podane na opieczonej grzance z plastrem chrupiącej szynki lub bekonu, a wszystko polane genialnym sosem holenderskim na bazie żółtek, klarownego masła i soku z cytryny. Dodatkowo urozmaicam całość odrobiną rukoli, świeżego szpinaku, bazylii lub innego zielonego dodatku. Jest to przepyszne śniadanie, które musicie koniecznie spróbować, jeśli nie mieliście jeszcze okazji rozkoszować się tymi smakami :) Sos holenderski możecie wykorzystać również
Słodko-Słony Świat Ilonynimi kontrastują. Jest smacznie i zdrowo, radośnie i kolorowo, a gdy sos do niej dodamy, idealny smak uzyskamy. Składniki na 3 porcje: 150 g mix sałat (rukola, sałata rzymska, cykoria,endywia), 150 -200 g jogurtu naturalnego gęstego, sól smaku, pieprz cytrynowy, pęczek świeżego koperku, 3 jajka, kilka rzodkiewek, 3 duże kapary z ogonkiem, ok. 10 pomidorków cherry
Moniki Smakołykiostatni hit w mojej kuchni. Zrobiłam je na obiad dla moich domowników – wszyscy byli zachwyceni ich smakiem. Podałam do nich surówkę z rukoli, warzyw i sera feta – czysta poezja. Jeżeli szukacie pomysłu na bezmięsny obiad to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Dodatkowo do kotletów podałam zupę krem z pomidorów
Marta Gotujepodpieczoną bagietkę. Jeżeli planujecie przygotować kolację dla swojej połówki to ten przepis świetnie się na niej sprawdzi. Z dodatków polecam surówkę np. z rukoli, pomidora, ogórka i fety. Smacznego! Post Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeZielono mi! I to ostatnio nawet bardzo! Sałata, szpinak, jarmuż, brokuły - ta zieloność jest taka wiosenna i lekka. Tylko rukoli jakoś polubić nie mogę, ale to nic bo zamieniam ją sobie właśnie na zielone listki szpinaku i jest pysznie. Dzisiaj 4 dzień detoxu z lekkim, białkowym wzmocnieniem bo na śniadanie pojawiły się moje kochane jajka i mogłam je zjeść
Smaczna PyzaScones wysmarować mlekiem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Zostawić do ostygnięcia. Później jeść z dowolnym dodatkami. Moja propozycja to odrobina kremowego serka i kilka listków rukoli. smacznego
tost z dżememlistkami sałaty. Składniki (na 2 porcje): 125 gram sera mozzarella 2 pomidory malinowe 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz kilka listków bazylii opcjonalnie: garść mixu sałat lub rukoli oraz kawałek słodkiej papryki Ser i pomidory kroję w plastry o jednakowej grubości. Słodką paprykę, jeśli używam, również kroję w plastry lub bardzo drobną kostkę. Na talerzu układam na przemian
Mango PapajaPesto, moja miłość... Lubię je nie zawsze z bazylią, ale z kolendrą, ze szpinakiem, rukolą, roszponką i pietruszką! Lubię nie tylko z orzeszkami pinii, ale z migdałami, orzeszkami ziemnymi, orzechami laskowymi, włoskimi lub ziarnami słonecznika ! Lubię nie koniecznie z oliwą, a z dobrym olejem rzepakowym, olejem z pestek dyni lub arachidowym ! Ale ZAWSZE lubię do makaronu :) Pesto: 1 pęczek
kolorowotorcikowogrejpfrutów i słodkich gruszek z aromatycznymi kuleczkami z kremowego serka i pistacji. Wygląda bosko i tak też smakuje. Musicie jej spróbować! Składniki: mieszanka sałat (np. radicchio, rzymska, lodowa, rukola, endywia) 2 dojrzałe czerwone grejpfruty 1 gruszka (chrupiąca) 150 g serka twarogowego (takiego na kanapki) - może być dobry, nie kwaskowy twaróg półtłusty o kremowej konsystencji garść pistacji bez łupinek
Kulinarne Inspiracjezewnatrz lekko zrumieniona, mięso zostawiamy jeszcze w piekarniku na 15 minut po upieczeniu. Wyjmujemy upieczone mięso z piekarnika, karkówkę kroimy w plastry, serwujemy np. z lekką sałatką z rukoli z sosem winegret / vinegrette lub innymi ulubionymi dodatkami lub studzimy i wykorzystujemy jako wędlinę na kanapki. Smacznego! The post Karkówka pieczona miodowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaleśniki towarzyszą mi od tygodnia kiedy to pierwszy raz skonstruowałam ten przepis. Jadłam je na słodko z bananem i masłem orzechowym (OMG) oraz na słono z rukola, twarożkiem i papryką. wszystko zależy od naszej wyobraźni :) Składniki (na około 9 sztuk / sztuka około 105kcal/) 3 jajka szklanka mleka 0,5% 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej 75g zmielonych na mąkę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmakaronu jak i chleba. Proste połączenie składników, banalne wykonanie :) Wystarczy wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera. Jeżeli macie ochotę na inne pasty to zachęcam do przygotowania pesto z rukoli lub z jarmużu . Składniki na 1 mały słoik: 150 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 niepełna łyżeczka soli gruboziarnistej 3 łyżki pestek dyni
Ugotowaćilość w zależności od intensywności zieleni, jaką chcemy uzyskać. Całość miksujemy na gładką masę, dodajemy do smaku cukier lub miód. Dla uzyskania zielonego koloru poza szpinakiem możesz dodać liście rukoli, roszponkę i inne zielone warzywa. Na zdrowie
Moja smaczna kuchniaKrewetki z czosnkiem mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam ich smak, a gdy są połączone z plasterkami czosnku i prawdziwym masłem, smakują po prostu obłędnie. Tak przygotowane możemy podać z rukolą, roszponką, makaronem czy położyć na grzanki. Składniki: 20 krewetek 200g makaronu orkiszowego od Symbio 5 łyżek masła + 1 łyżka do makaronu 5 dużych ząbków czosnku 10 pomidorków koktajlowych pieprz
Gotowanie i blogowanie