniadanie (moje ulubione). Jabłko też sprawdzi się nieźle, tylko trzeba pamiętać o jego umyciu. 6.Chałwa Ta najczęściej sprzedawana w sklepach jest zrobiona z sezamu. Znalezienie dobrej chałwy nie jest jednak proste. Najlepiej szukać

Powiedz dietom nie