Mamy weekend a u mnie musi być ciasto jak już wiecie, tym razem zapraszam na makowe ze słodką bezą kokosową, puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny. Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół...... Składniki Blaszka o wym 24/42 cm Ciasto makowe: 6 jajek(...)budyń.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, przygotować krem. 5. PRZEŁOŻENIE: Jeden płat ciasta makowego wysmarować masą budyniową przykryć drugą warstwą makową wylać tężejące jabłka z galaretką przykryć ciastem kokosowym rozsmarować puszkę kajmaku posypać wiórkami
Wanilia i Kardamonjajka 4 łyżki maki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok 4 -5 łyżek mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki cukru olej Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w talarki, wycinając środki. Jajka miksujemy w misce na jednolitą masę, dodając pod koniec cukier. Mąki łączymy, dodajemy proszek do pieczenia i cynamon. Do jajek dolewamy mleko(...)mąkę, mieszając na jednolitą i dość gęstą masę. Jabłka obtaczamy w masie i wykładamy na rozgrzany olej, smażąc z obu stron do zarumienienia. Wykładamy na jednorazową ściereczkę i po osuszeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
ChilliJemydokładnie myjemy. Kroimy je na ósemki i razem ze skórką i gniazdami nasiennymi, za to bez ogonków, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Taką miazgę umieszczamy w dużym słoiku. Jabłka nie powinny zajmować w naczyniu więcej, niż połowę litrażu, ze względu na to, że w trakcie fermentacji masa "rośnie" i w pewnym momencie może się okazać, że chce uciec(...)dobrze mieszamy. Odstawiamy przykryty ściereczką lub gazą na tydzień. Przez ten czas, przynajmniej raz dziennie należy mus dobrze przemieszać. 2. Po upłynięciu rzeczonego tygodnia zlewamy powstały płyn, a jabłka odciskamy i wyrzucamy. Sporządzony moszcz łączymy z cukrem i mieszamy do jego rozpuszczenia, po czym wlewamy go z powrotem do dużego słoika. W zależności od tego, ile soku udało
Kuchenna Kontrrewolucyaautorka: Josia | blog: Kuchnia Josi Pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chrzanowym autorka: gosik2.0 | blog: Rodzinka w Kuchni Bitki schabowe z ananasem autorka: Sofieta | blog: Mia Cucina Schab z jabłkami, anyżem i cynamonem autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com Szynka ze śliwką w musztardowo -cytrynowej skórce autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com PIECZONA KARKÓWKA W ZIOŁACH autorka: JestesmyTymCoJemy | blog: Jesteśmy tym, co jemy(...)blog: Gotuj zdrowo!kolorowo! Amerykańskie żeberka (NAJLEPSZE!) autorka: gotuj się | blog: gotuj się do gotowania Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Schab pieczony z jabłkami autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Tagine z wieprzowiną i ciecierzycą autorka: Shabbyeat | blog: ShabbyEat Pieczeń wieprzowa w sosie pieczarkowym autorka: Dagmara U stóp Benbulbena | blog: U stóp Benbulbena
Kuchenna Kontrrewolucyasamo czynimy z drugą stroną. Przygotowaną pierś odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, jeśli jednak czas nas goni, można go skrócić (z uszczerbkiem na smaku). Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości pół plastry. Kaczkę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki, przynajmniej na kwadrans, by nabrała temperatury pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Rozgrzewamy patelnię(...)kaczkę z każdej strony, aż lekko zbrązowieje i wytopi się tłuszcz. Podsmażoną przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tłuszczu, który wytopił się z mięsa podsmażamy dosłownie przez kilka chwil pokrojone jabłka. Te następnie wrzucamy do kaczki w naczyniu i zamykamy je. Mięso wstawiamy na środek piekarnika i pieczemy przez około pół godziny. Pierś dzielimy na połowę. Każdą z części nacinamy
Kuchenna KontrrewolucyaBiszkopt cynamonowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa karmelowo - waniliowa: ok 1 kg jabłek 4 łyżki cukru 5-6 łyżek soku jabłkowego 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki budyniu waniliowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki(...)układamy na blasze/paterze. Przygotowujemy masę. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. W garnku roztopić 4 łyżki cukru. Karmel podlać sokiem jabłkowym i dodać jabłka. Zawartość naczynia przykryć i dusić około 10 minut. Budyń wymieszać w 1/4 szklanki wody. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, ale wciąż będą w kawałkach, wlać budyń
My simple kitchenpamięci właśnie jako szarlotka germańska :) Przepis pochodzi z gazety "Moje Gotowanie" nr 9/2000 i został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Dla mnie jest to idealne ciacho z jabłkami. Moje ulubione, nafaszerowane bakaliami, za którego kawałek oddam nawet moje ukochane batoniki Kinder Bueno :D I pomimo, że często poszukuję i próbuję nowych przepisów, to ciasto jest moim absolutnym "must have(...)mąki 20 dag masła lub margaryny 5 dag cukru 5 dag cukru pudru 2 jajka 2 białka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: około 2 kg jabłek sok i skórka starta z jednej cytryny 20 dag rodzynek 15 dag orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 4 czubate łyżki cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo
My simple kitchenmąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżki mleka 1/3 aromatu waniliowego 10 dag siekanych orzechów włoskich 3 duże jabłka Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę z proszkiem(...)ciasta wsypać 3/4 pokrojonych jabłek i 3/4 orzechów. Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch rozłożyć resztę jabłek i posypać pozostałymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 - 45 minut
My simple kitchenkostkę i uprażyć na patelni, by otrzymać grzanki. 4 łyżeczki cukru wymieszać z łyżeczką cynamonu. Mleko, jajko, cukier waniliowy i 1 łyżeczkę cukru wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać połowę grzanek. Dodać połowę jabłek. Posypać połową cukru z cynamonem oraz rodzynkami i orzechami(...)Następnie ułożyć drugą warstwę grzanek, jabłek, baklii i posypać resztą cukru cynamonowego. Na końcu całość równomiernie zalewamy masą mleczno - jajeczną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 40 - 45 minut aż całość się zetnie. Jakaś "nieogarnięta" się dzisiaj czuję :) I jestem w bojowym nastroju by włączyć piekarnik :D Pudding dodaję do akcji
My simple kitchenbloga :) Muffinki dyniowo - kakaowe Szarlotka z bezą Ciasto na jesienną chandrę Ciasto dyniowe ze skorupką Najprostsza tarta z jabłkami Szybki jabłecznik Klasyczna szarlotka. Najlepsza Ciasto z gruszkami i kremem czekoladowym Torcik winogronowy z masą serowo - budyniową Ciasto(...)śliwkami i bezą na serowym spodzie Ciasto z pigwą a'la szarlotka Babka jabłkowo - orzechowa Serowe spiralki z jabłkami i gruszkami Szarlotka germańska Cynamonowo - jabłkowy torcik Najprostsze ciasto jabłkowe Muffinki gruszkowe z cynamonową kruszonką Wiewióreczka Babcine ciasto ze śliwkami
My simple kitchendrożdżówce jesiennego charakteru. Składniki: 700 g mąki 10 g suchych drożdży 70 g cukru 225 ml mleka 90 g masła + 1 łyżka 3 jajka 50 g orzechów włoskich 2 jabłka 2 czubate łyżeczki cynamonu 100 g dżemu (ja dałam truskawkowy) 70 g brązowego cukru Do miski wsypujemy mąkę. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (ale nie gorące). Roztrzepujemy(...)miski, przykrywamy ,ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut aż podwoi swoją objętość. Orzechy włoskie siekamy. Dodajemy do nich brązowy cukier oraz miękkie masło. Dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy je dżemem a następnie masą orzechową. Na końcu układamy
My simple kitchenPrzepyszna, słodka propozycja na jesień. Miód, jabłka, orzechy - charakterystyczne dodatki do wypieków o tej porze roku są znakami rozpoznawczymi tego ciasta. Ładnie się prezentuje i najważniejsze - smakuje. Ciasto wydaje się skomplikowane i pracochłonne ale nic mylnego. Trzeba jedynie odczekać całą noc aby blaty miodowe zmiękły. Jak to bywa w przypadku ciast z dodatkiem miodu, najlepsze jest(...)Masa jabłkowa: Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Wrzucić do garnka, dolać troszkę wody i smażyć na małym ogniu często mieszając aż jabłka nabiorą papkowatej konsystencji. Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Energicznie wymieszać aby galaretka dobrze się rozpuściła. Gdy masa przestygnie, ale nadal będzie jeszcze ciepła, wyłożyć ją na jeden
My simple kitchenfantastyczny - jak widać na zdjęciu, niczym zachodzące słońce na niebie. Do smaku również nie mam zarzutów. Składniki na 8 słoików: 1 kg dyni (waga po obraniu) 1 kg jabłek (waga po obraniu) 1 pomarańcza 1 kg cukru 2 opakowania żelfixu Dynie i jabłka obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i dolewamy troszkę wody(...)się nie przypaliło. Zawartość smażymy aż jabłka z dynią zaczną się rozpadać. Co jakiś czas mieszamy. Jeśli chcemy, aby dżem miał aksamitną konsystencję, na tym etapie miksujemy wszystko za pomocą blendera na mus. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy, dopóki cukier się nie rozpuści. Gotujemy jeszcze przez parę minut i wsypujemy żelfixy. Dokładnie mieszamy
My simple kitchenmięs czy ryb. A połączenie ziemniaków, jabłek i musztardy zaskoczy nie jednego smakosza swą świeżością i różnorodnością uzupełniających się smaków. Składniki - 1 kg ziemniaków - 40 dag kwaskowych jabłek - sok z połowy cytryny - 3 plastry żółtego sera - 2 dymki ze szczypiorkiem - 1 szklanka śmietany 18% - 1 szklanka bulionu drobiowego - 3 łyżki musztardy francuskiej - sól, pieprz ziołowy Drogi internauto - jeżeli(...)przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na ziemniaki. Cebulę drobno posikać wraz z szczypiorem, posypać jabłka. Całość doprawić solą i pieprzem ( nie mieszać ). Ser pokroić w wąskie paseczki. Ułożyć na wierchu formując kratkę. Zapiekać w temperaturze 200 o C przez ok.20 minut. Życzę smacznego. Komentarze
Świat SmakuWeekend więc obowiązkowo musi być coś słodkiego. Dziś prosty, szybki deser z jabłkami i kruszonką. Składniki: 10 jabłek ½ kg mąki 30 dag cukru 4 torebki cukru waniliowego Torebka drożdży suchych (8 g) 30 dag masła Masło i wiórki kokosowe do formy Lody waniliowe Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukry i drożdże- dokładnie mieszamy. Dodajemy masło(...)rozcieramy rękami i robimy kruszonkę o konsystencji piasku. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Smarujemy blachę tłuszczem, posypujemy wiórkami i wykładamy jedną część kruszonki. Następnie nakładamy starte jabłka i posypujemy resztą kruszonki. Wierzch skrapiany lekko wodą i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi
Tradycyjna Kuchnia