rukola - 6622 przepisów (strona:342/442)

(Nie)banalne naleśniki 2179

oleju i wlewamy gorący do ciasta. Smażymy naleśniki na złoty kolor. Patelni nie trzeba dodatkowo natłuszczać! Farsz 1: Żółty ser – tarty lub w plastrach Rozdrobnione liście sałaty lub rukoli Pokrojone pomidory lub pomidorki koktailowe Sól Można dodać ulubione świeże lub suszone zioła, np. tymianek Pakujemy w „sakiewki” Farsz 2: Gotowane mięso (z rosołu), pokrojone w drobne kawałeczki

Patchwork
Sałatka z grillowanymi w boczku brzoskwiniami i bazyliowym sosem 178

Wakacje zakończę pyszną sałatką z pysznymi brzoskwiniami, śliwkami i jeżynami. Do tego trochę boczku i rukola, ale jeśli za nią nie przepadacie to spokojnie możecie zamienić na inną sałatę. To bardzo letni posiłek , soczysty, kolorowy, ale też pożywny i przede wszystkim pyszny. Brzoskwinie można upiec na ruszcie albo na patelni grillowej. Owinięte wędzonym boczkiem nabierają niezwykłego aromatu i smakują niezwykle

Smaczna Pyza
Ravioli z wody pomidoowej z ricootą i suszonymi pomidorami. 169

odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia. Następnie nabieramy płyn w strzykawkę i kropelkujemy go do wysokiej szklanki  z mocno schłodzonym olejem. Następnie przecedzamy je na sitku. Rukolę blendujemy  z wodą i całość przelewamy do garnka. Dodajemy agar i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok min i odstawiamy. Po chwili strzykawką nabieramy bazyliowy płyn i wpuszczamy go do gumowych wężyków

Malinowe Pocałunki
Sałatka z wędzonej ryby 197

był to czas na świeże ryby, stąd też zaopatrzyłem się w kilka gatunków wędzonych. Do tej sałatki można wykorzystać każdą wędzoną rybę. Ja wykorzystałem karmazyna. Składniki: opakowanie sałat (rukola, cykoria) 1 papryka czerwona 2 ogórki zielone wędzona ryba (karmazyn, ale może być inna) koperek Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Rybę dzielimy na kawałki. Koperek kroimy. Wszystkie składniki wkładamy

tojestpyszne.blogspot.com
Sałatka z grillowanym kurczakiem i rukolą 161

Zapraszam na pyszną letnią sałatkę z sycącym grillowanym kurczakiem ułożonym na rukoli i sałacie z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Ciekawym akcentem jest przełamanie smaku wytrawnej sałatki, lekko słodką gruszką. Ważne jest żeby była twarda i chrupiąca. Przejrzała raczej odbierze nam apetyt ;) Składniki: (na 4 porcje) dwie pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżeczki

Pyry na Gaz
Piersi kurczaka- pieczone w chipsach 24834

szybko się psują. Taka mieszanka zdecydowanie ułatwia życie. W mieszance śródziemnomorskiej najczęściej znajdziecie delikatną endywię, strzępiastą sałatę fryzyjską, fioletowo-zieloną lollo rosso, czerwoną cykorię radicchio i orzechową wyrazistą rukolę.   Sos ukręcamy łyżeczką w małej głębokiej misce- wlewamy sok z cytryny (ja lubię te butelkowane, 100% soku- mają takie m.in. Lidl oraz Piotr i Paweł) i rozpuszczamy w nim sól

Karo in the Kitchen
Sałatka z grillowanych warzyw, z wędzoną makrelą i sosem z pomidora 168

lunch dla dwóch dorosłych osób. Zielone warzywa bogate w antyoksydanty i błonnik, zdrowa morska ryba. Pyszne, kolorowe i lekkie jedzonko. SKŁADNIKI 1 średnia wędzona makrela garść młodego szpinaku lub rukoli 1 średni bakłażan 1 średnia cukinia ½ pęczka szparagów 3 średnie cebule czosnkowe (lub inne) duży pomidor malinowy sól pieprz zioła dalmatyńskie lub mieszanka ziół śródziemnomorskich /włoskich/ oliwa z oliwek

Karo in the Kitchen
Pstrąg z ziemniakami z piekarnika 124

całość. Odrywamy. Zwijamy wszystkie brzegi papieru tworząc szczelną kopertę. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C. Wyciągamy i wyjmujemy z koperty. Pstrągi możemy podać np. z rukolą, fasolką szparagową lub gotowanymi brokułami. Post Pstrąg z ziemniakami z piekarnika pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Moje gotowanie na żywo w C.H. Pogoria 96

deleketowania się specjalnie przygotowanym na miesjcu, przekąskami śniadaniowymi, łącznie w ciągu dwóch dni można było spróbować 10 wspaniałych propozycji śniadaniowych , w sobotę: Grissini z kremowym serkiem z czosnkiem niedźwiedzim, rukolą i prosciutto Roladki z cukinii, z serkiem ziołowym, chrupiącą papryką i pestkami z dyni Rożki owocowe Tosty caprese Kanapkowa sałatka z kremowymi serami, suszonymi pomidorami, pestkami z dyni i włoskimi

Moja smaczna kuchnia
Burgery wołowe = BułoweLoveKrowe 138

plajstrze Błękitnego Lazura a następnie Goudy. I tak jak widzicie na zdjęciu kombinacja smaków jest na prawdę dowolna. Poczynając od spodniej buły Hońka proponuje: chutney z czerwonej cebuli, rukolę, grillowaną gruszkę, grillowanego dosłownie przez chwilę pomidora i cebulę białą, kotleta wołowego, plaster Lazura Błękitnego, plaster Goudy, odrobinę pasty Sambal Oelec, plasterek upieczonej szynki długodojrzewającej np. parmeńskiej i ulubioną musztardkę

Karczma Honorietty
Sałatka ze świeżą kukurydzą 101

Składniki: 2 kolby kukurydzy 200 g roszponki 100 g rukoli pół opakowania sera feta ogórek gruntowy łyżka aromatyzowanego oleju(chilli,bazylia,czosnek) odrobina szczypiorku Zbyt wielkiej filozofii tutaj nie ma. Pamiętać należy jedynie by warzywa umyć przed przystąpieniem do ciachania. Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Zieleninę wrzucić do michy, a z kolb kukurydzy skroić ziarna. Polać olejem i dodać

Karczma Honorietty
Kluski jaglane z rukolą 148

warto włączyć ją do naszego jadłospisu na wszelakie sposoby. Choćby na takie kluseczki, pyszne i aromatyczne a podane z sosem jogurtowym smakują wybornie jako samodzielne danie. Kluski jaglane z rukolą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Letni makaron z pesto i pomidorkami 133

dokładnie tyle, ile będzie trwało przygotowanie Waszego makaronu. Letni makaron z pesto i pomidorkami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g dowolnego makaronu  3 łyżki pesto ( bazyliowego , z rukoli z bazylią ) kilkanaście pomidorków koktajlowych 3 łyżki świeżo startego parmezanu listki świeżej bazylii oliwa z oliwek Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Pomidorki i bazylię płuczemy. Pomidorki kroimy

Kulinarne przygody Gatity
MSM MOŃKI - wspólpraca 166

www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/msm-monki-wdrozyly-system-infor-m3,114560.html SKŁADNIKI: 6 placków tortilli 150 g kremowego serka topionego  MSM Mońki 2 ogórki gruntowe 100 g plastrów łososia wędzonego 2 spore garści jarmużu 2 spore garści rukoli 4 posiekany pomidory suszone PRZYGOTOWANIE: Każdy placek tortilli należy posmarować serkiem. Na nasz serek, który jest bazą smaku i konsystencji położyć ulubione dodatki (składniki) i ciasno zawinąć. Można jeść jako

ClauditteMissCooking
Gazpacho 160

użyłam miąższu ciabatty) kilka listków bazylii oraz natki pietruszki Dodatki: kawałek zielonego ogórka, papryki, czerwonej cebuli oraz ogórka konserwowego- kroimy w bardzo drobną kostkę bazylia oraz natka pietruszki, ewentualnie rukola kilka kropel oliwy z oliwek świeżo zmielony czarny pieprz Wszystkie składniki (prócz dodatków) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem. Schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny lub umieszczamy

Mango Papaja