family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Proste ciasto z jabłkami, puszyste i wilgotne. Pyszne :) Składniki: 5 sztuk średniej wielkości jabłek ( najlepiej lekko kwaskowe) 1 kostka miękkiego masła (250 g) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek(...)jajka oraz mąkę i proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowana masłem i oprószoną mąką. U mnie forma podłużna ale można wykorzystać tortownicę 26cm lub kwadratową . Pokrojone jabłka wyłożyć na cieście lekko je dociskając. Opcjonalnie można posypać cynamonem. Piec około 40 minut w 180 stopniach
W garach u GosiPrzed przejściem na weganizm byłem wielkim fanem podrobów. Jednym z ulubionych dań, serwowanych przez moją mamę, była wątróbka z cebulą i jabłkiem. Co prawda samej wątróbki mi nie brakuje, ale już smaku cebulki, jabłka i majeranku tak. Dlatego właśnie postanowiłem odtworzyć (z przymrużeniem oka) tamten smak, robiąc tofu z cebulą i jabłkiem . Jestem ogromnym zwolennikiem mieszania smaków słodkich(...)Fani podrobów na pewno zaczną wytykać, że to nie jest to, że nic wątróbki nie zastąpi. Mają racje! Dlatego trzeba na to patrzeć jak na tofu z cebulą i jabłkiem, a nie jak na wątróbkę z cebulą i jabłkiem. Wątróbka była inspiracją dla tego dania. Jeśli boisz się takiego łączenie smaków, to przestań! Tofu z cebulą i jabłkiem jest naprawdę
BlendmanMimo, że najlepsze owoce już się skończyły to cały czas pod ręką są dostępne pyszne Polskie jabłka. Robiłam setki szarlotek i dziś przedstawiam jedną z nich. Ciasto na małą blaszkę, szybkie do zrobienia, trudność może tu sprawić karmel jednak grunt to wyczuć moment zdjęcia go z ognia. Chrupiąca skórka jest przesłodka i przesmaczna. Zapraszam... Składniki(...)mąki pszennej 1/2 szkl cukru plus 1/2 szkl. cukru 3 jajka 200 g masła 200 g kwaśnej śmietany 12 % 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 kg jabłek (obranych) otarta skórka z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 100 g migdałów w płatkach szczypta soli 1. Włączyć piekarnik na 190 st. Wyłożyć blachę
Kubki smakuJabłka i orzechy, dwa jesienne składniki połączone w jednym cieście i wychodzą pyszności. Przepis na ciasto znalazłam dawno temu na jakiejś stronie i skorzystam pewnie jeszcze z niego nie raz. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g schłodzonej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g mielonych orzechów włoskich 5 żółtek 2 łyżeczki proszku(...)Ciasto nakłuć widelcem i piec 15 minut w 170 stopni Celcjusza. W tym czasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a nadmiar soku lekko odcisnąć. Jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem, orzechami i proszkiem budyniowym. Na podpieczony spód wyłożyć warstwę jabłkową i wyrównać. Z podanych składników ugotować budyń i gorący wyłożyć na warstwę jabłkową, wyrównać
talerz przyjemnościCzas na jesienne, pyszne ciasto z dynią i jabłkami :) Składniki : 34 dag obranej dyni 1/2 kg jabłek 20 dag masła 20 dag cukru 3 jajka 25 dag mąki 3/4 małego opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 5 dag cukru brązowego+ 2 łyżki 5 dag orzechów włoskich Przygotowanie : Obraną dynię(...)mleko i dobrze razem miksujemy Pod koniec dodajemy startą dynię Blachę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i i posypujemy mąką Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min. W tym czasie robimy kruszonkę orzechową: topimy 5 dag brązowego cukru
Proste Potrawypapierówek jest idealna do bułek mlecznych , naleśników, placuszków, czy maślanej chałki . Świetnie smakuje na plastrach twarogu. Idealna do jedzenia łyżeczką wprost ze słoiczka, mówię serio, bo tak galaretkę z jabłek wyjadł Piotrek. Jeśli w takim tempie będzie to robił, to galaretka z papierówek nie dotrwa nawet do jesieni, nie mówić już o zimie! Na blogu jest przepis na galaretkę(...)wyłączamy gaz, nakrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odsączamy jabłka przy pomocy gazy nałożonej na duże sito położone na garnku. Odcedzamy owoce partiami, pozostawiając jabłka na sicie na ok. 2 godziny, polecam miąższ obciążyć talerzem. Po pierwszym odsączeniu, już sam płyn przelewamy ponownie przez sito z gazą, dzięki temu uzyskałam klarowny sok. Po odsączeniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnadzieje, przypadnie Wam do gustu 20 racuchów składniki: 2 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 2 łyżki cukru 10 g suchych drożdży szczypta soli 2 jabłka wykonanie: Mąkę przesiać, dodać drożdże i sól. Wymieszać. Jajko wymieszać z cukrem, a następnie dodać do mąki. W cieście zrobić wgłębienie, wlać mleko i dokładnie wymieszać. Odstawić na około(...)godziny do wyrośnięcia. Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Gdy ciasto wyrośnie, dodać do niego jabłka. Rozgrzać tłuszcz (u mnie olej kokosowy) i smażyć na złoty kolor, najlepiej smakują te chrupiące. Podawać z ulubionym dodatkiem
Ania i Marcin gotująwpadałam do domu babci pytałam czy jest moje ulubione ciasto z jabłkami. Bo rzeczywiście jest to moje ulubione kruche ciasto. Koniecznie musicie spróbować :) Kruchy placek z jabłkami /na 2 długie blachy lub 1 dużą/ Składniki: 4,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 kostki margaryny 5 żółtek + 1 całe jajko szczypta soli łyżeczka proszku(...)pieczenia cukier wanilinowy 500 ml jabłek smażonych Margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki) i posiekać z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym, szczyptą soli. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i zagnieść. 1/2 ciasta wyłożyć na blachę, posmarować jabłkami, i zetrzeć na tarce pozostałą 1/2 ciasta (można tą część włożyć na chwilę do zamrażarki, aby lepiej się ścierała na tarce). Piec
Biały fartuszekszklanka mąki krupczatki 1 szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki masła pół łyżeczki cynamonu 2 cukry wanilinowe (jeśli duży to jeden) 6-8 kwaśnych jabłek tłuszcz do blachy Masło włożyć na pół godziny do zamrażalnika, aby było dobrze schłodzone. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać cukier wanilinowy i cynamon, wymieszać(...)podzielić na 2 części. Jedną połowę wysypać do posmarowanej tłuszczem tortownicy, na to zetrzeć na grubych oczkach 1/3 kostki masła ( tak aby równomiernie pokryć suchą mieszankę) i wyłożyć jabłka. Na jabłka wyłożyć drugą połowę suchej mieszanki i na to zetrzeć pozostałą 1/3 kostki masła. Ciasto wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 50 min. Wyjąć
Biały fartuszekjabłkami, a w szczególności drożdżowe bułeczki nimi nadziane, to jedne z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Dzisiaj w wersji trochę innej, bo zmieniły się proporcje. Jabłka jest więcej... a ciasta mniej. :) Bez wątpienia do mojej kategorii "comfort food", nie należą tylko domowe wypieki, ale również wszelkiego rodzaju kluseczki, naleśniki, pierogi oraz... słodycze. Również(...)słodkości, które kojarzą Wam się z Waszym dzieciństwem. :) No dobrze... trochę się rozgadałam. Jeśli dobrnęliście do końca, jest nagroda - przepis na błyskawiczne śniadanie lub deser, czyli wspominane na początku jabłko w cieście drożdżowym! JABŁKO W CYNAMONOWYM CIEŚCIE DROŻDŻOWYM /przepis własny/ 1 duże, wydrążone jabłko łyżka syropu klonowego łyżeczka masła klarowanego ghee 2 łyżki poppingu z canihua (może być
Poranek na słodkoSkładniki: ciasto: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - mały cukier waniliowy nadzienie: - 3 jabłka dodatki: - cukier puder do posypania Forma: okrągła tortownica o średnicy około 25cm (u mnie forma do tarty) Przygotowanie: Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno. Wtedy dodaję(...)cukier i cukier waniliowy, i miksuję razem do uzyskania gładkiej błyszczącej masy. Dodaję powoli resztę składników na ciasto i mieszam je drewnianą łyżką. Jabłka przygotowuję wcześniej. Obieram je, dzielę na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Kroję każdą część na plasterki. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka układam na wierzchu i lekko wciskam w ciasto
Kuchnia co dniaprzyprawy do piernika Bakalie do ciasta: ok 100 g rodzynek cukinia konserwowa tzw ananas z cukinii ( ewent pokrojony ananas z puszki) Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe ponadto orzechy włoskie grubo posiekane do posypania na wierzch oraz czekolada biała i mleczna Wykonanie: Najpierw przygotować mąkę,czyli zmieszać ją z sodą,proszkiem(...)wsiąknąć w ciast,gdyż są elementem dekoracyjnym). Ciasto piec ok 50 - 60 min w 180 st.C. W tym czasie możemy przygotować jabłka ( jeśli nie mamy musu w słoikach). Jabłka obrać,zetrzeć na tarce,wlać trochę wody oraz sok z cytryny - dusić na małym ogniu. Jeśli chcecie można dodać cukier waniliowy i cukier do smaku,wg uznania.Gdy jabłka
Niespełnione zdolności kulinarne12 żółtek cukier puder 30 dag rozdrobnionej czekolady Przygotowanie: Jabłka należy dobrze umyć, wyciąć ogonki i pokroić w drobna kostkę. Pokrojoną w drobną kostkę słoninę wraz z jabłkami stopić na małym ogniu, uważając by się nie przypaliły. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do nich rozdrobnioną czekoladę. Stopioną z jabłkami słoninę należy przetrzeć
Z notatnikadelikatny, słodki smak i miliony drobnych pesteczek pękających między zębami. Tym razem zamknęłam je w słoikach w doborowym towarzystwie jabłek z pobliskiej jabłonki i aromatycznego kardamonu. Kardamon do jabłek pasuje znakomicie (według mnie tak samo dobrze jak cynamon, a może nawet lepiej), z figami również komponuje się wybornie. Gdy więc szukałam odpowiedniego akompaniamentu dla owoców, nie wahałam się(...)zamknąć takie cudo w słoiczkach, spieszcie się! Figi bowiem zaraz znikną ze sklepowych półek... Dżem figowo-jabłkowy z kardamonem Składniki: (na 4 słoiki) 700 g świeżych fig 850 g jabłek 400 g cukru 2 łyżeczki mielonego kardamonu Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Od fig odciąć twarde końcówki, pokroić owoce w ósemki. Przełożyć owoce
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazem postanowiliśmy jabłka ze śliwkami. Do tego jeszcze kilka innych dodatków i otrzymujemy naprawdę smaczna nalewkę. Raczej niezbyt słodką, bardziej idącą w kierunku wytrawnych. Ale jeżeli wolicie słodkie to wystarczy zwiększyć ilość cukru. Chociaż naszym zdaniem nie ma potrzeby, teraz fajnie czuć wszystkie smaki. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie(...)spirytusem i wodą z cukrem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić alkohol od reszty. Alkohol filtrujemy (jabłka, śliwki i cała reszta już nie są potrzebna) i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia. Smacznego
Marder&Marder Manufacture