naprawdę z różnyli serami, których jestem fanką :) Szybciutki- jak praktycznie kazdy makaron zawierający wszystko co uwielbiam- rukola, bazylia, szynka parmenska, czosnek ii seryyy! :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniaktóra będzie trwała kilka dni i będziemy jeść bardzo ciężko, z chęcią sięgniemy po coś fit. Porcja na 6 osób Składniki : 50 g kaszy kuskus 125 g rukoli 1 duża czerwona cebula 150 g suszonej figi 1 średnia cukinia 200 g krewetek (oczyszczonych) 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku sos 50 ml oliwy z oliwek 50 ml syropu
Niezły Młynekjogurt z miodem. Liście cykorii rozłożyć na talerzu. Na liście wykładać sos jogurtowy. Posypać prażonym słonecznikiem i podawać :) ----- Podobne: Surówka z fenkułu i marchwi Surówka z selera i jabłka Rukola z kaparami i mango
Weekendy w domu i ogrodziejest na 6 działów: wprowadzenie przystawki makarony dania główne wypieki i desery ekstra info Przepisy są klasyczne (np. pizza margherita, tiramisu) oraz bardziej wyszukane (taleggio, placek z rukolą). Każdy znajdzie coś dla siebie! Ciekawostką jest dział: ekstra info . Zawiera słowniczek podstawowych terminów - bardzo przydatnych podczas przygody z książką. Możemy z niego też się dowiedzieć o różnych technikach
Di gotujedzień był piękniejszy i słoneczny dla nas pomimo chmur na niebie. Każdy posiłek jest smaczniejszy kiedy dodamy do niego szczyptę miłości. Składniki (na 2 porcje): mix sałat z rukolą 50 gram sera halloumi łyżka oliwy z oliwek 4-5 plastrów surowego boczku 1 gruba kromka ciemnego pieczywa 1 pomarańcza 1/2 granata dressing: 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka musztardy
Mango Papajapapryka czerwona garść orzechów włoskich siekanych suszony tymianek pół łyżeczki soku z cytryny jedna trzecia łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy granat bazylia świeża Składniki na pesto 1 szklanka rukoli 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska bądz himalajska ząbek czosnku, mały 2 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki oliwy Paprykę upiecz w 180 stopniach , do lekko czarnej skórki. Wyjmij
Z Kuchni Do Kuchnipokrojone w plasterki 1 mała czerwona cebula pokrojona w pół krążki 200 g małych rybek stynek (świeże lub mrożone) garść liści mizuny (można zastąpić roszponką, młodymi listkami sałat lub rukolą 3-4 rzodkiewki pokrojone w plasterki 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 łyżeczka jasnego lekkiego sosu rybnego sól i pieprz do smaku olej do głębokiego smażenia stynek Wykonanie
Sztuka gotowania w/g Samirywakacji, złocistych plaż... Jeśli tęsknicie za odrobiną słońca, błękitnego nieba.. to koniecznie zróbcie tę sałatkę! Składniki -1 puszka tuńczyka w kawałkach 200 g jarmużu bez stwardniałych części lub rukoli kilka oliwek pół czerwonej cebuli 3 łyżki kukurydzy kiełki rzodkiewki 1 ząbek czosnku szczypta soli 1 łyżka oliwy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej MELVIT pomidorki koktajlowe Dressing jedna czwarta
Z Kuchni Do KuchniŚniadanie gotowe. Kanapka zapiekanka z jajkiem i łososiem postawiła mnie na nogi. Śniadania uwielbiam. Zawsze staram się je urozmaicać. Tradycyjną kanapkę z żółtym serem dekoruję rukolą i włoskimi orzechami. Cienko pokrojoną fetę na kromce chleba smaruję pesto i posypuję płatkami migdałów…Takiemu śniadaniu nie można się oprzeć. Kanapka zapiekanka z jajkiem i łososiem Składniki: 2 porcje 1 mini ciabata
codojedzeniałyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu Farsz: 100g wędzonej piersi z kurczaka 100g kremowego serka (typu Philadelphia) 20g sera mozzarella 2-3 łyżki posiekanej zieleniny (koperek pietruszka, rukola) czarnuszka (zamiast pieprzu) Przygotować farsz. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę a mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki ze sobą połączyć i doprawić czarnuszką. Przygotować ciasto
Di gotujesałatka zrobiona w 2 minuty i zawierająca mnóstwo dobrych kwasów tłuszczowych. Wykorzystałam do niej mizunę, zioło charakterystyczne dla kuchni japońskiej. Rośnie podobnie jak rukola, czyli nie tworzy główek, jak sałata. Ale też nie należy do tej samej rodziny roślin co sałata. Liście są raczej sztywne i chropowate w dotyku. Pod tym względem przypominają nieco liście pokrzywy, ale nie parzą :) Składniki
Weekendy w domu i ogrodzieznajduję, wówczas jestem zadowolona, zrelaksowana i dlatego ta sałatka jest dla mnie wygrana J Książkę Michela Moran „Doradca smaku” Marzena Szkodzińska za „Sałatkę z rukolą i fenkułem” otrzymuje bo 3 kolory (biały, zielony, czerwony) smacznie połączyła, przeciwnościami, słodkie, słone, doprawiła, całość w kilka minut przygotowała i fajną witalną sałatkę
Moniki Smakołykicukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Składniki: 1/4 małej dyni hokkaido 1 ząbek czosnku 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich 6 kawałków suszonych pomidorów nasiona chia
Moja smaczna kuchnia