czas w domu. Kiedy leje, kiedy wieje, kiedy pogoda szaleje i zamyka nas w czterech ścianach. Taki jesienny, domowy czas można sobie urozmaicić, przygotowując smakołyk jak ciasto z marchewką, jabłkiem i orzechami. Już samo przebywanie w pachnącej owocami kuchni wyciszy nas i zdecydowanie poprawi humor. Przecież kulinaria to idealny sposób na jesienne humory. Zwłaszcza gdy mamy więcej czasu, żeby pobawić(...)pocieszyć smakami. Może znajdziecie ten czas właśnie dziś? Czas na zrobienie domowego ciasta. Smakołyk w zdrowszym wydaniu Ciasto z marchewką jest naprawdę pyszne, wilgotne, aromatyczne. Klasyczne połączenie marchewki, jabłka i orzechów to przywołanie jesienno-zimowych impresji. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc przypadnie do gustu osobom, które nie lubią przesłodzonych deserów. Jeśli zaś preferujemy więcej słodyczy, to Agata radzi
KulinarneImpresje.plPomysł na prosty, lekkostrawny deser, bez mleka i bez cukru – cukier zastępują aromatyczne, pieczone jabłka i sok malinowy. Kasza manna ugotowana na wodzie może być też świetnym pomysłem na posiłek dla małych dzieci, nawet niemowląt, osób z problemami żołądkowymi, czy przy zatruciach a nawet dla osób będących na ścisłej diecie po pobycie w szpitalu. Co do dodatków – oczywiście można dosłodzić(...)kaszę cukrem lub ksylitolem, ale jeśli dodacie pieczone jabłka i sok malinowy tak, jak w przepisie, to nadal danie będzie przepysznym deserem. Z innych kwestii – do kupienia jest kasza manna tradycyjna i błyskawiczna, więc wróćcie uwagę, którą macie w spiżarni i dostosujcie długość gotowania do tej podanej na opakowaniu ;p *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć
Eat me! Fit me!Kruche z jabłkami i budyniem Nóż firmy AMBITION Uwielbiam ciasta z jabłkami, które często gości na moim stole. To ciasto możemy przygotować na różne okazje lub święta. Składniki: Ciasto : żółtka 6 szt margaryna(...)kost mąka 3 szkl cukier 3/4 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki Budyń: mleko - 1 l budyń śmietankowy - 2 opak po ( 64 g ) cukier - 4 łyżki Dodatkowo: jabłka - 1,20 kg cukier - 3 łyżki Przygotowanie : Ciasto: Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i pozostałe składniki, zrobić kruszonkę, podzielić na dwie części. Tortownicę
Kuchnia DanusiSzarlotka z jabłkami, to nieodłączny element jesieni. Należy do tych ciast, które znikają zaraz po upieczeniu. Przechowywana w chłodnym miejscu, z każdym dniem robi się bardziej mięciutka i wilgotna. Dobrze się kroi i podgrzewa. Tym razem upiekłam ją w dużej formie z wyposażenia piekarnika, dzięki czemu wyszła niewysoka i bardzo podzielna. Samo ciasto jest kruchutkie, delikatne i proporcjonalnie, do wilgotnej(...)warstwy jabłek, nie ma go za dużo. Dzięki temu szarlotkę je się lekko, bez wyrzutów sumienia. Najlepiej na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych. SKŁADNIKI SPÓD 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1/2 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki (50 g) cukru szczypta soli 150 g zimnego masła 1 jajko JABŁKA 2,5 kg jabłek, najlepiej szara reneta, antonówka
cool and mintydrożdżową słodkość w jesiennym klimacie, to dobrze trafiliście. Bo dziś przy blogowym stole nie lada goście! Rodzinka drożdżowych, cynamonowych jeży radośnie tupta po blacie z brzuszkami pełnymi soczystych jabłek oprószonych imbirem i gałką muszkatołową. Tylko czekają, żeby móc ocieplić Wasze kuchnie wspaniałym zapachem, który unosi się podczas wypiekania tych małych koleżków :) Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, kiedy kolce smakowicie chrupią(...)kryjąc w swoim wnętrzu mięciutkie wnętrze bułeczki i ciepłe, aromatyczne jabłka. Do tego ulubiona herbata i jesienna słodycz gotowa :) Warto zaprosić do wspólnego pieczenia najmłodszych. Kiedy ktoś starszy będzie nacinał grzbiety jeży, tworząc smakowite kolce, dzieci na pewno z radością ubogacą jeże o goździkowe oczy. Wspólne gotowanie nie tylko rozwija i uczy ale także zostawia w głowie ciepłe wspomnienie. Róbcie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWitam serdecznie Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Sezon jabłkowy w pełni, więc jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta z jabłkami będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm 350 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 150 g cukru kryształ(...)jajka (rozmiar L) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny oraz 800 g jabłek (przed obraniem) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Ekspresowy Jabłecznik Przygotowanie: Najpierw przygotuję jabłka: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski i polewam
Uwaga Babcia GotujeSzarlotka na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką. Czyli wszystko to, co lubimy najbardziej. To tak naprawdę kruszonka z mnóstwem pysznych cynamonowych jabłek... mniam... ;-) Ja użyłam jabłek odmiany Boskop- twarde, kwaskowe, idealne do szarlotek. Jako, że są z typu bardziej twardych owoców, kilka minut smażyłam je ze skarmelizowanym cukrem z ksylitolem, raz by trochę zmiękły, dwa by odparowała z nich wilgoć(...)mnie 300g), na kruszonkę. Większą częścią ciasta wyklejamy dokładnie spód (wyłożony papierem do pieczenia) i częściowo boki tortownicy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Tortownicę z ciastem schładzamy w lodówce. Karmelizowane jabłka: - 2kg winnych jabłek (u mnie Boskop) - 8 łyżek cukru (dałam po 4 łyżki cukru trzcinowego i 4 ksylitolu) - 2-3 łyżeczki cynamonu Jabłka umyć, obrać ze skóry, przeciąć na ćwiartki
Smaczne Zdrowedodatkowo nutkę słodyczy. Wasze dzieci ją pokochają. 2 średnie marchewki 1 małe jabłko łyżka oleju rzepakowego łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Marchewki i jabłko obieramy. Z jabłka usuwamy gniazdko nasienne. Wszystko ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Do startej marchewki i jabłka dodajemy łyżkę oleju, łyżkę soku z cytryny i dokładnie mieszamy. Na koniec
Dieta bez mlekaWitam serdecznie Tym razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne ciasto z jabłkami, ciasto jest dość popularne ale jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 34 cm na ciasto: 400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 100 g cukru pudru 4 żółtka(...)masła (dobrze schłodzonego) 80 g cukru kryształ budyń: 3 budynie śmietankowe bez cukru 1 litr mleka 90 g cukru około 2 łyżek masła około 1,5 kg jabłek (przed obraniem) szara reneta lub szampion (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Ciasto z jabłkami i budyniem Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto (ciasto można przygotować ręcznie lub miksera): Na blat
Uwaga Babcia Gotujeszybciej się adaptuje niż ja sama. Od razu przyszła ochota na zupy i zapiekanki, zaczęłam znów pić herbatę ( a ostatnią wypiłam chyba w marcu:) no i desperacko zapragnęłam połączenia jabłek i cynamonu. Wymyśliłam sobie granolę o smaku szarlotki. Z jabłek zrobiłam mus, dodałam orzechy i rodzynki i zapiekłam wszystko razem. Pewnie już to kiedyś pisałam, ale połączenie jabłek u cynamonu(...)granola poleca się i Wam na jesienne śniadania. Szarlotkowa granola Drukuj Prep time 20 min Cook time 20 min Total time 40 min Jesienna, szarlotkowa granola - z jabłkami, cynamonem i orzechami Author: Cooking for Emily Ingredients 3 jabłka ⅓ szklanki wody 3 szklanki płatków owsianych ⅔ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki soli 100 g orzechów włoskich 100 g rodzynek
Cooking for Emilypuszki fasoli białej łyżeczka majeranku łyżeczka sosu sojowego 3 łyżki wody 1/2 cebuli 1/2 jabłka 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 owoc jałowca Cebulę i jabłko obieramy. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Zarówno cebulę jak i jabłko kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Wrzucamy cebulkę podsmażamy(...)się nie zarumieni. Następnie dodajemy jabłko i smażymy razem na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec wyjmujemy przyprawy i odstawiamy do przestygnięcia. Fasolę bez zalewy blendujemy z dodatkiem 3 łyżek wody, łyżeczki sosu sojowego i łyżeczki majeranku. Do pasty z fasoli dodajemy podsmażoną cebulkę z jabłkiem i mieszamy. Gotowe
Dieta bez mlekaszklanki mąki pszennej około 180 g masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki kefiru jabłka : 2 kg jabłek 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego dodatkowo : cukier puder Przygotowanie : Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, wbijamy jajka, żółtka dodajemy kefir i posiekane masło - zagniatamy(...)części. Blachę do ciasta wykładamy papierem, jedną część wykładamy na blachę (można rozwałkować bądź wykleić ciastem spód) Wkładamy pozostałe ciasto jak i to na blasze do lodówki. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy cukier waniliowy i cynamon - mieszamy. Jeżeli puściły sok odlewamy. Jabłka wykładamy na spód ciasta. Na wierzch kruszymy lub ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczubate łyżeczki, jabłka szara reneta 1 kg, cynamon 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżka, cukier 2 łyżki, masło lub margaryna 250 gram, puder cukier - ile potrzeba jabłka umyte, obrane ze skórki od razu do miski zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem i cynamonem i sokiem z cytryny, suche składniki bez pudru cukru wymieszać dokładnie(...)połowę suchych, wymieszanych składników, wierzch delikatnie wygładzić bez ubijania do dna, na wierzch wyłożyć całą masę jabłkową i też tylko delikatnie wygładzić bez ubijania resztę suchej masy wysypać na jabłka, delikatnie wygładzić, zimne masło można utrzeć na tarce (ja kroje w cienkie plastry) i rozłożyć na wierzchu ciasta piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około
W Mojej Kuchni Lubięszklanki ciepłego mleka (można dać trochę więcej jeśli będzie zbyt gęste ciasto) 40 g świeżych drożdży 100 g stopionego masła szczypta soli na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek łyżka cukru 1 opakowanie kisielu jabłkowego 1 opakowanie cytrynowej galaretki szczypta cynamonu Drożdże rozrobić z łyżką mąki, cukru i odrobiną mleka. Odstawić na chwilę. Kiedy zaczną rosnąć wlać do mąki(...)chwili wlewając masło. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na trzy kwadranse. W tym czasie przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wsypać do garnka, zalać połową szklanki wody, zasypać cukrem, cynamonem i dusić aż zmiękną. Kisiel rozrobić w odrobinie wody, wlać do jabłek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia