szklanki mleka 1 jajko + 1 duże jabłko Suche składniki mieszamy razem w misce. Do suchych składników dodajemy mleko i jajko i dokładnie mieszamy. Jabłko kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone jabłka do ciasta i mieszamy łyżką. Moja Babcia piecze takie racuszki na klarowanym maśle (i są pyszne :) ) jeśli jednak macie ochotę na nieco lżejszą(...)wersję patelnię można posmarować papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta i dokładnie rozprowadzamy, żeby jabłka tworzyły mniej więcej równą warstwę. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyUwielbiam rabarbar, uwielbiam jabłka i jak zobaczyłam u Asi przepis na pudding z rabarbarem i sosem karmelowym od razu wiedziałam, że sama muszę go wypróbować. Kwaskowaty rabarbar i jabłka przełamane słodkim ciastem i sosem. Pychota! Ostatnio trochę tu mnie mniej, więcej jestem w pracy, jedna budowa, teraz druga budowa, do tego przygotowanie projektów, będę starała się, żeby było(...)mnie i moich przepisów troszkę więcej, a tymczasem zapraszam na pyszny pudding, mi najlepiej smakował jeszcze gorący wyjadany łyżeczką prosto z formy! Składniki: 5 jabłek 5 łodyg rabarbaru 2 jajka 1/2 szklanki brązowego cukru 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka 150 g masła SOS KARMELOWY: 100 g brązowego cukru 50 g miodu
dom-agi.pl) 50g cukru brązowego 175ml mleka 110g mąki pszennej jajko 80g płatków owsianych 50g masła pół łyżeczki ekstraktu waniliowego pół łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Jabłka wymyć, obrać, wydrążyć środki i pokroić na małe kawałki. Płatki owsiane namoczyć w mleku. Jajko ubić z brązowym cukrem i dodać 50g roztopionego masła i ekstrakt waniliowy. Dodać płatki(...)drugim naczyniu przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Do suchych składników dolać mokre i wymieszać. Wymieszać łyżką do połączenia składników, a następnie dodać pokrojone jabłka. Wymieszać. Piec ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Z przepisu wychodzi ok. 7-9 muffinek w zależności od wielkości papilotek/blaszki jaką posiadamy. Przepis jest lekko zmienioną wersją
Mania Wypiekaniaproszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 czekolady mlecznej - 1 szklanka orzechów – ja dałam włoskie - 1 kieliszek rumu - 5 kwaskowych jabłek Najpierw przygotowujemy sobie jabłka i orzechy. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Orzechy rozłupujemy, no chyba że kupujemy gotowe już łuskane i rozdrabniamy na mniejsze części. Następnie rozpuszczamy masło. W między czasie miksujemy żółtka(...)którym rozpuszczaliśmy masło topimy czekoladę. Roztopioną czekoladę dodajemy do ciasta wraz z cynamonem i rumem. Jeżeli ktoś nie lubi alkoholu to polecam aromat rumowy. Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojone jabłka i rozdrobnione orzech i mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Kuchenne Wariacjeciasto: - 50 dag mąki - 1 szklanka cukru - 7 dag margaryny lub masła - 2 jajka - 4 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 50 dag jabłek Składniki na bitą śmietanę: - 3 szklanki gęstej śmietany - 1 opakowanie cukru waniliowego - 15 dag cukru Najpierw robimy ciasto. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę i dodajemy mleko(...)stopni do momentu kiedy lekko zbrązowieje. Następnie przygotowujemy kolejne części ciasta. Drugą część ciasta wykładamy do formy i ścieramy na nią jabłka na grubych oczkach. Ja użyłam gotowe jabłka ze słoika mojej roboty. Jabłka przykrywamy trzecim plackiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zbrązowienia. W między czasie robimy bitą śmietanę. Śmietanę ubijamy
Kuchenne Wariacjeznalazł Składniki: - 500 g mąki - 200 g masła - 150 g cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - cukier waniliowy - 3 łyżki śmietany 18% - 1,5 kg jabłek - cynamon, cukier Do robota wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Następnie wrzucamy po kolei inne składniki i miksujemy do ich połączenia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wykładamy(...)formę i na ciasto dajemy jabłka starte na tarce o grubych oczkach (odciśnięte z soku). Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Na wierzch dajemy drugą część ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy 45 minut. Gotowe i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Kuchenne Wariacjekcal/100 ml Tymbark Vega Śródziemnomorski Ogród Sok z warzyw i owoców, ok. 3 zł/ 500 ml Składniki: przeciery i soki z zagęszczonych soków (91%) z: marchwi, pomidorów (30%), jabłek (17%), pietruszki, brokułów, papryki (1%), cebuli, oliwek (0,5%), woda, sól morska, witamina C, pieprz czarny, bazylia, ekstrakt z ziół włoskich 25 kcal/100 ml Tymbark Fruktajl truskawka banan Koktajl(...)marchwi , witamina E, aromaty 50 kcal/100 ml 5. Świeże owoce, szczególnie jabłka i banany Najprościej jest z bananem - wystarczy zdjąć skórkę i gotowe - sycące drugie śniadanie (moje ulubione). Jabłko też sprawdzi się nieźle, tylko trzeba pamiętać o jego umyciu. 6.Chałwa Ta najczęściej sprzedawana w sklepach jest zrobiona z sezamu. Znalezienie dobrej chałwy nie jest jednak proste. Najlepiej szukać
Powiedz dietom niegenialne!!! Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa ciasto: 150 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki 300 g maki pszennej 110 g cukru pudru 1 jajko nadzienie: 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 250 g truskawek ( w oryginale jeżyn) sok z 1 limonki 55 g cukru pudru kruszonka: 75 g mąki pszennej 100 g schłodzonego masła(...)mąkę i cukier puder. Składniki powinny przypominać mokry piasek. Dodajemy jajko i zagniatamy zwarte ciasto. Zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce 20 minut. Jabłka, truskawki, cukier puder i sok z limonki wkładamy do garnka. Dolewamy pół szklanki wody. Zagotowujemy i pyrkoczemy ok 20 minut. Jabłka powinny zmięknąć a płyn odparować. Całość
Dzieje kuchennej Wiewiórysama masa jabłkowa. Zagospodarowałam ją w sposób wymagający jak najmniejszego wysiłku. Galaretka świetnie skomponowała się smakowo z miodowym serkiem :) Galaretkowy deser jabłkowy z nutką kiwi Składniki: 1,2 kg jabłek 1 galaretka o smaku kiwi płaska łyżka żelatyny 125 g serka śmietankowego kanapkowego (typu „Twój smak”) 1 łyżka płynnego miodu lipowego do przystrojenia suszona żurawina Wykonanie: Jabłka umyłam(...)obrałam, podzieliłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce o dużych oczkach. Podlałam niewielką ilością wody i dusiłam, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zmiękły. Energicznie mieszając dodałam żelatynę i galaretkę, dokładnie wymieszałam, aż się rozpuściły. Rondel odstawiłam z palnika. Pojemniczki (u mnie plastikowe po kiełkach) wyłożyłam folią kanapkową, przełożyłam do nich masę jabłkową, ugniatając
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: 400 g mleka zsiadłego (duży kubek) 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki sody 1 łyżka spirytusu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 2 jabłka 1 garść miękkich rodzynek szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka umyłam, obrałam, pokroiłam w niedużą kosteczkę, wymieszałam z cynamonem i kardamonem. Żółtka oddzieliłam(...)sodę, cukier waniliowy, żółtka i spirytus (nie trzeba miksować, wystarczy połączyć składniki łyżką). Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszałam z ciastem. Do całości dodałam przygotowane jabłka i rodzynki, wymieszałam. Nakładałam łyżką na średnio rozgrzany tłuszcz. Smażyłam z obu stron na złoty kolor. Osączyłam na ręczniku kuchennym. Podałam posypane cukrem pudrem
Kuchenne zapiski Edytymasła + kawałek do posmarowania formy 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru waniliowego (można zrobić samemu: KLIK ) skórka otarta z 1/2 cytryny na nadzienie: 0,5 kg obranych i wydrążonych jabłek 150 g śmietany 18% 100 g cukru 2 jajka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 łyżki marmolady z pomarańczy Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, dodajemy(...)prostu zmiażdżyła system. I na koniec dodam, że niezwykle ważna w tym przepisie jest marmolada z pomarańczy. Ale musi być cierpka, nie słodka. Ta cierpkość idealnie dopełnia smaku słodkich jabłek. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder ManufactureMamy weekend a u mnie musi być ciasto jak już wiecie, tym razem zapraszam na makowe ze słodką bezą kokosową, puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny. Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół...... Składniki Blaszka o wym 24/42 cm Ciasto makowe: 6 jajek(...)budyń.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, przygotować krem. 5. PRZEŁOŻENIE: Jeden płat ciasta makowego wysmarować masą budyniową przykryć drugą warstwą makową wylać tężejące jabłka z galaretką przykryć ciastem kokosowym rozsmarować puszkę kajmaku posypać wiórkami
Wanilia i Kardamonjajka 4 łyżki maki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok 4 -5 łyżek mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki cukru olej Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w talarki, wycinając środki. Jajka miksujemy w misce na jednolitą masę, dodając pod koniec cukier. Mąki łączymy, dodajemy proszek do pieczenia i cynamon. Do jajek dolewamy mleko(...)mąkę, mieszając na jednolitą i dość gęstą masę. Jabłka obtaczamy w masie i wykładamy na rozgrzany olej, smażąc z obu stron do zarumienienia. Wykładamy na jednorazową ściereczkę i po osuszeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
ChilliJemy