Składniki 400 g woda 400 g ocet jabłkowy tu 80 g cukier 20 g sól 4 g czarny pieprz ziarna 4 g nasiona kolendry ziarna 2 jabłka Wykonanie Połowę wody połączyć(...)octem,cukrem ,solą pieprzem i kolendrą . Doprowadzić do wrzenia. Mieszać ,aż cukier i sól się całkowicie rozpuści. Dolać drugą połowę zimnej wody , w celu szybkiego schłodzenia solanki. Umyć jabłka ,wykroić rdzeń,przekroić na pół i zetrzeć na mandolinie w plasterki. Przełożyć do miski jabłka -plasterki,zalać płynem ponad jabłka i pozostawić na jedną godzinę . Gotowe
mojej kuchnimąki pszennej Typ 450 1 żółtko 250 g chłodnego masła 2½ łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżek cukru 2 łyżki kaszy manny Jabłka 2 kg jabłek obranych 3-4 łyżki cukru 3 łyżeczki pektyny skórka kandyzowana z pomarańczy ,ja dałam żelki z arbuza tu łyżka tymianku 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie Piekarnik rozgrzać(...)podzielić na dwie części 1;2. Włożyć do lodówki na 30 minut. Większą częścią wyłożyć blaszkę wyłożoną -dno- papierem do pieczenia. Podpiec 15-20 minut do złotego koloru . Jabłka obrać ,pokroić w kostkę. Uprażyć tak, aby były widoczne kawałki owoców. Cukier zmieszać z pektyną i dodać do ciepłych jabłek,wymieszać do połączenia . Dodać sok z cytryny
mojej kuchniidealna na jesienne dni.. W sezonie jabłkowym ,jabłko kojarzy się z wieloma różnymi ciastami ,ciasteczkami, lista jest długa. Większość z nich jest słodka. Ta sałatka jest przykładem ,że jabłko pikantne tez jest smaczne. Mięsożerni mogą dodać grillowaną pierś z kurczaka ,indyka i z sałatki zrobi się pełny posiłek. Sałatka sprawdzi się przy świątecznym stole w gronie rodziny ,znajomych(...)jako drugie śniadanie do szkoły ,pracy. Moją ulubioną rzeczą w tej sałatce jest , szybkie i łatwe wykonanie w kilka minut. Składniki sałatka: 1 brokuł z blanszowane różyczki 2-3 jabłka, pokrojone w kostkę 1 łyżka soku z cytryny 2 marchewki drobno posiekane,surowe - ja użyłam blendera ¼ szkl. czerwonej cebuli, w kostkę ¼ szkl. ogórki , pokrojone w kostkę ¾ szkl. orzechy włoskie
mojej kuchnimące i wyrabiamy w palcach kruszonkę. Dodajemy żółtka i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części . Schładzamy w lodówce minimum godzinę. Składniki na nadzienie jabłkowe: 10 małych jabłek 2 solidne garście cukru cynamon do smaku Lukier: ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki gorącej wody+ kilka kropel soku z cytryny WYKONANIE: blat ciasta kruchego rozwałkowujemy do wielkości blachy, nakłuwamy widelcem(...)posypujemy cynamonem Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio nad ciastem- uwaga- nie dogniatamy jabłek- mają leżeć lekko na cieście. Posypujemy cukrem i cynamonem Przykrywamy drugą częścią ciasta kruchego, nakłuwamy lekko widelcem. Pieczemy 75 minut w 185 st. Lukrujemy Smacznego
Domowe ciastaszklanka cukru oraz: ok. 8 sztuk kwaśnym jabłek cynamon garść rodzynek 150g masła Sypkie składniki na ciasto mieszamy dzielimy na trzy części. Jabłka myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach , odciskamy sok i mieszamy z rodzynkami . WYKONANIE: Na spód wysypujemy połowę składników sypkich + połowę jabłek drugą(...)część sypkich składników, resztę jabłek + rodzynki i trzecią część sypkich składników + na wierzch równomiernie rozkładamy wiórki z masła. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st, ok. 50-60 min Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastatemperaturze 180°C.Kroimy na 3 blaty: Składniki na nadzienie jabłkowe: 8 jabłek 4 łyżki miodu łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody Jabłka obieramy i kroimy w małe cząstki. Dodajemy miód i prażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy rozrobioną żelatynę. Lekko studzimy. Wykonanie : blat ciasta piernikowego + 1 warstwa przesmażonych jabłek blat ciasta piernikowego + warstwa jabłek blat ciasta piernikowego Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego
Domowe ciastamasła 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki. Dzielimy na 3 części. Jabłka: 6 sporych jabłek ½ szklanki cukru 2 łyżki przyprawy do piernika Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Rozkładamy przesmażone jabłka, Przykrywamy drugim blatem. Pieczemy 35 minut w temperaturze(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE: ciasto z jabłkami krem cappuccino blat ciasta kruchego polewa Smacznego
Domowe ciastasprawdzony i godny polecenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 90 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Jabłek miałam kilka dużych sztuk zważyłam po starciu było około 1 kg 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru Wszystkie składniki bardzo dokładnie siekamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie(...)części: jedną większą (2/3), drugą mniejszą (1/3). Większą część wstawiamy na godzinę do lodówki, mniejszą do zamrażalki. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Ścieramy na tartce lub w malakserze. Skrapiamy cytryną, dodajemy cukier i cynamon. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Większą część rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce. Ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy
Na moim talerzuPrzepisy na inne ciekawe placuszki znajdziecie TUTAJ . Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego mąka pszenna jajko 3 łyżki pestek dyni, lekko posiekanych 3 łyżki czarnego sezamu łyżka miodu 2 spore jabłka, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę łyżka masła łyżka brązowego cukru cynamon olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wlewamy jogurt, wbijamy jajko, a następnie wsypujemy mąkę. Ciasto(...)gęste. W miarę potrzeb dosypujemy mąki. Dodajemy pestki dyni oraz sezam i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, odsączając je następnie na ręczniku papierowym. Przygotowujemy karmelizowane jabłka. Do garnka wrzucamy łyżkę masła, dodajemy jabłka i mieszamy. Gotujemy ok 5 minut. Następnie dosypujemy solidna łyżkę cukru. Mieszamy aby cukier się roztopił i utworzył płynną masę. Smacznego
Życie ze smakiemszklanki jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny (lub więcej) do smaku 1-1 ½ łyżeczki musztardy Dijon sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 szklanka pokrojonych w drobną kostkę słodkich jabłek (około 1-1 / 2 jabłka) mogą być czerwone winogrona bez pestek, opcjonalnie 1 szklanka startego selera korzennego na grubych oczkach (sparzyć wrzątkiem na sitku) 1/4 szklanki posiekanych orzechów(...)krewetki są za duże to można je pokroić na mniejsze kawałki, ale ja je zostawiłam w całości. Po 2 szt. zostawiłam do dekoracji. Krewetki wymieszać w dużej misce z jabłkami, selerem, mandarynką, ananasem, kukurydzą i orzechami. Dodać tyle sosu, aby dobrze pokrył wszystkie składniki. W razie potrzeby skosztuj i dodaj więcej soli, pieprzu lub soku z cytryny. Można dodatkowo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępâte feuilletée rodem z Francji to świetna propozycja chrupiącego, pachnącego cynamonem, błyskawicznego w przygotowaniu deseru. Idealnie komponuje się z aromatyczną kawą w gronie najbliższych. Składniki: 2 ciasta francuskie 4 jabłka 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta) olej do wysmarowania formy Cukier cynamonowy: 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Cukier cynamonowy: cukier wymieszać z cynamonem. 2. Jabłka(...)gniazda nasienne, pokroić w plastry grubości 1 cm oprószyć cukrem cynamonowym. 3. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości 1 cm. 4. Paskami ciasta francuskiego owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym. 5. Piec
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki; 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki gryczanej 15 dag masła 1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Nadzienie; ok 40 dag jabłek 2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu 5 dag jagód goji Skworcu pół ł yżeczki cynamonu Skworcu 1 jajko do posmarowania ciasta cukier trzcinowy do obsypania po wierzchu(...)Przygotowanie; Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy ciasto, będzie ono klejące ale takie ma być. wkładamy do lodówki na około pół godziny. Jabłka obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Mieszamy z cynamonem, cukrem, jagodami goji i mąką ziemniaczaną. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, wałkujemy na "okrąg". Podsypujemy mąką aby wałek się nie przyklejał. Ciasto powinno
Radość kipiąca uśmiechem.części (mniejszą i większą) i włożyć do zamrażarki, aby się schłodziło. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ćwiartki a następnie w niezbyt cienkie plasterki. Plasterki jabłek wymieszać w 2 łyżkami cukru i łyżeczką cynamonu. Ciasto wyjąć z zamrażarki, większą część delikatnie rozwałkować i położyć na spód blachy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenie). Na ciasto wysypać plasterki jabłek, wyrównać. Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub porwać na małe kawałki, jeśli ciasto nie jest mocno zmrożone) i przykryć w ten sposób warstwę jabłek. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. * Do pieczenia szarlotki użyłam kwadratowej blachy takiej jak TA-KLIK , nieco mniejszej niż blacha o standardowych wymiarach. * Szarlotkę czy też inne ciasta znakomicie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam je jako sylwestrowe przekąski 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 słodkie jabłka 1 łyżeczka cynamonu garść orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każde ćwiartki kroimy na cienkie plasterki. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy(...)małych prostokątów. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku układamy po 3-4 plasterki jabłka i posypujemy cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min. Orzechy grubo siekamy i posypujemy wierzch upieczonych pizzerinek
Kuchnia MagdaLenyMoja Książka Kucharska Przepis na śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem. Proste i pyszne śledzie na Wigilię. Klasyczne, przepyszne śledzie marynowane w occie z cebulką i jabłkiem, podawane ze śmietaną. Wyjątkowe w smaku. Idealne śledzie na święta i uroczystości domowe. Tak przygotowane śledzie to fantastyczny pomysł na smaczną przekąskę. Podane na kromce świeżego chleba z masłem(...)klasyczny przepis z kuchni staropolskiej. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na śledzie ze śmietaną: ok. 800g filetów śledziowych matjasów 2 cebule 2 kwaśne jabłka 100 ml octu 2 szklanki wody 1 łyżka cukru po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego posiekany szczypiorek, natka pietruszki lub koperek do posypania potrawy. Przepis na śledzie
Moja Książka Kucharska