przytrafiło; pytanie, czy ostatni? Ciasto się już chłodziło w lodówce, więc nie mogłem go zmarnować, a jako, że jabłek u mnie zawsze pod dostatkiem, to wymyśliłem nadzienie z jabłek. Jak to zrobić? Ciasto: -kubek mąki TYP550 -pół kubka cukru -jedno żółtko -pół kostki masła Wszystkie składniki wyrabiamy do zbitego ciasta, formujemy walec, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy(...)nich wałkujemy na pół cm grubość i umieszczamy w kokilkach wysmarowanych masłem. Nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200 stopni góra - dół. Nadzienie: -6 dużych jabłek startych na dużych oczkach ze skórką -3 łyżki płatków migdałowych -łyżeczka cynamonu -3 łyżki cukru -łyżka masła Jabłka odsączamy ze zbędnego soku, mieszamy z cukrem i migdałami
BaRepasłyżki do podsypania 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 110 g margaryny 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jabłka 2 opakowania jogurtów typu greckiego 0% o smaku truskawkowym (2 opakowania po 150 g) 2 całe jajka Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy jajka, a następnie powoli (łyżka po łyżce(...)Większą częścią ciasta wałkujemy i wykładamy blachę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką). Mniejszą część ciasta wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Na ciasto układamy starte na tarce jabłka. Następnie wyciągamy pozostałe ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na dużych oczkach tarki przykrywając nim "gdzie nie gdzie" jabłka (ciasto nie ma pokrywać całej powierzchni, co obrazuje zdjęcie). Blachę wkładamy
Słodkie okruszkitarce o dużych otworach, wymieszać z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i cynamonem. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier i skarmelizować go uważając aby go nie przypalić, wrzucić jabłka i szybko zamieszać. Gotować około 5 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie nierówne części – tak mniej więcej 3/5 i 2/5. Większą część ciasta rozwałkować i ułożyć(...)pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy. Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim jabłka, przykryć ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions
królestwo garówKaczka, majeranek, sól, 1/2 główki czerwonej kapusty, 2-3 twarde, winne jabłka, 500 ml cydru, 8 goździków, laska cynamonu, 2 torebki kardamonu, miód lipowy, olej do smażenia Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować , ale nie jest(...)konieczne. Natrzeć solą i majerankiem. Odłożyć na co najmniej godzinę, ja zawsze odstawiam w chłodne miejsce na 24 godziny. Kapustę poszatkować, osolić, wymieszać i odstawić na 20 minut. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Starte jabłka wymieszać z odciśniętą kapustą. Kaczkę napełnić kapustą z jabłkami. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Dno gęsiarki z grubym
królestwo garówKaczka pieczona z jabłkami z „szarlotką” kaczka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, 12 goździków, 1 torebka kardamonu, 1 kg twardych jabłek, 240 g posuszonego placka drożdżowego, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka soli, tłuszcz (tłuszcz gęsi, smalec, masło) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie(...)natrzeć nimi kaczkę. Odstawić na co najmniej godzinę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Placek pokroić na kostki wielkości około 1.5X1,5 cm. Wymieszać jabłka z plackiem, solą i cynamonem. Wypełnić kaczkę nadzieniem. Jeżeli farsz „upchniemy” skóra kaczki podczas pieczenia pęknie, jeżeli napełnimy luźniej skóra zostanie nienaruszona. Ja tym razem nadzienie upchałam, właśnie aby powstało
królestwo garówrozpuszczenia. Większa część ciasta równomiernie wyklejamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem. Na wierzch ścieramy bądź kruszymy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy przez ok 40-45 minut w tej samej temperaturze - w razie potrzeby obniżając poziom rusztu. Ciasto najlepsze następnego dnia(...)kiedy troszkę zwilgotnieje, ale na świeżo też pyszota. Kruche, z wyraźnie maślaną nutą. Czemu jabłka ze słoika? Bo o tej porze roku to najprostszy wybór. Poza tym pozostają jasne mimo pieczenia, a w połączeniu z galaretką (pomysł Teściowej) maja pyszną konsystencję i smak. Podałabym markę godną polecenia, ale po co robić komuś darmową reklamę ;) Przyznaję się bez bicia
Kuchnia po mojemubalkonie zrobiło się kolorowo od bratków, a zamiast zwykłych owoców przekąszanych w biegu zaserwowałam koktajl. Do niego trochę ziaren babki płesznik. Składniki (na dwie porcje): kiwi 2 małe jabłka 3 łyżki jogurtu łyżeczka nasion babki płesznik banan sok z pomarańczy Owoce obrać ze skórek. Z jabłek usunąć gniazda nasienne. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Kiwi zmiksować z jabłkami i jogurtem. Dodać nasiona babki płesznik. Wymieszać łyżką. Przełożyć masę do szklanek. Tę masę można ewentualnie (jeśli używamy winnych lub mało słodkich jabłek, albo jeśli po prostu lubimy słodko) dosłodzić np. syropem klonowym lub miodem. Zmiksować banana z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Przełożyć masę do szklanek na wierzch poprzedniej. Koktajle odstawić na ok. kwadrans, by nasiona napęczniały. Przed
Weekendy w domu i ogrodziezarówno na ciepło jak i na zimno. Ilość przypraw można zmieniać według własnego uznania. Szybko się robi i jest naprawdę pyszne. Składniki: 2 szklanki ryżu 1 kg jabłek 2 szklanki mleka 0,5 łyżeczki kardamonu 2 łyżki masła 2 - 3 łyżeczki cynamonu 5 goździków cukier Przygotowanie: Do wypłukanego ryżu dodać kardamon, łyżkę masła, łyżeczkę cynamonu(...)gniazda nasienne i zetrzeć na tarce razem ze skórkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, nałożyć połowę ryżu, następnie połowę jabłek, na następną warstwę resztę ryżu a na koniec resztę jabłek. Całość posypać cynamonem, cukrem i poukładać kawałki masła. Piec w temperaturze 180 o przez około 45 minut. Smacznego
Mama Gotujenigdy nie dorównają ale i tak są pyszne. Robi się je łatwo i szybko. Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 1,5 szklanki mleka 2 - 3 jabłka (najlepiej twarde) cukier Wykonanie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić je na cienkie plasterki. Mąkę przesiać przez sito, dodać cynamon, mleko i dokładnie wymieszać(...)ciasto. Dodać cukier, jajko i wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki). Dodać jabłka i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać same lub posypane cukrem albo cukrem pudrem
Mama Gotujedostałam od mojej mamy. Największą zaletą tego ciasta jest to, że jest ono łatwe do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Dodatkowo smakuje rewelacyjnie. Składniki: ok. 1 kg jabłek 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dalej ubijając dodać mąkę i proszek do pieczenia. ubijać(...)momentu aż wszystkie składniki się połączą. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć starte jabłka a następnie wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut. Gdy ciasto lekko ostygnie przełożyć go na ścierkę, tak żeby jabłka były na górze
Mama Gotujeszarlotka będzie częstym gościem na moim stole. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kg jabłek cynamon ⅔ kostki masła Wykonanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać i podzielić na 3 części(...)średnica 26 cm) wysmarować masłem. Wsypać do niej jedną część suchych składników, następnie równomiernie rozłożyć połowę jabłek, posypać cynamonem. Następnie równomiernie rozsypać drugą część suchych składników, rozłożyć resztę jabłek, posypać cynamonem oraz rozsypać resztę suchych składników. Na wierzchu rozłożyć starte na tarce o dużych oczkach masło. Piec w temperaturze 180 o C przez 60 minut
Mama Gotujemąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 1,5 kg jabłek cynamon Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jabłka smażyć na suchej patelni razem z cynamonem do momentu aż nadmiar soku odparuje. Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki, budyń i proszek do pieczenia(...)ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180 o C przez 10 minut. Na ciasto wyłożyć jabłka a następnie rozwałkowaną drugą część ciasta. Piec w temperaturze 180 o C przez 45 - 50 minut
Mama GotujeNawet nie umiem opisać tego szczęścia, jak się przychodzi do domu, a już w progu czuć zapach pieczonej szarlotki :* Pierwsza w tym roku jesienna szarlotka SKŁADNIKI: Jabłka: 2 kg jabłek (najlepsza szara reneta) 1/2 szklanki rodzynek 3 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru wanilinowego Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła roślinnego 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)tortową formę, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzać piekarnik do 150℃. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, chwile odczekać i wycisnąć z nich sok. Jabłka wyłożyć na cieście, posypując, cynamonem, cukrem wanilinowym oraz rodzynkami. Zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180℃. Piec około 45 minut
MarciochaKucharzyNareszcie..była okazja ją zrobić :D Kaczka z jabłkami i pomarańczami SKŁADNIKI: kaczka 1,5kg 4 jabłka 2 pomarańcze marynata:sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, papryka słodka, chilli, lubczyk, oliwa kluski śląskie Kaczkę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę z ulubionych przypraw (ja dodaję: papryke, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz,chilli) przyprawy mieszamy(...)łyżkami oliwy. Taką marynatą nacieramy kaczkę wewnątrz i z zewnątrz, jednocześnie "masując" i wstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej na ok 5 - 24 godzin. 2-3 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, przyprawiamy majerankiem i sokiem z połowy pomarańczy. Faszerujemy kaczkę i zszywamy wykałaczką. Kaczkę pieczemy w brytfance ok 2 godzin. w temp
MarciochaKucharzy