jabłka - 25490 przepisów (strona:283/1700)

Sernik piernikowy z jabłkami i brzoskwiniami 165

śmietanki 30% • 2 łyżki kakao • 2 łyżki kawy mielonej • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej • 1/2 łyżeczki mielonych goździków • szczypta soli i pieprzu Glazura owocowa • 3 jabłka • 6 połówek brzoskwiń z kompotu • 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego • 3 łyżki miodu Wykonanie: • Ser zmiksować na wolnych obrotach z cukrem. • Dodawać po jednym jajku, cały(...)papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz obręczy. • Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. • W tym czasie obrać jabłka, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. • Brzoskwinie również pokroić w plastry. • Dżem brzoskwiniowy wymieszać z miodem i rozpuścić

To co kocham
Sałatka z tuńczykiem i solonymi orzeszkami 179

przyczyną orzeszków, kukurydzy i jabłka. Ulubiona mojej córki Moniki. Składniki: • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym • 1 puszka kukuryszy • 1 puszka solonych orzeszków • 2 jabłka • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 2-3 łyżki majonezu Wykonanie: • Jabłka obrać i pokroić w kostkę. • Wymieszać jabłka, orzeszki, kukurydzę

To co kocham
Konfitura żurawinowa z jabłkiem i cytryną 147

sklepie. Ja nie miksuję ani nie blenduję żurawiny na papkę, bo lubię, gdy w konfiturze są małe, jędrne, słodkie i cierpkie owoce. Ta z jabłkami i cytryną jest lekko kwaskowa o wyraźnym smaku, idealna do mięsa czy do każdego sera na kanapkę. Składniki: • 2 kg żurawiny • 600 g cukru(...)przebrać z szypułek i listków. • Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Żurawinę zasypać cukrem, dodać jabłka i wyciśnięty sok z cytryn. Odstawić na 1 godzinę. • Owoce podgrzać cały czas mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść ok. połowę

To co kocham
Wieprzowina z jablkami zapiekana pod ziemniaczana pierzynka z chrzanem 197

szczerze, że to jedno z najlepszych połączeń smakowych ostatniego czasu. Tą zapiekanką zajadały się moje dzieci a także ja i Małżon. Pomysł pochodzi z listopadowej KUCHNI. Wieprzowina z jabłkami zapiekana pod ziemniaczana pierzynką olej do smażenia 1 cebula, pokrojona w kostkę 500 g mielonej wieprzowiny szczypta płatków chili i mielonego kardamonu po 1 płaskiej łyżeczce mielonej kolendry, oregano(...)kminu rzymskiego sól, pieprz 1 jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 22% pure: 1 kg ziemniaków 1 jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego pół łyżeczki skórki otartej z cytryny czubata łyżka masła 2 łyżki śmietany 22% płaska łyżka chrzanu, może być ze słoiczka sól, pieprz 100 ml startego drobno cheddara

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarlotka 197

godzinę do lodówki lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Resztą wyłożyć brytfankę Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek i zetrzeć owoce na tarce o dużych oczkach. Można odcisnąć Jabłkami wyłożyć ciasto Nagrzać piecyk na 180 stopni C Z białek najpierw ubijamy pianę, a gdy już będzie ubita na sztywno dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy Następnie pianę układamy(...)jabłka 1/3 odłożonego ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę Pieczemy ok. 50-60 minut Gdy wystygnie można posypać ciasto cukrem pudrem. Ja nie posypywałam, ponieważ ciasto było dosyć słodkie. Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Ciasto drożdżowe z jabłkami, kruszonką i lukrem 1157

znowu całość wymieszać. Ja to robiłam drewnianą łyżką. Ciasto będzie się trochę lepić, ale to nic. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 45 minut) W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kwadraciki Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (u mnie termoobieg) Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je do foremki Na ciasto wykładamy(...)jabłka Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą w taki sposób, aby "łapać" je między palce i podrzucać delikatnie do góry. Będą się tworzyć kuleczki Na jabłka nakładamy kruszonkę i wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika Pieczemy ok. 35-40 minut Wyjmujemy z piekarnika i gdy ciasto trochę ostygnie, wyjmujemy je z foremki Składniki na lukier mieszamy i polewamy

Szczęśliwa kuchnia
Jabłka w cieście naleśnikowym 343

Spokojnego, słonecznego dnia Wam życzę, mój od rana zabiegany ;-). Składniki: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 jabłka cynamon olej kokosowy do smażenia cukier puder do posypania Do miski dajemy mleko, mąkę, jajko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, oraz cynamon.  Miksujemy mikserem na jednolita masę(...)Jabłka obieramy, wydrążamy z nich środek (gniazda nasienne) za pomocą nożyka lub specjalnej wycinarki. Kroimy w plastry ok. 7mm.  Na patelni rozgrzewamy olej ok. 2 łyżki, jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu osuszamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

kruche babeczki
WEGAŃSKA SZARLOTKA SYPANA (bezglutenowa, bez rafinowanego cukru) 227

szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1 szklanka mąki kokosowej, 1 szklanka mąki amarantusowej, 3/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego w kąpieli wodnej), 8 łyżek cukru kokosowego, 1 laska rabarbaru 7 dużych jabłek (+2, jeśli nie używacie rabarbaru), 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1 łyżeczka cynamonu. Wykonanie: W misce mieszamy mąki, cukier i 1/2 szklanki oleju kokosowego. Dzielimy na 3 części. Jabłka(...)małe kawałki. Mieszamy, dodajemy wanilię i cynamon. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem kokosowym. Do formy wykładamy pierwszą część ciasta. Na ciasto nakładamy połowę jabłek i 1/2 rabarbaru. Następnie nakładamy drugą część ciasta. Wykładamy pozostałe jabłka. Przykrywamy ostatnią warstwą ciasta. Równomiernie polewamy 1/4 szklanki oleju kokosowego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Jeść, by żyć w zdrowiu
"SERNIKO" - MAKOWIEC Z MUSEM JABŁKOWYM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ RAFINOWANEGO CUKRU) 254

kilka razy przepłukujemy wodą. Zalewamy mlekiem i gotujemy do momentu wsiąknięcia przez kaszę mleka. Dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę, którą wylewamy na masę makową. Masa jabłkowa: Jabłka kroimy na małe kawałki. Jedno z nich blendujemy na mus wraz z wodą, sokiem z cytryny, agarem, cynamonem i ksylitolem. Jabłka umieszczamy w garnku, zalewamy musem i gotujemy(...)cały czas mieszając do 2 minut od momentu rozpoczęcia wrzenia. Wykładamy jabłka z musem na masę "serową". Odkładamy do ostygnięcia. Polewa: Rozpuszczony olej mieszamy z resztą składników. Wylewamy na masę jabłkową. Dekorujemy jagodami goji, posiekanymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Placuszki z jabłkami 177

Smaczne placuszki z jabłkami dobrze się sprawdzają na drugie śniadanie ze świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy.  Składniki(...)mleka zsiadłego 1 cukier waniliowy szczypta soli 1/4 szklanki cukru 1/4 łyżeczki sodki oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 4 jajka 4 duże jabłka 2 - 2,5 szklanki mąki (w zależności od ilości jabłek) Sposób przygotowania: Składniki połączyć razem, wyrobić na jednolitą masę (konsystencji gęstej śmietany).  W końcowym etapie dodać do masy obrane

Z notatnika
Ciasto z jabłkami i polewą kakaową 237

łyżka cukru waniliowego   0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka kakao kilka łyżek mleka 2 większe jabłka  Polewa kakaowa: 3 łyżki wody (może być również mleko) 3-4 łyżki cukru pudru (zależy jak słodką polewę chcemy uzyskać, ja dałam 4 łyżki) 100 g margaryny (lub masła(...)ciasta przesiać kakao, dodać kilka łyżek mleka i zmiksować. Ciemną masę wylać na jasną i za pomocą np. patyczka do szaszłyków delikatnie przemieszać ciasto, robiąc na nim "esy-floresy". Jabłka obrać, pokroić na cząstki i poukładać na wierzchu ciasta (nie wciskać ich w masę). Piec przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C, aż do suchego patyczka

Simply Food
Jabłecznik na kruchym cieście 211

szklanki) mąki 35 dag (1,5 szklanki) cukru 5 jaj 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka kakao 1 kg jabłek Sposób przygotowania: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i 5 żółtkami. Dodać 0,5 szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce(...)oczkach i wyłożyć na ciasto. Ubić pianę z 5 białek na sztywno, ciągle ubijając dodać kolejno szklankę cukru i 1 opakowanie budyniu waniliowego, po czym sztywną pianę wyłożyć na jabłka. Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na pianę z białek. Jabłecznik piec 45-50 min w gorącym piekarniku. Jabłka można zastąpić rabarbarem

Z notatnika
Ciasto jaglane z jabłkami i białym serem 167

małym ogniu przez ok. 20 minut, aż woda się wchłonie, zostawiamy pod przykryciem aby kasza "doszła" i ostygła. 2. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier i jajko, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, kroimy na plastry razem ze skórką. Wystudzoną kaszę łączymy z konfiturą brzoskwiniową, mieszamy dłonią jak ciasto(...)Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kolejno od spodu: - jabłko w plastrach, posypujemy łyżeczką cukru i mielonym cynamonem - kasza jaglana wymieszana z konfiturą - jabłko w plastrach + cukier i cynamon - ser biały - dwa jabłka w plastrach +cukier i cynamon Czas pieczenia ok 45 minut w 175 C. Podajemy na ciepło lub na zimno z łyżką jogurtu naturalnego

Apetyczna babeczka
Korzenne, orkiszowe, odwrocone ciasto z jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.137 226

mojej wersji ciasto przestało też być wegańskie  (tym bardziej zapraszam wszystkich, którzy nie znają tej książki do zapoznania się z nią).  Korzenne, orkiszowe, odwrócone ciasto z jabłkami 6,5 łyżki masła 30 g cukru trzcinowego 1 słodkie jabłko 300 g maki pełnoziarnistej orkiszowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody po 1 łyżeczce mielonego(...)miodyu po 100 ml mleka i jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki octu jabłkowego Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Tortownice smarujemy 12 łyżki masła a dno postypujemy cukrem trzcinowym. Jabłko pozbawiamy ogryzka i skórki, kroimy na plastry. Układamy je na dnie tortownicy. Do misy miksera przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. W rondelku podgrzewamy miód z masłem. Łączymy masę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowy omlet z jabłkiem 182

Omlet z jabłkiem to danie, które kojarzy mi się właśnie z jesienią. Smaku nadała mu odżywka białkowa, mąka bananowa oraz miks prażonych ziaren i owoców. Całość z dodatkiem cynamonu smakowała jak typowe, jesienne ciasto z jabłkami. Pyszności! PRZEPIS NA CZEKOLADOWO - ORZECHOWY OMLET Z JABŁKIEM /1 porcja/ /przepis własny/ 150 g ricotty 40 g mąki gryczanej 25 g odżywki białkowej(...)kropli ekstraktu z wanilii szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni łyżeczka cukru z kwiatu kokosa jabłko + mieszanka nasion i owoców Munchy Seeds Super Berry Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz oleju i jabłka zmiksować na gładką masę.  Odstawić na 15 minut. Jabłko pokroić w drobną kostkę  (pozostawiając kilka plastrów do dekoracji

Poranek na słodko