MEDUZA Składniki: (forma 20x30) spód: 2 jajka 1 szklanak mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/ 2 szklanki siekanych orzechów włoskich 2 duże jabłka masa: 1 budyń waniliowy sok z ananasów z puszki 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki cukru 3/4 kostki masła wierzch: 2 galaretki cytrynowe 1 puszka ananasów(...)opcjonalnie kilka sztuk suszonej żurawiny Przygotowanie: spód: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru,dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, a potem pokrojone jabłka (z sokiem, który się utworzy) i orzechy. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach. masa
Bon appetit mon amieposypcie cukrem i upieczony biszkopt (jeszcze gorący) przełóżcie na ściereczkę. Zdejmijcie delikatnie papier do pieczenia i zwińcie w wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do wystygnięcia. Mus jabłkowy 300 g prażonych jabłek 300 ml śmietany kremówki(...)galaretka jabłkowa Jabłka zmiksować na gładką masę. Galaretkę rozpuścić w 100ml gorącej wody i dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Do przestygniętej galaretki dodać zmiksowane jabłka i wymieszać. Śmietanę ubijać na średnich obrotach i stopniowo dodawać, przestygniętą galaretkę z jabłkami. Zmiksować na gęsty krem. Dodać odrobinę zielonego barwnika (użyłam wiltona w żelu). Jeśli
Piekarz-Kucharz-Garkotłuknietypowa wersja szarlotki:) Składniki na ciasto kruche: •3 żółtka •20 g cukru pudru •opakowanie cukru waniliowego •150 g mąki pszennej •100 g masła Składniki na nadzienie jabłkowe: •600 g jabłek •2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) •1 łyżka masła •1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) Składniki na bezę: •3 białka •150 g drobnego cukru do wypieków •2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wrzucamy garnka o grubym dnie. Jeśli chcemy możemy dodać sok z cytryny. Dodajemy masło ewentualnie cynamon i jeśli nasze jabłka są bardzo kwaśne możemy je dosłodzić (jednak nie zbyt dużo ponieważ ciasto i beza są słodkie). Chwilę gotujemy, tak by jabłka lekko zmiękły. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy
PatiGotujeSzarlotka podana z lodami. Mniam!! Taką właśnie miałam ochotę na ciasto kruche z jabłkami, że musiałam zrobić. Szarlotki chyba nikomu nie trzeba zachwalać, bo mało kto nie lubi tego ciasta. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na ciasta. Polecam Wam również przepis na jabłecznik , który jest u mnie zawsze numerem 1. Ciasto 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki kwaśnej(...)szklanki cukru Dodatkowo cukier puder Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Wymieszać z cukrem i ułożyć na cieście. Drugi placek rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. szarlotka
O kuchni z uczuciemkolację jako samodzielne danie. Może to być też dodatek do letniego mięsnego obiadu. Składniki: – 5 ziemniaków – 8 jajek – 2 zielone średnie ogórki – 2 jabłka – sok z 1 cytryny – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka kwaśnej śmietany – pęczek szczypiorku – 2 kiwi – sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)łupinkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. – Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. – Ogórki i jabłka pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać drobno. – Wymieszać ziemniaki, jajka, ogórki, jabłka i szczypiorek. – Dodać majonez, śmietanę i sok z cytryny, doprawić solą
To co kochamMasz coś słodkiego? Mam. Ciasto? Tak, z jabłkami i budyniem oraz polewą, taką, jak robiła babcia. Ooo, to daj kawałek! Dobra, daj jeszcze ten mały, co tam w blaszce jest…W zasadzie możesz mi ukroić większy, bo mam ochotę na słodkie! (…) Mogę repetę…? Składniki: biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru(...)budyniowy. Tak przełożone ciasto schładzamy w lodówce ok. 1/2 godz. Po tym czasie nakładamy polewę. /przepis pochodzi od użytkownika iwa643 http://www.doradcasmaku.pl/przepis/262205/szarlotka-krolewska.html z moimi zmianami/ Artykuł Ciasto z jabłkami i budyniem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaJabłka i śliwki. To smaczna zapowiedź jesieni. Weź kawałek! Składniki: 200g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 120g zimnego masła 50g cukru 1 cukier waniliowy 2 jabłka 6-7 śliwek cukier puder do posypania Wykonanie: w naczyniu umieścić mąkę, jajko, śmietanę, masło, cukry. Ze składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą(...)około 1 godzinę. Schłodzone ciasto przekroić, tak, aby 2/3 ciasta wylepić spód formy do tarty. Ciasto ponakłuwać w wielu miejscach, podpiec w 180C przez ok.8-10minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki oraz pokrojone dowolnie śliwki. Pozostałą część ciasta odrywać kawałkami i przykrywać nimi wierzch. Piec w 190C przez 25-30minut. Tartę podawać posypaną cukrem pudrem. Artykuł
Raj dla Podniebieniaprzygotowaniu. Sprawdzają się na wieczorne „słodkie zachcianki”, a także na śniadanie do mlecznej kawy. Na ciepło przypominają mini szarlotki. Lekkie, miękkie, pyszne. Pieczcie! Składniki: 2 jabłka 250g mąki pszennej 1 jajko 200g(...)jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 100g cukru pudru 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 50ml oleju 1/2 łyżeczki cynamonu cukier puder do posypania Wykonanie: obrane jabłka pokroić w kostkę. W jednej misie wymieszać ze sobą suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość obu mis połączyć ze sobą delikatnie, najlepiej za pomocą miotełki. Na samym końcu
Raj dla Podniebieniaweselne pudełko z wypiekami, a na ramieniu przerzuconą marynarkę. Gdy się oddala, słyszę w jego wykonaniu inne weselne przeboje… Biegnę do sklepu, kupuję kilka śniadaniowych produktów i siatkę jabłek! Tak, zrobię jabłecznik! Niedzielne przedpołudnie przeznaczam na błogie czytanie. Wyposażona w świeże wypożyczone z biblioteki pozycje, cieszę się tym czasem dla siebie, dla swojej pasji, dla chwili wypoczynku(...)udał się bez dwóch zdań. Składniki: 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 2,5 łyżki oleju cukier waniliowy 100g dobrego masła 1kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu kilka goździków 2-3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła Wykonanie Zagniatamy ciasto: mieszamy ze sobą mąkę, żółtka, olej, wanilię, posiekane masło oraz cukier. Zagniatamy na gładkie
Raj dla Podniebieniasię z naszym niedawnym, jesiennym śniadaniem. Oprócz grzanek czy kanapek z sałatką pomidorową, jajka na miękko czy miseczki granoli z jogurtem zjedliśmy przepyszny owocowy mus – koktajl z dyni, jabłek i mango. Nie potrzebował żadnych dodatków, gdyż świetnie smakował sam w sobie. A na dodatek cieszył oko przepięknym kolorem…To jak? Skusicie się? Sobota do południa to najlepszy(...)mango Wykonanie Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć pestki i gotować w wodzie do miękkości na małym ogniu. Ugotowaną pozbawić skórki, odsączyć na sicie z wody i odstawić. Jabłka umyć i lekko podgotować. Obrać skórkę oraz pozbawić gniazd nasiennych. Mango obrać i pokroić w grubsze plastry. Wszystkie składniki umieścić w blenderze, zmiksować na koktajl. Przełożyć do filiżanek i delektować
Raj dla Podniebieniasól, pieprz Przygotowanie w Tefal CC: Cebulę obrać i pokroić na 4. Wrzucić do misy z nożem tnącym i posiekać. Obroty: 9 prędkość: 30s. Następnie dodać masło i obrane jabłka, pokrojone na ćwiartki. Ustawić program Slow Cook P1. Następnie dodać obrane ziemniaki (większe przekroić na pół) oraz umyte rzodkiewki. Dodać sól i pieprz. Zalać bulionem. Ustawić program Soup(...)Przygotowanie tradycyjne: Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na maśle. Dodać obrane jabłka, pokrojone na ćwiartki oraz rzodkiewki (przekrojone na pół) i wszystko dusić przez ok. 5 minut. Dodać ziemniaki, rzodkiewki i zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok 20-25 minut (do miękkości warzyw). Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami
CookYourselfłyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki maku 2 jajka 200ml jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego 100ml oleju 2/3 szklanki cukru skórka otarta z cytryny sok z połowy cytryny 2 jabłka (szara reneta lub antonówka najlepiej) garść malin (mogą być mrożone) Jajka roztrzepać z cukrem, jogurtem, olejem, sokiem i skórką z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, razem z makiem(...)wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Jabłka obrać, przepołowić, wydrążyć gniazdo nasienne, każdą połówkę pokroić w ósemki. Tortownice 24cm (lub formę 22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, w ciasto włożyć kawałki jabłek i maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka. Studzić najpierw w formie
Obiad gotowywafli SiejeJe – u mnie Wafle Amarantusowe BioJeJe listki świeżej mięty kandyzowane wiśnie, w sezonie świeże Przygotowanie: Jabłko obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Na patelni topimy masło, następnie dodajemy cukier i karmelizujemy go przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy nasze jabłka, a całość (po wierzchu) oprószamy cynamonem (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Jabłka smażymy do miękkości(...)być w cynamonowym karmelu). Odstawiamy do przestudzenia. Bierzemy po 2 sztuki wafli (pamiętajmy, że są delikatne stąd potrzeba dwóch sztuk) i nakładamy po łyżce jogurtu naturalnego i porcji cynamonowych jabłek. Zdobimy listkami świeżej mięty i kandyzowaną wiśnią. Podajemy od razu. Wafle są delikatne, deser nie może długo czekać na podanie. Smacznego
Słodkie okruszkikażdą osobno. Przelewamy wrzątkiem na sitku, a następnie zimną wodą.Ta procedura jest bardzo ważna.Cebula będzie lekkostrawna.Oczywiście nie mieszamy cebul ze sobą. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli jest małe, dajemy dwa jabłka. Śledzie obieramy ze skóry i kroimy w paseczki-kęsy.dodajemy do niego ziemniaki, połowę kosteczek z jabłka,białą cebulę, jogurt zmiksowany(...)majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jabłko oraz żurawinę zasypujemy cukrem i smażymy do momentu aż owoce się rozpadną a sos zredukuje przynajmniej o połowę. Schładzamy. Owocową masę przelewamy do poszatkowanego buraka, dodajemy cebulę czerwoną,oliwę,sól i pieprz ziołowy do smaku. Mieszamy i odkładamy w salaterkach obydwie warstwy do lodówki. Najlepiej na noc. Na drugi dzień przygotowujemy półmisek
Z Kuchni Do Kuchni