białą kiełbasę podawaną na Święta Wielkanocne. Składniki: 4 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku kilka łyżek oliwy 2 jabłka 4 białe kiełbasy Wykonanie: Na patelnię wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i drobno posiekany czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy majeranek, dolewamy kilka łyżek oliwy(...)podsmażamy na niewielkim ogniu. Cebulka powinna się zeszklić. Jabłka myjemy i bez obierania kroimy w ósemki. Gdy cebula jest gotowa, dorzucamy do niej jabłka, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy białą kiełbasę. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy 50 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem i bez przykrycia. Smacznego
Smak mojego domuNieważne, czy to jest jesień czy zima. Lubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę. Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy(...)dodajemy kisiel. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Ubitą pianę dodajemy do jabłek i mieszamy. Ciasto zagniatamy z mąki, żółtek, margaryny i szczypty soli. Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy
Pyszności Słodkościmięso i cynamon - jest w tym coś intrygującego. WĄTRÓBKA Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I CYNAMONEM Składniki: - 700 gramów wątróbki z indyka - 70 gramów żurawiny suszonej - 1 duża cebula - 2 jabłka - mleko - mąka - olej - cynamon - pieprz - sól Przygotowanie: Żurawinę zalewamy gorącą wodą i przykrywamy talerzyki, by się zaparzyła. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę(...)posypujemy cynamonem. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy lekko jabłka. Następnie dorzucamy do nich żurawinę wraz z wodą, w której się zaparzała. Na koniec dodajemy cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podduszamy. Wątróbkę oczyszczamy z błonek i myjemy. Zalewamy mlekiem i zostawiamy na około 30 minut. Osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (w przypadku niedokładnego
Życie zamknięte w smakusmarujemy cienką warstwą masła, 3/4 ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dokładnie formę. Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190st przez około 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do garnka dodajemy cukier i przyprawy, smażymy jabłka około 10 minut aż delikatnie zmiękną (nie powinny się rozpadać(...)Gotowe jabłka przekładamy na podpieczony kruchy spód. Resztę ciasta kruchego rwiemy na malutkie kawałeczki, mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch tarty. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190st
Gotowanie moimi oczamiszybki i prosty sposób na deser. Przepis ten zaczerpnęłam z gazetki Przepisy czytelników nr 12/2015. Polecam, bo są naprawdę smaczne. Składniki: 50 g mąki pszennej 1 jajko 2 duże jabłka 3 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 20 g śmietany szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Mąkę przesiać. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko dodać do mąki razem(...)powoli mleko, cały czas miksując, by nie powstały grudki. Następnie dodać śmietanę i wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne ze środka. Pokroić w plasterki i posypać cukrem. Jabłka maczać w przygotowanym cieście i kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano
Ewusiowe Smakidnia, zawierać dodatek owoców lub warzyw i oczywiście powinno wszystkim smakować. Ostatnio w tej roli sprawdziły się u nas owsiane muffinki. Większość ciasta stanowią płatki owsiane i mąka graham. Jabłko i banan dodają słodyczy i wilgotności. Od nich zależy też ilość cukru. Jeżeli wolicie bardzo słodkie wypieki, zwiększcie jego ilość do 2/3 szklanki. Mieszankę suchą można przygotować wieczorem i rano(...)ciasta na muffiny zetrzeć na grubych oczkach 1 jabłko (ze skórką). Całość krótko wymieszać. Ciasto rozłożyć do przygotowanych foremek. Drugie jabłko przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć plasterek jabłka, posypać cukrem z cynamonem. Piec ok. 25 minut w 180°C. Smacznego
Pełny talerzkruche Muffiny piernikowe z powidłami Świąteczny makowiec w cieście cytrynowym Mini makowce Pani Walewska z orzechami włoskimi. Ciasto Pychotka. Keks z bakaliami Pfeffernüsse Pychotka Keks angielski Makowiec japoński z jabłkami Pyszny aromatyczny piernik 2-dniowy Makowiec z jabłkami Pierniczki Miodowa rolada z kwaśną śmietaną Ciasteczka z orzechami włoskimi i żurawiną Makowiec pełen bakalii Kruche waniliowe ciasteczka Pierniczki gryczano(...)kruchym spodzie Tort zimowy Cynamonowe gwiazdki w czekoladzie Piernik z konfiturą Piernik na piwie Pierniki z koglem moglem i alkoholem Kremowy Sernik na Ciasteczkowym Spodzie Makowiec japoński (makowiec z jabłkami) Ciasteczka serowe Brownie w wersji świątecznej Sernik kawowy Chatka Baby Jagi - sernik na zimno Sernik na zimno z jogurtem naturalnym Piernikowe uszka z żurawiną Piernikowe "szyszki" na choinkę
My Culinary Artszklanka cukru + 2/3 szkl. do ubitych białek 5 jajek(4 żółtka+1 całe jajko) 1 kostka masła (miękkiego) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe 7 dużych jabłek Wszystkie sypkie produkty wysypujemy na stolnicę(mieszamy łyżką), robimy dołeczek,wbijamy 4 żółtka i 1 całe jajko. Masło kroimy na małe kawałki.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ugniatamy, aż powstanie(...)tarce o dużych oczkach. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyciągamy ciasto i kroimy na dwie części - jedną część kruszymy i rozsypujemy na dnie blachy następnie wykładamy starte jabłka. Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Kiedy już będzie szklista wsypujemy 2 sypkie budynie(dobrze miksujemy).Wykładamy masę z białek na jabłka. Drugą cześć ciasta
Moje-pitraszeniegęstej śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 cukier waniliowy masło do natłuszczenia naczynek Przygotowanie; Rodzynki opłukać i namoczyć w ciepłej wodzie odstawić na około 30 min. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na drobne talarki. Pokropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Naczynka (lub jedno większe) natłuścić masłem a następnie poukładać pionowo jabłka. Jedno(...)obok drugiego (ciasno). Białka ubić na sztywną piane. Żółtka zmiksować z cukrami i śmietaną a na końcu wmieszać ubitą piane. Jabłka zalać powstałą masa a na wierzchu porozrzucać odsączone rodzynki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C około 30 min. Posypać cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" zainspirował mnie przepis z tej stronki "zobacz TUTAJ" , jabłka umyć, wydrążarką usunąć gniazda nasienne, przekroić na połowę i pokroić w dość cienkie pół plasterki do naczynia żaroodpornego wlać wodę, sok z cytryny, włożyć jabłka i do mikrofalówki(...)minuty, wylać na durszlak ciasto francuskie pokroić na 6 porcji, przez środek rozsmarować marmoladę, przy grónym brzegu układać jabłka dolną część założyć do góry i zwijać w rulon, włożyć do foremki silikonowej Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ foremki włożyć do kosza i piec 20 minut wystudzone różyczki przełożyć na talerz, posypać pudrem cukrem
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj propozycja dania obiadowego. W roli głównej schab, a ściślej mówiąc kotleciki schabowe duszone z cebulką i jabłkiem. To właśnie jabłko sprawia ,że danie nabiera wykwintnego samku. SKŁADNIKI 1/2 kg schabu be kości 4 jabłka 2 cebule 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz 1/2 szklanki wody olej do smażenia WYKONANIE Mięso płuczemy, kroimy na kotlety . Możemy przekroić na połowę(...)małym ogniu gotujemy. Cebulę kroimy w pół piórka i obsmażamy do lekkiego zarumienienia na tłuszczu po kotletach. Cebulę dodajemy do kotletów i dusimy dalej ok. 40 min. Jabłka obieramy , kroimy w ósemki i pod koniec duszenia dodajemy do mięsa. Dusimy dalej, aż jabłka lekko się rozgotują. Na koniec danie posypujemy majerankiem i jeszcze 5 min gotujemy. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewylatin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1,5 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek masło cynamon Na czas przygotowywania ciasta masło wkładamy do zamrażalnika. Połączyć kasze manną, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Jabłka zetrzeć na tartce o dużych oczkach(...)wykładamy papierem do pieczenia. Dno smarujemy kawałkiem masła. W formie układamy na przemian: 1/3 sypkiej mieszanki, ½ porcji jabłek, posypujemy cynamonem, ponownie 1/3 warstwy sypkiej, pozostała część jabłek, posypujemy cynamonem, ostania warstwa sypka. Wyjmujemy masło i ścieramy na tartce na dużych oczkach na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomipowszechnie znane. Składniki: -30 dkg korzeni chrzanu -2-3 jabłka -4-5 łyżek słodkiej śmietanki -sól, cukier i sok z cytryny do smaku Chrzan i jabłka obieramy. Z jabłek wycinamy gniazda nasienne. Dzielimy na mniejsze części. Do maszynki zakładamy sitko do maku. Na wylot zakładamy woreczek foliowy i ściśle zawiązujemy. Do podajnika wkładamy równocześnie kawałki(...)jabłek i chrzanu i mielimy. Delikatnie zdejmujemy woreczek, masę przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku i przekładamy do słoiczków. Zakręcamy i gotowe. Doskonały dodatek do wędzonych wędlin i nie tylko. Smacznego
Maminek kulinarnystaje się wilgotne i wyśmienite w smaku. Makowiec polecam na każdą okazję. SKŁADNIKI: 35 dag maku ( suchy) ok 2 szklanki cukru kryształ 8 jajek 25 dag masła 80 dag jabłek 8 łyżek kaszy mannej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy do ciast bakalie do środka ( typu: posiekane orzechy włoskie, rodzynki, migdały) Na wierzch: wiórki kokosowe(...) obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy z soku. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy. Wsypujemy mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie, olejek i ucieramy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Formę wielkości 26 cm. x33 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy
W kuchennym oknie EwyKaczkę pieczoną z jabłkami bardzo często podaję na różnych uroczystościach rodzinnych, jest smaczna i soczysta, polecam. Składniki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów 3 kwaśne jabłka 0,5 litra soku wyciśniętego z pomarańczy 1/4 szklanki oleju 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej 1 łyżka płynnego miodu Solanka do moczenia(...)Wyjętą kaczkę z solanki osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy majerankiem, pieprzem, skórką pomarańczową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i olejem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby kaczka przeszła przyprawami. Obrane jabłka kroimy ósemki, usuwamy gniazda nasienne, przekładamy do miski, wsypujemy łyżkę majeranku, miód i dokładnie mieszamy. Kaczkę faszerujemy przygotowanymi jabłkami, spinamy wykałaczką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywą, pieczemy
Bajeczna Kuchnia