szklanka żurawiny 2 małe jabłka 1/2 szklanki maślanki Przygotowanie: Utrzyj masło ze skórką pomarańczową i cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodaj jajko i wanilię, dobrze połącz. Jabłka obierz i pokrój jak na szarlotkę-w plastry. Żurawinę i jabłka wymieszaj z 2 łyżkami mąki. W osobnej misce połącz mąkę, płatki, sodę, proszek i sól. Powoli(...)dodawaj mąkę do masła z cukrem, na zmianę dodając też maślankę. Wmieszaj jabłka i żurawinę. Przelej ciasto do naczynia żaroodpornego i piecz ok. pół godziny do 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ: Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień
Gotowanie to kochanieciemnej mąki, niewielkiej ilości cukru i owoców. Dzisiaj jemy tartę :) Ciasto: szklanka mąki 100 g zimnego masła roślinnego 4 łyżki cukru szczypta soli duża szczypta cynamonu Jabłka: 2 jabłka sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru szczypta cynamonu łyżka stopionego masła Wykonanie: Ciasto zagniatamy podobnie jak w przepisie na tartę Tatin , czyli wszystkie składniki energicznie zagniatamy bez zbędnego(...)wyrabiania, zawijamy w folię i na godzinę odstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, cynamon i stopione masło, a następnie dokładnie mieszamy, by każdy owoc był pokryty pozostałymi składnikami, które wydobędą głębie smaku. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, grubości ok 2 - 3 mm i przekładamy
Taste Of My Daywody, bez mleka (czyli całego kubka wody) - wychodzą równie świetne. Gotowe ciasto można smażyć od razu a można zostawić na chwilę, żeby podrosło. Tak czy inaczej najpierw jeszcze szykujemy jabłka - najlepiej, żeby były miękkie i słodkie. Obieramy ze skórki, kroimy na średniej grubości plasterki i teraz można zacząć smażenie placków. Na rozgrzany olej kładziemy łyżkę ciasta, wciskamy do niego(...)plasterki jabłka, rozkładamy kolejne placki na patelni (na mojej mieszczą się 4 na raz) i właściwie od razu przekładamy pierwszy placek na drugą stronę, potem drugi itd. a po chwili ściągamy po kolei placki z patelni i smażymy następne. Robią się bardzo szybko, rosną od pierwszego kontaktu z patelnią więc wystarczy, że się fajnie zarumienią i można przewracać
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwystarczy tylko zagnieść kruche ciasto i wyłożyć na nie gotowe jabłka ze słoika :) z podanego przepisu uzyskamy 1,5 litrowy słoik jabłek Składniki: -2,5-3 kg jabłek (najlepiej szarą renetę) -pół szklanki cukru -łyżeczka cynamonu Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy je do garnka
KasiekGotujeziemi, jabłka soczyste i chrupiące, słodkie maliny, agrest i porzeczki... Takie obrazy i wspomnienia, przywołał u mnie zapach, roztaczający się po domu w czasie przygotowywania pierożków z jabłkami . Nigdy wcześniej nie korzystałam z gotowego ciasta kruchego, natomiast dostałam je od siostry, więc trzeba było koniecznie znaleźć dla niego odpowiednie wykorzystanie :) Pierożki są idealne dla leniwych(...)łasuchów, bo praktycznie nie wymagają żadnego wysiłku. Delikatne, soczyste jabłko, otulone kruchym, chrupiącym ciastem :) Potrzebujemy tylko 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego i jabłko pokrojone na plastry. Z ciasta wycinamy np. za pomocą szklanki kółka, nadziewamy plastrem jabłka. Zlepiamy jak pierogi. Smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i po 35 minutach wyciągamy z piekarnika (temp. 180 st.). Tak to już koniec tego
Mój Smak na ŻycieCIASTO Z JABŁKAMI (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) Wyśmienite ciasto, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Do zrobienia w 10 minut, potem już tylko pozostaje pieczenie. Składniki należy zagnieść ręką, wyłożyć ciastem blachę, na to ułożyć połówki jabłek, posypać cynamonem i przykryć drugą warstwą ciasta. Ot, cała filozofia. Poczęstowała mnie nim koleżanka i od razu się w nim zakochałam(...)szklanki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego waniliowego (lub mascarcpone) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO: 6-7 dużych jabłek cynamon cukier puder do posypania WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę o wymiarach 20-30 cm wysmaruj lekko olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jabłka 10 średnie, sok z cytryny 1 łyżeczka, anyż Royal Brand 1 gwiazdka, cukier puder - ile potrzeba gwiazdkę anyżu w moździerzu utłuc z 1 łyżką cukru, wsypać do pokrojonych w kostkę jabłek bez skóry(...)dość gęste ciasto tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować z 3/4 ciast na dnie blaszki na ciasto wsypać anyżowe jabłka lekko je przyklepać do ciasta na jabłkach rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około 50 minut i wyjąć z blaszki jak będzie zimne posypać ciasto pudrem cukrem - ciasto jest smacznie anyżowe, miękkie i szybko się zjada
W Mojej Kuchni Lubięczasu uda mi się go napaść z nienacka. Owsianką. Nie żeby inaczej ;) A jako, że zawsze była owsianka z jabłkami. To może dziś tak odwrócić role? 2 jabłka 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka ziaren słonecznika sok z 1 pomarańczy i miąższ po 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu kilka suszonych żurawin Jabłka umyłam(...)Ścięłam górę. Delikatnie wydrążyłam. Z pomarańczy wycisnęłam sok i wyskrobałam miąższ. W miseczce połączyłam płatki, siemię, ziarna słonecznika i przyprawy. Zalałam sokiem pomarańczowym. Wymieszałam z miąższem. Farszem wypełniłam jabłka. Całość zapiekałam w 150st. przez 40min
bastalenacynamonem. Jest delikatna i słodziutka. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Przepisy Majki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na jedną tartę: 1/2 opakowania ciasta francuskiego XXL* 2 duże słodkie jabłka 1 łyżeczka brązowego cukru szczypta cynamonu szczypta mielonego kardamonu (zastąpiłam ziarenkami z nasion) Masa twarogowa: 100 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 czubata łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu(...)połączenia składników. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm) i wyklejamy nim dno formy na tartę i boki na wysokość około 1 cm. 3. Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w cienkie plasterki. 4. Na ciasto wykładamy masę twarogową i równomiernie rozprowadzamy. Na masę wykładamy plasterki jabłek
My Culinary Artmakowej 250 g masła lub margaryny 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki kwaśniej śmietany 4 łyżki bułki tartej 4 duże jabłka Sposób wykonania: Mąkę przesiać a następnie dodać do niej masło lub margarynę, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier i żółtka. Zagnieść ciasto a następnie podzielić na dwie części(...)proporcjach 70 % i 30 %. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny. Przed wyjęciem ciasta jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą makową. Tortownicę posmarować tłuszczem i wysypać na nią bułkę tartą. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować najpierw większą część i wyłożyć nią
Na słodko lub wytrawniejednych się pozbędę to zaraz nowa dostawa :-) Po szarlotkach i jabłecznikach, które mi się nieco przejadły postanowiłam upiec coś innego. Na tej stronie znalazłam przepis na murzynek z jabłkami. Proste i szybkie wykonanie, a tak murzynek tak smakował rodzicom, że poprosili mnie o przepis. Polecam jest naprawdę wspaniały :-) Składniki na 1 dużą tortownicę: 3 szklanki mąki pszennej(...)jajek 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 1 szklanka wody ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 – 4 jabłka Sposób wykonania: Białka ubić na sztywno, pod koniec nie przerywając ubijać dodać cukier, cukier waniliowy a następnie stopniowo po jednym jajku. Do ubitej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Na słodko lub wytrawniepara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Dzisiejszy przepis będzie na wspaniałe ciasto z jabłkami i śliwkami. Było tak pyszne, że jeszcze nie jeden raz do niego wrócę. Przepis wzięłam tej strony. Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża blacha ciasta. Składniki na ciasto(...)śmietanę i mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować masę jabłkowo - śliwkową: Umyte jabłka pokroić w plastry, śliwki wypestkować i pokroić na mniejsze części. Pokrojone jabłka i śliwki wrzucić do garnka, dodać cukier i cynamon. Wszystko dusić na małym ogniu do momentu aż owoce się rozpadną a cukier rozpuści. Duża blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć
Na słodko lub wytrawnieproszku do pieczenia, 100 g masła lub margaryny 4 jajka, szczypta soli, 120 g jogurtu 2 jabłka, 100g cukru pudru do posypania. 100 g orzechów włoskich Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki. Brązowy cukier podpiec na patelni do momentu aż zrobi się jeszcze ciemniejszy. Dodać do niego jabłka i orzechy(...)czekoladą i sól. W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia a następnie wsypać stopniowo do utartej masy cały czas mieszając. Pod koniec dodać cukier wraz z jabłkami i orzechami i wszystko wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 – 40 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawnieszklanki mąki 1 i ¾ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 4 jajka 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1 szklanka oleju roślinnego 4 – 5 jabłek pokrojonych w małe kawałki 5 łyżek cukru 2 – 3 łyżeczki cynamonu. Sposób wykonania: W jednym naczyniu mieszamy dokładnie łyżką wszystkie składniki płynne, czyli: olej, sok pomarańczowy, jajka. W drugim(...)cynamonem i 5 łyżkami cukru. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Połowę jabłek rozłożyć na dnie tortownicy, wylać na nie ciasto i na wierzch rozłożyć pozostałą ilość jabłek. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieponieważ kończył się ich termin przydatności. W swoich zasobach „przepisowych” znalazłam przepis na delikatne ciasto z jabłkami. Nie jest skomplikowane a efekt końcowy wspaniały. Aromatyczny, delikatny puszek z jabłkami, wprost rozpływający się w ustach. Pycha! Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha ciasta. Składniki: 2,5 szklanki maki pszennej 7 jajek 210 g masła lub margaryny(...)rozpuszczonego i schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanki cukru Łyżeczka olejku waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 5 – 6 jabłek pokrojonych w większe cząstki. Sposób wykonania: Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy wszystkie
Na słodko lub wytrawnie