jabłka - 25490 przepisów (strona:273/1700)

Prosta szarlotka z kruszonką na mące pełnoziarnistej 136

Nadzienie to połączenie jabłek i brzoskwiń. Ja użyłam gotowych owoców ze słoika, ale można przygotować takie jabłkowe nadzienie samodzielnie. Zajmie to troszkę więcej czasu. Można też użyć samych jabłek, najlepiej w połączeniu z cynamonem, wtedy wyjdzie taka tradycyjna krucha szarlotka. Ja zdecydowałam się pominąć cynamon, ponieważ nie bardzo pasował mi do brzoskwiń, ale później mi go brakowało(...)mąki pełnoziarnistej 120 g mąki orkiszowej łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jajko 180 g masła (82 % tłuszczu) 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru brązowego 1 litrowy słoik uprażonych jabłek z brzoskwiniami Wykonanie: Piekarnik nagrzać  do 180ºC.  Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, ksylitol, pokrojone masło, jajko i wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę. Ciasto podzielić

Healthy food explorer
Papierówki w waniliowym cieście 166

fanpaga  Michi – Pracownia ceramiki Więcej zdjęć wyjątkowej ceramiki MICHI znajdziecie na Instagrami A teraz zapraszam Was na pyszne papierówki w waniliowym cieście: Składniki: 3 papierówki lub inne jabłka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 pełna łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu odrobina soli do ciasta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)olej kokosowy do smażenia (u mnie od Woj-len ) do podania: cynamon i cukier puder (ilość wg upodobań) Przygotowanie: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w grubsze plastry. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dolewamy mleko, wbijamy całe jajko, dodajemy cukier waniliowy i odrobinę soli. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Krążki jabłek maczamy

Słodkie okruszki
Jak przechowywać owoce i warzywa 106

też trapią pytania w stylu: „Czy pomidory wstawiać do lodówki?”, albo „Co zrobić, żeby dojrzałe awokado nie zepsuło się tak szybko?” lub „Co z jabłkami, które podobno działają jak dopalacz na inne owoce, przyspieszając ich dojrzewanie” – to ten wpis będzie przydatny! Przechowuję, nie marnuję Do tego żeby poruszyć temat przechowywania warzyw(...)które chowamy do lodówki dopiero gdy dojrzeją Awokado Ananasy Brzoskwinie Gruszki Kiwi Mango Melony Morele Nektarynki Papaje Śliwki Warzywa i owoce, które przechowujemy w lodówce Brokuły Brukselki Czereśnie Granaty Jabłka Jagody Jarmuż Kalafior Kapusta Kukurydza w kolbach Kolendra Maliny Marchewka Pietruszka Por Roszponka Rukola Sałata Szparagi Truskawki Winogrona Zielony groszek Warzywa i owoce powinny być trzymane osobno, bo przyspieszają

Niedzielny kucharz
JABŁKA SMAŻONE W CIEŚCIE Z POSYPKĄ CYNAMONOWĄ 112

minut. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI JABŁKA W CIEŚCIE 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru mała szczypta soli 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 jabłka olej do smażenia POSYPKA CYNAMONAOWA 1 płaska łyżeczka cynamonu 2  łyżki cukru WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier i małą szczyptę soli. Mieszamy(...)drugiej misce, rózgą lub widelcem, roztrzepujemy jajko z mlekiem.  Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy rózgą do połączenia. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na niezbyt cienkie plastry. Na patelni z nieprzywierającą powłoką dobrze rozgrzewamy około 0,3 mm warstwę oleju. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron

cool and minty
Puszysty jabłecznik z kruszonką 230

jajek 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki śmietany 18% 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 budynie śmietankowe lub waniliowe szczypta soli ok 1 kg jabłek papierówek KRUSZONKA: 50 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania ciasta(...)Jabłka obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i budyniami. Miękkie masło utrzeć mikserem, wsypać cukier, sól i miksować, aż zbieleje i stanie się puszyste. Dodawać po jednym jajku i śmietanę. Na końcu wsypać suche składniki i zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Formę do pieczenia wysmarować masłem obsypać bułką tartą i wylać

https:KKuchniaMniam
jabłecznik - najprostszy przepis 151

codziennej kawki - pycha :-) składniki: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 3 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 1/2 kg jabłek (u mnie - papierówki) wykonanie: Wszystkie składniki łączę w misce za pomocą trzepaczki. Jabłka obieram i kroję w ósemki. Ciasto przekładam do blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia (tortownica(...)średnicy 24 cm), na wierzchu układam pokrojone jabłka. Wstawiam do gorącego piekarnika. piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
Ciasto z jabłkami i masą budyniową 86

torcik z jabłkami :) Składniki: ciasto - 6 jajek - 1/2 szklanki cukru - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa - 1 i 1/2 kg jabłek - 4 łyżki cukru waniliowego - 1 opakowanie galaretki cytrynowej masa budyniowa - 8 łyżek cukru - 2 budynie śmietankowe - 3/4 litra mleka - 200 g masła Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy(...)pieczemy 30 minut w 180 C. o upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować mase jabłkową. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka, wsypujemy cukier waniliowy i dusimy na małym ogniu 30 minut. Pod koniec duszenia wsypujemy galaretkę, mieszamy, zestawiamy z ognia

Zainspirowana w kuchni
Jabłka w cieście naleśnikowym 104

Dziś chcemy pokazać naszym drogim czytelnikom nasze ostatnie odkrycie, w którym główna rolę grają niedoceniane jabłka. Danie może być wspaniałą odmianą na śniadanie, jak również na obiad. ZAPRASZAMY! Jabłka w cieście naleśnikowym Ciasto naleśnikowe: 1 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 150g 2/5 szklanki mleka – ok 100ml 1/5 szklanki wody – ok. 50ml 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto Gosia połączyła za pomocą miksera. Następnie wraz ze Sławkiem obrali jabłka, które zostały zaś pokrojone w grube plastry. Jabłka można delikatnie skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Pokrojone Sławek moczył w cieście, po czym lądowały na rozgrzany olej. Całość posypaliśmy cukrem pudrem, można również cynamonem. SMACZNEGO! Pozdrawiamy

Sprawni w smaku
Ogórki konserwowe po koreańsku 1047

tutaj<klik> . Składniki: 2.5 kg świeżych ogórków gruntowych 2 niewielkie jabłka 9 szklanek wody 1 szklanka soli 1 szklanka octu winnego Wykonanie: Wycinamy gniazda z umytych jabłek i kroimy na cienkie plasterki. Do dużego garnka wlewamy wodę i ocet, wsypujemy sól i wrzucamy pokrojone jabłka. Drewnianą łyżką mieszamy zalewę aż sól się rozpuści. Całość zagotowujemy(...)minut. W międzyczasie, ogórki dokładnie myjemy i pozostawiamy w czystej, zimnej wodzie, żeby w czasie gotowania zalewy, żeby ewentualne pozostałości zanieczyszczeń opadły na dno. Następnie, łyżką cedzakiem wybieramy jabłka z zalewy i wkładamy do niej umyte ogórki. Drewnianą łyżką mieszamy całość, żeby ogórki były całe zanurzone. Pozostawiamy je w garnku aż do całkowitego wystudzenia zalewy. Potem przekładamy przestudzone ogórki

Lamarida.pl
SZARLOTKA Z WIŚNIAMI I BEZĄ 183

CIASTO KRUCHE: 3 szklanki mąki  3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag masła 4 żółtka 2 łyżki cukru ewentualnie łyżka śmietany łyżka kakao NADZIENIE: 1,5 kg jabłek (użyłam papierówek) 10 dag wydrylowanych wiśni cynamon cukier do smaku BEZA: 4 białka szklanka cukru 0,5 opakowania różowego kisielu WYKONANIE CIASTO: Mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy cukier(...)czasie  ciasto z lodówki  wałkujemy na blachę (wykładamy papierem do pieczenia) i podpiekamy ok. 10 minut w 180 st. C. ustawienie góra dół. Odkładamy do wystudzenia. NADZIENIE: Jabłka obieramy, kroimy na plasterki i chwilkę dusimy, dodajemy cynamon i cukier do smaku. Odkładamy w chłodne miejsce. BEZA: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier. Na końcu dodajemy kisiel

Pani na deser
Sałatka Waldorf 166

Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 35 min Ingredients 350 g filetu z kurczaka 300 ml bulionu drobiowego * 200 g ciemnych winogron bezpestkowych 180 g selera naciowego 2 średnie jabłka 2 dojrzałe gruszki 1 łyżka soku z cytryny 60 g orzechów włoskich Sos 2 łyżki majonezu ** 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz czarny sól Dodatkowo liście sałaty Instructions Filety(...)kurczaka gotujemy w bulionie około 10 minut, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę seler naciowy, posiekane orzechy włoskie oraz jabłka

Wędrówki po kuchni
Szybka szarlotka z bezą 137

LINK Składniki: ▸ 3 szklanki mąki orkiszowej ▸ 5 jajek ▸ 200 g masła miękkiego ▸ 1 szklanka słodzika/cukru ▸ 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ▸ 1 kg jabłek startych na tarce  ▸ pół łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową słodzika/cukru, mąką przesianą z proszkiem(...)pieczenia i nakłuwamy delikatnie widelcem i posypać odrobiną bułki tartej. 3. Białka ubijamy z resztą słodzika/cukru na sztywno nie przerywając, na koniec dodając mąkę ziemniaczaną.  4. Jabłka starte i odciśnięte z wody, mieszamy z sokiem z cytryny i cynamonem.  5. Na placek wykładamy jabłka, potem białko i na koniec przykrywamy drugim plackiem, nakłuwając delikatnie widelcem

Zdrowie i pysznie na talerzu
Jabłecznik z rodzynkami 142

blaszki tak jak wkładałam papier do pieczenia)1/3 ciasta przełożyłam do foremki i palcami rozprowadziłam ciasto, nakłułam je widelcem i wstawiłam do schłodzenia. W tym czasie obrałam i starłam jabłka oraz wyciekłam paski  z ciasta które odłożyłam. Jabłka położyłam na schłodzone ciasto( nie odciskałam je z soku bo nie było go za wiele) Posypałam rodzynkami i starałam(...)się zakryć tymi jabłkami je by nie przypiekły mi się podczas pieczenia. Na wierzch ułożyłam paski ciasta. Piec nastawiłam na 170 stopni góra i dół Piekłam 45 minut. Wyjęłam z pieca i dałam mu ostygnąć dopiero wtedy wyjęłam je z blaszki razem z papierem do pieczenia. Posypałam cukrem pudrem lekko cieplutkie

Różowa kuchnia
Błyskawiczne racuchy z jabłkami+ film 118

również z innymi owocami podane na gorąco i obficie posypane cukrem pudrem.     składniki na około 10-12 racuchów 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki kefiru 4 duże jabłka 2 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia szczypta soli cukier puder do posypania przepis Do dużej miski wlewamy kefir, dodajemy jajka, wsypujemy mąkę(...)sól, cukier oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Obrane jabłka kroimy w niewielką kostkę a następnie łączymy je z wcześniej przygotowanym ciastem. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy niewielkie racuchy z obu stron na złoty kolor a po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe

Smakowite Dania
Marynowane w solance,plastry jabłka ,do obiadu ,na wycieczke 92

Składniki 400 g woda 400 g ocet jabłkowy  tu 80 g cukier 20 g sól 4 g czarny pieprz ziarna 4 g nasiona kolendry ziarna 2 jabłka Wykonanie Połowę wody połączyć(...)octem,cukrem ,solą pieprzem i kolendrą . Doprowadzić do wrzenia. Mieszać ,aż cukier i sól się całkowicie rozpuści. Dolać drugą połowę zimnej wody , w celu szybkiego schłodzenia solanki. Umyć jabłka ,wykroić rdzeń,przekroić na pół i zetrzeć na mandolinie w plasterki. Przełożyć do miski jabłka -plasterki,zalać płynem ponad jabłka i pozostawić na jedną godzinę . Gotowe

w mojej kuchni