przygotowuje się szybko, są bardzo zdrowe, bogate w złożone węglowodany, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długo, możemy je w łatwy sposób modyfikować, dodając do nich świeże owoce: jabłka, gruszki czy śliwki, domowej roboty konfitury, ale również polecam Ci dodatek startej marchwi czy dyni. Zawsze do tego typu śniadań dodawaj aromatyczne, korzenne przyprawy tj. cynamon ma właściwości przeciwzapalne(...)dodaj startą na tarce jedną marchewkę lub kawałek dyni, dodaj laskę cynamonu, i gwiazdkę anyżu całość gotuj, jak zwykle 2- do rondelka z płatkami dodaj pokrojone w grubą kostkę jabłko lub gruszkę, całość świetnie się rozpraży, owsiankę posyp cynamonem i płatkami migdałowymi, całość, będzie smakowała jak szarlotka 3- do kaszy jaglanej dodaj sok z wyciśniętej pomarańczy, po ugotowaniu masę zblenduj
SMYKWKUCHNIzarówno na dużych przyjęciach, jak i na niewielkich spotkaniach. Składniki: Na jedną blachę: 500g mąki kostka masła pół paczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru żółtko mała śmietana kwaśna jabłka ( ja daję tak 6/7 średnich) 3 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę i proszek przesiewam do miski. Dodaje żółtko i cukier. Rozpuszczam masło, studzę i dodaje do mąki, następnie dodaję(...)śmietanę. Wyrabiam szybko ciasto. Dzielę na dwie części i odkładam do lodówki na 15 min. Ścieram jabłka na dużych oczkach, odciskam nadmiar soku, dodaje cynamon. Jedną część ciasta wałkuje i przekładam na blachę. Nakładam jabłka i wałkuje drugą część ciasta i przykrywam nim jabłka. Wsadzam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok godzinę. Autor przepisu: Magdalena
Wasze Przepisyspodu. My prezentujemy go w kształcie przypominającym roladę. Zawinięty w cienkie ciasto drożdżowe zdecydowanie wyróżnia się od rolady makowej. Masy jest bowiem o wiele więcej i zawiera ona dużo jabłek. Makowiec japoński w płaszczyku to również deser, który długo zachowuje świeżość i nie wysycha. To bez wątpienia pyszne ciasto które posmakuje każdemu. Jeszcze jedna ważna uwaga. Gotowa masa makowa(...)łyżki cukru kilka kropli wanilii szczypta soli 4 – 5 łyżek roztopionego masła 1 saszetka suchych drożdży Masa makowa: mak mielony: 400 g gorące mleko: 0,5 l duże jabłka: 4 szt. jajka: 5 szt. bakalie: 1,5 szklanki miód mąka: 3 łyżki kasza manna: 6 łyżek masło: 100 g amaretto: 3 łyżki Makowiec japoński w płaszczyku Wykonanie
Kuchnia Na WypasiePrzepis na czekoladowe ciasto z jabłkami i orzechami. Nie wymaga wiele pracy, jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki: 1,5 szklanki oleju szklanka cukru 6 jajek 3 szklanki maki 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg rodzynek 1 kg jabłek Sposób przygotowania: Orzechy posiekać, rodzynki(...)jabłka pokrojone w talarki przygotować w osobnej misce dodając 3 łyżeczki cukru – pół godziny przed przygotowaniem ciasta. Ciasto: Olej wymieszać z cukrem, następnie cały czas ubijając dodawać po jednym jajku na koniec dodać wszystkie sypkie składniki. Do przygotowanego ciasta dodać orzechy rodzynki i jabłka wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wytłuszczonej formy posypanej bułka tartą. Pieczemy
Wasze PrzepisyKompot ze skórek z jabłek ze świeżą żurawiną. Jabłka wykorzystałam do szarlotki,dodałam żurawinę, przyprawy i powstał bardzo smaczny. skórki z 4-5 jabłek 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny 1 laska cynamonu kilka goździków anyż gwiazdkowy 3 litry wody Skórki z jabłek, żurawinę i przyprawy umieść w naczyniu. Dodaj przyprawy i wlej wodę. Gotuj
AZgotuj!podobną. Jest to mała porcja ciasta. Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia, tylko dno. Włożyć blaszkę z ciastem do lodówki. Przygotowanie masy z jabłek – jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier do smaku. Nie podaję ile bo to zależy jakie są kwaśne jabłka. Następnie dodać rodzynki, cynamon, bułkę tartą i masło. Można wlać(...)wino, ale nie jest to konieczne. W oryginalnym przepisie tak było, ale ja nie dałam. Wszystko wymieszać i rozłożyć na spodzie ciasta. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach. Lekko ponakłuwać ciasto. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 60 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić i polać lukrem. Ciasta nie wyjmować z blaszki jak jest
Kuchnia PokoleńPyszna, krucha, aromatyczna kaczka z soczystym mięskiem i chrupiącą skórką. Idealnie komponuje się z soczystymi jabłkami. Jedyna nasza praca to natarcie kaczki przyprawami a potem już resztę wykona piekarnik. Jeśli planujecie już obiad świąteczny i nie macie na niego pomysłu to polecam Wam ten przepis na kaczuszkę. Zapewniam, że zarówno domownicy jak i zaproszeni na obiad goście będą zachwyceni(...)Składniki: * kaczka o wadze około 2 kg * 1 płaska łyżeczka soli * 1 łyżka estragonu * 1 łyżka majeranku * 1 łyżka papryki słodkiej * 3 łyżki oleju * 3 dość soczyste jabłka Wykonanie: W misce wymieszać olej z solą, estragonem, majerankiem i papryką słodką. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć kaczkę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia
Zrób to smacznieDziewczyn, które obserwuje na instagramie @projektzdrowie_mielec dostałam przepis na pyszny zapiekany naleśnik z jabłkami. Wypróbowałam, zapisałam i puszczam go w świat :) Składniki: - 2 jabłka - 1 płaska łyżeczka cynamonu - miód do smaku masa - 3 jajka - 3/4 szklanki mleka - 3/4 szklanki mąki - 2 łyżki cukru Przygotowanie: Jabłka kroimy w kostkę i podsmażamy z cynamonem i miodem(...)pół miękko. Jajka miksujemy z cukrem, mąką i mlekiem. Na spód małego naczynia żaroodpornego wrzucamy podsmażone jabłka a na nie wylewamy masę jajeczną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 20 - 25 minut
Zainspirowana w kuchnikażdym mieście czy miasteczku, 30 minut pieczenia i wiele chwil radości płynącej z podniebienia. Jesteście ciekawi? Zapraszam. Składniki: - 200 g kaszy jaglanej - 3-4 duże , twarde, soczyste jabłka - około łyżki masła - do smaku cukier, cynamon Na początek sparzam wrzątkiem kaszę. Ta czynność pozwoli wyzbyć się goryczki z kaszy. Następnie zaczynam ją gotować do miękkości. Można ugotować(...)mleku ale , Ci , którzy podobnie jak ja nie bardzo tolerują laktozę lub chcą odchudzić danie - wystarczy, że ugotują w wodzie z dodatkiem soli. W czasie gotowania się kaszy , obieram jabłka i ścieram je na tarce o dużych oczkach ( takich jak do ogórków). W zależności od jabłka - dodajemy cukier do smaku lub nie. Moje były dość kwaśne więc odrobinę
Kuchnia Pełna EmocjiScroll down for recipe in English. Teraz mamy najlepszy czas na ciasto z jabłkami. Jesienne wieczory aż proszą się o kubek gorącej herbaty i odrobinę słodyczy na talerzyku. Swój jabłecznik urozmaiciłam komponując go ze smakiem różanym. Wyszło bardzo apetycznie :) Polecam i życzę smacznego! Składniki: (blaszka o wymiarach 21/25 cm.) Ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru pudru(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g. masła 4 żółtka Masa jabłeczna 4 jabłka 1 łyżeczka cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 500 g. marmolady o smaku różanym Stovit Piana 4 białka 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Oraz cukier puder do oprószenia Mąkę wymieszaj na stolnicy
Delicious Placepyszną, cynamonową tartę z jabłkami przygotujecie w kilka chwil ze składników, które znajdują się w każdej kuchni. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub kleksem bitej śmietany. Polecam :) Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 150 g zimnego masła 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 3 kwaśne jabłka 3 łyżki cukru łyżka cynamonu(...)jajko do posmarowania tarty Ciasto: składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć i wstawić do lodówki. Farsz: jabłka obrać i pokroić na półplasterki. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 0,5 cm na duży okrąg. Dużą formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć ciasto. Nakłuć widelcem
Smakołyki AsiKruchy i bardzo cynamonowy placek z jabłkami, do tego unoszący się w kuchni zapach przypomina mi o zbliżających się Świętach. Zdecydowanie uwielbiam ten okres i już w mojej głowie zaczynają się układać nowe przepisy Świąteczne :D Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie(...)duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: wszystkie składnik na ciasto zagnieść, następnie owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na 1h. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości 4-5 mm. Następnie na środku ułożyć jabłka pokrojone w cienkie plasterki, jednak należ zostawić wolne brzegi
Niezły MłynekMoja ulubiona pora na wieczorne wypieki właśnie wystartowała. Co za tym idzie, dobroci w postaci jabłek z naszego sadu zamieniają się w słodkie i ciepłe przyjemności. Dziś ciasto za całymi jabłkami :) Potrzebna tortownica o średnicy ok 21 cm Składniki: 4 jabłka obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki 130 g miękkiego masła(...)proszek do pieczenia, szczyptę soli - wszystko wymieszaj na gładką masę (najlepiej za pomocą robota kuchennego). Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym. Na górę ułóż ćwiartki jabłek, wcześniej nacięte (jednak uważaj, aby ich nie przeciąć do końca). Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika na 180C i piecz przez 40-50 minut lub do czasu
Niezły MłynekSzybkie i tanie ciasto z wykorzystaniem jabłek z kompotu. Przepis na dużą blaszkę. Składniki: Ciasto kruche: 125 g margaryny 300 g mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Oraz: 5-6 jabłek z kompotu 2 budynie śmietankowe z cukrem 1 litr mleka szklanka migdałów w płatkach Składniki na ciasto kruche zagniatamy i rozkładamy równo(...)blaszce.Podpiekamy 10 minut w 170°. Jabłka kroimy na ósemki.Budynie gotujemy na mleku.Na gorący podpieczony spód rozkładamy jabłka,na nie wylewamy budynie i posypujemy grubo migdałami.Pieczemy jeszcze 30 minut w 170°C. Smacznego
Przepisy mojej mamybiszkopt,galaretka jabłkowa i bita śmietana z nutą cynamonu-idealne połączenie. Lekkie ciasto,proste do przygotowania.Przepis na każdą okazję. Składniki: biszkopt upieczony z 3 jajek 1 kg słodkich jabłek 2 galaretki pomarańczowe cukier wanilinowy 300 ml śmietany krem ówki 36% 2 łyżki cukru pudru cynamon do posypania Jabłka obieramy,ścieramy na tarce o grubych oczkach.Wrzucamy do garnka(...)dodajemy cukier waniliowy i smażymy aż jabłka zmiękną.Wsypujemy galaretki,mieszamy aż do zagotowania.Wyłączamy i wylewamy na wystudzony biszkopt.Zostawiamy do ostygnięcia. .Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.Wykładamy na jabłka.Posypujemy cynamonem. Smacznego
Przepisy mojej mamy