łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 600g serka homogenizowanego 1,5kg jabłek 6 łyżek mleka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 czubate łyżka cukru Przygotowanie: Margarynę utrzeć(...)dodawać do masy maślano -jajecznej. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Ciasto wyłożyć do tortownicy (na tą ilość składników potrzebujemy tortownice o średnicy 28cm ). Na cieście układamy jabłka jedno obok drugiego. Masa serowa: serek mieszamy z 2 jajkami, 6 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru oraz ekstraktem waniliowym. Masę wykładamy na jabłka i równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy
Amatorka kuchennadomu i okazało się, że macie pustą lodówkę? Jeśli tylko macie jabłka, mąkę, cukier i śmietanę, jesteście uratowani! Bo oznacza to, że możecie usmażyć przepyszne racuchy z jabłkami! To kolejna potrawa, która nieodwołalnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Kiedy robiła je moja mama, ich zapach wabił z podwórka nie tylko mnie, ale też każdego dzieciaka, który akurat był(...)sody czy proszku do pieczenia. Może nie wychodzą bardzo pulchne (czyt. sztucznie napompowane), ale na pewno są zdrowsze. Spróbujcie sami! Składniki (na ok. 10 sporych racuchów): 1 kg jabłek 2 jaja 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru mała śmietana kremówka 18 proc. 200 g) szczypta soli olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć
W SMAKCzasami warto pozwolić sobie na małe co nieco. Ciasteczka są łatwe do przygotowania. Suszone jabłka możemy zastąpić rodzynkami lub suszoną żurawiną. SKŁADNIKI: 20 sztuk herbatników, 5 plasterków suszonych jabłek, ½ kostki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 1,5 łyżki(...)spirytusu, 10 dag orzechów włoskich. PRZYGOTOWANIE: Herbatniki kruszę w pył. Suszone jabłka kroję w drobną kosteczkę. Masło ucieram z cukrem, kakao i spirytusem. Dodaję pokruszone herbatniki oraz suszone jabłka. Dokładnie mieszam. Z masy formuję niewielkie kuleczki. Trufelki obtaczam w posiekanych orzechach włoskich. Wkładam na godzinę do lodówki, aby stwardniały
Tradycyjna kuchnia Kasiszklanki mąki- może być 1 szkl pszennej i pół kukurydzianej lub razowej 2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 2 jajka 6 jabłek 1 laska wanilii sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 kubek rodzynek 1 tabliczka czekolady pełnej karmellovej E.Wedel 0,5 kubka śmietany 2 łyżki masła Przygotowanie: Mieszamy wodę z olejem, przesiewamy mąkę(...)szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy odrobinie oleju lub oliwy, wylewamy ciasto, smażymy naleśniki na złoty kolor Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczki, masło roztapiamy na gorącej patelni, wrzucamy jabłka, dolewamy sok z cytryny, wrzucamy ziarenka wanilii. Smażymy na złoty kolor około 15-20 minut. Czekoladę łamiemy, roztapiamy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę sos wlewamy
Luźna Kuchniaktóre pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta) 0,5 kubka cukru 1 cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 0,5 kubka oleju słonecznikowego 500 g jabłek (mogą być mrożone) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: masło siekamy z białym cukrem, wbijamy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiem , szybko zagniatamy ciasto. Jeśli(...)spód jest wystudzony, ubijamy pianę z białek, stopniowo dosypujemy cukry i proszek budyniowy. Strużką wlewamy olej, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto:) Na wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO! P.S. jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także
Luźna Kuchnianazwą ciasto japońskie ale mnie odpowiada świadomość, że to kolejna wersja szarlotki (być może trochę daleka jest od tradycyjnego pojęcia szarlotki ale ciasto z jabłkami to ciasto z jabłkami wybrzydzać nie będę) Ciasto jest bardzo wilgotne, pełne bakalii i na prawdę bardzo smaczne. Polecam(...)Składniki na blaszkę 35*30 cm kostka margaryny puszka masy makowej 5 soczystych jabłek 7 jajek 9 łyżek kaszy mannej 4 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 100 g rodzynek 150 g posiekanych orzechów włoskich Skórka z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny polewa czekoladowa garść wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę ucieramy
ciastkarnia na kruchym spodziedobrym obiedzie czas na kawkę i coś do kawki. Proponuję szybkie ciasto nie wymagające wielkich umiejętności, a naprawdę godne polecenia, na moim stole gości bardzo często- MURZYNEK Z JABŁKAMI. Proporcje, które podaję są na prostokątną blachę: 36x28. SMACZNEGO! SKŁADNIKI: 6 jaj 1,5 szkl.cukru 2 i 3/4 szkl. mąki 2 cukry waniliowe proszek do pieczenia (30 gr.) 3 czubate(...)żółtek ubijamy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując, wlewamy powoli olej, do wymieszanego ciasta dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy, wykładamy na blachę, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(góra/dół- bez termoobiegu) 45 min. Posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą
Kuchnia Beatyłyżka masła 1/3 łyżeczki cynamonu 1 1/2 łyżki cukru brązowego Przygotowanie: Pieczone jabłko z cynamonem: Jabłko obieramy i kroimy na drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone jabłko, sypiemy na wierzch brązowy cukier i cynamon. Smażymy przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Mus truskawkowy: Do garnka z grubszym dnem wsypujemy truskawki. Dodajemy(...)mieszając. Następnie w wodzie rozpuszczamy mąkę. Dodajemy do truskawek, mieszamy dokładnie i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Całość: Do przygotowanych pucharków nakładamy jogurt. W środek (łyżką) nakładamy pieczone jabłka. Na wierzch dodajemy mus truskawkowy. I posypujemy całość ryżem preparowanym. Smacznego
Słodkie okruszkiDelikatny słodko-kwaśny mus jabłkowy idealnie komponuje się ze smakiem ciężkiej kaszanki.Całość przybrana jest smażoną cebulką z boczkiem,która dopełnia całość smakowo.Pierwsza część członu nazwy dania "Himmel"odpowiada jabłkom zerwanym z drzewa,natomiest "Erde" odnosi się do ziemniaków.Danie jest obecne nie tylko w kuchni Nadrenii,Westwalii i Dolnej Saksonii,ale również w kuchni śląskiej.Bardzo polecam(...)jedzonko. Składniki na 2 porcje: 500 g ziemniaków 1/4 szklanki mleka sól,gałka muszkatałowa 1 łyżka masła 300 g kaszanki 1 cebula 1 łyżka mąki kilka plastrów boczku 4 jabłka 100 ml soku z jabłek majeranek Wykonanie: przygotuj puree ziemniaczane.Ugotowane,odcedzone ziemniaki ubij tłuczkiem,dodaj podgrzane mleko,masło oraz przyprawy.Wymieszaj do otrzymania gładkiego puree jabłka obierz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ugotowałam kompot z jabłek niemal zaraz po tym, jak się przeraziłam ilością kupowanych niezdrowych napojów gazowanych... Gdybym powiedziała, że ich nie lubię bo są niesmaczne, to bym skłamała. Owszem, czasem piję(...)dotarło do mnie, że chyba jednak jest tego za dużo. Miałam trzy jabłka i cukier w cukierniczce:) Wody też nie brakuje:) Pijmy więc to, co zdrowe. Składniki: 3 jabłka cukier woda 1/2 laski cynamonu (opcjonalnie, ja nie dawałam) Jabłka umyć, pokroić na kawałki. Nie obieram ze skórki, bo szkoda mi wyrzucać witaminy Przełożyć do garnka, zalać wodą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBył już kompot biały , a teraz pora na czerwony:) Podrasowałam go jednym jabłkiem, ale stwierdzam, że to trochę za dużo. Tak więc proponuję dać pół jabłka (lub zrezygnować z niego w ogóle) na ok. 300 gramów czereśni - tyle akurat miałam. Taki napój, podany z lodem, będzie w sam raz na upały, które nas dopadły... Składniki: 300 gramów czereśni(...)jabłka (opcjonalnie) cukier do smaku - ilość wedle uznania Czereśnie myjemy, drylujemy i przekładamy do garnka Jabłko myjemy (nie obieramy), kroimy na kawałki (ale niezbyt małe) i dorzucamy do czereśni Owoce zalewamy wodą, słodzimy ilością taką, jak lubimy i zagotowujemy Gotujemy ok. 10-15 minut na małym ogniu Można podawać z lodem Podobnie jak przy kompocie z jabłek należy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwody ;) Pływać nie umiem do tej pory, ale za to przed ciastem drożdżowym już nie uciekam :) Tak więc, mam nadzieję, że po raz ostatni w tym miesiącu ;) wypiek z jabłkami w roli głównej. Jeśli umieszczę jeszcze jeden taki, to przecież przestaniecie do mnie zaglądać! :) Składniki: na wykonanie jabłek : znajdziecie tutaj - klik - pamiętajcie tylko o zmniejszeniu porcji składników, jeśli(...)zrobić cukier puder gdyby się okazało, że Wam zabrakło ) Kruszonka tuż po wyjęciu bułeczek z piecyka będzie mokra. Ale jak bułki wystygną - będzie chrupiąca i przepyszna! Najpierw należy przygotować jabłka - klik Jak zrobić smaczną i chrupiącą kruszonkę? Składniki na kruszonkę - mąkę, masło i cukier puder - przekładamy do miseczki i mieszamy w taki sposób, jakbyśmy bawili się piaskiem przesypując
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgodzinę do lodówki lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Resztą wyłożyć brytfankę Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek i zetrzeć owoce na tarce o dużych oczkach. Można odcisnąć Jabłkami wyłożyć ciasto Nagrzać piecyk na 180 stopni C Z białek najpierw ubijamy pianę, a gdy już będzie ubita na sztywno dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy Następnie pianę układamy(...)jabłka 1/3 odłożonego ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę Pieczemy ok. 50-60 minut Gdy wystygnie można posypać ciasto cukrem pudrem. Ja nie posypywałam, ponieważ ciasto było dosyć słodkie. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comfrancuskiego SKŁĄDNIKI: 1/2 opakowania ciasta francuskiego (ok 140g) 1 duże czerwone jabłko lub 2 małe 2 łyżki cukru trzcinowego gałązki świeżej mięty PRZYGOTOWANIE: Jabłko myjemy kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie jabłka kroimy w cienkie ok 2 mm plasterki. Plasterki jabłka wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika i pieczemy ok 20 minut(...)minutki, do roztopienia cukru. Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na paski ok 2 centymetrowe. Rozwijamy paski ciasta kroimy na dwie części. Na każdej układamy 3-4 plasterki jabłka, tak aby trochę wystawały ponad ciasto. Ciasto luźno zwijamy w ruloniki tworząc róże. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Udekorowane listkami mięty, tworzącymi łodyżki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzyrządzona wątróbka właśnie mi smakuje i to nawet bardzo. Jest delikatna, a dodatek cebuli i jabłka bardzo do niej pasuje nadając temu daniu ciekawy smak. Wątróbka z jabłkiem i cebulką SKŁADNIKI: 400 g wątróbki drobiowej 1 duża cebula 1 jabłko szklanka mleka sól pieprz olej do smażenia Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie przekładamy do miseczki(...)zalewamy mlekiem. Wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki. Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z jabłkiem, doprawiając lekko solą i pieprzem. Cebulę z jabłkiem ściągamy z patelni, a na nią dolewamy troszkę oleju i smażymy odcedzoną z mleka wątróbkę. Wątróbkę mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki