czarnego bzu, który równie dobrze możecie kupić w sklepie oraz suszone płatki chabrów bławatków, które można dodać do galaretek. Nasturcję (u nas jeszcze rośnie w ogródku) możesz zastąpić rukolą. Porcje: 4 Ozory cielęce 2 ozory cielęce Solanka: 120 g soli kuchennej 40 g cukru trzcinowego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 trawa żubrowa 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki płatków chili
SzczyptaSmaQTurek łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy wedle uznania do smaku: sól, świeżo zmielony pieprz, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra, przyprawa gyros kilka łyżek oliwy z oliwek natka pietruszki / rukola / bazylia do posypania żółty ser tarty do posypania Przygotowanie: 1. Świeże pomidory, cebulę oraz pieczarki pokrój w kostkę, pora w cienkie plasterki. 2. Rozgrzej w garnku oliwę
Zasmakuj Kuchniprzygotowania sałatki potrzebujemy: – 1/4 arbuza pokrojonego w kostkę – 1 nektarynkę – 2 śliwki – sałatę pokrojona w paski – listki mięty – crema di balsamico opcjonalnie: maliny, rukolę Arbuza odkroić od skóry, pokroić w grubą kostkę. Brzoskwinię i śliwki pokroić w kawałki. Sałatę wymieszać z owocami. Na koniec posypać listkami mięty i polać obficie balsamico. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieMyślę, że to całkiem fajnie jest mieć gotującą córkę. Moja Mama miała wczoraj wyjście i obiecałam zrobić obiad. Oto i on: Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – opakowanie rukoli – suszone owocu z sosu – rodzynki, morele (wcześniej gotował się w nim bażant i dzik), ale można też namoczyć je w wodzie – mięso, u mnie bażant (świetnie sprawdzą się resztki
Szybko Tanio SmacznieKoniecznie spróbujcie! 1 wafel tortowy 1 duża cebula Masa: 500g ziemniaków 100 ml słodkiej śmietanki (ew. mleko) 1 łyżka masła 2-3 łyżki posiekanej zieleniny (u mnie koperek i rukola) sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko 1 szczypta soli bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Cebulę pokroić w pół plasterki i podsmażyć na odrobinie oleju. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie
Di gotujeszpinakiem i grana padano Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Spaghetti ze szpinakiem i oliwkami Świderki z salami,cukinią i grana padano Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie
Moja smaczna kuchniaFircowskiego 3 (wejście od strony 3 maja, kiedyś była tu naleśnikarnia). Ceny: średnie i umiarkowane. W weekend lepiej zarezerwować. Makaron orkiszowy z pieczoną papryką, bakłażanem, rukolą i kotlecikami z ciecierzycy i suszonych pomidorów Zupa dnia: kalafiorowa z sezamem wegetariańska musaka z zieloną soczewicą i serem twarogowym pieczone warzywa w papilotach, podawane z kolendrową kaszą i dipem
Qlinarnie i Qlinarniezapoznania się z przepisem ;-))) SKŁADNIKI na 4 porcje: - 1/2 opakowania makaronu Lubella Pełna Ziarno - Pióro - 1 opakowanie sera kremowego z białą pleśnią - 4 garście mieszanki ulubionych sałat (masłowa, rukola, endywia, roszponka) - 250 g pomidorków koktajlowych - 15 jabłuszek kaparowych - 1 granat - 4 łyżki orzechów włoskich - oliwa z oliwek (4 łyżki), sok z cytryny (2 łyżeczki), miód (łyżeczka), sól, pieprz WYKONANIE: - makaron
SMYKWKUCHNIkaparami i kolendrą, podany z marynowanym w pomarańczach fenkułem, który podbił moje podniebienie, a fanką fenkułu nigdy nie byłam:). Rewelacyjna przystawka. Ser kozi zawinięty w bakłażana podany z rukolą i pomidorkami, niby taka prosta sprawa, a zaskakująco smaczny. Małże w sosie pomidorowym były serwowane równocześnie z ostrymi krewetkami. Jestem ogromną fanką owoców morza i wróciłabym tam tylko po nie! Ośmiornica
karmelowymiędzy innymi spróbowaliśmy: Deskę serów z pyszną konfiturą z czerwonej cebuli. Tatara z tuńczyka, kaparami i świeżą kolendrą. Marynowane plastry bakłażana, faszerowane kozim serem, podawane z suszonymi pomidorami i rukolą. Rozebranego i złożonego ponownie faszerowanego kurczaka. Duszoną ośmiornicę w sosie maślanym Małże w pomidorach Na koniec deser gruszka w czerwonym winie, podana z sosem lemon curd i pyszną kruszoną
Niezły Młynekteż inne moje przepisy na zupy-kremy: Zupę kurkową z ziemniakami, zupę krem z kukurydzy , pyszną zupę ze świeżych pomidorów ., krem z dyni z dodatkiem sera, zupę krem z rukoli , oraz zupę krem z zielonego groszku . Składniki: 1 duża cukinia 1 łyżka oleju cebula czosnek (2 ząbki) woda (1/2 l) domowa bulionetka lub bulion warzywny (1 kostka) sól i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Wyjmujemy, rozwijamy z papieru i pozwalamy chwilkę mięsu „odpocząć” następnie kroimy w grube plastry, podajemy na mixie sałat, np. rzymskiej z rukolą, pomidorkami i czerwoną cebulą, skropionym sosem winegret. The post Schab faszerowany jajecznicą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoliwa z oliwek - tłoczona na zimno, extra virgin. Ma świeży, owocowy smak, rzadko spotykany w przeciętnych oliwach z supermarketu - lubię ją w sałatkach owocowo - warzywnych, np. z rukolą i gruszką albo ze szpinakiem i truskawkami. 8) Bio olej rzepakowy - również tłoczony na zimno, dobry do zup czy sałatek. Ja osobiście najchętniej dodaję go do krupniku i sałatki z buraczków
Poranek na słodkozdecydowanie przypadł mi do gustu. Można rozcieńczyć go z wodą, bo jest bardzo gęsty. * Jak wspomniałam. nieodłącznym elementem niemal każdego mojego zamówienia jest oliwa, której używam praktycznie codziennie. Mozzarella + rukola + pomidory + oliwa + bazylia to najprostsza i jedna z najsmaczniejszych sałatek! Włosi wiedzą, co dobre :) * W ofercie znajdziemy także kilka rodzajów bulionów instant. Od kiedy zaczęłam kupować te ekologiczne, ani myślę
Poranek na słodko