jabłka - 25490 przepisów (strona:262/1700)

Tartaletki z jabłkiem i złocistą kruszonką 102

125g masła ekstra 70g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania foremek masło do wysmarowania formy Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Farsz jabłkowy: 500g jabłek (waga po obraniu) 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy do szarlotki 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: 1. Farsz jabłkowy: Jabłka obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski, zasypać(...)wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Jabłecznik Homo Duo 135

proszku do pieczenia ·        250 g margaryny ·        2 łyżki kakao ·        3 duże Jabłka ·        2 budynie waniliowe ·        4 szklanki mleka ·        3 łyżki cukru(...)przygotowania: 1.   Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy serki, proszek do pieczenia, margarynę i wyrabiamy. 2.   Ciasto dzielimy na dwie części, jedną częścią wylepić dno tortownicy. 3.   Jabłka obieramy, kroimy na plasterki i układamy na cieście. 4.   Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, wykładamy na jabłka. 5.   Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, rozwałkowujemy

Kulinarna Chwila
Ciasto drożdżowe z dynią, makiem i jabłkami 109

świeżych drożdży, 250 ml mleka 2 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania, 3/4 szklanki cukru + 3 łyżki, płaska łyżka cynamonu, 2 łyżki suchego maku niebieskiego, 3 średniej wielkości jabłek, 2 łyżki oleju, 1 jajko, 3 łyżki puree z dyni, cukier puder Przygotowanie: Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować(...)oraz puree z dyni. Wyrabiamy ciasto. Będzie lepiło się trochę do rąk, ale dzięki temu będzie bardziej puszyste i mięciutkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na około godzinę. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy 2 łyżki cukru oraz cynamon i mieszamy razem. Stolnicę podsypujemy mąką, Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wykładamy jabłka, a następnie

Lena Gotuje
Muffiny na kefirze z jabłkiem i żurawiną 125

sztuk: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka kefiru 3 jajka M 120 g masła 1 łyżeczka proszku d pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczka cynamonu 3 jabłka 100 g żurawiny cukier puder do posypania 1. Masło roztopić i ostudzić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żurawinę posiekać na drobniejsze kawałki(...)jednej miski dajemy składniki mokre i mieszamy je. Do drugiej miski dajemy składniki suche i też je mieszamy. 3. Do mokrych dajemy suche  mieszamy. Na końcu dodajemy jabłka i żurawinę.  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Do papilotek nakładamy nasze ciasto, tak prawie do końca i pieczemy przez 20 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :) Smacznego

kruche babeczki
Jabłecznik z migdałową skorupką 151

Słodki, kuszący jabłecznik z migdałową skorupką. Kruche, bardzo smaczne ciasto, warstwa jabłek i chrupiące, przyrumienione płatki migdałów. Jabłuszka kroimy na grube plastry. Wypróbowałam też wersję z połówkami jabłek, pięknie naciętymi i ułożonymi pękatą stroną do góry. Pomiędzy jabłkami pozostaje jednak dużo wolnej przestrzeni. Trzeba ją wypełnić, więc pokroiłam jeszcze jabłka

dolcevitainmykitchen
Szarlotka w półkruchym cieście. 157

posiekany tłuszcz i rozcieramy palcami tworząc kruszonkę. Teraz dodajemy jajka i śmietanę, zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na dwie części i chłodzimy w lodówce około 45 minut.      Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy 2 łyżki cukru, cynamon (ja dodaję około 1 łyżeczki) i dokładnie mieszamy.     Jedną część schłodzonego(...)ciasta wykładamy na dnie formy (rant nie jest konieczny), na cieście rozkładamy jabłka, a na jabłkach drugą część ciasta. Ze względu na to, że ciasto jest trochę klejące ja urywam kawałki ciasta, spłaszczam w dłoniach i równomiernie rozkładam na wierzchu, tworząc coś na wzór mozaiki.      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (z termoobiegiem). Ciasto wkładamy

Rozpustne gotowanie
Królewska szarlotka z bezą 151

częścią wylepić spód formy wyłożonej pergaminem, ponakłuwać widelcem. Włożyć formę z ciastem do lodówki na 30 minut a mniejszą porcję ciasta owinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Nadzienie: Jabłka oskrobać, pokroić namałe  kawałki, skropić sokiem z cytryny, wsypać cukier podlać około 3 łyżkami wody   i udusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż jabłka zaczną się(...)wsypać skrobię ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190*c włożyć blaszkę z ciastem i podpiec 15 minut na grzaniu góra dół-do lekkiego zrumienienia. Wyjąć , wyłożyć masę z jabłkami oraz rozsmarować na wierzchu bezę, zetrzeć zamrożone ciasto na tarce jarzynowej , całość piec około 40 -45 minut w temp 180*c. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Fit ciasto z jabłkami i kruszonką 156

mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g ksylitolu/erytrytolu 2 duże jajka 200 ml mleka roślinnego 100 g roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego 1 łyżeczka cynamonu 2 jabłka Kruszonka: 2 łyżki cukru (użyłam brązowego) 30 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 5 łyżek mąki owsianej garść posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jabłka obrać, usunąć(...)miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć jabłka i wszystko posypać kruszonką. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy

Healthy food explorer
Jabłkowa tarta z karmelem (Crostata di mele e caramello) 167

Buon appetito! SKŁADNIKI Kruche ciasto 200 g m ą ki pszennej 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka wody szczypta soli Nadzienie 3 jabłka 2 łyżki masła Karmel 200 g cukru 4 łyżki soku jabłkowego **** INGREDIENTI Pasta frolla 200 g di frolla 100 g di burro freddo 50 g di zucchero a velo(...)ersate l'imposto nello stampo rotondo da 24 cm di diametro. Bucherellate il fondo con una forchetta.  Infornate la crostata per circa 10-13 minuti. Nadzienie Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na podpieczonym cieście układamy plasterki jabłek.  Na wierzchu układamy wiórki masła. Tartę pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

La grande e la piccola cuoca
Surówka z selera, jabłek i marchewek z orzechami 98

selera, jabłek i marchewek z orzechami to świetny sposób na dostarczanie organizmowi witamin zimą. Na ratunek przychodzą nam nasze rodzime warzywa korzeniowe ( seler i marchewka) do tego kwaśne jabłka, natka pietruszki i szczypiorek i chrupki element w postaci orzechów. A żeby tego zdrowia nie było za wiele - do tego sos z majonezu:) Pyszna jako dodatek do dań głównych(...)też jako zdrowa przekąska między posiłkami. Surówka z selera, jabłek i marchewek z orzechami  1 duży seler (ok 500-600 g) 2 twarde i zielone jabłka 2 marchewki pół pęczka natki pół pęczka szczypiorku 100 g orzechów włoskich SOS 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table

Smaczny zeszyt
Surówka brokułowa z jabłkiem, marchewką i żurawiną 114

Surówka brokułowa z jabłkiem marchewką i żurawiną to danie jakie my jemy najczęściej na przekąskę albo 2 śniadanie do pracy ale może ona posłużyć także, jako dodatek do obiadu. Jak myślimy o zrobieniu surówki to brokuły nie przychodzą nam najczęściej jako pierwsze warzywa na myśl. Tymczasem bardzo dobrze brokuł sprawdza się także na surowo - i dzięki temu, że nie jest(...)bardzo bogata i zrównoważona w smaku, dzięki słodkości marchewki i żurawiny oraz rześkości jabłka  (warto wybrać twarde i lekko kwaskowe). Surówka brokułowa z jabłkiem, marchewką i żurawiną 1 brokuł 2 marchewki 2 jabłka 1 cebula czerwona 100 g żurawiny suszonej Sos: mały pojemnik jogurtu naturalnego (190 g) 2 łyżki majonezu 2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki

Smaczny zeszyt
Jabłecznik z bitą śmietaną na biszkoptach (bez pieczenia) 179

Szybki i łatwy do przygotowania, sprawdzi się na każdą okazję. Jabłecznik można przygotować na biszkopcie lub w szybszej wersji biszkopt można zastąpić biszkopcikami. Składniki : paczka okrągłych biszkoptów 3 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 0,5 l śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru do posypania biszkoptu: mielona kawa i ciemne kakao Przepis: Jabłka obrać i pokroić na cząsteczki. Włożyć(...)głębokiej patelni, podlać połową szklanki wody i gotować do miękkości, Do ugotowanych jabłek dodać galaretki i dobrze wymieszać (nie gotować), pozostawić do ostygnięcia, Na dno formy wyłożyć biszkopty, jeden koło drugiego, Ostygniętą masę jabłkową przełożyć na biszkopty, ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby galaretka zgęstniała (najlepiej na noc), Śmietankę ubić na sztywno dodać cukier puder i delikatnie

tyfranbox
Szarlotka (ciasto kruche na smalcu) 168

masła * 15 dkg smalcu * 3/4 szklanki cukru * 3 żółtka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżeczki cukru wanilinowego * 1-2 łyżki śmietany 18 % Jabłka: * 1 kg jabłek * 1/3 szklanki cukru * cynamon Dodatkowo: * cukier puder do posypania Wszystkie składniki na ciasto połączyłam i zagniotłam. Zrobiłam wałek i odkroiłam 1/3 z kawałka. Obydwa owinęłam folią spożywczą i chłodziłam przez(...)24x21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłułam widelcem i podpiekłam przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie obrane i pokrojone w kostkę wcześniej jabłka usmażyłam na suchej patelni razem  cukrem. Gorące jeszcze wyłożyłam na podpieczony spód i oprószyłam cynamonem. Na wierzch starłam na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta. Piekłam jeszcze

Pieprzyć z Fantazją
Szarlotka Magdy Gessler 182

stolnicę, dodajemy połowę cukru, sól i masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy go w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki. 2. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Dusimy z pozostałym, cukrem i cynamonem.  3. Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 15 minut(...)Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy na nią nasze jabłka. Na jabłka ścieramy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego

kruche babeczki
Sałatka śledziowa z ziemniakami / Herring salad with potatoes 168

przemian śledzie, gałązki natki i cienkie plastry cebuli. Zalej zimną zalewą octową, zamknij słoik i odstaw na 24 godziny. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę.  Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło. Dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę, jabłka i miód. Smaż na małym ogniu około 10 minut. Dodaj(...)jabłkowego i musztardę. Po minucie zdejmij z ognia i wystudź. Do śmietanki wlej 2 łyżki octu jabłkowego, mieszaj co chwilę aż śmietanka zgęstnieje. Wymieszaj ją z buraczkiem i smażonymi jabłkami. Dopraw solą i pieprzem. Marynowane śledzie pokrój w kostkę, dodaj ziemniaki oraz sos śmietanowo-jabłkowy. Dopraw w razie potrzeby i przed podaniem wymieszaj. Możesz też ułożyć sałatkę warstwowo

Delicious Place

Proponowane wyszukiwania