jabłka - 25490 przepisów (strona:262/1700)

Marynowane w solance,plastry jabłka ,do obiadu ,na wycieczke 187

Składniki 400 g woda 400 g ocet jabłkowy  tu 80 g cukier 20 g sól 4 g czarny pieprz ziarna 4 g nasiona kolendry ziarna 2 jabłka Wykonanie Połowę wody połączyć(...)octem,cukrem ,solą pieprzem i kolendrą . Doprowadzić do wrzenia. Mieszać ,aż cukier i sól się całkowicie rozpuści. Dolać drugą połowę zimnej wody , w celu szybkiego schłodzenia solanki. Umyć jabłka ,wykroić rdzeń,przekroić na pół i zetrzeć na mandolinie w plasterki. Przełożyć do miski jabłka -plasterki,zalać płynem ponad jabłka i pozostawić na jedną godzinę . Gotowe

mojej kuchni
szarlotka -jabłecznik 150

mąki pszennej Typ 450 1 żółtko 250 g chłodnego masła 2½ łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżek cukru 2 łyżki kaszy manny Jabłka 2 kg  jabłek obranych 3-4 łyżki cukru 3 łyżeczki pektyny skórka kandyzowana z pomarańczy ,ja dałam żelki z arbuza  tu łyżka  tymianku 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie Piekarnik rozgrzać(...)podzielić na dwie części 1;2. Włożyć do lodówki na 30 minut. Większą częścią wyłożyć blaszkę wyłożoną -dno-  papierem do pieczenia. Podpiec 15-20 minut do złotego koloru . Jabłka obrać ,pokroić w kostkę. Uprażyć tak, aby były widoczne kawałki owoców. Cukier zmieszać z pektyną i dodać do  ciepłych jabłek,wymieszać do połączenia . Dodać sok z cytryny

mojej kuchni
Jabłkowa,lekka ,a zarazem pożywna sałatka na świąteczny stół,do pracy,szkoły 210

idealna na jesienne dni.. W sezonie jabłkowym ,jabłko kojarzy się z wieloma różnymi ciastami ,ciasteczkami, lista jest długa. Większość z nich jest słodka. Ta sałatka jest przykładem ,że jabłko pikantne tez jest smaczne. Mięsożerni mogą dodać grillowaną pierś z kurczaka ,indyka i z sałatki zrobi się pełny posiłek. Sałatka sprawdzi się przy świątecznym stole w gronie rodziny ,znajomych(...)jako drugie śniadanie do szkoły ,pracy. Moją ulubioną rzeczą w tej sałatce jest , szybkie i łatwe wykonanie w kilka minut. Składniki sałatka: 1 brokuł z blanszowane różyczki 2-3 jabłka, pokrojone w kostkę 1 łyżka soku z cytryny 2 marchewki drobno posiekane,surowe - ja użyłam blendera ¼ szkl. czerwonej cebuli, w kostkę ¼ szkl. ogórki , pokrojone w kostkę ¾ szkl. orzechy włoskie

mojej kuchni
Szarlotka Lukrowana 203

mące i wyrabiamy w palcach kruszonkę. Dodajemy żółtka i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części .  Schładzamy w lodówce minimum godzinę. Składniki na nadzienie jabłkowe: 10 małych jabłek 2 solidne garście cukru cynamon do smaku Lukier: ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki gorącej wody+ kilka kropel soku z cytryny WYKONANIE: blat ciasta kruchego rozwałkowujemy do wielkości blachy, nakłuwamy widelcem(...)posypujemy cynamonem Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio nad ciastem- uwaga- nie dogniatamy jabłek- mają leżeć lekko na cieście. Posypujemy cukrem i cynamonem  Przykrywamy drugą częścią ciasta kruchego, nakłuwamy lekko widelcem. Pieczemy 75 minut w 185 st. Lukrujemy Smacznego

Domowe ciasta
Szarlotka sypana 181

szklanka cukru oraz: ok. 8 sztuk kwaśnym jabłek cynamon garść rodzynek 150g masła  Sypkie składniki na ciasto mieszamy        dzielimy na trzy części. Jabłka myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach , odciskamy sok i mieszamy z rodzynkami .   WYKONANIE:   Na spód wysypujemy połowę składników sypkich   + połowę jabłek   drugą(...)część sypkich składników, resztę jabłek + rodzynki     i trzecią część sypkich składników + na wierzch równomiernie rozkładamy wiórki z masła.    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st, ok. 50-60 min Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Domowe ciasta
Piernik z jabłkiem 207

temperaturze 180°C.Kroimy na 3 blaty:  Składniki na nadzienie jabłkowe: 8 jabłek 4 łyżki miodu łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody Jabłka obieramy   i kroimy w małe cząstki. Dodajemy miód i prażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy rozrobioną żelatynę. Lekko studzimy.   Wykonanie : blat ciasta piernikowego   +  1 warstwa przesmażonych jabłek   blat ciasta piernikowego + warstwa jabłek blat ciasta piernikowego Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto Grudniowe 210

masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki. Dzielimy na 3 części. Jabłka: 6 sporych jabłek ½ szklanki cukru 2 łyżki przyprawy do piernika  Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Rozkładamy przesmażone jabłka, Przykrywamy drugim blatem. Pieczemy 35 minut w temperaturze(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE: ciasto z jabłkami   krem cappuccino   blat ciasta kruchego polewa   Smacznego

Domowe ciasta
Szarlotka 167

sprawdzony i godny polecenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny  90 g cukru pudru  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Jabłek miałam kilka dużych sztuk zważyłam po starciu było około 1 kg 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru Wszystkie składniki bardzo dokładnie siekamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie(...)części: jedną większą (2/3), drugą mniejszą (1/3). Większą część wstawiamy na godzinę do lodówki, mniejszą do zamrażalki.  W tym czasie przygotowujemy jabłka. Ścieramy na tartce lub w malakserze. Skrapiamy cytryną, dodajemy cukier i cynamon. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.  Większą część rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce. Ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy

Na moim talerzu
Placuszki jogurtowe z czarnym sezamem, pestkami dyni i karmelizowanymi jabłkami 164

Przepisy na inne ciekawe placuszki znajdziecie TUTAJ . Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego mąka pszenna jajko 3 łyżki pestek dyni, lekko posiekanych 3 łyżki czarnego sezamu łyżka miodu 2 spore jabłka, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę łyżka masła łyżka brązowego cukru cynamon olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wlewamy jogurt, wbijamy jajko, a następnie wsypujemy mąkę. Ciasto(...)gęste. W miarę potrzeb dosypujemy mąki. Dodajemy pestki dyni oraz sezam i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, odsączając je następnie na ręczniku papierowym. Przygotowujemy karmelizowane jabłka. Do garnka wrzucamy łyżkę masła, dodajemy jabłka i mieszamy. Gotujemy ok 5 minut. Następnie dosypujemy solidna łyżkę cukru. Mieszamy aby cukier się roztopił i utworzył płynną masę. Smacznego

Życie ze smakiem
Sałatka Waldorf z krewetkami. Shrimp Waldorf Salad. 173

szklanki jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny (lub więcej) do smaku 1-1 ½ łyżeczki musztardy Dijon sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 szklanka pokrojonych w drobną kostkę słodkich jabłek (około 1-1 / 2 jabłka) mogą być czerwone winogrona bez pestek, opcjonalnie 1 szklanka startego selera korzennego na grubych oczkach (sparzyć wrzątkiem na sitku) 1/4 szklanki posiekanych orzechów(...)krewetki są za duże to można je pokroić na mniejsze kawałki, ale ja je zostawiłam w całości. Po 2 szt. zostawiłam do dekoracji. Krewetki wymieszać w dużej misce z jabłkami, selerem, mandarynką, ananasem, kukurydzą i orzechami. Dodać tyle sosu, aby dobrze pokrył wszystkie składniki. W razie potrzeby skosztuj i dodaj więcej soli, pieprzu lub soku z cytryny. Można dodatkowo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pachnące cynamonem jabłka zapiekane w cieście francuskim 152

pâte feuilletée rodem z Francji to świetna propozycja chrupiącego, pachnącego cynamonem, błyskawicznego w przygotowaniu deseru. Idealnie komponuje się z aromatyczną kawą w gronie najbliższych. Składniki: 2 ciasta francuskie 4 jabłka 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta) olej do wysmarowania formy Cukier cynamonowy: 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Cukier cynamonowy:  cukier wymieszać z cynamonem. 2. Jabłka(...)gniazda nasienne, pokroić w plastry grubości 1 cm oprószyć cukrem cynamonowym. 3. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości 1 cm. 4. Paskami ciasta francuskiego owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym. 5. Piec

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta rustykalna z jabłkami i jagodami goji. 185

Składniki; 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki gryczanej 15 dag masła 1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia   Skworcu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Nadzienie; ok 40 dag jabłek 2 łyżki cukru trzcinowego   Skworcu 5 dag jagód goji   Skworcu pół ł yżeczki cynamonu   Skworcu 1 jajko do posmarowania ciasta cukier trzcinowy do obsypania po wierzchu(...)Przygotowanie;  Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy  ciasto, będzie ono klejące ale takie ma być.  wkładamy do lodówki na około pół godziny. Jabłka obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Mieszamy z cynamonem, cukrem, jagodami goji i mąką ziemniaczaną. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, wałkujemy na "okrąg". Podsypujemy mąką aby wałek się nie przyklejał. Ciasto powinno

Radość kipiąca uśmiechem.
Szarlotka dla alergika 206

części (mniejszą i większą) i włożyć do zamrażarki, aby się schłodziło. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ćwiartki a następnie w niezbyt cienkie plasterki. Plasterki jabłek wymieszać w 2 łyżkami cukru i łyżeczką cynamonu. Ciasto wyjąć z zamrażarki, większą część delikatnie rozwałkować i położyć na spód blachy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenie). Na ciasto wysypać plasterki jabłek, wyrównać. Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub porwać na małe kawałki, jeśli ciasto nie jest mocno zmrożone) i przykryć w ten sposób warstwę jabłek. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. * Do pieczenia szarlotki użyłam kwadratowej blachy takiej jak TA-KLIK , nieco mniejszej niż blacha o standardowych wymiarach. * Szarlotkę czy też inne ciasta znakomicie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
PIZZERINKI FRANCUSKIE Z JABŁKAMI 168

kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam je jako sylwestrowe przekąski 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 słodkie jabłka 1 łyżeczka cynamonu garść orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każde ćwiartki kroimy na cienkie plasterki. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy(...)małych prostokątów. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku układamy po 3-4 plasterki jabłka i posypujemy cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min. Orzechy grubo siekamy i posypujemy wierzch upieczonych pizzerinek

Kuchnia MagdaLeny
NAJLEPSZE ŚLEDZIE ZAKWASZANE ZE ŚMIETANĄ: wyjątkowy przepis 168

Moja Książka Kucharska Przepis na śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem. Proste i pyszne śledzie na Wigilię.     Klasyczne, przepyszne śledzie marynowane w occie z cebulką i jabłkiem, podawane ze śmietaną.  Wyjątkowe w smaku. Idealne śledzie na święta i uroczystości domowe. Tak przygotowane śledzie to  fantastyczny pomysł na smaczną przekąskę. Podane na kromce świeżego chleba z masłem(...)klasyczny przepis z kuchni staropolskiej. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na śledzie ze śmietaną: ok. 800g filetów śledziowych matjasów 2 cebule 2 kwaśne jabłka 100 ml octu 2 szklanki wody 1 łyżka cukru po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego posiekany szczypiorek, natka pietruszki lub koperek do posypania potrawy. Przepis na śledzie

Moja Książka Kucharska