rukola - 6622 przepisów (strona:323/442)

Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 143

Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka

My Chcemy Jeść
Burgery z szynki 157

godzi, ja odstawiłam na całą noc. Wspaniale przeszły papryką i octem winnym. Na rozgrzanym oleju smaż lekko spłaszczone burgery. Odsącz na papierowym ręczniku. Teraz tylko bułka, dodatki, np.: sałata, rukola, grillowany pomidor, krążki cebuli, papryka, ogórek świeży lub kiszony, sos jogurtowy, ajwar, ketchup, na co tylko masz ochotę;) Na bogato

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z serem halloumi 141

Składniki: 250g świeżego szpinaku, 70ml oliwy, 3 mniejsze ząbki czosnku, garść rukoli, 6 fig, 225g sera halloumi, 100g prosciutto, 1/2 granatu, 100ml octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz. Przygotowanie: Smacznego

W kuchni u Moniki
Pizza dwa smaki 236

romesco, tutaj przepis 200 g mozzarella 3 łyżki pesto z bazylii, tutaj przepis 30 g parmezanu kilka suszonych pomidorów w oleju czarne oliwki w oleju garść zieleniny, u mnie rukola i bazylia Rozpuść drożdże w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Pamiętaj różne rodzaje mąki chłonną wodą inaczej. Ciasto powinno być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić

codojedzenia
Carpaccio z ośmiornicy 171

przygotować szybciej, skracając czas przechowywania w lodówce, ale nie ma wtedy pewności, że będzie odpowiednio „zbite”. Gdy ośmiornica jest już pokrojona w cienkie plastry polewamy ją sosem. Całość dekorujemy rukolą i plastrami cytryny

Kuchnia Bon Appetit
Zielony koktajl oczyszczający 404

dobieraj składniki tak: owoc mięsisty, który nada gęstości (banan, mango) + owoc słodki (jabłko, ananas, brzoskiwnia, gruszka) + kwaśny sok (z cytryny, grejpfruta, pomarańczy) + zielona baza (jarmuż, szpinak, rukola) + składnik płynny (woda, mleczko kokosowe, jogurt naturalny). Czasem dodaję też siemię lniane, płatki pełnoziarniste, żurawinę suszoną (!) i inne rzeczy tego typu. To dopiero pychota! A jeszcze przyjemniej pić

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Placki ze szczypiorkiem, koperkiem i szpinakiem 127

Placki: 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 500 ml maślanki 2 jajka 3 łyżki oleju 2 garście posiekanego młodego szpinaku 2 garście rukoli ½ pęczka szczypiorku 1 łyżka natki pietruszki Sos: 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki szczypiorku sól Placki: Mąkę z proszkiem, sodą i solą

Posadzone i zjedzone
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 191

Czarny Baron" pod uroczą nazwą Byk :) Również w oszałamiającej cenie 5 PLN :) Składały się na nią czarne pieczywo własnego wypieku lokalu / rostbef wołowy / ser żółty / ogórek kiszony / cebula czerwona / rukola / domowy cytrynowy majonez. 2016: Cytrynowy majonez pobił tu na głowę wszystkie inne sosy jakich można było tu użyć! Dawno nie jadłam kanapki tak dobrze doprawionej! Chciałoby się dostać miseczkę takiego

Grunt to przepis!
Jajecznica z kurkami, szczypiorkiem i chipsami z rukoli 86

Klasyczna polska jajecznica z kurkami i cebulką wzbogacona o dość nietypowe dodatki: oliwki, które dają ciekawą przeciwwagę smaku i chipsy z rukoli. Ciekawe połączenie różnych konsystencji produktów i różnorodnych smaków

Milion Smaków
Skrawaki do dwóch typów sera - Fiskars 170

było łatwiejsze.  Skrawak do sera twardego, ten z dłuższą końcówką wyśmienicie radzi sobie z twardymi serami. Bez problemu możemy wykroić idealne listki parmezanu i położyć na grzance z rukolą. Skrawak nadaje się również do krojenia warzyw - ogórków, cukinii czy bakłażanów.  Skrawak do sera miękkiego, ma króciutką końcówkę, tak naprawdę zakończenie skrawaka jest tuż za ostrzem do krojenia. Taka

Gotowanie i blogowanie
Sałatka z pieczonej papryki i sera halloumi 167

równie dobrze może stanowić samodzielną potrawę. Polecam wypróbować, szczególnie teraz, gdy papryki jest pod dostatkiem. Składniki : 3-4 papryki (czerwona, żółta) opakowanie sera halloumi opakowanie ulubionej mieszanki sałat (np. rukola, rukiew wodna, szpinak) oliwa sok z cytryny sos balsamico (opcjonalnie) Przygotowanie : Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Ułożyć w piekarniku skórka do góry i piec przez

Codzienne Gotowanie
Sałatka z figami i łososiem 139

mimo to jest lekka, sycąca i wciąż bardzo wakacyjna. Zerknijcie na listę składników ;-) SKŁADNIKI: - porcja makaronu Penne rigate Lubella - 1 figa - 2 plastry łososia wędzonego - 2 łyżki zielonego groszku - rukola  - posiekane zioła: pietruszka, bazylia i melisa - orzechy włoskie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Figę kroimy na ósemki, łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Zioła siekamy, mieszamy z oliwą

SMYKWKUCHNI
Buraczki pomorskie 736

soli. Idealne proporcje zalewy sprawiają, że buraczki nie tracąc słodyczy nabierają jednocześnie ostrości. Takie buraczki to nie tylko dodatek do obiadu, ale świetna baza do lekkiej sałatki, np. z rukolą, fetą i ziarnami słonecznika. Składniki na 4 słoiczki 0,75 l: 3 kg niewielkich buraczków zbliżonej wielkości Zalewa: 4 szklanki przegotowanej wody 1 niepełna szklanka octu 1 szklanka cukru

Trzeci talerz
Pesto z rukoli-pyszny dodatek do makaronu i sałatek 119

proste i pyszne i jako sos do makaronu i jako dodatek np do zapiekanki czy sałatek-polecam Składniki: garść rukoli garść orzechów(nerkowca,piniowe,laskowa lub nawet włoskie-jakie lubicie) dwie łyżki startego sera najlepiej parmezan ale może być również twardy żółty ser oliwa z oliwek sól pieprz  ząbek czosnku Przygotowanie: wszystkie składniki dajemy do blendera i rozdrabniamy razem

Swojskie jedzonko
Leśna sałatka z czerwoną quinoą 137

się zielony pieprz, a prawdziwków podsmażonych na klarowanym maśle chyba nie muszę zachwalać ;)  Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy pół małej sałaty pęczek liści mniszka lekarskiego 2 garście rukoli 12 plasterków  combra dojrzewającego z sarny 5-6 prawdziwków 1 mała czerwona cebulka 2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie 1 łyżka klarowanego masła  1 łyżka octu winnego

Quinoa Raz!