ciasta wkładamy do lodówki. Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem). W tym czasie przygotowujemy budyń i jabłka. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Budyń przygotowujemy według receptury na opakowaniu. Dodajemy jedynie mniej mleka. Na dwa budynie dajemy 650 ml mleka. Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika(...)podpieczone ciasto. Posypujemy je równomiernie bułką tartą, rozkładamy jabłka i całość pokrywamy gorącym budyniem. Na budyniu rozkładamy równomiernie resztę ciasta. Ciasto jest zimne, więc już się tak nie klei i łatwo daje rwać na małe kawałeczki. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem). Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Smak mojego domuSkładniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej T 500 15 g drożdży 125 ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli Nadzienie: 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu Ale-raj 0,5 łyżki cukru wanilinowego 0,5 łyżki cukru 40 g masła 1 łyżka bułki tartej sok z cytryny do skropienia jabłek(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blat lekko posypać mąką, przełożyć wyrośnięte ciasto i rozwałkować na prostokąt 38*22cm. Na cieście rozsmarować zimne masło cynamonowe, rozprowadzić jabłka i wzdłuż dłuższej krawędzi zwinąć rulon. Pokroić na 10 kawałków. Każdy kawałek przełożyć do formy do muffinek tak by na górze była przecięta strona. Każdą muffinkę posmarować mlekiem, blachę
Ala piecze i gotujepochodzi z tej strony. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 kostki masła 1,5 kg jabłek cynamon cukier wanilinowy Mąkę, cukier, proszek i kaszę manną mieszamy razem. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach- jeśli mają dużo soku odciskamy nadmiar. Na spód blaszki(...)wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy szklankę wymieszanych składników suchych. Na wierzch kładziemy połowę jabłek, posypujemy je cukrem wanilinowym i cynamonem, na to drugą szklankę suchych składników, resztę jabłek- cynamon i cukier i ostatnią szklankę składników suchych. Na górę ścieramy na tarce najlepiej wcześniej zamrożone masło, lub kroimy je w cienkie plasterki. Ciasto pieczemy w temperaturze
Słodka Kraina Wypiekówmąki pszennej 50 g mąki pszennej razowej 10 g świeżych drożdży 100 ml mleka roślinnego 3 łyżki syropu klonowego (lub innego płynnego słodu) 3 łyżki oleju roślinnego 2 duże jabłka lub 4 małe (około 300 g w sumie) rodzynki łyżką maki ziemniaczanej (ja użyłam z tapioki) 2 łyżki cukru Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru(...)syropu klonowego, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić cisto w ciepłe miejsce po przykryciem aż podwoi swoją objętość (około 60 minut). W tym czasie przygotować farsz: jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę wielkości rodzynek. Połączyć razem jabłka, rodzynki, 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę syropu klonowego, pozostały cukier i mąkę z tapioki
greenscarfCiasto kruche: 300 g mąki 200 g margaryny szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy WYKONANIE Zagniatamy składniki(...)kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę wielkości (34x24 cm). Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne kroimy w ósemki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobina wody , dodajemy cynamon, kardamon i rodzynki. Jabłek przykrywamy i dusimy tak, by były miękkie, ale się nie rozpadły. Lekko ostudzamy i wykładamy na ciasto. Białka ubijamy
W kuchennym oknie Ewykażdego łasucha. Najlepsze są zaraz po upieczeniu póki skorupka jest chrupiąca :) Składniki: 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki szczypta soli 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 jabłka 100 g masła 1 jajko 1 szklanka maślanki 1 cukier wanilinowy Sposób przygotowania: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy 1 łyżeczką(...)łyżkami cukru. Mąkę mieszamy z 1/2 szklanki cukru, sola, sodą oczyszczoną i cukrem wanilinowym. Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajko, maślankę i miksujemy na jednolite ciasto. Do ciasta dodajemy jabłka i mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy na foremek na muffinki, wyłożonymi papilotkami, do 3/4 wysokości i posypujemy wierzch pozostałym cukrem i cynamonem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok. 20 minut
Na Ciasteczkowych Papierachprzepisu.. Razem ze mną mufinki piekły: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży 125ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30g masła szczypta soli nadzienie 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu 1 czubata łyżka cukru 40g masła 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z cytryny do skropienia jabłek dodatkowo cukier do posypania ciasta(...)ziemniaczaną.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką i rozwałkować na cienki placek ( 38x32cm).Na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie).Z winąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku i pokroić ostrym nożem na 10 części
Moje domowe kucharzeniewzbogacony w wapń i witaminę D. Oczywiście możecie napój sojowy zastąpić chudym mlekiem, nie rezygnujcie jednak z mąki pełnoziarnistej, na rzecz mąki białej. Spróbujcie zdrowszej wersji naleśników... Składniki: 2 jabłka 2 jajka 300 ml napoju sojowego Alpro lub chudego mleka 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 szklanki oleju rzepakowego mała szczypta soli Wykonanie: Jabłka umyć, obrać ze skórki(...)pokroić w niedużą kosteczkę. Jajka, napój sojowy/mleko, olej, szczyptę soli i mąkę zmiksować na gładkie, jednolite ciasto. Odstawić ciasto na 10 minut. Po tym czasie dodać jabłka i ewentualnie trochę cynamonu do smaku. Patelnię posmarować olejem i postawić na ogniu. Na rozgrzaną patelnię wlewać porcję ciasta naleśnikowego, formują cienki placuszek. Smażyć na małym ogniu z obu stron na rumiano
kolorowotorcikowopowstania przyczyniła się Stéphania Tatin, prowadząca wraz z siostrą Caroline restaurację i hotel. Kiedyś, jednego wieczoru przygotowując standardową tartę z jabłkami zapomniała formę wyłożyć ciastem dając od razu jabłka. Włożyła do piekarnika i w tym momencie kapnęła się, że popełniła błąd. Aby nie tracić tego co już zostało zrobione wyciągnęła szybko formę i już zaczynające się piec jabłka(...)upieczeniu wyjęła i odwróciła Jak się okazało efekt był pysznie zaskakujący, a podana na ciepło okazała się strzałem w dziesiątkę Obecnie wariacji na temat tej tarty jest mnóstwo (z jabłkami, śliwkami, morelami czy gruszkami, z ciastem kruchym czy też z francuskim) i jedną z takich wersji za sprawą wspomnianej Merry Berry dzielimy się dzisiaj z Wami – tarta tatin
Kuchenne Wariacjecukrem pudrem z odrobiną cynamonu.. Mniam, są przepyszne. jabłka mąka 1 żółtko olej 1 łyżka cukru waniliowego woda lub domowe mleko kokosowe cukier puder (do posypania) Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze na połowę (aby cząstki jabłka były w miarę płaskie). Z mąki, wody (lub mleka), żółtka, oleju i cukru(...)waniliowego zrobić ciasto naleśnikowe. Kawałki jabłka zanurzać w cieście a następnie smażyć na patelni na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMój po roku leżakowania smakuje niemal jak ocet balsamiczny z wyższej półki i bardzo żałuję, że w tym roku wstawiłam go o wiele mniej... ;) 1kg obierek i ogryzków z jabłek (najlepiej winnych, jak antonówki, o wiele gorzej sprawdzają się odmiany z "gąbczastym" miąższem) 1l wody 4 łyżeczki miodu naturalnego lipowego (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, można dać łyżeczkę(...)litrowym słoju. (trzeba zostawić trochę miejsca na uniesienie się jabłek podczas fermentowania) Wodę zagotowujemy z miodem i pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzoną, osłodzoną wodę wlewamy do słoja z resztkami jabłek, mieszamy drewnianą łyżką. Słoik przykrywamy gazą/pieluchą tetrową i zabezpieczamy gumką recepturką. Odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Kilka pierwszych dni pojawiać się będzie nalot i piana
Kuchenna Kontrrewolucyaszklanki mąki szklanka cukru 3 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kwaśnej śmietany łyżeczka cynamonu 2 szklanki startej dyni 3 jabłka Sposób przygotowania: Jabłka obrać , pokroić dowolnie w cieńsze kawałki. Oddzielić białka od żółtek. Margarynę, mąkę i cukier wyrobić w palcach na kruszonkę. Białka ubić na sztywno. Do kruszonki włożyć żółtka, proszek(...)pieczenia, śmietanę, dynię, jabłka, cynamon, pianę i dokładnie wymieszać - ale nie ucierać. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut, na złoty kolor. Smacznego
na moim stole...może jeszcze jakaś zielona sałatka by się przydała:) Polecam to danie gorąco! Ten przepis znalazłam tutaj. Scroll down for recipe in English Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami (4 porcje) Składniki na polędwiczkę: 1 łyżka oliwy z oliwek 500 g polędwiczki wieprzowe, pokrojone w większe kawałki 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane(...)przeciśnięte przez praskę 250 ml wytrawnego cydru 300 ml bulionu drobiowego ½ łyżeczki suszonej szałwii (lub łyżeczkę posiekanej świeżej) 75 ml śmietany 18% 2 jabłka, pokrojone w ósemki 4 łyżki zamrożonego groszku Składniki na chrupiące ziemniaki: 400 g ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 100 g bułki tartej (lub panko
karmelowykompotu. Najlepiej podawać lekko schłodzony. Składniki: 2 marchewki 2 jabłka 8-10 suszonych śliwek 1 cytryna 1 pomarańcza 1-2 łyżeczki miodu. 1l wody Wykonanie: Jabłka obieramy ze skóry. Wrzucamy do wody i gotujemy około 5-6 minut. W tym czasie należy sparzyć pomarańczę. Obrać ze skóry ( najlepiej przy pomocy obieraczki) w taki sposób, aby na odwrocie(...)skórki nie było białego miąższu. Marchew obieramy i kroimy na cienkie talarki. Gdy jabłka się zagotują wyjmujemy je z wody i wrzucamy marchew wraz ze skórkami pomarańczy oraz wcześniej wypłukane suszone śliwki. Gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 minut. Wyciskamy sok z pomarańczy oraz cytryny. Jabłka przekładamy do dzbanka. Gdy kompot skończy się gotować odstawiamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!wkładamy do lodówki na jakieś 30 min. Akurat tyle czasu zejdzie nam na przygotowanie reszty. Czas na przygotowanie nadzienia gruszkowo-jabłkowego: 5 gruszek średniej wielkości 3 jabłka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki białego wina lub szampana szczypta cukru Na bezę i poza kolejką: 2-3 białka (pozostałe(...)robienia ciasta) cynamon 8-10 łyżeczek cukru plasterek cytryny Jako pierwsze obieramy gruszki, wycinamy gniazda z pestkami i kroimy je w paski po długości. Po gruszkach, czas na jabłka, które również obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w paseczki. Garnek wstawiamy na gaz i rozgrzewamy w nim wino (lub szampana). Jak zacznie się gotować wsypujemy nasze jabłka z gruszkami
Kuba Gotuje