jabłka - 25490 przepisów (strona:319/1700)

Szarlotka 169

mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 1,5 kg jabłek cynamon Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jabłka smażyć na suchej patelni razem z cynamonem do momentu aż nadmiar soku odparuje. Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki, budyń i proszek do pieczenia(...)ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, nakłuć widelcem i podpiec w  temperaturze 180 o C przez 10 minut. Na ciasto wyłożyć jabłka a następnie rozwałkowaną drugą część ciasta. Piec w  temperaturze 180 o C przez 45 - 50 minut

Mama Gotuje
Najlepsza szarlotka 171

Nawet nie umiem opisać tego szczęścia, jak się przychodzi do domu, a już w progu czuć zapach pieczonej szarlotki :* Pierwsza w tym roku jesienna szarlotka  SKŁADNIKI: Jabłka: 2 kg jabłek (najlepsza szara reneta) 1/2 szklanki rodzynek 3 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru wanilinowego Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła roślinnego 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)tortową formę, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzać piekarnik do 150℃. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, chwile odczekać i wycisnąć z nich sok.  Jabłka wyłożyć na cieście, posypując, cynamonem, cukrem wanilinowym oraz rodzynkami. Zetrzeć na tarce resztę ciasta.  Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180℃. Piec około 45 minut

MarciochaKucharzy
Kaczka z jabłkami i pomarańczami 139

Nareszcie..była okazja ją zrobić :D  Kaczka z jabłkami i pomarańczami SKŁADNIKI: kaczka 1,5kg 4 jabłka 2 pomarańcze marynata:sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, papryka słodka, chilli, lubczyk,  oliwa kluski śląskie Kaczkę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę z ulubionych przypraw (ja dodaję: papryke, majeranek,  rozmaryn, sól, pieprz,chilli) przyprawy mieszamy(...)łyżkami oliwy. Taką marynatą nacieramy kaczkę wewnątrz i z zewnątrz, jednocześnie "masując" i wstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej na ok 5 - 24 godzin. 2-3 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w  ósemki, przyprawiamy majerankiem i sokiem z połowy pomarańczy. Faszerujemy kaczkę i zszywamy wykałaczką.   Kaczkę pieczemy w brytfance ok 2  godzin. w temp

MarciochaKucharzy
Wyskokowy koktajl dla nieletnich i nie tylko ;) 165

śmieć. I w rezultacie nie tkną. Składniki (na kieliszek do wina czerwonego): 1,5 jabłka (wzięłam ze skórką, ale można bez) banan 3 pomarańcze ewentualnie: łyżeczka nasion chia Jabłka obrać z gniazd nasiennych, ogonka i pozostałości po kwiatku. Pokroić na kawałki. Wrzucić do blendera. Banana też obrać, pokroić na talarki i dorzucić do jabłka. Plaster pomarańczy odkroić(...)nasionami szałwii. Przełożyć do kielicha. I zjadać (w wersji z chia zjadać po jakimś kwadransie, gdy nasiona napęcznieją). Banalnie proste, szybkie, słodkie, pyszne i zdrowe :) Do tego deseru użyłam jabłek słodkiej odmiany Elise, więc nie dodawałam żadnego słodziwa. Ale jeśli ktoś chce dosłodzić, polecam dodatek miodu lub syropu klonowego

Weekendy w domu i ogrodzie
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 176

Orzechy, jabłka to dobre połączenie smakowe. Niektórzy uważają, że takie ciasto to typowo jesienne. Jednak, gdy jest coś smacznego to jedzmy to przez cały rok. Składniki: Biszkopt orzechowy: 6 jajek 6 łyżek zmielonych orzechów 4,5 łyżki bułki tartej 6 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek(...)śmietanę, cukier, wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto szybko wyrabiamy. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę. Na tę warstwę wykładamy jabłka starte na tarce o grubych oczkach połączone z bułką tartą. Jabłka przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy również ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń. Do utartego masła dodajemy przestudzony budyń. Sposób przełożenia

Salonik smaków
Sałatka śledziowa z porem 165

zrobienia sałatki. Zamiast kupować śledzie i je ponownie moczyć skorzystałam z gotowych  śledzi w zalewie octowej z jabłkami , ponieważ do przygotowania tej sałatki potrzebne są i jabłka i cebula, to były jak znalazł. Polecam jednak dodać świeże jabłuszka, a cebula marynowana jak najbardziej może być użyta:) Składniki: śledzie 1 duży por 1 puszka groszku konserwowego(...)jabłka 2 średnie cebule 2-3 łyżki śmietany sól pieprz Wykonanie: Śledzie wyjmuję z zalewy, kroję w paski. Cebulę i jabłka w półplasterki. Pora dokładnie czyszczę, najpierw na pół, a następnie w plasterki, solę i odstawiam by zmiękł i odciskam z nadmiaru soku. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Groszek osączam na sicie i miksuję ze śmietaną za pomocą

Bea(u)ty kitchen
Afrykańczyk 275

końcu wlewam ocet, mieszam i piekę 60 min  w temp. 110'C. Wyjmuję i studzę. Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuszczam, dodaję jabłka i duszę przez kilka minut. Wsypuję galaretki i mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Gotuję chwilę i odstawiam w chłodne miejsce. Żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszam razem i rozprowadzam(...)Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie czekolada Połowę ciasta makowego kładę na spód, na to wykładam połowę masy budyniowej, kładę ciasto białe, wykładam jabłka z galaretką, smaruję pozostałą masą budyniową i przykrywam drugim ciastem makowym. Wierzch ciasta smaruję zimną, gęstą polewą i odstawiam na kilka godzin.  Przepis pochodzi z książki 100 nowych

Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka z polewą z orzechów 184

Brałam udział w wydarzeniu na FB pod nazwą   Światowy Dzień Jabłka  i z tej okazji upiekłam szarlotkę z bitą śmietaną i polewą z orzechów. Ciasto przepyszne, słodycz przełamana lekko słonawym smakiem orzeszków.  Tego trzeba spróbować :D Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 płaskich łyżek cukru 2 pełne łyżki mąki pszennej Masa jabłkowa(...)jabłek 3/4  szklanki cukru  2 opakowania galaretki pomarańczowej Masa śmietankowa: 1/2 litra śmietany 36% 2 opakowania zagęstnika do śmietany - śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru - opcjonalnie Polewa orzechowa: 3/4 szklanki orzechów ziemnych 1/4 kostki masła  śmietana 30% szczypta soli Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę ustawiając obroty na maxa , dodaję po łyżce cukru i po jednym

Ciasteczkowy Potwór
Placuszki z jabłkami 135

szklanki mąki pszennej; 2 jajka; 16 g cukru waniliowego; 1/4 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 2-3 łyżki cukru; 2-3 duże jabłka (lub inne owoce sezonowe); olej do smażenia; cukier puder do posypania; Wykonanie: Jabłka umyć, cieniutko obrać i pokroić w grubą kostkę lub plasterki. Kefir, całe jajka, cukier, cukier waniliowy(...)sól wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej, dosyć gęstej śmietany. Dodać jabłka, wymieszać i od razu smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor

In my kitchen
Szarlotka tatrzańska 258

Ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, Masa jabłkowa: 2,5- 3 kg jabłek, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę łączę ze schłodzoną margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto dzielę w proporcji 1/3 : 2/3. Mniejszą porcję(...)minut w temperaturze 160 stopni. 3. Obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w cienkie plasterki. Mieszam z cukrem pudrem i cynamonem. 4. Na podpieczone ciasto wykładam jabłka. Na wierzch ścieram na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Ciasto piekę 70-80 minut w temperaturze 165 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciastka francuskie z jabłkami 237

mamy w lodówce opakowanie gotowego ciasta francuskiego, niespodziewani goście nas nie zaskoczą. Jabłka zazwyczaj w domu są, cukier również, więc 20 minut i ciastko do kawy jest gotowe. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 średnie jabłko cukier trzcinowy lub zwykły Wykonanie: Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Ciasto francuskie po wyjęciu z lodówki pokroić(...)wymiarach około 7 x 7 cm. Dwa przeciwległe brzegi wyciętego kwadratu zawijamy do środka, tak by powstała rynienka na włożenie jabłek. Na środek każdego kawałka ciasta położyć jabłek i posypać je 1/2 łyżeczki cukru (proponuję trzcinowy). Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy około 1 cm między sobą. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni

Kuchcik gotuje
Szarlotka krzemińska 369

szklanki cukru 2 jajka + 1 żółtko ugotowane na twardo 1 łyżeczka octu 2 łyżki śmietany 1 łyżka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Farsz: 1-1,5 kg jabłek cynamon- wedle uznania 1-2 łyżeczki Dekoracja: cukier puder do oprószenia opcjonalnie lody waniliowe Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać przez sito i dodać pozostałe składniki 2. Szybko zagnieść ciasto(...)oleju, posypać tartą bułką. 6. Wyłożyć 2/3 ciasta, odkrawać od zmrożonej kuli plastry, rozgniatać lekko w dłoniach i wykładać w formie. 7. Na warstwę ciasta wykładać usmażone, wystudzone jabłka, posypać cynamonem 8.Resztę ciasta zetrzeć na grubej tarce i wyłożyć na jabłka. Piec: ok.40-50 minut w temperaturze 180* Podawać na ciepło z lodami waniliowymi bądź na zimno, oprószoną

KreatywnePiny
Biała kiełbasa z jabłkami i żurawiną 144

wymagała żadnej obróbki wstępnej , po prosu ją upiekłam /. Składniki: 4-6  kawałków białej kiełbasy /po 150 g/ u mnie włoska biała salsiccia 2 duże cebule /czerwone/ 2 jabłka ¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki  konfitury z żurawiny 2 ząbki czosnku 1 listek  laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka majeranku(...)żaroodpornego. -Na cebuli  ułożyć kiełbasę , wierzch posmarować żurawiną wymieszaną z łyżką oliwy. -Całość zalać winę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 stC. na ok. 25 minut. -Jabłka umyć, osuszyć , pokroić w cząstki , usunąć gniazdka nasienne  i dodać do kiełbasy. -Piec razem ok.20 minut. -Cebula powinna być ładnie przyrumieniona, kiełbasa upieczona,  jabłka miękkie. -Upieczoną kiełbasę

Zakamarki mojej kuchni
Jabłecznik z masą orzechową 382

masę jabłkową. Warstwa jabłkowa: 1 kg startych jabłek 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru (opcjonalnie w zależności od tego jak kwaśne będą jabłka) 1 łyżka masła Starte jabłka podsmażamy na maśle, dodajemy cukier i miód. Musimy zredukować nadmiar wody, by warstwa jabłek była zwarta i się nie rozpłynęła pod ciężarem ciasta i masy. Gotową masę nakładamy

kuchcikownia
Polędwiczki w orzechowej skorupce z pieczonymi jabłkami 164

ułożyłam przepis. Wyszło pysznie. Orzechowa skorupka po zapieczeniu jest bardzo chrupiąca, a mięso w środku pozostaje soczyste. Tak przyrządzona polędwiczka śmiało może zająć miejsce również w świątecznym menu. Oprócz jabłek jako dodatek polecam także selerowo-ziemniaczane purée (przepis wkrótce). Składniki na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 200 g wyłuskanych orzechów(...)mięso 2-3 minuty z każdej strony. Orzechy posiekać, wymieszać z 2 łyżkami miodu, jajami i bułką tartą. Przygotowaną masą oblepić polędwiczki. Piec ok. 15 minut w 180°C. Jabłka przekroić tak, aby wyciąć ze środka plaster z ogonkiem. Z pozostałych części usunąć gniazda nasienne, a później pokroić na mniejsze części. Jabłka podsmażyć chwilę na patelni po mięsie

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania