jabłka - 25490 przepisów (strona:299/1700)

Szarlotka królewska z bitą śmietaną 182

Ogród" Porcelana Bogucice Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku  Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan fixy 3 łyżki cukru pudru Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę(...)21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Tę samą blaszkę wyłożyć folią i włożyć do niej biszkopt. Masa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać ok 1/3 szkl wody i dusić ok 10 minut. do gorących jabłek wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać

Smakołyki Asi
Jabłecznik z bitą śmietaną. 120

mąkę z proszkiem, dodać margarynę startą na tarce, cukier, cukier waniliowy i jajka, szybko zagnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki. Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na ciasto lekko dociskając. Mniejszą połowę ciasta rozwałkować i ( jeśli macie w domu radełko do robienia kratki to zróbcie radełkiem) jeśli nie macie(...)wyłóżcie cały blat ciasta na jabłka. Pieczemy w temperaturze 170/180 stopni około 30/35 minut na złoty kolor. Jeśli macie mniejszą blaszkę to nie szkodzi wtedy ciasto wyjdzie wyższe. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem , następnie dodać łyżeczkę soku z limonki i wymieszać.Rękaw cukierniczy napełnić kremem i dekorować każdy pokrojony kawałek ciasta. Smacznego :)    Wypiekałam

Sama słodycz i szczypta chili
Kotleciki z ziemniaków i jabłek (Polpette di patate) 131

smaku. Można wyczuć smak jabłka, który  idealnie komponuje si ę  z ziemniakiem i tymiankiem. Kotleciki podałam  z  jabłkami cieniutko pokrojonymi i usmażonymi na masełku  z tymiankiem oraz rukol ą . S ą  idealne jako dodatek do dania mięsnego zamiast tradycyjnie(...)podanych ziemniaków.  SKŁADNIKI 500 gr ziemniaków 2 jabłka 40 gr starkowanego parmezanu (można użyć dowolnego sera) 1 ząbek czosnku 3 łyżki m ąki   2 łyżeczki suszonego tymianku sol, pieprz olej z oliwek PRZYGOTOWANIE Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane jeszcze ciepłe obieramy i rozgniatamy widelcem

La grande e la piccola cuoca
Bułeczki z jabłkami 143

Nasze ulubione bułeczki drożdżowe, tym razem z jabłkami na szarlotkę.     Składniki: -65 dkg mąki 480 -5 dkg drożdży -6 jajek -9 łyżek cukru -350 ml ciepłego mleka -8 dkg masła -szczypta soli -aromat -słoik jabłek na szarlotkę Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dodajemy 100 ml mleka, 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski(...)dzielimy na części. Rozwałkowujemy. W zależności od kształtu bułeczek, tniemy na prostokąty lub kwadraty. Prostokąty nacinamy na brzegach, na środek układamy jabłka i zaplatamy. Na kwadratach układamy jabłka i zawiązujemy rogi, tworząc węzełki. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, bułeczkom pozwalamy chwilę urosnąć, smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy posypać brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 234

Lubię łączyć różne smaki,  dlatego połączyłam ser, jabłka i orzechy.  To takie ciasto trzy w jednym  - sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową.  Ciasto jest pracochłonne, jednak warto się pokusić, ponieważ efekt końcowy jest imponujący.     Składniki: Ciasto orzechowe:  8 jajek 1 szklanka cukru 150 g zmielonych orzechów 200 g margaryny 3/4 szklanki(...)jednej godziny w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa:   3 kg jabłek   4 galaretki cytrynowe  Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.  Jabłka przesmażamy do momentu wyparowania płynu. Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą.  Pozostawiamy do ostygnięcia. Krem: 400 g margaryny 2 szklanki śmietany 18 %  12 łyżek cukru Margarynę

Pyszności Słodkości
Dietetyczna szarlotka 157

zabezpieczy Was przed problemami z brzuszkiem ;) Wracając do szarlotki, jest bardzo prosta w przygotowaniu, pyszna i ma cudowną kruszonkę na wierzchu. Zakochałam się! ;)  Warto użyć słodkiej odmiany jabłek, wtedy już po ich uprażeniu nie trzeba będzie ich dosładzać ;) Składniki (tortownica 20cm): Spód 3 żółtka 2 łyżki brązowego cukru 6 łyżek otrębów pszennych 4 łyżki mleka (u mnie sojowe(...)wanilią) pół łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka 5-6 sztuk jabłek (najlepiej słodkich) łyżka miodu (opcjonalnie) Piana 3 białka szczypta soli łyżka płynnego miodu Kruszonka 1/2 szklanki płatków owsianych 50g masła łyżka brązowego cukru  Płatki owsiane rozdrabniamy w malakserze. Ze składników na kruszonkę, zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika. Składniki na spód mieszamy, wykładamy na tortownicę wyłożoną

Czerwona Porzeczka
Ciasteczka pierożki 137

owocami. W sam raz na jeden kęs, bardzo szybko znikają z talerza. Przepis jak zwykle niezawodny od mojej mamy. Bardzo nam posmakowały te ciasteczka pierożki. U nas wersja z jabłkami, ale równie dobrze smakują z innymi owocami np. śliwką czy brzoskwinią. 2 kostki masła 60 dag. mąki pszennej 7 żółtek 7-8 łyżek śmietany kilka jabłek/brzoskwi(...)śmietaną i połączyć z mąką i masłem. Włożyć do zamrażarki na ok. 1,5 - 2 godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką  kółka. Na połówkę ciastka kłaść kawałek jabłka (lub kilka drobnych kawałeczków - jabłek nie ścieramy tylko kroimy nożem), przykryć drugą połową i skleić jak pierogi. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Gorące

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
jabłecznik z bitą śmietaną 151

wody wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobna kostkę. Wlewamy do nich wodę i podsmażamy / prażymy, aż powstanie mus. Może 2-3 jabłka pokrojone dodać pod koniec prażenia aby były lekko wyczuwalne cząstki. Następnie dodajemy suche galaretki i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Na upieczony biszkopt wykładamy równomiernie masę jabłkową. składniki na bitą śmietanę(...)łyżki cukru pudru 10 g żelatyny 3 łyżki wody wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do połączenia. Na wyłożone jabłka wykładamy równomiernie śmietanę. Wierzch polewamy roztopioną czekoladą. Całość wkładamy do lodówki do stężenia masy jabłkowej. Przechowujemy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Pastelowe 154

płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe 5 białek 220 g cukru 200 g wiórków kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa jabłkowa 1,8 kg jabłek 1 łyżka masła 2 galaretki zielone Bita śmietana 1/2 litra śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru 1 galaretka pomarańczowa Biszkopt różowy Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami(...)pieczemy przez 15 minut. Masa jabłkowa Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i smażymy około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciepłe jabłka wykładamy na różowy biszkopt i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy żółtym biszkoptem, lekko

Wędrówki po kuchni
JABŁKA POD AROMATYCZNĄ KRUSZONKĄ 148

Doskonałe na podwieczorek z kulką lodów, u mnie malinowych. Ciekawy smak deserowi dodaje aromatyczny cukier malinowy.   SKŁADNIKI 2 duże mało słodkie jabłka, 1 łyżeczka żurawiny, 1 płaska łyżeczka   cukru malinowego, Kruszonka(...)łyżki płatków owsianych błyskawicznych, 2 łyżki cukru cynamonowego , 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki Dodatkowo:  masło do wysmarowania kokilek  WYKONANIE Żaroodporne kokilki smarujemy masłem. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem malinowym i żurawiną. Wkładamy jabłka do kokilek. Z podanych składników palcami wyrabiamy kruszonkę, posypujemy nią jabłka. Zapiekamy 20-25 min w 180 stopniach

słodki bratek
Nalewka jabłkowa korzenna 106

idealnie pasują do jabłek.       Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 1 litr spirytusu 60% 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu 5 goździków 1 laska wanilii 3 cm świeżego imbiru 300 g cukru 300 ml wody Cukier rozpuszczamy w wodzie(...)zalewamy spirytusem i wodą z cukrem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić alkohol od reszty. Alkohol filtrujemy (jabłka i cała reszta już nie jest potrzebna) i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KARMELEM I BITĄ ŚMIETANĄ 148

cukrem i cynamonem, dodajemy odrobinę soku z cytryny i prażymy ok. 5 minut. Do słoiczka wkładamy: porcja jabłek + połamane ciastko + sos karmelowy w którym prażyły się jabłka + jabłka + ciastko … – tak do wykończenia składników. Dekorujemy bitą śmietaną , odrobiną cukru z cynamonem i chrupiącym chipsem jabłkowym. Smacznego

Ostra na Słodko
Jabłecznik 135

wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki, włożyć do torebek i zamrozić. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przełożyć jabłka do garnka, przesmażyć. Zdjąc garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem(...)źle było kroić ciasto ) Zetrzeć na tarce o dużych oczkach  , kawałek ciasta na spód tortownicy. Spód podpiecz w piekarniku (ok. 13 min) w temp. 190 stop. Wyłożyć gorące jabłka, na podpieczony spód, przykryć resztą startego ciasta. Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 45 minut w 175 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Ciasto kokosowe z jabłkami 153

Dodatkowo: 2 łyżki soku z cytryny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia– przesiać, wymieszać z wiórkami kokosowymi i odłożyć. Przygotowanie : Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Ponacinać je nożykiem od strony wypukłej  Pół szklanki wody wymieszać z sokiem z cytryny i ‘wykąpać’ w tym jabłka(...)szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia,  przełożyć do niej ciasto, wyrównać.  Na górę poukładać jabłka, stroną wypukłą i ponacinaną ku górze  Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić Ponadto na lukier : ( nie robiłam tego

Proste Potrawy
Bezglutenowa babka wielkanocna z gruszką i karmelem. 162

bardzo chciałam upiec babkę, że podświadomie zakochałam się w tej formie <3). No i bęc. A, że jeszcze na podłodze w kuchni znalazłam bardzo dojrzałe, ale wciąż jadalne, jabłka to przepis zrobił się praktycznie sam. Miał być mazurek z z solonym karmelem, a jest babka! Z gruszką i (nie-solonym) karmelem. Jest cudowna! Słodka, wilgotna i pięknie wyrośnięta(...)cukru kokosowego (ok. ⅔ szklanki) 80 ml śmietanki wegańskiej (np. śmietanki owsianej lub kokosowej) 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka agaru Sposób przygotowania Jeśli nie mamy mus u z jabłek to obrane jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy łyżką cukru kokosowego i gotujemy w rondelku z 2 łyżkami wody (żeby rondelek się nie przypalił). Blenderujemy na gładką masę

Fill The Bowl