jabłka - 25490 przepisów (strona:269/1700)

Szarlotkowa granola 167

szybciej się adaptuje niż ja sama. Od razu przyszła ochota na zupy i zapiekanki, zaczęłam znów pić herbatę ( a ostatnią wypiłam chyba w marcu:) no i desperacko zapragnęłam połączenia jabłek i cynamonu. Wymyśliłam sobie granolę o smaku szarlotki. Z jabłek zrobiłam mus, dodałam orzechy i rodzynki i zapiekłam wszystko razem. Pewnie już to kiedyś pisałam, ale połączenie jabłek u cynamonu(...)granola poleca się i Wam na jesienne śniadania. Szarlotkowa granola   Drukuj Prep time 20 min Cook time 20 min Total time 40 min   Jesienna, szarlotkowa granola - z jabłkami, cynamonem i orzechami Author: Cooking for Emily Ingredients 3 jabłka ⅓ szklanki wody 3 szklanki płatków owsianych ⅔ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki soli 100 g orzechów włoskich 100 g rodzynek

Cooking for Emily
Pasta kanapkowa z białej fasoli 154

puszki fasoli białej łyżeczka majeranku łyżeczka sosu sojowego 3 łyżki wody 1/2 cebuli 1/2 jabłka 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 owoc jałowca Cebulę i jabłko obieramy. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Zarówno cebulę jak i jabłko kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Wrzucamy cebulkę podsmażamy(...)się nie zarumieni. Następnie dodajemy jabłko i smażymy razem na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec wyjmujemy przyprawy i odstawiamy do przestygnięcia. Fasolę bez zalewy blendujemy z dodatkiem 3 łyżek wody, łyżeczki sosu sojowego i łyżeczki majeranku. Do pasty z fasoli dodajemy podsmażoną cebulkę z jabłkiem i mieszamy. Gotowe

Dieta bez mleka
Najprostsza szarlotka 183

szklanki mąki pszennej około 180 g masła  3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 żółtka 2  łyżki kefiru jabłka : 2 kg jabłek 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego dodatkowo : cukier puder  Przygotowanie : Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, wbijamy jajka, żółtka dodajemy kefir i posiekane masło - zagniatamy(...)części.  Blachę do ciasta wykładamy papierem, jedną część wykładamy na blachę (można rozwałkować bądź wykleić ciastem spód) Wkładamy pozostałe ciasto jak i to na blasze do lodówki. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy cukier waniliowy i cynamon - mieszamy. Jeżeli puściły sok odlewamy. Jabłka wykładamy na spód ciasta. Na wierzch kruszymy lub ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
sypana szarlotka mocno jabłkowa jak u babci... 1938

czubate łyżeczki, jabłka szara reneta 1 kg, cynamon 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżka, cukier 2 łyżki, masło lub margaryna 250 gram, puder cukier - ile potrzeba jabłka umyte, obrane ze skórki od razu do miski zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem i cynamonem i sokiem z cytryny, suche składniki bez pudru cukru wymieszać dokładnie(...)połowę suchych, wymieszanych składników, wierzch delikatnie wygładzić bez ubijania do dna, na wierzch wyłożyć całą masę jabłkową i też tylko delikatnie wygładzić bez ubijania resztę suchej masy wysypać na jabłka, delikatnie wygładzić, zimne masło można utrzeć na tarce (ja kroje w cienkie plastry) i rozłożyć na wierzchu ciasta piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około

W Mojej Kuchni Lubię
jabłecznik drożdżowy ze śmietaną 153

szklanki ciepłego mleka (można dać trochę więcej jeśli będzie zbyt gęste ciasto) 40 g świeżych drożdży 100 g stopionego masła szczypta soli na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek łyżka cukru 1 opakowanie kisielu jabłkowego 1 opakowanie cytrynowej galaretki szczypta cynamonu Drożdże rozrobić z łyżką mąki, cukru i odrobiną mleka. Odstawić na chwilę. Kiedy zaczną rosnąć wlać do mąki(...)chwili wlewając masło. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na trzy kwadranse. W tym czasie przygotować masę jabłkową.  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wsypać do garnka, zalać połową szklanki wody, zasypać cukrem, cynamonem i dusić aż zmiękną. Kisiel rozrobić w odrobinie wody, wlać do jabłek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Najprostsza szarlotka - szarlotka sypana 144

szklanka 250 ml) Szklanka mąki tortowej szklanka cukru szklanka kaszy manny 150 g masła 1,5 pełnej łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 1,5 kg jabłek Przygotowanie: Jabłka obrać ze skórki, odkroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać. W osobnej misce wymieszać suche składniki przesianą mąkę, cukier, kaszę manną(...)tortownicy o wielkości 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, boki posmarowałam masłem.  Na samym dnie blaszki wsypuje równomiernie jedną cześć suchych składników a na nie wykładam połowę startych jabłek z cynamonem. Kolejno wysypuje suche składniki a na nie pozostałą część jabłek. Na koniec wysypuje ostatnią partię suchych składników. Na tarce jarzynowej ścieram masło i posypuje równomiernie

Kulinarne przygody
piernik na grzanym winie ( z jabłkami) 136

Wino wlać do rondelka, wsypać przyprawę do grzańca i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać masło, szklankę cukru i kakao. Gotować aż składniki się połączą. Zdjąć z ognia i wystudzić.  Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cynamonem i łyżką cukru, poddusić aż zmiękną.  Białka ubić na sztywno. Żółtka dodać do wystudzonej masy kakaowej. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą(...)przyprawą do piernika. Przesiać do masy kakaowej i wymieszać. Na końcu połączyć z pianą z białek.  Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć jabłka. Piec około 30 minut w 170*C z termoobiegiem.  Wierzch można posypać cukrem pudrem lub popisać odrobiną rozpuszczonej czekolady

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jabłecznik z cynamonowym budyniem (bez pieczenia) 396

jeśli nie trzeba ich piec. W końcu kto by stał przy piekarniku w taki upał.  *foremka 25*34 cm Składniki: 2 duże paczki herbatników 1,5 kg kwaśnych jabłek 2 opakowania galaretki agrestowej 3/4 l mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru 200 g masła 100 g startych orzechów włoskich Jabłka obrać, pokroić(...)nieduże kawałki, wrzucić do garnka i zalać szklanką wody. Dodać dwie łyżki cukru i dusić aż jabłka będą miękkie. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i rozmieszać. Odstawić.  Budynie rozmieszać z cukrem, łyżeczką cynamonu i szklanką mleka.  Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobiony budyń i ugotować na gęsto. Wystudzić. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Nalewka jabłkowo - miętowa 136

jabłek -2 litry alkoholu 50-70 % -10 goździków -pół laski wanilii -pół laski cynamonu -10 gram świeżej mięty -0,5 kg cukru (ilość cukru w zależności od słodkości jabłek) WYKONANIE Umyte jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plastry.Wrzucamy do słoja, dodajemy resztę składników oprócz cukru i zalewamy alkoholem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce(...)miesiące. Wskazane jest co jakiś czas wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić alkohol od reszty. Alkohol odstawiamy a jabłka i resztę składników zasypujemy cukrem wstrząsamy aby całość pokryła się cukrem i odstawiamy na miesiąc czasu co jakiś czas wstrząsając słojem. Po miesiącu zlewamy powstały syrop. Teraz alkohol łączymy z syropem dokładnie mieszamy i odstawiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sałatka ze świeżych jabłek, chrupiącej kalarepy i prażonych orzechów 105

smaku selera naciowego, delikatnie pikantnej świeżej rukoli, chrupiącej kalarepy, cytrusowego imbiru i słodkich rodzynek, polana pachnącym ziołowym sosem to rewelacyjna propozycja lekkiego dania obiadowego i drugiego śniadania. Składniki: 2 jabłka sok z 1/2 cytryny 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu 2-3 cm imbiru 3 łodygi selera naciowego 2 kalarepy 30g świeżej rukoli 90g rodzynek 100g orzechów włoskich(...)Rukolę umyć i osuszyć. 2. Sos: Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać koperek, oregano, tymianek  i wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać. 3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć na patelnie z rozgrzanym masłem, posypać cynamonem, dodać starty imbir i chwilę podsmażyć. 4. Kalarepę obrać

Szalona Kuchnia Eweliny
Francuski strudel z jabłkami, śliwkami i pierniczkami 124

wypieków, słodzenia napojów, musów, czekolad, tworzenia marynat pieczeniowych, przetworów owocowych, trunków i wszędzie tam gdzie zwykle używamy tradycyjnego cukru. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego (30 dag) 3 kwaśne jabłka 3 śliwki węgierki 10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka ciemnego rumu 1 łyżka cukru muscovado Kuchnie Świata 2 łyżki masła 1 łyżeczka przyprawy(...)piernika 1 jajko do posmarowania ciasta Płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania: Jabłka oskrobać,  pokroić na plasterki, śliwki po usunięciu pestek na grubsze paski, na patelni rozpuścić masło, wrzucić owoce, króciutko obsmażyć  tak aby owoce były jędrne. Zestawić z ognia, wystudzić, wymieszać z pokrojonymi w kostce pierniczkami, skropić rumem, wlać śmietankę, wsypać cukier i przyprawę do piernika

Wanilia i Kardamon
Papierówki pod migdałową kruszonką 134

Klasyczne kruche ciasto z orzeźwiającym jabłkami otulonymi chrupiącą kruszonką migdałową to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu i szybkie sezonowe ciasto. Składniki: 500g jabłek papierówek 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu masło do wysmarowania tortownicy Ciasto: 380g mąki pszennej 150g masła 80g cukru pudru 2 jajka całe Kruszonka: 80g mąki pszennej 40g cukru(...)masła ekstra 30g pokruszonych płatków migdałowych Wykonanie: 1. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem, cynamonem i dokładnie wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajka, zagnieść, wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto

Szalona Kuchnia Eweliny
Szarlotka amerykańska 190

ciasto. Uformować z ciasta kulkę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut Nadzienie 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo 1 jajko Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Wsypać cukier, cynamon i wymieszać. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć nią formę o średnicy 24 cm (głęboka) . Boki formy(...)powinno pokryć ciasto i lekko podociskać. Na ciasto wyłożyć jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować i nakryć jabłka dociskając boki. Na środku naciąć nożem ciasto w formie krzyża. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Formę ustawić w większej blaszce ponieważ z formy podczas pieczenia wyciekać może sok. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 15 minut, a następnie zmniejszyć

O kuchni z uczuciem
Proste ciasto z owocami! Zrobisz je w 5 minut! 146

mgnieniu... zjedzone przez moich sąsiadów przyglądających się sesji (nagle wszyscy zainteresowali się nową sąsiadką, jak gdybym wcale nie mieszkała tam JUŻ dwa miesiące). Postanowiłam upiec wersję numer 3 z jabłkami i cynamonem dla najbliższych! I tak oto mam dla Was 3 wersje jednego ciasta. Tak banalnie prostego, że aż wstyd go nie wykonać w okresie letnim. Skoro upiekłam trzy(...)gram mąki  100 gram cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  cynamon, goździki lub wanilia  owoce: po około 300 gram śliwek lub moreli lub jabłek  dodatkowo: cynamon, miód, orzeszki ziemne lub sezam  Jajka mieszam z mlekiem i olejem. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaję wybraną przyprawę. Mieszam składniki suche z mokrymi

Mango Papaja
Domowy Kubuś - sok marchewkowy 160

Świeżo wyciśnięty sok marchewkowy z dodatkiem jabłka i pomarańczy(...)szybko orzeźwi i zaspokoi pragnienie podczas upałów. Nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów i zagęszczaczy, więc bije na głowę wszystkie soki dostępne w sklepach. DOMOWY KUBUŚ Składniki: (2 porcje) 3 jabłka 4 duże marchewki 1 pomarańcza Przygotowanie: Jabłka i marchew myjemy dokładnie. Z jabłek wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Pomarańczę obieramy i dzielimy na kawałki

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania