szklanki wody+pół szklanki mleka 2 jabłka 1 szklanka mąki pół łyżeczki sody pół szklanki słodzika/cukru Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie. Ugotowaną blendujemy z mlekiem. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, następnie dokładnie odciskamy z nich sok. Wszystkie składniki, oprócz jabłek mieszamy ze sobą dokładnie. Na koniec dodajemy jabłka i dalej mieszamy. Smażymy
zdrowo i aktywnieprzygotować całego kurczaka. Jako dodatki sprawdzą się pieczone ziemniaki , ryż i nasza ulubiona surówka. Polecam, proste danie ale z pewnością zaskoczy Waszych gości:) Składniki 4-6 udek kurczaka 3 jabłka obrane pokrojone w słupki główka czosnku posiekana 5 dkg rodzynek, wcześniej namoczonych w soku jabłkowym 100 g masła 2 łyżki oleju łyżka estragonu 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz(...)łyżeczki zmiażdżonych goździków szczypta cynamonu Umyte i osuszone udka obsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, z rozpuszczonym masłem. Wsypujemy czosnek , jabłka i osączone rodzynki.Wszystko posypujemy ziołami, pieprzem, solą, goździkami i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem twardość mięsa. Gotowe danie podawać z ryżem, pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką
gotuj ze mnądodatkowo trochę do otrzymania odpowiedniej konsystencji) – opakowanie cukru waniliowego – 1 jajko – 1 jabłko W misce umieszczamy mleko, jajko, mąkę, cukier waniliowy i całość mieszamy do otrzymania dość gęstej konsystencji. Rozgrzewamy patelnię wraz z tłuszczem a w tym czasie usuwamy środek jabłka ( takim czymś ). Na gorącej umieszczamy po 2 łyżki ciasta (na każdy naleśnik) i na każdej(...)porcji umieszczamy po plastrze jabłka. Smażymy z obu stron aż naleśniki będą zarumienione. Podajemy gorące z kleksem jogurtu, dżemu. Wszystkiego dobrego! ps. równie dobrze będą smakowały naleśniki, jeżeli do ciasta dodacie starte jabłko! Jak usmażycie naleśniki, najlepiej przechowujcie je w ciepłym garnku, wtedy będą się dosłownie rozpływały w ustach
Szybko Tanio Smaczniejabłkowy na szybko . Lepiej zrób z 1 kg jabłek, wtedy możesz korzystać z musu przez ok. 3 dni, ale zdążyć go zjeść. Przygotowanie musu jabłkowego na szybko: Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Ścieramy je na grubej tarce jarzynowej. Wrzucamy jabłka do rondla. Smażymy na niedużym ogniu, jeśli chcecie bardzo słodki mus to gdy się jabłka zredukują
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwietrzny dzień. Składniki: ciasto - 3 szklanki mąki krupczatki - 1 szklanka cukru - 250 g masła - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz - 4 szklanki mleka - 1 kg jabłek - 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy, dzielimy na 2 części i schładzamy około pół godziny w lodówce. Blaszkę o wymiarach(...)wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy połową ciasta. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Budynie gotujemy na mleku. Na ciasto wykładamy jabłka, zalewamy je ugotowanym budyniem a wierzch przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy je w 180 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchniłyżeczki cynamonu dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej (bez też jest ok, więc można pominąć) lukier marcepanowy: - 120g pudru trzcinowego (lub zwykłego) - 60g kremówki 30% - 8 kropli aromatu migdałowego Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki i umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier, wodę oraz cynamon i dusimy na małym palniku, aż jabłka zmiękną i odparuje(...)nich sok. Moje jabłka miękną dość szybko i nie puszczają zbyt wiele soku. Odstawiamy garnek do przestudzenia. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz kwaśną śmietanę (daję zimną, prosto z lodówki) i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 10-15 minut, aż ruszą. ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki, szczyptę soli, cukier, jajka
Smaczne Zdrowewyciśnięty z 1 pomarańczy 200 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 3-4 średnie jabłka Przygotowanie: Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnia kostkę. Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem i cukrem(...)dodać skórkę pomarańczy - wymieszać. Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Na spód tortownicy wylewamy połowę ciasta i układamy jabłka pokrojone w kostkę. Następnie na wyłożone jabłka delikatnie wylewamy - pozostałe ciasto. Wyrównujemy wierzch. Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Rada: ciasto po wystudzeniu
Ciastka - domowe słodkościJest to pyszne i szybkie ciasto z jabłkami z dodatkiem cynamonu.Jest smaczne i wilgotne dzięki dodaniu jabłek.Jest to wypiek idealny na zimowe popołudnie. Zapraszam po przepis :) SKŁADNIKI 4 jajka szklanka cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka cynamonu szklanka posiekanych orzechów włoskich 3 jabłka cukier puder do posypania(...)zrobiła się jasna i puszysta. Potem dodajemy mąkę,olej,proszek do pieczenia i sodę oraz cynamon.Miksujemy na niskich obrotach.Teraz dodajemy posiekane orzechy oraz umyte,obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszamy juz wszystko nie mikserem tylko łyżką.Ciasto powinno być trochę gęste.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy
Mała w garnku mieszaproponuję, to surówka z cebuli, jabłek i kiszonych ogórków, zabielona śmietaną. Gradka jest nietypowa, ponieważ dominuje w niej cebula, która ma bardzo wyrazisty smak, jednak w połączeniu z jabłkami i kiszonymi ogórkami traci nadmierną ostrość. By się tak jednak stało surówkę przygotowuje się dzień wcześniej, by smak ostry, kwaśny i słodki połączyły się w należyty sposób. Przepis(...)zbiór wyjątkowych receptur z terenów od Sławska na Ukrainie, po Krynicę Górska na zachodzie, który serdecznie polecam wszystkim zainteresowanym bieszczadzką kuchnią. Cebulowa gradka - kuchnia podkarpacka Składniki: 3 cebule 3 jabłka 4 ogórki kiszone 5 łyżek śmietany sól Cebulę obieramy i cienko kroimy. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka ścieramy bez obierania. Wszystkie
Trzeci talerzzajdzie potrzeba) 50 g cukru kokosowego (lub innego) 2 jajka 170 g puree z banana (bez skórki – około 1,5 banana) 100 g rozpuszczonego masła NADZIENIE 2-3 jabłka – 550 g (najlepsza szara reneta) 2 łyżki masła 2 łyżki cukru kokosowego (lub innego) szczypta cynamonu 50 g orzechów włoskich, posiekanych i uprażonych LUKIER 2 łyżki rozpuszczonego(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez około 20 minut. Jeszcze ciepłe lukrujemy i od razu posypujemy orzechami. NADZIENIE Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy na patelni z masłem, cukrem , cynamonem i orzechami przez około 10 minut, aż jabłka lekko zmiękną. LUKIER Cukier, masło i mleko
Tajemnice SmakuDodatkowo: 1,5 kg jabłek 2 opakowania budyniu waniliowego 750 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki kaszy manny cukier puder waniliowy do posypania wierzchu ciasta Przygotowanie: Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w plastry. Budyń - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 750 ml mleka i dodać 4 łyżki cukru. Pamiętajmy, aby budyń był(...)jeszcze gorący do wylania na jabłka. Ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać schłodzoną pokrojoną w plastry margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę i wymieszać za pomocą noża, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić
Ciastka - domowe słodkościsałatkę, i ja również Ilość bakalii można dowolnie modyfikować – dodać więcej lub całkiem pominąć – wg uznania. To naprawdę świetny patent na szybki i niedrogi poczęstunek. 2 jabłka 30-50 g płatków migdałowych garść suszonej żurawiny garść rodzynek 220-280 g serka homogenizowanego waniliowego Płatki migdałowe rumienimy na rozgrzanej, suchej patelni. Odstawiamy. Rodzynki oraz żurawinę zalewamy wrzącą wodą(...)minutach odcedzamy. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w małą kostkę. Jabłka mieszamy z serkiem homogenizowanym. Dodajemy rodzynki, żurawinę i płatki migdałowe. Składniki rozkładamy do 2-3 pucharków
Smaki Na Talerzuwymieszać łyżką, przełożyć do formy i do piekarnika. Świetnie sprawdzi się zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie. Składniki: 1 szklanka kuskusu 1 i 1/4 szklanki mleka 3 jabłka 4 duże jajka 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki syropu klonowego Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady (bez cukru) 1 łyżka mleka wiórki kokosowe Wykonanie: Kuskus wsypujemy do garnka(...)zalewamy gorącym mlekiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Studzimy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Dodajemy syrop klonowy, cynamon, starte jabłka oraz wystudzony kuskus. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Przenosimy do formy (średnica około 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLenywymieszać łyżką, przełożyć do formy i do piekarnika. Świetnie sprawdzi się zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie. Składniki: 1 szklanka kuskusu 1 i 1/4 szklanki mleka 3 jabłka 4 duże jajka 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki syropu klonowego Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady (bez cukru) 1 łyżka mleka wiórki kokosowe Wykonanie: Kuskus wsypujemy do garnka(...)zalewamy gorącym mlekiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Studzimy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Dodajemy syrop klonowy, cynamon, starte jabłka oraz wystudzony kuskus. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Przenosimy do formy (średnica około 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLeny