Dziś trochę urozmaicony tradycyjny "ryż z jabłkami" -w formie stożka, okryty zapieczoną pianą waniliową. Składniki: 15 dag ryżu 2 szklanki mleka 4 dag masła 10 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 40 dag jabłek 4 białka Wiórki i tłuszcz do formy Konfitura Wykonanie: Mleko zagotować z połową cukru, wsypać ryż, dodać masło i rozgotować na wolnym ogniu(...)konfiturę do smaku (najlepiej domowej roboty) i wymieszać. Jabłka obrać, pokroić i na patelni rozgotować z cukrem na marmoladkę. Formę posmarować tłuszczem, posypać wiórkami i układać na przemian jabłka smażone z ryżem w formie stożka. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym , obłożyć deser i wstawić do nagrzanego piekarnika (pod górną spiralą) do zrumienienia. Gotowy deser polać dowolną
Tradycyjna KuchniaTradycyjne ciasto orzechowe z dodatkiem jabłek- idealne do kawy. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu:) Składniki: 8 jaj 8 jabłek 4 szklanki mąki 1½ szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę. Białka ubić(...)sztywno z cukrem, dodać żółtka i po kolei wszystkie składniki. Wymieszać dokładnie i na koniec wrzucić pokrojone jabłka. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut w dużej formie
Tradycyjna Kuchniaduże czerwone 1 jabłko duże zielone 3 łyżki miodu 3 łyżki rumu Pół łyżeczki przyprawy do piernika Płatki migdałowe Wykonanie: Miód ,rum ,przyprawę do piernika zagotować. Następnie ściąć górę jabłek od strony ogonka i wlać po łyżce gorącego syropu. Ponownie przykryć jabłka. Foremką w kształcie serca wytłoczyć na powierzchni jabłek serduszka i zamienić kolory (czerwone z zielonym
Tradycyjna KuchniaJakiś czas temu publikowałam przepis na szarlotkę z jabłkami - dziś bardzo podobny przepis Składniki na ciasto i szarlotkę: 20 mąki tortowej 14 dag masła 1 łyżka smalcu 8 dag cukru pudru 2 żółtka 4 łyżeczki rumu ½ torebki proszku do pieczenia 75 dag jabłek tłuszcz do formy wiórki do formy Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera(...)masy serowej: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, śmietanę, budyń, cukier waniliowy i aromat. Dodać przetarty ser i ucierać wszystkie składniki przez 20 minut. Masę serową ułożyć na jabłkach i upiec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut
Tradycyjna KuchniaTradycyjna szarlotka, zwana również jabłecznikiem- z dodatkiem czarnej jagody. Prezentuje się wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Przepisy na szarlotki Składniki: 5 jabłek winnych 30 dag mąki ½ kostki masła ¾ szklanki cukru 3 jajka 1 cytryna 1 cukier waniliowy 4 łyżki czarnych jagód 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Umyć(...)jabłka, wykroić środki i pokroić w plasterki, następnie skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę i podczas ucierania wbijać jajka. 2 pozostałe jabłka obrać, zetrzeć, dodać do masy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch ciasta udekorować plastrami jabłek i czarnych jagód
Tradycyjna Kuchniakrupczatki 20 dag masła 10 dag margaryny 5 ugotowanych żółtek 15 dag cukru pudru papier do pieczenia cukier puder do posypki Składniki na farsz jabłkowy (patrz przepis na jabłka do słoików na szarlotkę ): 1 kg jabłek cynamon cukier do smaku Wykonanie: Wymieszać składniki na kruche ciasto i pozostawić na pół godziny(...)chłodnym miejscu. Następnie podzielić ciasto na dwie części, jedną część rozwałkować, przełożyć do formy i podpiec na złoty kolor. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, (jeżeli mamy jabłka bardzo soczyste to musimy odcisnąć sok), przyprawić cukrem i cynamonem według uznania. Rozłożyć na podpieczonym i wystudzonym placku, przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i upiec w temperaturze 170 stopni około
Tradycyjna Kuchniastarczy ;) Składniki: 1 jabłko 2 brzoskwinie 3 łyżki otrębów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 tabletki STEWII fruktoza 1 łyżeczka cynamonu miód do polania Sposób przygotowania: Otręby, jogurt, jajko, proszek do pieczenia, cynamon, STEWIE mieszamy razem i odstawiamy, aż otręby spęcznieją w tym czasie myjemy jabłka (obieramy) i brzoskwinie(...)drobną kostkę zasypujemy owoce cynamonem połowę ciasta wykładamy na spód małego naczynia żaroodpornego następnie wykładamy owoce i znów ciasto, żeby przykryło wszystkie brzoskwinie i jabłka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut gotowe ciasto polewamy miodem i podajemy z serkiem homogenizowanym SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmleka 1 jabłko 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Jabłko obieramy, wykrawamy środek i kroimy w dość grube plastry przekładamy jabłko na teflonową patelnię i dusimy na małym ogniu z 1/4 szklanki wody, łyżką miodu i odrobiną cynamonu, aż jabłka zmiękną a z miodu i wody zrobi się gęsty syrop w tym czasie miksujemy jajko, mleko(...)stewię i 0,5 łyżeczki cynamonu wafle moczymy w masie jajecznej, aż w nie wsiąknie, a wafle lekko zmiękną smażymy na teflonowej patelni tak przygotowane wafle przekładamy jabłkami SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcałego serca polecam Wam ten film, których choć po części przybliżyła tragedię tamtych dni. *** Nie wiedziałam czy dodawać przepis na ten omlet, bo chyba robiłam już podobny, a jabłka to dodatek który każdy sam potrafi zrobić bez przepisu, omlet połamał mi się na 3 części przy przewracaniu więc sama dokończyłam dzieło i porwałam go na więcej kawałków;) Składniki(...)drugą stronę jabłko obieramy i kroimy w kostkę smażymy z niewielką ilością wody, 1 łyżką miodu i 1 łyżeczką cynamonu, aż zmiękną, a woda, miód i sok z jabłek zamieni się w gęsty syrop wykładamy gotowe jabłka na omlet (niebo w gębie! :) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTylko jakoś nie mogę się za nie zabrać;p od dłuższego czasu mój jadłospis jest bogaty w jabłka, nie ma to związku z jakąś dietą, po prostu lubię jabłka ;) stąd moja śniadanko Składniki (porcja): 1 jabłko 0,5-1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 3 łyżki kaszki manny firmy Kupiec (dobrze(...)byłoby użyć kaszki razowej, ja niestety nigdzie nie mogę takiej znaleźć) Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cynamonem na spód żaroodpornego naczynia wysypujemy 2 łyżki kaszki manny (wszystko zależy od wielkości naczynia, bo warstwa kaszki nie może być zbyt gruba) na kaszkę wykładamy jabłko, a następnie na wierzch wysypujemy 1 łyżkę kaszki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOstatnio przy każdej wizycie w sklepie kupowałam jabłka, nie wiem skąd moja obsesja, ale uzbierało mi się ich całkiem sporo, stąd dziś kolejna wariacja z zapiekanym jabłkiem, nie można tego nazwać szarlotką, to taki nietypowy mix ;) Składniki (porcja): białko z 1 jajka 1 jabłko 100g chudego sera białego 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki otrębów pszennych(...)zagniatamy Do żaroodpornego naczynia (delikatnie wysmarowanego oliwą z oliwek, żeby masa nam ładnie odeszła) wykładamy przygotowane ciasto, oklejamy nim spód i boki naczynia, zostawiając część na przykrycie góry Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon (jeśli jabłko jest mało słodkie możemy dodać odrobinę miodu) wykładamy jabłko do naczynia, a górę wyklejamy resztą ciasta pieczemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKolejny ze smaków dzieciństwa na blogu. Jabłka w cieście robiła moja babcia, a potem moja mama wiele lat temu - niekoniecznie w sezonie na jabłka. Prosty przepis a jednak wyjątkowo smaczny. Ciasto prawie takie samo jak na racuchy z jabłkami. Podstawowa różnica jest taka, że tutaj jabłka tnie się w dość grube plasterki i smaży obtoczone ciastem
Milion Smakówlubią je wszyscy. :-) Kilka prostych składników, jakieś pół godziny pracy a nie znam osoby, której by nie smakował. Nie dodaję zbyt dużo cukru, bo kupuję do niego słodkie jabłka. Choć to sezon na inne owoce, bardzo lubię jabłeczniki i nawet latem zdarza mi się je piec. Polecam, to jeden z moich ulubionych jabłeczników. :-) 3 szklanki mąki 2 łyżeczki(...)rzędami na blaszkę. 4. 800ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty. 5. Gorącym budyniem zalewamy jabłka. Na budyń ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut
Szefowa kuchniprzygotowania masy jabłkowej, tak aby zdążyła troszkę przestygnąć. W tym celu należy zetrzeć obrane jabłka a następnie troszkę przesmażyć je na patelni. Na koniec dodajemy cynamonu. Jeżeli jabłka są mocno kwaskowate dosładzamy je troszkę. Wszystko zależy od tego jakie lubicie. Ciasto : mąkę + proszek do pieczenia trzeba przesiekać z tłuszczem. Następnie dodać żółtka, cukier, śmietanę i zagnieść(...)przerzucam” do blachy uzupełniając luki ręcznie. Jak wam wygodnie. Do wyłożonej ciastem blachy przekładamy masę jabłkową, równo rozprowadzamy. Można posypać troszkę bułką tartą na wierzchu. Na jabłkach układamy wierzchnią warstwę ciasta i łączymy na brzegach jego obie warstwy. Jeżeli wyłożyliście boki blaszki wyżej niż sięga placek wyrównajcie brzegi palcem lub odkrójcie nożem (takie wystające brzegi spieką się
Kulinarna Patilogiabudyniem,rodzynkami i cynamonem... Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 3 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko budyń waniliowy 0,5 l mleka 3 duże jabłka 3 łyżki drobnych rodzynek cynamon i cukier puder do posypania masło do nasmarowania formy łyżka bułki tartej Przygotowanie: Mąkę wymieszać z pokrojonym masłem, szczyptą soli i cukrem, dodać(...)jajko i szybko zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią i umieścić w lodówce na minimum pół godziny (można w zamrażalniku). Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, do gotowego dodać rodzynki. Jabłka pokroić w talarki. Formę do ciasta nasmarować masłem i posypać bułką tartą, nadmiar strzepnąć. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponownie umieścić w lodówce
Piąty grzech główny