Składniki: woda 500 ml, jabłka 2 sztuki, sok truskawkowy 1/4 szklanki, cukier trzcinowy miętowy Royal Brand 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 3 łyżki jabłka ze skórką pokrojone na kawałeczki zagotować w 300 ml wody w 200 ml zimnej wody rozmieszać makę ziemniaczaną do jabłek wlać sok truskawkowy, wsypać cukier trzcinowy i gotowac z 2 minuty na małym ogniu(...)makę ziemniaczaną wlać do jabłek i mieszając zagęścić kisiel, przelac do miseczeki kisiel z cukrem miętowym ma wyśmienity, orzeźwiający smak.............SMACZNEGO!!! cukier trzcinowy miętowy 250 g, skład: cukier trzcinowy, aromat naturalny miętowy, przyprawy Royal Brand zawierają wyłącznie naturalne składniki
W Mojej Kuchni Lubięoleju roślinnego szczypta soli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej typ „00”) 100 g brązowego cukru łyżka cynamonu i kardamonu (opcjonalnie) 5 jabłek sok z cytryny Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka dodając łyżkę cukru, odczekać około 20 minut aż się obudzą, po tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę(...)cukrem, cynamonem, solą, dodać olej, resztę mleka i obudzone drożdże, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około godziny). W między czasie przygotować jabłka, wycinając z nich gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie półplasterki i podgotować około 5 minut w wodzie z sokiem cytrynowym (ja to zrobiłam na dużej patelni), po czym przełożyć je pojedyńczo
greenscarfLubię łączyć różne smaki, dlatego połączyłam ser, jabłka i orzechy. To takie ciasto trzy w jednym - sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową . Ciasto jest pracochłonne, jednak warto się pokusić, ponieważ efekt końcowy jest imponujący. Jeśli zrobimy go w tortownicy - otrzymamy smaczny torcik. Składniki: Ciasto orzechowe: 8 jajek 1 szklanka cukru 150 g zmielonych orzechów(...)orzechowe - ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: 3 kg jabłek 4 galaretki cytrynowe Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka przesmażamy do momentu wyparowania płynu.Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Krem: 400 g margaryny 2 szklanki śmietany 18 % 12 łyżek cukru Margarynę
Salonik smakówmąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze i cudownie chrupiące, prażone płatki migdałowe wieńczą dzieło. Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami przepis z książki Francja na słodko Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła 400g mąki szczypta soli 1 duże żółtko około 200 ml zimnej(...)wody Składniki na nadzienie 1kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu cukrier puder do posypania Ponadto: mąka do podsypania blatu żółtko + mleko do smarowania wierzchu płatki migdałowe Przygotowanie: Lodówkę nastawiamy na bardzo niską temperaturę( u mnie 2°C). Ciasto kluskowe: Roztopiamy 38g masła. Studzimy. Przesiewamy 360 g mąki na stolnicę. W środku
Mia Cucina Sofietaładne i równe. Zdecydowanie ułatwia krojenie i dodatkowo wygląda bardzo estetycznie. Odgrzewać najlepiej pokrojone w plastry w sosie. Składniki: 1.200 g mięsa od szynki 1,5-2 kwaśne jabłka (boskop, antonówka) 1 cebula 8 świeżych listków szałwi sól(...)pieprz 250 ml bulionu warzywnego listek laurowy i ziele angielskie - opcjonalnie 3 łyżki oleju Wykonanie: na dużej patelni rozgrzej olej i dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę cebulę, jabłka i szałwię w paseczki. Smaż na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie (ale nie powinny się rozpadać). Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia mięso rozetnij wydłuż włókien
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ogrom jabłek to musicie zrobić szarlotkę. Przepisów na szarlotkę cała masa. Ja Wam polecam ten sprawdzony z tamtego roku. Fajne kruche ciasto, beza delikatna, kruszonka i smak jabłek przełamany dżemem jeżynowym. Sprawdźcie sami! Pamiętacie ten przepis? Składniki: 1. na ciasto kruche: - 300 g mąki - 2 małe jajka - 180 g masła - 100 g cukru - szczypta soli - płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie jest już gotowe do wylepiania formy. 2. masa z jabłek: 1 kg jabłek kwaskowatych, obieramy i kroimy na paseczki, mieszamy z 5 łyżkami cukru, cynamonem i opakowaniem cukru waniliowego. Wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 15 minut i podpiekamy. 3. beza
SMYKWKUCHNIprzychodzi sezon na jabłka, pieczemy szarlotki, jabłeczniki. Można również upiec kruche pierożki z jabłkami . Smaczne, proste w przygotowaniu - idealnie pasują do kawy. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki margaryny 1 jajko 1/2 szklanki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1/2 kg jabłek Na stolnicy łączymy oba rodzaje mąki. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na każdym kółku układamy pokrojone jabłka, składamy pierożki na pół i widelcem dociskamy brzegi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego
Salonik smakówjuż z gotowymi placuszkami. składniki: 500 g mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 2 duże jabłka olej do smażenia Do miski wkruszyć drożdże. Dodać cukier oraz pół szklanki mleka i wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Odstawić na ok 15 minut aby drożdże zaczęły pracować(...)Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić. Do miski z zaczynem dodać pozostałe mleko, jajko, cukier waniliowy i mąkę. Wyrobić ciasto. Następnie dodać starte jabłka i ponownie wyrobić. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło obiętość. Gdy ciasto wyrośnie rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać po łyżce ciasta, łyżką uformować
Monia miesza i gotujelubię szwendać się po lesie i łąkach, nazbierać po drodze czegoś dobrego i przetworzyć to w coś jeszcze lepszego! Ten dżem powstał z owoców dziko rosnącej czeremchy i jabłek ze zdziczałej jabłonki, na którą trafiłam wędrując między okolicznym polami podczas mojego podlaskiego urlopu. Czeremcha jak czeremcha za to jabłuszka to takie zwyczajne "psiary" czyli małe, kwaśne(...)zjadły wszystkich owoców to koniecznie nabierajcie ich sobie. Można z nich zrobić np. kisiel, który pokazywałam niedawno . Był bardzo smaczny i na pewno zrobię go jeszcze nie raz. Jabłek możecie użyć "normalnych", byle były kwaskowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZapraszam :) Składniki : 2 woreczki brązowego ryżu 1 łyżka Oleju kokosowego Olejowy Raj 3 słodkie jabłka 1 łyżeczka stewii lub ksylitolu 1 łyżka cynamonu. Jogurt naturalny 1 cukier waniliowy 2 łyżki Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa(...)Wykonanie : Ryż gotujemy all dente i mieszamy z 1 łyżką oleju kokosowego. Jabłka obieramy , myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy do garnka , dodajemy cukier waniliowy , cynamon i 1 łyżeczkę oleju kokosowego.Dosładzamy ewentualnie do smaku ) Wszystko dusimy około 12 minut. Następnie odsączmy na sitku z nadmiaru soku. Kokilki smarujemy olejem kokosowym . Nakładamy po 1,5 łyżki ryżu
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 2 budynie waniliowe 0.75 l mleka 1 kg jabłek cynamon 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła 2 żółtka 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masłem, żółtkami, jajkiem, cukrem oraz śmietaną, zagnieść ciasto. Podzielić(...)dwie części, schłodzić. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Posypać cynamonem i ułożyć pokrojone jabłka. Mleko zagotować z 2 łyżkami cukru i ugotować budyń. Gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch wyłożyć rozwałkowane ciasto lub zetrzeć na tarce . Piec w temperaturze 190° przez
magiczna kuchnia Kasijuż został spałaszowany z pasztetem :) Polecam, bo smak jest niebanalny, z lekką goryczką, przełamany słodyczą jabłek. Pyszności! Składniki: (na 5 malutkich słoiczków) 1 kg przebranej jarzębiny 1 kg jabłek 1/2 szklanki wody 3 szklanki cukru 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki czarnego, młotkowanego pieprzu Przygotowanie: Jarzębinę włożyć do garnka, zalać wodą. Jabłka obrać(...)zetrzeć na grubej tarce, dodać do jarzębiny. Zasypać cukrem i gotować około 1 godzinę na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas, aż jabłka całkowicie się rozpadną a jarzębina zmięknie. Doprawić obydwoma rodzajami pieprzu i imbirem. Pogotować jeszcze 15 minut, cały czas mieszać. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odstawić do góry dnem
Cakes By Kejtcukier waniliowy - 3-4 jabłka (u mnie antonówki) - mielony cynamon (opcjonalnie) Dodatkowo: - 2 łyżki soku cytryny Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowym. Zamieszać i odstawić. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne. Ponacinać nożykiem od strony wypukłej. W misce wymieszać pół szklanki wody z sokiem z cytryny i "wykąpać" w tym jabłka(...)wymieszaną z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki jabłek, stroną wypukłą (ponacinaną) ku górze i posypujemy cynamonem, gdy dajemy (u mnie część z nim, część bez). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C ok.45 minut, ja piekłam
Smaczne Zdrowetych metod i zaprezentować rarytas, z kaczej piersi, przygotowany w kilkanaście minut. składniki dla dwóch osób 500 g piersi kaczki ( dwa filety ze skórą) 2 duże kwaśne jabłka 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka masła szczypta rozmarynu szczypta majeranku sól, pieprz ewentualnie 100 g świeżej żurawiny sposób przygotowania Pierś kaczki myjemy, ostrym nożem nacinamy jej skórę w kwadraty(...)trzy minuty, a następnie zdejmujemy z patelni, przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy tłuszczem ze smażenia i wkładamy do piekarnika (bez przykrycia) na 12-15 minut. W tym czasie obieramy jabłka, dzielimy je na niewielkie cząstki i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kacze mięso. Do jabłek dodajemy masło, szczyptę majeranku i żurawinę ( jeżeli takową posiadamy). Całość smażymy
Miód i pieprz