jabłka - 25490 przepisów (strona:294/1700)

domowe sajgonki z jabłkami 127

składniki: ok. 6 sztuk papieru ryżowego 2 duże jabłka 100 g ryżu 1 garść orzechów włoskich(...)garść suszonej żurawiny lub rodzynek cukier do smaku cynamon do smaku dodatkowo: miód do podania tłuszcz do smażenia wykonanie: Orzechy oraz żurawinę lub rodzynki siekamy. Ryż gotujemy na sypko. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię i podsmażamy tak aby się rozpadały. Doprawiamy cynamonem i cukrem, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy posiekane

Domowy Smak Jedzenia
Dżem marchewkowo- jabłkowy 209

". Dodałam tylko galaretkę i wszystko drobno zmiksowałam. Warto także zmienić ilość cukru, bo podany w oryginalnym przepisie 1 kg to stanowczo za dużo, chyba, że macie wyjątkowo kwaśne jabłka :P Ja jednak podaję ilość, która wg mnie jest wystarczająca, a zawsze lepiej dać mniej i dosłodzić niż na wstępie zrobić słodycz nie do przełknięcia ;) Składniki: 1 kg słodkiej(...)marchwi 1 kg kwaśnych jabłek 750g cukru skórka otarta z dwóch cytryny skórka otarta z pomarańczy sok z 1 cytryny sok z 1 pomarańczy 3 cm kawałek imbiru 1 szklanka wody 2 galaretki pomarańczowe Sposób przygotowania: 1. Jabłka i marchew obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Mieszamy z cukrem, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Salceson 459

mój tato. Może to ja jestem wybredna i się nie znam, ale dla mnie porywająco i smacznie taki salceson nie wygląda. Ciasto za to smaczne jest, nawet bardzo, z jabłkami i orzechami. Przepis miałam od dawna zapisany w zeszycie, nie chciało mi się nie wiem jak kombinować i w końcu przyszła kolej na niego :-). Polecam, śmiało można robić(...)jogurt. Miksujemy na mniejszych obrotach. W misce mieszamy mąkę z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do masy. Miksując na mniejszych obrotach. na końcu dodajemy orzechy i jabłka. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy w 180 stopniach około 40-45 minut. Do tzw "suchego patyczka". Po ostudzeniu możemy zrobić polewę

kruche babeczki
Bezglutenowa szarlotka spod samiuśkich Tater 113

lodów waniliowych po prostu poezja.... SKŁADNIKI: ciasto: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka nadzienie: ok. 2,5 kg jabłek ( u mnie antonówka) ok. 1/3 szklanki cukru ( do smaku) 2 łyżeczki cynamonu 1/3 szklanki bułki tartej bezglutenowej  cukier puder Ciasto: Mąkę z cukrem wymieszaj i dodaj do niej(...)zrobiłam to na tarce). Dodaj do smaku cukier i cynamon. Wymieszaj. Spód do ciasta podpiecz przez około 10 minut w temperaturze 180ºC. Wyjmij, posyp spód bułką tartą i wyłóż jabłka. Na tarce zetrzyj pozostałą część  ciasta z zamrażarki . Piecz około 45 minut w temperaturze 170ºC - do złotego koloru.  Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe racuchy z jabłkami 158

Bezglutenowe racuchy z jabłkami - obłędnie dobre, delikatne, idealne! Smażone bez tłuszczu z dodatkiem jabłka i płatków owsianych sprawia, że to propozycja na zdrowe i przepyszne śniadanie lub podwieczorek.  Ciasto można przechować przez noc w lodówce i  rano smażyć racuszki. Zapewniam, że zakochacie się w nich od pierwszego kęsa! SKŁADNIKI na 2 porcje: 50 g mąki kukurydzianej(...)odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Jabłko obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na krążki o grubości 0,5 cm. Wyrośnięte ciasto wymieszaj. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej. Plastry jabłek obtaczaj w cieście drożdżowym i kładź na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj polane miodem. Smacznego :)   1 porcja zawiera średnio: energia: 348 kcal białko

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowa szarlotka z prażonymi jabłkami 110

Prosta, bezglutenowa szarlotka z prażonymi jabłkami. Jabłka miałam swojej produkcji ( antonówka) i idealnie nadały się do tego ciasta. Jest mocno wilgotna, delikatna i przepyszna! rewelacyjnie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych :) SKŁADNIKI: 320 g mąki Mix per dolci 100 g drobnego cukru 150 g masła lub margaryny 1 jajko 1 cukier waniliowy 50 g jogurtu greckiego(...)prażonych jabłek  cukier puder   Mąkę wymieszaj dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, jajkiem i jogurtem. Zagniataj elastyczne i jednolite ciasto.Uformuj kule i podziel je na 2 części: 2/3 i 1/3 i wsadź do zamrażarki na około godzinę. Blaszkę o wymiarach ok.30x15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach

Kuchnia bezglutenowa
Jabłecznik bezglutenowy 149

ksylitolu zmielonego 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 1 jajko Dodatkowo: 1,5 kg jabłek 1/2 szklanki ksylitolu do jabłek  1 łyżeczka cynamonu budyń  śmietankowy 60 g białka 3 szt ksylitol 4 łyżki Krok 1 Jabłka obrałam, starłam na tarce i w garnku z ksylitolem przesmażyłam(...)wcześniej wysmarowałam masłem i obsypałam mąką). Widelcem nakłułam ciasto. Wyłożyłam uprażone jabłuszka. Krok 4 Ubiłam białka na sztywno z 4 łyżkami ksylitolu, wsypałam budyń wymieszałam i przełożyłam na jabłka. Krok 5 Drugą połowe ciasta rozwałkowałam i pokroiłam na paseczki ,przełożyłam je na białka z budyniem. Krok 6 Piekłam w 170 stopniach  50 minut.Ciasto rewelacja

Różowa kuchnia
Sernik cynamonowy na spodzie orzechowo-czekoladowym z jabłkami 140

Cudowne połączenie smaków! Chrupiący orzechowy spód z dodatkiem musu bananowego, kremowa warstwa serowa z nutą cynamonu i pierzynka z domowych jabłek ze słoika... Jesień w kuchni czuć coraz bardziej :) Z tego przepisu ucieszą się ci, którzy nie lubią czasochłonnego pieczenia, a chcą stworzyć coś pysznego :) Spód: 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka płatków owsianych 1 banan 2 łyżeczki kakao(...)chudego 1 duża łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka miodu Olej i miód roztopić. Zmiksować z twarogiem i cynamonem.  Masę rozprowadzić na spodzie i schłodzić.  Jabłka: 1 słoik jabłek smażonych, niesłodzonych 15 g galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej bez cukru 1 łyżeczka żelatyny Jabłka przełożyć do słoika, dodać galaretkę i żelatynę. Podgrzewać, aż kryształki

Chocolate Muffin Blog
Maślane ciasto z jabłkami. 130

Mamy sezon na świeże jabłka, więc zapraszam dzisiaj na pyszne i szybkie ciasto z jabłkami. W sam raz do kawki i szybko znika z talerzyków. Do ciasta użyłam produktów firmy PLENUS NATURA . Zapraszam :)    Składniki : 1i 3/4 szklanki mąki tortowej typ 550 1 szklanka cukru 2 łyżeczki  proszku do pieczenia Plenus Natura   1 łyżka(...)cukru wanilinowego Plenus Natura 4 jajka 3/4 kostki miękkiego masła 3 duże jabłka blaszka o wymiarach 31/21 Wykonanie : Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę.Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem na krem. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać, następnie dodawać stopniowo ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, umyć

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto drożdżowe z jabłkami, kruszonką i lukrem 1091

znowu całość wymieszać. Ja to robiłam drewnianą łyżką. Ciasto będzie się trochę lepić, ale to nic. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 45 minut) W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kwadraciki Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (u mnie termoobieg) Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je do foremki Na ciasto wykładamy(...)jabłka Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą w taki sposób, aby "łapać" je między palce i podrzucać delikatnie do góry. Będą się tworzyć kuleczki Na jabłka nakładamy kruszonkę i wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika Pieczemy ok. 35-40 minut Wyjmujemy z piekarnika i gdy ciasto trochę ostygnie, wyjmujemy je z foremki Składniki na lukier mieszamy i polewamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
STRUDEL JABŁKOWY 134

Kochani dzisiaj chciałam podzielić się z Wami kolejnym przepisem z ponad 100 letnią tradycją Strudel z jabłkami, który jest niesamowicie pyszny i wcale nie taki trudny w przygotowaniu jakby się wydawało. Przepis dostałam od Leny  która jest autorką bloga  Przepisy tradycyjne  koniecznie odwiedźcie stronę Leny i próbujcie wspaniałych przepisów. Składniki na ciasto 250 g mąki(...)bułkę tartą i chwilę przysmażam aż będzie lekko złota. Ciasto wyłóż na ściereczkę podsypaną mąką i wałkuj na bardzo cieniutki płat. Na cieście równomiernie rozprowadź bułkę tartą jabłka, rodzynki cukier i cynamon. Strudla zawij w rulon i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Włóż do pieca nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem

Kukuleczki
Jabłecznik 159

porze roku na stole nie może zabraknąć ciast z jabłkami. Proponowany przeze mnie pachnący jabłecznik to świetna propozycja  do popołudniowej kawy.   Składniki:   Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju 125 ml wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe pół szklanki cukru(...)tarce o grubych oczkach,  wsypujemy cukier i prużymy na średnim ogniu, często mieszając, aby się nie przypaliły. Następnie wsypujemy obie galaretki, mieszamy do momentu jej rozpuszczenia.  Jabłka pozostawiamy do ostygnięcia.  Upieczone ciasto kroimy na dwie części.  Na pierwszy placek nakładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem  i nakładamy pozostałą część masy jabłkowej. Wierzch ciasta

Pyszności Słodkości
Wegańskie ciasto z dynią i jabłkami 258

jabłka pół kg dyni (waga po obraniu ze skórki i bez wnętrzności) Przygotowanie: Rozpocznij od obrania dyni i pokrojenia jej w 1 cm kostkę, to samo zrób z jabłkami, które skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i przez minutę smaż połowę cynamonu i imbiru. Dodaj dynię i 2 łyżki cukru (z tego który(...)banana i resztę cukru zblenduj na jednolitą masę. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj dużą łyżką do połączenia się składników (nie dłużej). Na samym końcu dodaj dynię i jabłka i delikatnie przemieszaj. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 40-50 minut w 180 C, na środkowej półce piekarnika (włącz termoobieg, jeżeli Twój piekarnik

greenscarf
Domowy kompot z jabłek i jeżyn z miętą 180

Kiedy przyjechałam do Mojej Mamy ostatnio zaskoczył mnie orzeźwiający różowy napój jaki stał na stole. Wiedziałam, że były w nim jabłka, ale jeżyn się nie spodziewałam :) Bardzo lekki i orzeźwiający dzięki gałązce mięty, która postanowiłam dodać w swojej wersji :) Pijmy kompoty z owoców, skoro piękna jesień nam ich tyle darze niesie :) Składniki(...)dużych jabłek (u mnie kwaskowe antonówki) 1/2 szklanki dojrzałych jeżyn cukier do smaku gałązka mięty ok 4 litrów wody Przygotowanie: Jabłka myjemy i usuwamy gniazda nasienne (pozostawiamy jabłka w skórce). Wkładamy do dużego garnka i zasypać 2 łyżkami cukru. Odstawić na 5 minut i zalać wodą. Podgrzać do zagotowania i wsypać jeżyny oraz miętę. Odstawić do przestudzenia

ChilliJemy