chętnie i szybko znikają ;) W ramach odskoczni od piernikowych smaków i aromatów zapraszam na ciasto z jabłkami i budyniem na orkiszowym, pełnoziarnistym biszkopcie :) Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami Biszkopt: 3 duże jajka 1/3 szklanki ksylitolu 3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/5 szklanki gorącej wody szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli, dodać(...)wmieszać przesiane mąki za pomocą łyżki. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wierzch: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 1/2 laski wanilii 3 łyżki ksylitolu 2 duże, czerwone jabłka 1 galaretka pomarańczowa 250 ml wody Mleko zagotować z ziarenkami wanilii (z 500 ml odjąć około 1/3 szklanki i wymieszać proszek budyniowy z ksylitolem w zimnym mleku). Dodać budyń
FitKotjabłkiem. Bardzo smaczny i sycący grysik, przez jednych uwielbiany, przez innych troszkę mniej. Idealny dla dzieci, na śniadanie, deser czy też kolacje. Do grysiku dodałam cukier waniliowy, ale jeśli macie laskę wanilii, to proponuję dodać ziarenka wanilii. Z podanych składników mamy 2 porcje śniadaniowe, lub 4 mniejsze porcje deserowe. ... Przepis: Składniki: 2 jabłka 500 ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego 5 łyżek kaszy manny semoliny dodatkowo cynamon do posypania Wykonanie: 1. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach 2. W rondelku na małym ogniu nastawiamy 400 ml mleka, cukier brązowy i cukier waniliowy, kiedy mleko zacznie wrzeć, do pozostałego mleka (100 ml) wsypujemy
Mój pomysł naWariacji na temat ciasta z jabłkami jest mnóstwo. Dzisiejsza propozycja to wilgotne ciasto kakaowe z jabłkami. Składniki: - 3 jajka - 1 szklanka cukru kryształu - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka oleju - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 płaska łyżeczka sody - 1 łyżka kakao - 4 jabłka Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy olej, mąkę(...)cynamon, sodę oraz kakao. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do utartego ciasta. Z białek ubijamy pianę, łączymy ją delikatnie z ciastem. Pieczemy w 180 C przez około 40 minut w formie o wymiarach 24 cm x 24 cm. Źródło inspiracji: Przepisy Siostry Anastazji
Zainspirowana w kuchniskórkach jabłka. Sa naprawdę dobre, ale muszę poleżeć w marynacie. Za jednym pieczeniem mamy cały obiad. 4 golonki z indyka 1 szklanka piwa 1/2 szklanki octu winnego 2 jabłka 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka czubricy czerwonej warzywa: 2 buraki małe 3 marchewki 3 ziemniaki sól, pieprz 1 łyżeczka rozmarynu(...)łyżeczki estragonu 3 łyżki oliwy Golonki z indyka nacieram solą, czubricą, papryką miodem, pieprzem. Do szklanego naczynia do zapiekania przekładam golonki, dodaję obrane cząstki jabłek, skórki z jabłek, ocet winny, piwo. Golonki odstawiam na noc do lodówki pod przykryciem. Ziemniaki, buraki, marchewkę obieram i kroję na cząstki, marchew na paski. Przekładam do miski dodaję sól, pieprz, rozmaryn, estragon
wesoła kuchniaGdyby tylko dało się przekazać Wam przez monitor chociaż trochę smaku i zapachu, to jestem pewna, że szybko maszerowalibyście do kuchni by przyrządzić to ciasto :) Z najlepszymi jesiennymi jabłkami, z kruchymi ciasteczkami pełnymi cynamonu i pachnącej skórki pomarańczowej. Ale to było pyszne! 300 g mąki 40 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do ciasta (natłuszczoną i podsypaną kaszą manną lub kukurydzianą) o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto przekładamy pokrojone jabłka. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy cienko (1-2mm) na długi prostokąt. Rozsmarowujemy na nim masę cynamonową (jeśli dalej jest płynna, przekładany ją na kilka minut […] Artykuł Najlepsza szarlotka
Mienta blogsię nad garnkiem, gdyż zachodzi gwałtowna reakcja i gorący cukier może Was poparzyć! Następnie dolewamy resztę śmietany, dodajemy ekstrakt i szczyptę soli i znów roztapiamy cukier (na średnim ogniu). Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Dodajemy do rondelka i dosypujemy cynamon. Gotujemy, aż jabłka będą miękkie, ale nie mogą się rozpaść. Do ugotowanego ryżu dodajemy masło(...)mieszamy. Nakładamy go do miseczek i polewamy karmelem z jabłkami. Posypujemy płatkami migdałów. Przepis znalazłąm na www.prettybaked.pl i lekko go zmodyfikowałam. Zapraszam Was na cynamonowe pyszności do zaprzyjaźnionych blogerek. Do Agnieszki , Pauliny i Karoliny
Mania Wypiekaniastopni. Drugą część ciasta również rozwałkować, wyłożyć do natłuszczonej blaszki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Wyjąć, na podpieczone ciasto wyłożyć porządnie odciśnięte jabłka. Przykryć ostatnim, rozwałkowanym ciastem, wierzch ponakłuwać widelcem, ponownie wstawić do piekarnika na ok 15 minut. Ser włożyć do dużego garnka, wstawić na mały ogień. Dodawać kolejno margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz(...)wlać na gotującą się masę. Chwilę jeszcze gotować, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki. Blaszkę, w której piekliśmy ciasto kruche wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć ciasto z jabłkami, wlać ser (nie ma potrzeby studzenia), przykryć drugim ciastem. Całość odstawić do wystudzenia. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Białka ubić, pod koniec partiami dosypując cukier, następnie
6nieboposłużą. Dodatkowo ich cały zestaw posiada wesołe kolory, które wyglądają naprawdę uroczo! 4. Wycinak o usuwania gniazd nasiennych z jabłek. Praktyczne narzędzie do usuwania gniazda nasiennego z jabłek, czy gruszek. Posiada masywny uchwyt pokryty powierzchnią antypoślizgową. Jest przyjemny w dotyku i pewnie leży w dłoni. Materiał: mocne tworzywo sztuczne. Wymiary: długość - 21 cm Moje zdanie... Od zawsze(...)lubię jabłka i gruszki, ale ostatnio staram się jeść jeszcze więcej witamin, a jabłka goszczą w moim menu w różnych postaciach. Przyrząd niezmiernie mi się przydaje i potwierdzę zdanie producenta - jest bardzo solidny i wytrzymały. 5. Kalendarz książkowy 2017 z miejscem na zapiski. Kalendarz jest w języku polskim i posiada układ dzienny. Wymiary
Di gotujeśmietanki 30% • 2 łyżki kakao • 2 łyżki kawy mielonej • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej • 1/2 łyżeczki mielonych goździków • szczypta soli i pieprzu Glazura owocowa • 3 jabłka • 6 połówek brzoskwiń z kompotu • 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego • 3 łyżki miodu Wykonanie: • Ser zmiksować na wolnych obrotach z cukrem. • Dodawać po jednym jajku, cały(...)papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz obręczy. • Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. • W tym czasie obrać jabłka, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. • Brzoskwinie również pokroić w plastry. • Dżem brzoskwiniowy wymieszać z miodem i rozpuścić
To co kochamprzyczyną orzeszków, kukurydzy i jabłka. Ulubiona mojej córki Moniki. Składniki: • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym • 1 puszka kukuryszy • 1 puszka solonych orzeszków • 2 jabłka • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 2-3 łyżki majonezu Wykonanie: • Jabłka obrać i pokroić w kostkę. • Wymieszać jabłka, orzeszki, kukurydzę
To co kochamsklepie. Ja nie miksuję ani nie blenduję żurawiny na papkę, bo lubię, gdy w konfiturze są małe, jędrne, słodkie i cierpkie owoce. Ta z jabłkami i cytryną jest lekko kwaskowa o wyraźnym smaku, idealna do mięsa czy do każdego sera na kanapkę. Składniki: • 2 kg żurawiny • 600 g cukru(...)przebrać z szypułek i listków. • Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Żurawinę zasypać cukrem, dodać jabłka i wyciśnięty sok z cytryn. Odstawić na 1 godzinę. • Owoce podgrzać cały czas mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść ok. połowę
To co kochamszczerze, że to jedno z najlepszych połączeń smakowych ostatniego czasu. Tą zapiekanką zajadały się moje dzieci a także ja i Małżon. Pomysł pochodzi z listopadowej KUCHNI. Wieprzowina z jabłkami zapiekana pod ziemniaczana pierzynką olej do smażenia 1 cebula, pokrojona w kostkę 500 g mielonej wieprzowiny szczypta płatków chili i mielonego kardamonu po 1 płaskiej łyżeczce mielonej kolendry, oregano(...)kminu rzymskiego sól, pieprz 1 jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 22% pure: 1 kg ziemniaków 1 jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego pół łyżeczki skórki otartej z cytryny czubata łyżka masła 2 łyżki śmietany 22% płaska łyżka chrzanu, może być ze słoiczka sól, pieprz 100 ml startego drobno cheddara
Dzieje kuchennej Wiewiórygodzinę do lodówki lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Resztą wyłożyć brytfankę Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek i zetrzeć owoce na tarce o dużych oczkach. Można odcisnąć Jabłkami wyłożyć ciasto Nagrzać piecyk na 180 stopni C Z białek najpierw ubijamy pianę, a gdy już będzie ubita na sztywno dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy Następnie pianę układamy(...)jabłka 1/3 odłożonego ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę Pieczemy ok. 50-60 minut Gdy wystygnie można posypać ciasto cukrem pudrem. Ja nie posypywałam, ponieważ ciasto było dosyć słodkie. Smacznego
Szczęśliwa kuchniaznowu całość wymieszać. Ja to robiłam drewnianą łyżką. Ciasto będzie się trochę lepić, ale to nic. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 45 minut) W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kwadraciki Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (u mnie termoobieg) Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je do foremki Na ciasto wykładamy(...)jabłka Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą w taki sposób, aby "łapać" je między palce i podrzucać delikatnie do góry. Będą się tworzyć kuleczki Na jabłka nakładamy kruszonkę i wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika Pieczemy ok. 35-40 minut Wyjmujemy z piekarnika i gdy ciasto trochę ostygnie, wyjmujemy je z foremki Składniki na lukier mieszamy i polewamy
Szczęśliwa kuchniaSpokojnego, słonecznego dnia Wam życzę, mój od rana zabiegany ;-). Składniki: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 jabłka cynamon olej kokosowy do smażenia cukier puder do posypania Do miski dajemy mleko, mąkę, jajko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, oraz cynamon. Miksujemy mikserem na jednolita masę(...)Jabłka obieramy, wydrążamy z nich środek (gniazda nasienne) za pomocą nożyka lub specjalnej wycinarki. Kroimy w plastry ok. 7mm. Na patelni rozgrzewamy olej ok. 2 łyżki, jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu osuszamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
kruche babeczki