płatkami owsianymi i ziarnami chia Owsiank a z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Sałatka ze szpinaku, z cieciorką, granatem, ricottą i chia Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano i chia
Moja smaczna kuchniapołączenia. Jem ją już kolejny dzień i wcale mi się nie chce zmieniać jadłospisu Sałatka z łososiem i prażonymi migdałami Składniki: opakowanie mieszanki sałat (polecam tą w której jest rukola i botwinka) kilka pomidorków koktailowych pół kostki sera feta 3-4 pomidory suszone + kilka łyżek oliwy z pomidorów 3-4 łyżki migdałów w płatkach kilka plastrów wędzonego łososia Do dzieła
sierotka maRysia w kuchniprzynosi zestawik... o którym pisałem w moim drugim poście . Wącham, smakuję - ufff, na szczeście w słoiczkach znalazł się ocet balsamiczny i aromatyczna oliwa! Zamawiamy pizzę - parma arugula (szynka parmeńska, rukola, parmezan, domówiłem ekstra suszone pomidory). Warto wspomnieć, że każda pizza bazuje na sosie pomidorowym, serze mozarella i pecorino, oliwie, ziołach i świeżej bazylii. Efekt? Cieniutkie ciasto, wysokiej jakości
Right Behind The KitchenMeryl Streep w roli głównej. Po prostu bajka - grubaśne kawałki kruchej wołowiny w winnym sosie na zapiekance ziemniaczanej. Żeberka w ciemnym sosie pomarańczowym z ziemniakami gratin, sałatką z rukoli i cząstek pomarańczy. Interesujące połączenie żeberek i słodkości pomarańczy. Oczywiście mięso pierwsza klasa. Sałatka z krewetkami obsmażanymi w pomidorowym pistou, cukinią, serem Gruyere. Świetnie doprawiona sałatka i wybijająca się świeżość mięciutkich
Right Behind The Kitchenpewna dowolność. Są dwie opcje - wybieram to co lubię w sklepie albo biorę z mojej domowej spiżarni tylko to co mam :) Z zieleniny wybrałem chrupiącą sałatę lodową i rukolę, która swym gorzkawym smakiem świetnie wkomponowuje się w intensywny smak mięsa. Dodatkowo nie wyobrażam sobie burgera bez czerwonej cebuli, pomidora, pikantnych, marynowanych ogórków w zalewie octowej z ostrą papryką
Right Behind The KitchenPędziwiatr smażymy najpierw cebulę (ok. 2 min.) i wrzucamy na minutę pomidory. Nakładamy całość na kurczaka. Przykrywamy mięso białą mozarellą. Znów piekarnik - 8 minut, 200 stopni. Podajemy przykładowo z rukolą w klasycznym vinegrecie - 1 część soku z cytryny, 2 części oliwy, szczypta soli. Jak to dobrze zjeść coŚ. Naprawdę. Po takim posiłku czuję, że żyję i nie straszne mi już
Right Behind The Kitchentalerz można wyłożyć kilka łyżek tego samego ale już ciepłego sosu pomidorowego, obok podlać łyżką balsamico dla podkreślenia smaku. Mięso fajnie komponuje się z najprostszą sałatą lodową z rukolą, skropioną odrobiną oliwy i kilkoma kroplami wspomnianego sosu balsamicznego. Ja zjadłem ze smakiem, a Ty, łasuchu
Right Behind The Kitchenniebo w gębie. Wystarczy ricottę przełożyć do żaroodpornego naczynia, posmarować oliwą z oliwek, oprószyć ziołami i zapiekać, aż skórka ricotty zezłoci się. Później pozostaje tylko dodanie posiekanych suszonych pomidorów, rukoli, oliwek, co tylko Wam przyjdzie do głowy! Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Składniki: kubeczek ricotty skórka otarta z 1 cytryny 4 łyżki startego
Moja smaczna kuchniagładkie, warto zblendować je ręcznym blenderem. Próbujemy czy jest wystarczająco słone (po dodaniu mleka łagodnieje). Klopsiki podajemy na puree ziemniaczanym, możemy do nich podać także sałatkę (np. skropioną cytryną rukolę) lub, pozostając w śródziemnomorskich klimatach – sałatkę grecką . Całość posypałam świeżo mielonym pieprzem. Post Pieczone klopsiki z fetą i oregano pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuszklanki) migdałów bez skórki i nerkowców (u mnie z przewagą migdałów, proporcje dowolne) 2,5 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych 1/2 różowej soli himalajskiej/morskiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego Do podania: Rukola z oliwą z oliwek Sposób przygotowania: Wskazówki: Jeśli zależy Wam na tym by kluseczki były ładne i przypominały gnocchi to możecie uformować kuleczki łyżeczką i przed wrzuceniem do wody odcisnąć
Fill The Bowlkońcu sobie o nim przypomniałam ;) Tego mi było trzeba w te pochmurne, szare i deszczowe dni! Pozytywny zastrzyk energii, polecam! :) Składniki: Sałatka: pół opakowania mieszanki sałat z rukolą (całe opakowanie ma 150g) słoiczek suszonych pomidorów ser camembert 3/4 opakowania tortellini trzykolorowego z szynką ( do kupienia w Biedronce) bazylia ( nieduża garść świeżej lub płaska łyżka suszonej) kilka łyżek ziaren słonecznika
Czerwona Porzeczkacebulę. Można pieczarki i cebulkę dodać surowe wedle uznania. Posypałam jeszcze oregano,solą i pieprzem. Na wierzch rozłożyłam starty ser mozzarella. Posypałam czarnymi oliwkami. Można dodać też świeżą rukolę i chorizo. Wstawiłam pizzę do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i piekłam 10-15 minut. Ser mozzarella ma to do siebie ,że po upieczeniu przybiera ciemno brązowy kolor. Pizza
potrawyregionalnesosy w zależności od smaków. Ja podałam je z sosem majonezowo-jogurtowo-ketchupowym z dodatkiem czosnku. Do tego sałatka... i obiad albo kolacja gotowe! Polecam pyszną sałatkę z rukoli (klik) Smacznego
potrawyregionalne