rukola - 6622 przepisów (strona:322/442)

Spotkanie w warszawskiej La Vinotheque Vine Bar 143

świeżą kolendrą. Do tego bagietka francuska bagietka na gryczanym zakwasie. Z przystawek mogliśmy jeszcze skosztować roladek z bakłażana na ciepło z pysznym kozim serem  w środku, podanych z rukolą i koktajlowymi pomidorkami. Następnie podano nam małże z sosie pomidorowym oraz smażone krewetki  z chili. Uwielbiam owoce morze i te dwa dania bardzo mi smakowały. Jednym z głównych dań

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka szparagowa z kurczakiem 134

miękkości warzyw (przez około 15 minut). Odlewamy nieco gorącego płynu i zahartowujemy śmietankę. Dodajemy do kurczaka z warzywami i mieszamy do zagotowania. Serwujemy z ryżem posypane ziołami lub rukolą

Pyry na Gaz
Sałatka z marynowanym ogórkiem i fasolką szparagową 182

składników mineralnych. Zjedzcie ją z ulubionym, domowym, chrupiącym pieczywem na zakwasie. Doskonała jest na lekką kolację. Sałatka z ogórkiem i fasolką szparagową porcja dla 2 osób Składniki: sałata zielona, rukola 150 g fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 1/2 ogórka 2 łyżki parmezanu 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru sos: 3 łyżki oliwy

Jaglusia
Makaron spaghetti z pomidorami i białą fasolą 115

sól, pieprz, papryka słodka, duża płaska łyżka lubczyku, bazylia 1,5 łyżki cukru pudru łyżeczka kurkumy do dodania do wody z makaronem oliwa z oliwek świeża bazylia lub rukola do posypania - lub to i to;) Przygotowanie: 1) Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek przesmaż drobną kostkę cebuli, gdy się zeszkli dodaj pokrojony w kostkę świeży pomidor. 2) Gdy pomidor ładnie

Zasmakuj Kuchni
Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i rzodkiewką 117

Lekka i zdrowa sałatka z świeżym szpinakiem, rzodkiewką i jakiem. Szpinak z powodzeniem można zastąpić rukolą lub roszponką.   Składniki: 100g świeżych liści szpinaku ½ pęczka rzodkiewki 100 ml jogurtu greckiego 2 jajka kromka chleba pełnoziarnistego sól, czarny pieprz, koperek, czosnek Sposób przygotowania: S zpinak i rzodkiewkę dokładnie myjemy. Rzodkiewkę kroimy na cztery części. Kromkę chleba kroimy w kostkę i podsmażamy

Pyry na Gaz
La Vinotheque Wine Bar & Restauracja | Warszawa 149

daniu był marynowany fenkuł, który smakował trochę jak gruszka w occie. Połączenie wszystkich powyższych składników dało nam naprawdę fajną przystawkę. Ser kozi zawinięty w bakłażana podany z rukolą i pomidorkami bardzo mnie zaskoczył. To połączenie warte spróbowania. Chętnie wrócę do tej przystawki. Małże w sosie pomidorowym były serwowane równocześnie z ostrymi krewetkami. Przyznam się, że krewetki zdecydowanie zawładnęły moimi kubkami

Kuchnia Bazylii
BURGERY WOŁOWE / BEEF BURGERS 135

najpierw smaruję wierzch i spód bułki sosami, górę innym, dół innym, na sosy lądują chutneye, również inny na górze, inny na dole. Potem na spodzie lądują liście sałaty i/lub rukoli, na to plastry pomidora i cebuli. Na cebuli kładę mięso, na mięsie ogórki i koniec – przykrywam wszystko wierzchem bułki, lekko zgniatam i zaczynam się brudzić jedząc. Wash

Martyna Cooks
Pieczone figi z kozim serem 134

wina. Lub od razu całą butelkę. Nie dajcie się jesiennej depresji!     Składniki: 4 figi 20 g koziego sera płatki migdałów ocet balsamiczny, winegret lub sok z cytryny rukola   Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Figi umyć, obciąć czubki i Czytaj dalej... Artykuł Pieczone figi z kozim serem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 147

Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka

My Chcemy Jeść
Burgery z szynki 169

godzi, ja odstawiłam na całą noc. Wspaniale przeszły papryką i octem winnym. Na rozgrzanym oleju smaż lekko spłaszczone burgery. Odsącz na papierowym ręczniku. Teraz tylko bułka, dodatki, np.: sałata, rukola, grillowany pomidor, krążki cebuli, papryka, ogórek świeży lub kiszony, sos jogurtowy, ajwar, ketchup, na co tylko masz ochotę;) Na bogato

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z serem halloumi 160

Składniki: 250g świeżego szpinaku, 70ml oliwy, 3 mniejsze ząbki czosnku, garść rukoli, 6 fig, 225g sera halloumi, 100g prosciutto, 1/2 granatu, 100ml octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz. Przygotowanie: Smacznego

W kuchni u Moniki
Pizza dwa smaki 245

romesco, tutaj przepis 200 g mozzarella 3 łyżki pesto z bazylii, tutaj przepis 30 g parmezanu kilka suszonych pomidorów w oleju czarne oliwki w oleju garść zieleniny, u mnie rukola i bazylia Rozpuść drożdże w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Pamiętaj różne rodzaje mąki chłonną wodą inaczej. Ciasto powinno być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić

codojedzenia
Carpaccio z ośmiornicy 176

przygotować szybciej, skracając czas przechowywania w lodówce, ale nie ma wtedy pewności, że będzie odpowiednio „zbite”. Gdy ośmiornica jest już pokrojona w cienkie plastry polewamy ją sosem. Całość dekorujemy rukolą i plastrami cytryny

Kuchnia Bon Appetit
Zielony koktajl oczyszczający 408

dobieraj składniki tak: owoc mięsisty, który nada gęstości (banan, mango) + owoc słodki (jabłko, ananas, brzoskiwnia, gruszka) + kwaśny sok (z cytryny, grejpfruta, pomarańczy) + zielona baza (jarmuż, szpinak, rukola) + składnik płynny (woda, mleczko kokosowe, jogurt naturalny). Czasem dodaję też siemię lniane, płatki pełnoziarniste, żurawinę suszoną (!) i inne rzeczy tego typu. To dopiero pychota! A jeszcze przyjemniej pić

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Placki ze szczypiorkiem, koperkiem i szpinakiem 133

Placki: 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 500 ml maślanki 2 jajka 3 łyżki oleju 2 garście posiekanego młodego szpinaku 2 garście rukoli ½ pęczka szczypiorku 1 łyżka natki pietruszki Sos: 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki szczypiorku sól Placki: Mąkę z proszkiem, sodą i solą

Posadzone i zjedzone