Składniki. 2 płaty ciasta francuskiego 2 jabłka 2 łyżki migdałów płatki 2 łyżki cukru 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka cynamonu 1 białko lub mleko 1 łyżeczka(...)cukru brązowego Wykonanie. Jeden płat ciasta francuskiego powinien być większy o 1-2 cm po całym obwodzie. Mniejszy płat ułożyć na papierze w blaszce i posypać płatkami migdałowymi. Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki i wymieszać kaszą manną, cukrem i cynamonem. Jabłka ułożyć na cieście. Większy płat naciąć co 2cm nie dochodząc do krawędzi i nałożyć na jabłka
Kulinarny karnet Christopherawoda 1 szklanka 1 szklanka pół łyżeczki 1 łyżka 3 łyżki margaryna bezmleczna 1 kostka 200g cukier puder 1/2 szklanki cukier waniliowy 1 torebka około 7-8 jabłek rodzynki, cynamon - wg uznania cukier - do smaku żelki - pianki do grillowania Przygotowanie: Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, dolać kilka łyżek wody i udusić na małym ogniu(...)margaryną i oprószyć mąką. Ciastem wykleić spód i boki formy, ponakłuwać widelcem. Podpiec około 10 minut w nagrzanym do około 180 stopni C piekarniku. Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka. Piec dalej przez około 25 minut (do zarumienienia ciasta). Na jabłkach ułożyć pianki, wstawić na chwilę do piekarnika - parę minut wystarczy aby pianki się przyrumieniły. Ciasta z mąki
głodny alergikSzarlotkę kochają wszyscy. Dla mnie to smak dzieciństwa, bez żadnych udziwnień, warstw, mas czy innych dodatków. Po prostu pyszne, kruche ciasto, kwaskowate jabłka i cukier puder ;) Dla niektórych to jeszcze dodatek cynamonu, cóż ... ja za nim nie przepadam. Przepis podpatrzony na Słodkiej Stronie. Porcja na około 15 małych babeczek. Polecam! ;) Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła 1/3 szklanki(...)cukru 2 żółtka łyżka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Masa Jabłkowa: 1kg jabłek cukier Dodatkowo: tłuszcz do posmarowania foremek (margaryna/ masło) cukier puder do posypania Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy w rondelku i dusimy, aż powstanie jednolita masa. Masę jabłkową należy dosyć często mieszać, ponieważ może się
Czerwona PorzeczkaSKŁADNIKI: 0,5 kg mąka 5 szt żółtka 2 łyżki proszek do pieczenia 0,5 szkl cukier 1 kost margaryna MASA JABŁKOWA 1 opak galaretka cytrynowa 1.5 kg jabłka pokrojone cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: CIASTO : Mąkę wsypać do miski. Do mąki dodać żółtka, margarynę, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażalki na 30 minut. Po tym czasie jedną cześć zetrzeć na tarce na spód. Ciasto lekko podpiec w piekarniku. Masa jabłkowa pokrojone jabłka, przełożyć do rondla i przesmażyć z cukrem. Przesmażone jabłka zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Drugą część ciasta zetrzeć na jabłka
Kuchnia DanusiTakie ciasto można przygotować z różnymi owocami sezonowymi. Ja dziś przygotowałam oto takie proste i szybkie ciasto z jabłkami Ciasto jabłkowo- makowe SKŁADNIKI: jabłka -1 kg mak mielony sypany - 2 łyżki mąka -2,5 szkl cukier -3/4 szkl jajka -6 szt soda -1 łyżeczka olej -3/4 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka cukier puder do posypania(...)ciasta tłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE: Jabłka papierówki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Jajka ubić na pianę, dodać cukier, dalej ubijać na kogel mogel. Wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, przesiać przez sito do masy jajecznej, wymieszać łyżką. Następnie mieszając masę, wlewając cienkim strumieniem olej, dodać mak, dokładnie wymieszać. Do ciasta wrzucić jabłka, wymieszać. Przelać ciasto
Kuchnia DanusiSKŁADNIKI: CIASTO mąka -2,5 szkl cukier -1 szkl jajka -6 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki cukier waniliowy -1 opak margaryna -200 g mąka ziemniaczana -1 łyżka NADZIENIE: jabłka-1 kg cukier waniliowy tłuszcz do formy PONADTO: śmietana 36%-1 szkl galaretka z owoców leśnych-1 opak PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym(...)ubić na pianę. Na bardzo małych obrotach miksera,ucierać kruszonkę,dodając pianę,delikatnie wymieszać. Ciasto zrobi się lejące. Formę o wymiarach 25x36 wysmarować tłuszczem,wylać ciasto na blachę. NADZIENIE: Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,wsypać do jabłek cukier waniliowy,wymieszać,lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Układać na cieście paski startych jabłek,robiąc kratkę. Piec
Kuchnia Danusiskładniki, zetrzeć jabłka i margarynę i wstawić do piekarnika. Składniki: 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka kaszy manny, 2-3 duże jabłka 1/2 margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder. Przygotowanie: Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą w jednej misce: mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek(...)skórki, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce albo na maszynce do surówek.Do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą lub mąką małej tortownicy wsypujemy 1/3 proszku. Następnie 1/3 jabłek i tak robimy 3 warstwy proszek- jabłka. Na samą górę ścieramy margarynę, dobrze jak jest wcześniej zamrożona, ale ja nie miałam tyle czasu :) Pieczemy 60 minut
Aga w kuchniSkładniki: 1 szklanka cukru, 3 szklanki mąki, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 margaryna, 4 jabłka słodkie, 6 brzoskwiń, 2 łyżki śmietany kwaśnej Przygotowanie(...)mąki, cukru, proszku do pieczenia , jajek, śmietany i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy na 30 min do lodówki. W tym czasie jak nam się chłodzi obieramy jabłka ze skórki i usuwamy gniazda nasiennie, z brzoskwiń wyjmujemy pestki. ścieramy jabłka i brzoskwinie. Następnie gotujemy je na małym ogniu, ok 20 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki
Aga w kuchniBardzo proste w przygotowaniu, a w smaku przepyszne :) Składniki: spód: 100 g płatków kukurydzianych, 30 g masła, 1 łyżka wiórków kokosowych, 150 g białej czekolady. masa jabłkowa: 4 duże jabłka, 2 budynie waniliowe Dr. Oetkera, 400 ml soku jabłkowego, szczypta cynamonu Kamis, 1/2 soku z cytryny, krem: 400 ml kremówki 30%, 2 śmietany fixy Dr. Oetkera, 3 łyżeczki cukru(...)foliowego, rozbijamy tłuczkiem na miazgę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z masłem i wiórkami kokosowymi i mieszamy z płatkami. Wykładamy spód tortownicy płatkami, dociskając ręką. Schładzamy w lodówce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Zalewamy je sokiem z cytryny, sokiem jabłkowym (300 ml) i posypujemy cynamonem. Gotujemy, aż do rozgotowania się jabłek. Do pozostałego
Aga w kuchniSkładniki: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny, 4 jabłka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżeczka cynamonu Kamis. Przygotowanie(...)mąki, cukru, żółtek i miękkiej margaryny zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Pozostałym ciasto wykładamy na blachę i równo rozkładamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z cukrem waniliowym i cynamonem. Przekładamy jabłka na ciasto. Zamrożone ciasto wałkujemy i wycinamy serduszka, układamy je na jabłkach. Ciasto pieczemy
Aga w kuchnijesień. Źródło: Śladami Słodkiej Babeczki . Składniki: 280 g mąki 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 2 jabłka 100 g cukru 200 g maślanki 80 ml oleju 125 ml soku jabłkowego Wykonanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W jednej misce wymieszać suche składniki(...)pieczenia, cukier, sodę i sól. W drugim naczyniu umieścić składniki "mokre": jajko, olej, sok jabłkowy i maślankę. Składniki w obu naczyniach wymieszać i połączyć ze sobą. Na koniec dodać jabłka i wymieszać z resztą ciasta. W formie do muffinek ułożyć papilotki i napełniać je do 3/4 wysokości. Piec w rozgrzanym do 180 st.C. piekarniku przez 20-25 minut
Pasja Smakustołu. Także zdrowe, bo ciasto jest bez jaj. Takie muffiny możecie zrobić z kupnymi jabłkami prażonymi lub domowy, w najbliższym czasie na blogu będzie przepis na domowe jabłka prażone. Składniki: 2 szklanki mąki 150 g masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego Jabłka prażone Przygotowanie: Mąkę wraz z masłem(...)kawałeczki, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i jogurt, zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 12 równych części i każdą częścią wykładamy formę do muffinów. Do wgłębienia wkładamy 2 łyżeczki jabłek prażonych. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 minut. Smacznego
Kuchnia Łukaszacukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 gr masła 500 gr mąki 2 budynie waniliowe lud śmietankowe 3 szkl mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru 800 gr jabłek- kwśnych Wykonanie: Ubijamy jajka z cukrem na puch, dodajemy proszek do pieczenia i masło. Ubijamy. Powoli dodajemy mąkę, ubijamy tak długo jak pozwoli nam mikser. Resztę ugniatamy- do całkowitego(...)wkładamy do zamrażarki. Gotujemy budyń z 3 szklanek mleka. Do budyniu dodajemy płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki cukru. Obieramy jabłka, kroimy na małe cząstki. Jabłka wykładamy na ciasto i zalewamy gorącym budyniem Wyciągamy ciasto z zamrażarki, ścieramy na grubych oczkach. Wkładamy do piekarnika na 200 C na temp 35-40 min. Możemy posypać cukrem pudrem
Smaki Edytybasmati, prażonymi jabłkami z żurawiną, i musem bananowym! Pyszne, lekkie i niesamowicie delikatne ciasto! Polecam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki ryżu basmati - puszka mleczka kokosowego (bez śmietanki) - 4 słodziki - 4 jabłka - 3 łyżki suszonej żurawiny - 2 banany - 2 białka - 1 żółtko - 70 ml jogurtu greckiego 1. Ryż ugotuj na mleczku kokosowym z dodatkiem wody, dodaj słodziki. 2. Gorący(...)ryż wyłóż na tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia) 3. Jabłka obierz i upraż z dodatkiem słodzika lub miodu. Dodaj suszoną żurawinę. Wyłóż na ryż. 4. Banany zmiksuj z białkami, jogurtem i żółtkiem za pomocą blenderem. Masę wyłóż na jabłka. 5. Ciasto pieczemy 30 minut w nagrzanym piecu. Pyszne! Buziaki
SMYKWKUCHNIdość późno więc wyszły niekoniecznie tak jakbym chciała. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 200 g masła 1/3 szklanki cukru 5 - 6 jabłek 2 - 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanka cukru pudru 1 - 2 łyżki kaszy manny Wykonanie: Mąkę i masło posiekać. Dodać żółtka i cukier i szybko(...)Mniejszy kawałek ciasta schować do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Poddusić w garnku z 2 - 3 łyżkami cukru. Pod koniec dodać cynamon. Podduszone jabłka wyłożyć na ciasto posypane kaszą. Białka ubić na sztywno z dodatkiem pół szklanki cukru pudru. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto
Sto kolorów kuchni