Jedna z sałatek, którą zajadałam się podczas urlopu w Gdyni. Pyszna, lekka, ale idealna by się najeść. Szczególnie polecam na kolację, z kieliszkiem białego wina! Składniki : * spora garść rukoli * kilka czarnych oliwek * 2 pomidory malinowe * mała czerwona cebula * kulka mozzarelli * garść pszennych grzanek * kilka łyżek mieszanki ziaren do sałatek * sól, pieprz * łyżka oliwy z oliwek * łyżka soku
Magiczne Życie Martyurosło. Omlet z młodą cukinią i ziołami Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 1 osoby Składniki: 2 duże wiejskie jaja 1 dojrzały pomidor 2 mini cukinie kilka listków rukoli świeże zioła masło do smażenia sól pieprz płatki chili Wykonanie: Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, dokładnie je rozkłócamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka. Układamy
Kulinarne przygody Gatitysię z pieczywem, np. tostowym. Dzięki sosowi, który zrobiłam z musztardy, miodu i oliwy z oliwek sałatka staje się bardzo aromatyczna przełamana ostro słodkim smakiem. Składniki: 100 g rukoli 100 g roszponki 200 g oliwek czarnych 100 g oliwek zielonych 1 czerwona papryka 1 zielona papryka (możecie użyć dwóch czerwonych, jak wolicie) 4 jajka ugotowane na twardo feta
Zasmakuj Kuchniprzeciery. Pasują idealnie do ciast drożdżowych, kruchych, a także do domowych galaretek, czy kiśli. Komponują się idealnie z delikatnym mięsem np. królikiem, czy z sałatkami np. w kombinacji z rukolą i serem kozim. Zaś wódki i likiery czereśniowe to pozycje alkoholowe o międzynarodowej reputacji. Czereśnie świetnie łączą się z innymi owocami jak truskawki, maliny, czy borówka amerykańska. Wybierając czereśnie
Ciastka - domowe słodkościmyślę w sierpniu. Znalazłam za to maliny na osiedlowym starganie. Coś w tym jest, że smaki zmieniają się wraz z wiekiem. Od kilku lat smakują mi czarne oliwki i rukola. Nigdy nie lubiłam tak bardzo malin, a teraz uwielbiam, zwłaszcza w koktajlach. To już koktajl # 52. Korzystajmy z bogactwa smaków jakie oferuje nam lato! Koktajl malinowo - brzoskwiniowy Składniki
Moja smaczna kuchniawpis o mini ogródku? możesz do niego wrócić tutaj>>>> . Już od dawna zajadamy się swoimi warzywkami. Nie jest ich jeszcze wiele, ale rzodkiewka, sałata, rukola, szczypior i pietrucha się znajdzie. Oprócz tego mamy wiele aromatycznych ziół do zup. Pomidory i papryka też sobie rosną. II Śniadanie 10:00 Truskawki z jogurtem naturalnym. Zupa
lady-och-mistrzyni.blogspot.comzwykle przy drugim podejściu:)) i "wrzucam" na bloga; jak tę właśnie:) Sałatka ma niecodzienny smak dzięki pieczarkom, smażonym na oliwie oraz dodatkowi orzechów włoskich. Polecam wybierać mix sałaty z rukolą, wówczas będzie jeszcze pyszniejsza. składniki: opakowanie mixu sałat 500 g pieczarek 125 g sera feta 2 pomidory mały słoik zielonych oliwek 100 g orzechów włoskich 3 łyżki oliwy
6niebosłodkie truskawki. Samą sałatkę robi się szybko i prosto – nic skomplikowanego. Podaję składniki na dwie duże porcje. Sałatka z bobem i truskawkami: ok. 100 g mieszanki sałat / roszponki / rukoli / szpinaku 1 – 1,5 szklanki ugotowanego i obranego bobu 1 – 1,5 szklanki małych, słodkich truskawek 2 cebule szalotki 1/2 dojrzałego awokado 3 łyżki oliwy extra virgin
Poezja smakuprzygotowaniu. A najfajniejsze jest to, że nie musicie trzymać się sztywnych przepisów - dodajcie do nich ulubione swoje owoce, połączcie z jogurtem naturalnym, dodajcie lodu. Zamiast szpinaku możecie użyć rukoli lub roszponki, a będzie smakować równie pysznie. Składniki: 1 melon 2 kiwi 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 100 g świeżego szpinaku
Zasmakuj Kuchnijajko, wędzonego łososia lub plastry grillowanej piersi kurczaka - i zjeść na lunch czy kolację. SKŁADNIKI 1 salaterka poszatkowanej sałaty lodowej 1 szalotka obrana i pokrojona w cienkie piórka garść rukoli 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól morska, pieprz DRESSING 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) / np. TAKIEJ 2 łyżki jogurtu naturalnego
cool and mintyPierś kaczki z różowym miękkim środkiem i chrupiącą wytopioną skórką. Podana na cienkich plastrach pieczonego buraczka. Z dodatkiem świeżej roszponki lub innej sałaty np. rukoli lub gotowej mieszanki sałat. Skropiona pysznym i bardzo aromatycznym imbirowo-miodowym dressingiem. Opcjonalnie posypana pestkami granatu lub zrumienionymi na patelni orzechami włoskimi. Przepyszne połączenie smaków. Pieczoną kaczkę i buraczki można przygotować dzień wcześniej
cool and mintyznakomicie. Polecam karmelizowanie wędlin, to proste a smak wynagrodzi oczekiwanie na taką sałatkę. 1 op tortellini 250g 1 papryka czerwona pół cebuli garść oliwek czarnych garść sałaty (rukola i roszponka) garść łuskanego słonecznika 5 plastrów szynki chłopa Hańderek 3-4 łyżeczki miodu oliwa sól pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szynkę kroimy
Gotowanie jest łatwedach. Poczęstunek? Oczywiście watro zaproponować coś pysznego, co nie sprawi Wam wiele kłopotu. Na naszej ostatniej karnawałowej zabawie hitem okazały się nasze proste trójkąciki tortilli oraz cudowna sałatka z rukoli autorstwa mojej siostry. Dzisiaj podzielę się z Wami recepturą na tortillę, ale nie ukrywam, że i sałatką warto się podzielić ze światem. To wkrótce, a teraz przepis
I tu będę miała takie tektóre regularnie zaglądają na moją stronę mogą się domyśleć, że ja wolę portawy bezmięsne (wykluczając stejka- mniam), ostrzejsze i włoskie klimaty, mój Monsz: łagodne, mięsne- polskie Ja: spaghetti z rukolą On: gołąbki z ziemniakami ;-) dlatego często gotujemy na dwa razy Jak i w tym wypadku. Pomysł na Panini przyszedł mi w momencie gdy została mi druga część ciasta na pizze
Pasja tworzeniadobrze wypieczona. Pieczemy ją krótko, bo tylko ok. 10 minut. Jest gotowa, gdy ser na niej zaczyna "oddychać", czyli unosi się pęcherzykami do góry. Pizzę podajemy ze świeżą rukolą, ketchupem oraz sosem czosnkowym. Smacznego
Cooking Monster