margin-bottom: 0.21cm; } Specjalnie na Dzień Jabłka zainicjowany przez Tatter , chciałabym zaprezentować Wam Panią Szarlotkę. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, w związku z czym przepisów na nią mam zgromadzonych mnóstwo, od przesłodkiego Placka Niebo z masą orzechową, poprzez Szarlotkę z Budyniem, aż po amerykańskie Apple Pie. Dziś zaprezentuję jednak najklasyczniejszą z jabłecznikowych wersji, której kawałek mój(...)półkruchym spodzie 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła (200g) 2 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówki) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny cynamon 100g rodzynek Wymieszać mąką z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dorzucić masło i poszatkować
Przepysznik - BLW i nie tylkomąki pszennej razowej 250g masła 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 150g orzechów włoskich 2,5kg jabłek (najlepiej szarej renety) 2-3 łyżki brązowego cukru 1/3 szkl. żurawiny lub rodzynek Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę, szybko zagnieść. Podzielić na dwie części(...)bądź rodzynkami. Większą porcję ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki posmarowanej masłem i lekko oprószonej bułką tartą, wierzch ponakłuwać widelcem i również lekko obsypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka, a na wierzch wysypać zmielone orzechy włoskie i zetrzeć na tartce ciasto wyjęte z zamrażarki. Piec 40 minut w 180 C. Po wystudzeniu można też posypać cukrem pudrem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś kolejny przepis na ciasto z jabłkami, warte wypróbowania. A ci co lubią i jabłka i ser nie będą zawiedzeni! A więc miłego pichcenia ;-) Składniki; 2,5 szkl. mąki 2 żołtka 3 łyzki smietany 20 dag masła( może tez być margaryna) 2 łyzki cukru odrobina soli 40 dag białego sera 1/4 szkl. cukru 1 jajko oraz białka(...)które zostały z przygotowania ciasta 1 łyzeczka olejku waniliowego garść zurawiny 3 jabłka 1/3 szkl. cukru 1 łyzeczka cynamonu Zurawina do dekoracji i cukier puder Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy na pół godziny do lodówki a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Tortownice o rozmiarze 26 Cm. smarujemy masłem, dno wykładamy papierem
Radość kipiąca uśmiechem.Cynamonowiec z jabłkami i migdałami... Nie wiem jak u Was ale u mnie od samego rana pada deszcz, wręcz nastraja na jesienne smaki. Wyszperałam przepis na cynamonowiec z jabłkami wg przepisu babci, od siebie dodałam migdały i posypałam grubym cukrem. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska(...)łyżeczka sody 1,5 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki oleju 2 kwaskowe jabłka 3/4 szklanki płatków migdałowych Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po trochu cukier, następnie po jednym żółtku. Mąkę, cynamon, proszek i sodę przesypujemy przez sito, mieszamy i dodajemy do masy, na samym końcu dolewamy olej. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki lub w ósemki
Pelusiowa KuchniaZostało mi trochę zsiadłego mleka więc żeby się nie zmarnowało, upiekłam z niego pyszne racuszki z dodatkiem jabłek. Do przygotowania racuszków potrzebne nam są: szklanka zsiadłego mleka, szklanka mąki tortowej, 1 jajko, 2 jabłka, po szczypcie soli oraz sody, 3 łyżki cukru, jesli ktos lubi moze jeszcze dodac cukru waniliowego, w razie zbyt gęstej konsystencji odrobina mleka(...)szkl. Do naczynia przełożyć mąkę i dodać kolejno jajko, zsiadłe mleko, cukier, po szczypcie soli oraz sody. Zmiksować lub wymieszać wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy jabłka ( ja lubię jak są wyczuwalne i widoczne kawałki jabłek dlatego takie dodałam, jak ktoś nie lubi morze zetrzeć na tarce ) Na rozgrzaną patelnie (ja używam zawsze teflonowej i piekę
Gotowanie...to proste !Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do nich 3 łyżki masła i cukier waniliowy. Razem gotować, zrobić mus. Lecz nie do końca rozgotować jabłka. Ułożyć na przemian ryż i jabłka aż do wyczerpania. Jabłka posypywać cynamonem. Na zdjęciu ostatnią warstwą jest ryż, który również został posypany cynamonem. Na koniec można
W kuchni u Monikigodziny. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem (można wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia) i ponakłuwać widelcem. Mus jabłkowy: 2kg jabłek obrać i usunąć gniazda, pokroić na ćwiartki , niecała szklanka gorącej wody. Razem gotować do momentu aż jabłka się rozgotują. Na koniec dodać cukier (niekoniecznie) do smaku(...)zagotować. Pod koniec gotowania musu można dodać kilka kawałków jabłek i jeszcze chwilę pogotować - ale już nie rozgotowywać. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy i posypać lekko cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. Sztywno ubitą pianę wyłożyć na jabłka. Następnie ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach, rozsypując delikatnie
W kuchni u Monikiniecałe pół szklanki), 125g zimnej margaryny, 3g proszku do pieczenia (1 łyżeczka). Ponadto: 1 budyń waniliowy bez cukru, 2 czubate łyżki cukru, 0,5l mleka, 710g obranych i oczyszczonych jabłek, łyżka soku z cytryny, płaska łyżka cynamonu, cukier puder, masło lub margaryna do wysmarowania blachy. Przygotowanie: Ciasto: Margarynę pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto(...)ciasto na całą powierzchnię blachy. Ponakłuwać widelcem. Obrane i oczyszczone jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z łyżką soku z cytryny i cynamonem. Jabłka wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ugotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu ( 0,5 l mleka + 2 czubate łyżki cukru). Gorący budyń wylać na jabłka i równomiernie
W kuchni u MonikiSkładniki: 6 większych jabłek, sok z cytryny (niekoniecznie), 1-2 łyżki cukru, szczypta cynamonu. Przygotowanie : Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Do jabłek nalać troszkę wody, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Gotować do momentu aż jabłka będę miękkie i woda odparuje. Smacznego
W kuchni u Monikijajko, 1 kostka margaryny (250g), 150g serka homogenizowanego ( najlepiej użyć waniliowego, ale nie koniecznie). Lukier: czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%, 1 szklanka (pojemność szklanki 250ml) cukru pudru. Ponadto: jabłka - ilość zależy od wielkości jabłek i blaszki, u mnie wyszło 6 sztuk, cynamon - do delikatnego oprószenia, 16g cukru waniliowego, masło lub margaryna do posmarowania blaszki, mąka do oprószenia blaszki(...)całą blachę. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wyciąć środek. Poukładać na cieście, oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30-40min. Lukier: Śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, tak by nie było grudek. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać lukrem
W kuchni u Monikiszklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Przygotowanie biszkoptu - białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąkę, proszek i wodę. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Jabłka uprażyć na patelni tak, aby się całkiem rozpadły. Wsypać do nich galaretkę i jeszcze chwilę gotować. Gorące jabłka wyłożyć na ostudzony biszkopt i wszystko schłodzić. Żelatynę rozpuścić w małej(...)ilości wody. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Wyłożyć na jabłka. Całość schłodzić w lodówce. Wierzch ciasta można posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego! * to jest porcja na mniejszą blachę niż standardowa - moja miała 20/26
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePrzepis otrzymała moja Mama, żeby nie skłamać powiem że około 30 lat temu:) Sezon na jabłka trwa, więc polecam tym bardziej:) Składniki: Blaszka 32 x 21,5cm Ciasto: 50 dkg mąki pszennej tortowej 20 dkg masła 4 żółtka 15 dkg cukru pudru 8 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa(...)Masa jabłkowa: Wodę zagotować z cukrem tak by po nabraniu na łyżkę ciągła się jak nitka. Roztrzepać trzepaczką, dodać kg obranych i startych na grubych oczkach jabłek, skórkę oraz sok z cytryny. Smażymy do miękkości jabłek, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Studzimy. 3. Polewa: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i energicznie mieszamy
Kuchnia w czekoladziechleb na zakwasie z jabłkami Kiedy piekę ten chleb w całym domu unosi się aromatyczny zapach jabłek. Warto wtedy zobaczyć miny domowników ( zwabionych do kuchni zapachem) kiedy z piekarnika zamiast szarlotki wyjmuję, okrągłe rumiane bochenki jabłkowego chleba. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 8 łyżek zakwasu 2 szklanki letniej wody wypiek(...)wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, starte na tarce jabłka( razem ze skórką), oraz sól. Całość mieszamy łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto. Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać
Miód i pieprzczasie obieramy jabłka, kroimy je w ćwiartki, a następnie w plasterki. Wrzucamy do garnka, wlewamy miód i mieszamy, żeby dokładnie oblepił wszystkie cząstki owoców. Jabłka prażymy około 10 minut. 4. Białka ubijamy na gęstą pianę. Gdy już są dobrze ubite, powoli dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. 5. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia(...)łatwiej wyjąć). Ciasto wałkujemy, umieszczamy w formie, dociskając palcami do brzegów. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 6. Na upieczony spód wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem (jego ilość zależy od preferencji), a na samą górę delikatnie układamy ubitą pianę, rozkładając ją równomiernie na całej powierzchni. Pieczemy około 1,5 godz. w temperaturze 110 stopni
Perfect home life