śmieć. I w rezultacie nie tkną. Składniki (na kieliszek do wina czerwonego): 1,5 jabłka (wzięłam ze skórką, ale można bez) banan 3 pomarańcze ewentualnie: łyżeczka nasion chia Jabłka obrać z gniazd nasiennych, ogonka i pozostałości po kwiatku. Pokroić na kawałki. Wrzucić do blendera. Banana też obrać, pokroić na talarki i dorzucić do jabłka. Plaster pomarańczy odkroić(...)nasionami szałwii. Przełożyć do kielicha. I zjadać (w wersji z chia zjadać po jakimś kwadransie, gdy nasiona napęcznieją). Banalnie proste, szybkie, słodkie, pyszne i zdrowe :) Do tego deseru użyłam jabłek słodkiej odmiany Elise, więc nie dodawałam żadnego słodziwa. Ale jeśli ktoś chce dosłodzić, polecam dodatek miodu lub syropu klonowego
Weekendy w domu i ogrodzieOrzechy, jabłka to dobre połączenie smakowe. Niektórzy uważają, że takie ciasto to typowo jesienne. Jednak, gdy jest coś smacznego to jedzmy to przez cały rok. Składniki: Biszkopt orzechowy: 6 jajek 6 łyżek zmielonych orzechów 4,5 łyżki bułki tartej 6 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek(...)śmietanę, cukier, wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto szybko wyrabiamy. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę. Na tę warstwę wykładamy jabłka starte na tarce o grubych oczkach połączone z bułką tartą. Jabłka przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy również ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń. Do utartego masła dodajemy przestudzony budyń. Sposób przełożenia
Salonik smakówzrobienia sałatki. Zamiast kupować śledzie i je ponownie moczyć skorzystałam z gotowych śledzi w zalewie octowej z jabłkami , ponieważ do przygotowania tej sałatki potrzebne są i jabłka i cebula, to były jak znalazł. Polecam jednak dodać świeże jabłuszka, a cebula marynowana jak najbardziej może być użyta:) Składniki: śledzie 1 duży por 1 puszka groszku konserwowego(...)jabłka 2 średnie cebule 2-3 łyżki śmietany sól pieprz Wykonanie: Śledzie wyjmuję z zalewy, kroję w paski. Cebulę i jabłka w półplasterki. Pora dokładnie czyszczę, najpierw na pół, a następnie w plasterki, solę i odstawiam by zmiękł i odciskam z nadmiaru soku. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Groszek osączam na sicie i miksuję ze śmietaną za pomocą
Bea(u)ty kitchenkońcu wlewam ocet, mieszam i piekę 60 min w temp. 110'C. Wyjmuję i studzę. Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuszczam, dodaję jabłka i duszę przez kilka minut. Wsypuję galaretki i mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Gotuję chwilę i odstawiam w chłodne miejsce. Żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszam razem i rozprowadzam(...)Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie czekolada Połowę ciasta makowego kładę na spód, na to wykładam połowę masy budyniowej, kładę ciasto białe, wykładam jabłka z galaretką, smaruję pozostałą masą budyniową i przykrywam drugim ciastem makowym. Wierzch ciasta smaruję zimną, gęstą polewą i odstawiam na kilka godzin. Przepis pochodzi z książki 100 nowych
Ciasteczkowy PotwórBrałam udział w wydarzeniu na FB pod nazwą Światowy Dzień Jabłka i z tej okazji upiekłam szarlotkę z bitą śmietaną i polewą z orzechów. Ciasto przepyszne, słodycz przełamana lekko słonawym smakiem orzeszków. Tego trzeba spróbować :D Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 płaskich łyżek cukru 2 pełne łyżki mąki pszennej Masa jabłkowa(...)jabłek 3/4 szklanki cukru 2 opakowania galaretki pomarańczowej Masa śmietankowa: 1/2 litra śmietany 36% 2 opakowania zagęstnika do śmietany - śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru - opcjonalnie Polewa orzechowa: 3/4 szklanki orzechów ziemnych 1/4 kostki masła śmietana 30% szczypta soli Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę ustawiając obroty na maxa , dodaję po łyżce cukru i po jednym
Ciasteczkowy Potwórszklanki mąki pszennej; 2 jajka; 16 g cukru waniliowego; 1/4 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 2-3 łyżki cukru; 2-3 duże jabłka (lub inne owoce sezonowe); olej do smażenia; cukier puder do posypania; Wykonanie: Jabłka umyć, cieniutko obrać i pokroić w grubą kostkę lub plasterki. Kefir, całe jajka, cukier, cukier waniliowy(...)sól wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej, dosyć gęstej śmietany. Dodać jabłka, wymieszać i od razu smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
In my kitchenCiasto: 1/2 kg mąki krupczatki, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, Masa jabłkowa: 2,5- 3 kg jabłek, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę łączę ze schłodzoną margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto dzielę w proporcji 1/3 : 2/3. Mniejszą porcję(...)minut w temperaturze 160 stopni. 3. Obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w cienkie plasterki. Mieszam z cukrem pudrem i cynamonem. 4. Na podpieczone ciasto wykładam jabłka. Na wierzch ścieram na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Ciasto piekę 70-80 minut w temperaturze 165 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia Kasimamy w lodówce opakowanie gotowego ciasta francuskiego, niespodziewani goście nas nie zaskoczą. Jabłka zazwyczaj w domu są, cukier również, więc 20 minut i ciastko do kawy jest gotowe. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 średnie jabłko cukier trzcinowy lub zwykły Wykonanie: Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Ciasto francuskie po wyjęciu z lodówki pokroić(...)wymiarach około 7 x 7 cm. Dwa przeciwległe brzegi wyciętego kwadratu zawijamy do środka, tak by powstała rynienka na włożenie jabłek. Na środek każdego kawałka ciasta położyć jabłek i posypać je 1/2 łyżeczki cukru (proponuję trzcinowy). Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy około 1 cm między sobą. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni
Kuchcik gotujeszklanki cukru 2 jajka + 1 żółtko ugotowane na twardo 1 łyżeczka octu 2 łyżki śmietany 1 łyżka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Farsz: 1-1,5 kg jabłek cynamon- wedle uznania 1-2 łyżeczki Dekoracja: cukier puder do oprószenia opcjonalnie lody waniliowe Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać przez sito i dodać pozostałe składniki 2. Szybko zagnieść ciasto(...)oleju, posypać tartą bułką. 6. Wyłożyć 2/3 ciasta, odkrawać od zmrożonej kuli plastry, rozgniatać lekko w dłoniach i wykładać w formie. 7. Na warstwę ciasta wykładać usmażone, wystudzone jabłka, posypać cynamonem 8.Resztę ciasta zetrzeć na grubej tarce i wyłożyć na jabłka. Piec: ok.40-50 minut w temperaturze 180* Podawać na ciepło z lodami waniliowymi bądź na zimno, oprószoną
KreatywnePinywymagała żadnej obróbki wstępnej , po prosu ją upiekłam /. Składniki: 4-6 kawałków białej kiełbasy /po 150 g/ u mnie włoska biała salsiccia 2 duże cebule /czerwone/ 2 jabłka ¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki konfitury z żurawiny 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka majeranku(...)żaroodpornego. -Na cebuli ułożyć kiełbasę , wierzch posmarować żurawiną wymieszaną z łyżką oliwy. -Całość zalać winę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 stC. na ok. 25 minut. -Jabłka umyć, osuszyć , pokroić w cząstki , usunąć gniazdka nasienne i dodać do kiełbasy. -Piec razem ok.20 minut. -Cebula powinna być ładnie przyrumieniona, kiełbasa upieczona, jabłka miękkie. -Upieczoną kiełbasę
Zakamarki mojej kuchnimasę jabłkową. Warstwa jabłkowa: 1 kg startych jabłek 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru (opcjonalnie w zależności od tego jak kwaśne będą jabłka) 1 łyżka masła Starte jabłka podsmażamy na maśle, dodajemy cukier i miód. Musimy zredukować nadmiar wody, by warstwa jabłek była zwarta i się nie rozpłynęła pod ciężarem ciasta i masy. Gotową masę nakładamy
kuchcikowniaułożyłam przepis. Wyszło pysznie. Orzechowa skorupka po zapieczeniu jest bardzo chrupiąca, a mięso w środku pozostaje soczyste. Tak przyrządzona polędwiczka śmiało może zająć miejsce również w świątecznym menu. Oprócz jabłek jako dodatek polecam także selerowo-ziemniaczane purée (przepis wkrótce). Składniki na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 200 g wyłuskanych orzechów(...)mięso 2-3 minuty z każdej strony. Orzechy posiekać, wymieszać z 2 łyżkami miodu, jajami i bułką tartą. Przygotowaną masą oblepić polędwiczki. Piec ok. 15 minut w 180°C. Jabłka przekroić tak, aby wyciąć ze środka plaster z ogonkiem. Z pozostałych części usunąć gniazda nasienne, a później pokroić na mniejsze części. Jabłka podsmażyć chwilę na patelni po mięsie
Pełny talerzruchanki ;) Składniki dla 4-6 porcji: 50 g drożdży 1 łyżka cukru 2½ szklanki ciepłego mleka 500 g mąki 100 g masła cukier waniliowy (15 g) ½ łyżeczki soli 2 jabłka olej do smażenia 2 jaja * cukier puder do posypania Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę. Odstawić. Masło stopić, odstawić do ostudzenia(...)Pozostałe mleko podgrzać, dodać cukier waniliowy i sól. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Mieszankę mleczną wlać do miski z mąką, wymieszać drewnianą łyżką. W dalszym ciągu mieszając dodać jaja (po jednym) i stopione masło. Wsypać pokrojone jabłka, dodać rozczyn, dobrze zamieszać. Ciasto przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na rozgrzany na patelni olej nakładać porcje
Pełny talerzsmak tego dania jest zależny od jakości białej kiełbasy. Jeżeli kiełbasa będzie prawdziwa, doprawiona majerankiem i świeża, to już jest połowa sukcesu. Druga część, to mus z pieczonych jabłek i chrzanu i w ciągu 30 minut mamy smaczną całość. Składniki dla 2 osób: 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula 2 łyżki oleju 2 cienkie białe kiełbaski(...)ułożyć ślimaka z białej kiełbasy,posmarować resztą oleju. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut. Podawać z musem. Mus jabłkowo-chrzanowy 2 jabłka 2-3 łyżki chrzanu Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blasze, skropić olejem. Piec w gorącym piekarniku,aż jabłka będą miękkie. Wyjąć z piekarnika, zmiksować w blenderze. Następnie przetrzeć przez
Pełny talerzRacuchy z jabłkami to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, którą w szczególności lubią dzieci, choć mnie to uwielbienie nadal pozostało:) Na dodatek składniki znajdą się pewnie w każdej kuchni, więc można je przygotować spontanicznie lub jeśli brakuje nam pomysłu na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki cukru(...)jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka (ewentualnie wody) 7-10 jabłek olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy cukier, wbijamy jajka i wlewamy jogurt. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę, ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy poziomo na około
Symfonia smakowa