wykładamy na blachę z papierem do pieczenia o wymiarach 25/40 cm i podpiekamy ok. 20-30 minut w 180 stopniach C ustawienia góra - dół. Do lekkiego zrumienienia. PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA : Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, zasypujemy cukrem. Jak puszczą sok dobrze odciskamy i mieszamy z cynamonem. Śliwki pestkujemy, kroimy na ćwiartki. ROBIMY BEZE : Białka zaczynamy ubijać(...)powoli dosypujemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i gładka dodajemy mąkę, następnie bardzo delikatnie mieszamy. SKŁADAMY CIASTO : Na podpieczony spód wykładamy równo jabłka, następnie układamy śliwki skórką do góry. Wykładamy bezę i rozsmarowujemy. Ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pani na desernią suchą fasolę. Pieczemy 15 minut, po tym czasie wyciągamy folię z fasolą i pieczemy jeszcze około 5/10 minut do zrumienienia środka. Upieczone ciasto zostawiamy do przestudzenia. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki wyciągamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i układamy okrężnie na tarcie. Masę krówkową mieszamy z orzeszkami ziemnymi (można je posiekać jeśli nie lubimy w całości(...)wykładamy delikatnie na nasze jabłka. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach - do miękkości jabłek. Smacznego
Moje-pitraszeniesobie drzemkę ;) Forma do tarty o średnicy 24 -26 cm cm Składniki: Ciasto: 200 g masła (zimnego) 250 g mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka Nadzienie: 600 g jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu garść posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka kaszy manny Dodatkowo: sok z cytryny 1 łyżka bułki tartej(...)pomocą wałka delikatnie przenieść ciasto do formy i delikatnie docisnąć. Brzegi "obciąć" za pomocą wałka. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć ponownie do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie: Jabłka zetrzeć na tartce o dużych oczkach i skropić niewielką ilością soku z cytryny. Następnie dodać cukier, cynamon, orzechy i kaszę manną. Całość dokładnie wymieszać. Formę z ciastem wyjąć z lodówki
My simple kitchenMiałam wielką ochotę na szarlotkę, córka wolała sernik. Wybór był prosty. Padło na sernik z jabłkami ;))) Wyszedł pyszny, aksamitny, z pachnącymi cynamonem jabłkami. Górę polałam domowym solonym karmelem, który świetnie skomponował się z całością. Orzechy pekan są tu jak wisienka na torcie ;) Nie spodziewałam się takiego efektu. Sernik udał się naprawdę wspaniale. Oczywiście do pomocy miałam moją małą(...)ciasteczek digestives 60 g masła Sernik: 800 g sera na serniki z wiaderka 1 szkl cukru 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 3 jabłka łyżka cynamonu 4 łyżki cukru orzechy pekan do dekoracji Karmel solony: przepis TUTAJ Spód: ciasteczka pokruszyć blenderem, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wysypać na spód tortownicy (24cm) ugnieść
Smakołyki Asiłyżeczka proszku do pieczenia 10 dkg schłodzonego masła lub margaryny (można zmieszać) 1 kg jabłek łyżeczka cynamonu Łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Cukier kryształ – do smaku, by jabłka były dobrze słodkie, co podkreśli ich smak Wykonanie krok po kroku: 1. Do miski wkładamy wszystkie suche składniki oraz śmietanę. 2. Masło/margarynę ścieramy na jarzynowych oczkach. Można też(...)woreczka śniadaniowego, po czym umieszczamy na ok 30 minut w zamrażalniku. Gdy chcemy umieścić je w lodówce, zostawiamy je tam na ok 1 godzinę. 5. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarku, na grubych oczkach jarzynowych. Dodajemy cukier i cynamon. Sprawdzamy smak, po czym opcjonalnie możemy dodać mąkę ziemniaczaną dla lepszego związania jabłek podczas pieczenia
Okiem Blondynki by McBlondikolejny. Lekki deser sernikowy z chia i powidłami z czarnych porzeczek i jabłek . Przygotujecie go dosłownie w kilka chwil. Deser zwieńczyłam wspaniałymi powidłami z czarnych porzeczek i jabłek Krokus. Nic tylko jeść łyżeczka po łyżeczce A potem szybko przygotować nową porcję (tak było w moim przypadku) Spróbujcie i Wy. Składniki: (na 1 porcję) 4 łyżki twarogu sernikowego(...)wiaderka 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 g nasion chia Witpak 1 łyżka soku malinowego 3 łyżki miksu ziaren zbóż ekspandowanych 1 pełna łyżka powideł z czarnych porzeczek i jabłek Krokus Przygotowanie: W miseczce mieszamy dokładnie twaróg sernikowy, jogurt naturalny, sok malinowy i nasiona chia. Na dno pucharka wykładamy zboża ekspandowane (zostawiając niedużą ilość do dekoracji), następnie wykładamy naszą masę
Słodkie okruszkimasła (roztopionego) 75 – 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczyptę soli 1 łyżka startej skórki cytrynowej 400 g mąki 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 kg kwaśnych jabłek (pokrojonych w grubsze plastry) sok z cytryny 3 łyżki cukru ok 1 łyżka cynamonu 4 łyżki stopionego masła Do przygotowania polewy potrzebujemy: 3 czubate łyżki nutelli 100 ml rumu(...)Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. Twaróg miksujemy z mlekiem, jajkiem, masłem, cukrem, solą i startą skórką cytrynową do rozpuszczenia cukru. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagniatamy i umieszczamy na blasze do pieczenia (ja miałam taką z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia
Szybko Tanio Smaczniewymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony dokładnie studzimy. 2. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne ( odważamy 70 dag ) następnie kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości cały czas mieszając(...)uważamy żeby się nie rozgotowały, następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy sypkie galaretki i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Jabłka odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy je na biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby dokładnie stężały. 3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i lekko studzimy. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie
Izabelawkuchnicukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka (250 ml) oleju 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 kg twardych jabłek Wykonanie: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Jajka ubijamy z cukrem aż powstanie nam biała masa. Następnie dodajemy do ubitych jajek następujące składniki: kakao, cynamon(...)sodę, proszek do pieczenia, mąkę. Na sam koniec ciurkiem wlewamy olej. Prostokątną blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką bądź bułką tartą. Do masy wrzucamy jabłka i mieszamy wszystko razem. Możemy odnieść wrażenie ,że ciasta jest za mało czy też jest za gęste ale proszę się tym nie przejmować. Wszystko wylewamy na blaszkę wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez
W Moim Magicznym Domułyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru brązowego 2 łyżeczki cynamonu 2 jajka 1/4 szkl kawy (najlepiej świeżo mielonej z ekspresu) 1/4 szkl mleka 2 łyżki oleju 1 jabłko zblendowane 2 jabłka pokrojone w kostkę Składniki na kruszonkę: 2 szkl płatków Lubella Mlekołaki Cinisy 2 łyżki masła Wykonanie: Do jednej mąki przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia(...)cynamon. W drugiej misce wymieszać jajka, kawę, mleko, olej i zblendowane jabłko. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i jeszcze raz przemieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Przygotować kruszonkę, wymieszać ręką płatki z roztopionym masłem (najlepiej je rozkruszyć). Kruszonkę wysypać na ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30-40 minut. Smacznego
Trufelkowojabłek 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanka mąki 1 kostka masła (zmrożonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podzielić na połowę. Mąkę, cukier puder, mannę, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać w misce i podzielić na trzy części. Jedną część(...)sypkich składników wyłożyć na dno foremki wyścielonej papierem. Następnie wyłożyć połowę jabłek i posypać cynamonem. Posypać suchymi składnikami, wyłożyć kolejna warstwę jabłek. Kolejną, ostatnią maja stanowić sypkie składniki. Na wierzch zetrzeć masło. Posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 40 minut. Najlepiej smakuje jeszcze gorąca, z gałką lodów. Jeśli chcemy podać później
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadawna miałam zamiar je zrobić-wreszcie się za nie wzięłam i wyszło przepyszne-najlepsze ciasto z jabłkami jakie jadłam -mięciutkie ciasto,słodziutki lukier i rozpływające się w ustach jabłka-mniam....polecam Składniki: na ciasto 2,5 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny (250g) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)jajko 1 serek homogenizowany waniliowy(150 g)-ja dałam danio dodatkowo: 9-10 jabłek średniej wielkości 1 łyżka śmietany 18% 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Mąkę z cukrem,cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia wymieszać,dodać masło,serek,jajko i zagnieść gładkie ciasto-w razie potrzeby podsypać mąką ,żeby się nie lepiło. Ciasto dzielimy na 2 części jedną rozwałkowujemy
Swojskie jedzonkokanapce, czy dodany do naleśników będzie prawdziwą gratką dla smakoszy. Składniki: 3 kg jabłek mocno dojrzałych 1,5 kg cukru kilka goździków skórka z 2 cytryn Wykonanie: Jabłka obieramy kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do dużego garnka. Wlewamy ok pól szklanki wody, aby się nie przypalało, dosypujemy cukier, wrzucamy goździki oraz skórkę z cytryny. Gotujemy na wolnym(...)ogniu, co jakiś czas mieszając, można tez za pomocą tłuczka do ziemniaków co jakiś czas rozgniatać jabłka. Kiedy jabłka całkowicie się rozpadną, nakładamy gorące do słoików. Zamykamy, pasteryzujemy 10 minut
Z Majeczką w kuchniszklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml) -0,5 szklanki cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 płaska łyżeczka sody -2 łyżeczki cukru waniliowego -szczypta soli -2 małe jabłka -1 łyżeczka cynamonu -2 łyżeczki cukru trzcinowego KRUSZONKA -40g masła -mąka -łyżka cukru -garść ziaren słonecznika Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich(...)dokładnie mieszamy. CIASTO NA MUFFINKI W jednej misce mieszamy składniki mokre w drugiej suche. Do suchych dajemy mokre i mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy jabłka (jeśli są soczyste i puściły sok należy go odcisnąć) Wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem mniej więcej 2/3 wysokości. KRUSZONKA Masło rozpuszczamy dodajemy cukier oraz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwoda z cytryną 8.00 - śniadanie: smoothi bowl z mango i banana z borówkami + matcha z mlekiem migdałowym * 11.00 - jabłko 14.00 - obiad: zupa krem na bazie leczo i dyni ( leczo z dnia poprzedniego ) * 16.00 - podwieczorek: koktajl z jabłka, borówek i wody * 19.00 - kolacja: sałatka z brokuła, pomidora i czerwonej cebuli z odrobiną oliwy i soku z cytryny(...)Koktajl bananowo-truskawkowy: zmiksuj 1 banana, kilka truskawek i 150 ml mleka migdałowego lub ryżowo-migdałowego. pij od razu. koktajl bananowo-truskawkowy Zielony koktajl z selerem naciowym: zmiksuj 1 jabłko, uprzednio obrane i wydrążone, 1 obrane kiwi i 2 łodygi selera naciowego. Dodaj około 150 ml wody. Pij od razu. zielony koktajl z selerem naciowym Smoothie bowl : zmiksuj 1 mango
kolorowotorcikowo