jabłka - 25490 przepisów (strona:252/1700)

Zdrowsze Święta – przepisy na odchudzone ciasta 61

ilością tłuszczu i słodzidła – nie ujmuje mu to wcale smaku. Gdy pierwszy raz go podałam, każdy pytał o przepis. Teraz w tej lżejszej formie będzie u mnie hitem. Jabłka sprawiają, że nie wysycha i jest długo świeży. Odchudzony makowiec japoński: 400 g maku (najlepiej mielonego) 500 ml mleka migdałowego (lub zwykłego) 800 g kwaśnych jabłek (antonówka, szara(...)używam już zmielonego. Do wciąż ciepłego maku dodajemy miód, amaretto (lub aromat migdałowy) i masło (lub olej kokosowy). Mieszamy do połączenia. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Do ostudzonego maku dodajemy: żółtka, kaszę manną i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy starte jabłka i mieszamy ponownie. Piekarnik nagrzewamy

Poezja smaku
MAKOWIEC JAPOŃSKI z jabłkami 64

Przepis na makowiec japoński z jabłkami i bakaliami. Idealny na święta. Wilgotny, mięciutki, polany polewą czekoladową i udekorowany gwiazdkami cukrowymi. Makowiec bardzo łatwo i szybko się robi, a jego smak powoduje, że chce się go jeszcze i jeszcze. Jak zrobić taki makowiec japoński pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał  RITA creative , a będziesz(...)bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MAKOWIEC JAPOŃSKI SKŁADNIKI: Ciasto: mak (2000 g) cukier (200 g) jajka (5 szt.) masło (130 g) jabłka (3 średniej wielkości = około 600 g) kasza manna (8 łyżek) ekstrakt migdałowy (1 łyżeczka) rodzynki (100 g) orzechy migdałowe (100 g) skórka pomarańczowa kandyzowana (2 łyżki) Polewa: ( tutaj przepis na polewę ) masło (100 g) kakao

RITA food channel
Makowiec japoński 75

jednak nie każdemu to ciasto się udaje, dlatego w takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem będzie makowiec japoński. Jest to ciasto, które smakuje niemal identycznie jak strucla. Makowiec japoński za sprawą jabłek, które dodajemy do maku, jest wilgotny i miękki. Bakalie, które dodajemy do tego ciasta możemy zmieniać według własnego uznania. Makowiec japoński jest pysznym i bardzo łatwym ciastem do zrobienia(...)zbliżające się święta Bożego Narodzenia! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm. Składniki na Makowiec japoński: 250 g maku 1 i 1/2 litra mleka 3 jabłka (400 g) 6 łyżek kaszy manny (90 g) 1 szklanka cukru pudru (140 g) 5 dużych jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 3/4 szklanki bakalii (suszone śliwki

Danka Pichci
Mus z jabłek i dzikiej róży 67

rzygotuj cztery małe słoiki, jabłka i obierz owoce dzikiej róży ( obieranie nie jest łatwe, ale dla zdrowia warto). Mus jest z malinówek, choć one nie bardzo nadają się na smażenie to zdecydowałam się na mus ponieważ dostaliśmy torbę jabłek i trzeba było coś z nich zrobić. Mus jest przepyszny ma przepiękny rubinowy kolor.  Składniki(...)jabłek czerwonych ze skórką ( u mnie malinówka) 2 garście obranych owoców dzikiej róży 1/2 łyżeczki  mielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu 2 ziarna kardamonu Przygotowanie: Jabłka umyć przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne ( nie obierać że skórki) i przełożyć do garnka, dodać resztę składników i podlać niewielką ilością wody. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut. Zmiksować na gładko

AZgotuj!
KRUCHA TARTA Z JABŁKAMI 70

Krucha tarta z jabłkami to idealny, pyszny i szybki deser . Uwielbiam tarte na ciepło z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną. W lodówce zalegała mi gotowa masa jabłkowa, więc od razu w głowie zrodził się plan przygotowania tarty z jabłkami . Jeśli lubicie wypieki z jabłkami, to ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu i zadowoli Wasze(...)podniebienia.  Krucha tarta z jabłkami - składniki: Kruche ciasto: * 300 g mąki pszennej * 200 g masła w temperaturze pokojowej * 2 żółtka * 1 łyżka cukru pudru * szczypta soli * opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: * 1 duży słoik gotowej masy jabłkowej * cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodać

Zrób to smacznie
Surówka z kapusty z sosem ranczerskim 51

Surówka z kapusty Surówka z kapusty z sosem ranczerskim. Chrupiąca biała kapusta, marchew, cebula i jabłko, idealna surówka na obiad i nie tylko. Przepis na surówkę jest bardzo prosty, świeże warzywa odrobina słodyczy z jabłka i pyszny sos ranczerski jako dopełnienie całości. Szybka i zdrowa surówka z kapusty, jej przygotowanie zajmie Ci tylko 10 – 15 minut. Surówka(...)świeżych warzyw to idealny dodatek do dań mięsnych. Jak zrobić surówkę z kapusty z marchwią i jabłkiem? Surówka z kapusty Surówki z kapusty to najbardziej popularne surówki. I bardzo dobrze, kapusta to prawdziwa kopalnia witamin, minerałów i błonnika. Niby zwykła surówka z kapusty i świeżych warzyw, a tak wiele wnosi do naszej diety. O popularności surówki z kapusty świadczą częste

Dieta moja pasja
Placuszki ze Skyrem 56

Doskonała propozycja na śniadanie lub deser to placuszki ze Skyrem. Użyłam Skyr owocowy i dodałam do placuszków jabłka. Szybka przekąska dla małych i dużych Składniki: 250 ml jogurtu Skyr 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka oleju 1 ¼ szklanki mąki 2 średnie jabłka Uwaga: szklanka 200 ml Jabłka myję(...)obieram i kroję w drobną kosteczkę. Jogurt, jajko, cukier waniliowy, ksylitol, olej umieszczam w misce i roztrzepuję. Na koniec dodaję mąkę i proszek do pieczenia i ponownie mieszam. Pokrojone jabłka dodaję do ciasta, mieszam i mogę smażyć placuszki na oleju lub bez oleju. Placuszki ze Skyrem gotowe. Smacznego Artykuł Placuszki ze Skyrem pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Racuchy z kaszy manny 59

wyszła naprawdę gęsta). Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor (na średnim ogniu), po 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy z gruszkami Racuchy dyniowe z jabłkami Artykuł Racuchy z kaszy manny pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Jednoporcjowa szarlotka ekspresowa 45

rzuciłam „zróbcie deser” i powiedziałam co i jak. Po chwili już się chłodził w lodówce. Zimna szarlotka – koniecznie zimna! Bajecznie smakuje! Do jej wykorzystania przygotowaliśmy prażone jabłka z brzoskwinią , które wcześniej przygotowałam bez cukru, ale sprawdzi się dowolny mus jabłkowy. PRZEPIS JEDNOPORCJOWA SZARLOTKA EKSPRESOWA Składniki na 1 porcję: 200g jabłek prażonych 2 biszkopty garstka płatków(...)śniadaniowych cynamonowych cynamon Jak zrobić jednoporcjową szarlotkę ekspresową: Najpierw do naczynia – ja użyłam szklanki, wrzucamy biszkopt. Następnie na biszkopta wykładamy połowę jabłek i posypujemy cynamonem. Potem na to kładziemy drugi biszkopt i wykładamy drugą porcję jabłek oprószając cynamonem. Deser wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia się. Przed podaniem wierzch posypujemy płatkami śniadaniowymi cynamonowymi. Artykuł Jednoporcjowa szarlotka ekspresowa

Dorota Smakuje
CIASTO Z RABARBAREM I JABŁKAMI + FIMIK 52

Dzisiaj polecam półkruche ciasto z rabarbarem i jabłkami oraz delikatną bezą. Ciasto nie jest skomplikowane a wyjątkowo smaczne.  SKŁADNIKI :  5 jajek 1 szklanka cukru  4 szklanki mąki pszennej( 1 szklanka 130 g )  2 łyżeczki proszku do pieczenia  250 g masła lub margaryny 1 łyżka gęstej śmietany  3 łyżki marmolady  500 g rabarbaru(...)jabłka BEZA :  5 białek  2 cukry waniliowe  1/4 szklanka cukru  1 łyżka mąki ziemniaczanej  PRZYGOTOWANIE :  Rabarbar tniemy na małe kawałki i zasypujemy cukrem, jabłka obieramy i kroimy na kawałki.  Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, miksujemy. Na koniec dodajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto Pyzia 96

Nazwa trochę dziwna ale przepis pochodzi z przepisów Siostry Anastazji, a ciasto nie tylko wygląda zachwycająco ale także tak smakuje. Jest leciutkie, piankowe i nie zbyt słodkie. Klasyczny biszkopt, jabłka w galaretce połączone z jogurtową pianką i cienką warstewką bitej śmietany stanowią naprawdę dobrane towarzystwo, które będzie ozdobą stołu zanim z niego błyskawicznie zniknie.  Biszkopt:  4jajka(...)teraz już tylko mieszamy delikatnie do połączenia. Przekładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C   Masa jabłkowa: 1 kg kwaśnych jabłek 2 zielone galaretki opakowanie okrągłych biszkoptów Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Jabłka obieramy kroimy w kawałki (jak to ja mówię na "grubszy tryb") wrzucamy do garnka dolewamy

Cynamonowe szczęście
Placki z jabłkami na jogurcie. 81

Dawno nie robiłam placków z jabłkami. Od jakiegoś czasu tak za mną chodziły,  że musiałam w końcu zrobić. Bardzo je lubię. Przypominają mi czas dzieciństwa.  Tym razem zrobiłam na jogurcie. Są bardzo delikatne. Tak czy siak, zawsze  wychodzą pyszne. Do tego są szybkie w przygotowaniu, wystarczy kilka, no może  kilkanaście minut z utarciem jabłka :)  Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 2 łyżki cukru pudru 1 niepełna szklanka jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 1 średnie jabłko Dodatkowo: cukier puder do posypania placków Wykonanie: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Jajka wbić do miski, dodać cukier puder, jogurt i olej. Wymieszać.  Następnie dodać

Agusiowe smakołyki
Szarlotka błyskawiczna 70

orkiszowa 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru drobnego 8 malutkich jajek lub 4 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1,5-2kg jabłek 2 łyżki cukru cynamon do smaku Wykonanie Jabłka obrać ,pokroić i prażyć w garnku z cukrem i cynamonem. Do misy miksera włożyć resztę produktów (mąkę,olej,cukier,żółtka(...)kruszonki. Podzielić ciasto-kruszonkę na dwie części 2/3 i 1/3. 2/3 wylożyć dno blaszki (na papier do pieczenia ) piec 10 min. w rozgrzanym do 180°piekarniku . Lekko przestudzić ,wyłożyć jabłka. Ubić pianę z białek z odrobiną soli i 2 łyżkami cukru,następnie wyłożyć na jabłka. Posypać resztą ciasta .Piec w nagrzanym piekarniku do 180-185 ° do złotego koloru

mojej kuchni
Szarlotka błyskawiczna 97

orkiszowa 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru drobnego 8 malutkich jajek lub 4 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1,5-2kg jabłek 2 łyżki cukru cynamon do smaku Wykonanie Jabłka obrać ,pokroić i prażyć w garnku z cukrem i cynamonem. Do misy miksera włożyć resztę produktów (mąkę,olej,cukier,żółtka(...)kruszonki. Podzielić ciasto-kruszonkę na dwie części 2/3 i 1/3. 2/3 wylożyć dno blaszki (na papier do pieczenia ) piec 10 min. w rozgrzanym do 180°piekarniku . Lekko przestudzić ,wyłożyć jabłka. Ubić pianę z białek z odrobiną soli i 2 łyżkami cukru,następnie wyłożyć na jabłka. Posypać resztą ciasta .Piec w nagrzanym piekarniku do 180-185 ° do złotego koloru

w mojej kuchni