Składniki na małą tortownicę: 25 dag mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 1 jajo 2 łyżki roztopionego masła 7 łyżek mleka Dodatkowo: 3-4 jabłka Kruszonka: 7 dag mąki pszennej 4 dag cukru 5 dag masła 1/3 szklanki błonnika jabłkowego 1 łyżeczka cynamonu 1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub dobrze wysmarować tłuszczem(...)ciasto wymieszać w misce i dokładnie zmiksować. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie zagnieść ponownie ciasto na stolnicy oprószoną mąką i wyłożyć na spód tortownicy. 3. Jabłka obrać, pokroić na płaskie plastry i wyłożyć równo na wierzch ciasta. 4. Składniki na kruszonkę zagnieść, aby powstały dość grube okruszki. Warstwą kruszonki wyłożyć na jabłka. 5. Piec
Apetyczna babeczkaJesień mamy, a jak jesień, to jabłka, a jak jabłka to szarlotki i jabłeczniki :D .. i jabłka pieczone, i jabłkowe przetwory... Jabłka, nasze, polskie, NAJLEPSZE ! Jeśli tak jak ja lubicie te owoce, z pewnością rozsmakujecie się w jabłeczniku, czyli jabłuszkach otulonych cienką warstwą kruchego ciasta. Składniki: ( na tortownicę średnicy około cm lub małą blachę ) CIASTO(...)robotem, o ile takowy posiadamy. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30-40 minut. W tym czasie umyć i obrać jabłka. Jabłka pokroić w kostkę, posypać cukrem i cynamonem. Odstawić. Około 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować, wykleić nim dno oraz boki tortownicy, formując rant wysokości 3-4 cm. Ciasto posypać cienką
kolorowotorcikowozawijane z cynamonem i jabłkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży 125ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30g masła szczypta soli nadzienie 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu 1 czubata łyżka cukru 40g masła 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z cytryny do skropienia jabłek cukier do posypania ciasta 1 jajko(...)roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać - jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku - odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną - wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm) - na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem
Smakołyki Berenikitwardą jak szara reneta. Szarlotkę wbrew pozorem robi się szybko, jabłka wystarczy zetrzeć na zwykłej szatkownicy dodać cukier, cynamon, a ciasto zagnieść wyłożyć na blaszkę na to jabłka przykryć ciastem i gotowe do pieczenia. Natomiast jeżeli chodzi o smak jest zupełnie inny od tego, który jest w tradycyjnej szarlotce, głównie dlatego że w szarlotce tatrzańskie jabłka są surowe a nie duszone, które ja osobiście wole. Z drugiej strony to właśnie cały urok tej szarlotki tkwi w tym że jabłka są w plasterkach, co nadaje niepowtarzalny urok. Ciasto 50 dag mąki 25 dag masła 20 dag cukru pudru 2 łyżeczki proszku dopieczenia 3 łyżki śmietany (kwaśnej) 2 żółtka 2-3 kg jabłek cukier cynamon
RAROSSAŚwiętego Marcina na stołach króluje gęsina. Ale nie u Nas. U nas króluje kaczka pieczona z jabłkami i morelami. Ten przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami można podsumować stwierdzeniem, że to jest kaczka pieczona „po polsku” . Jako przyprawy wykorzystuje się jedynie sól, pieprz i majeranek, to typowo polskie zestawienie smakowe. Ten przepis chyba każdy(...)kaczki sous vide na sałatce z orientalnym makaronem ryżowym i sałatką z pieczonych czerwonych buraków, które robiliśmy z Piotrem na warsztatach kuchni orientalnej z Karolem Okrasą. Kaczka pieczona z jabłkami doskonale nadaje się na uroczystość rodzinną, albo jakieś inne święto. Składniki: 1,8-2 kg kaczka Barbarie sól do smaku majeranek 4 szt. kwaskawe jabłka np. reneta natka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na kremową bazę: – 180g tofu naturalnego – 120ml mleczka kokosowego light – 100g nerkowców – 80g erytrolu – 30g skrobi ziemniaczanej – 3 łyżki soku z cytryny Składniki na jabłkowy kisiel: – 6 jabłek – 500ml wody – 75g erytrolu – sok z całej cytryny – 50g skrobi kukurydzianej – 1-2 łyżeczki cynamonu – szczypta gałki muszkatołowej – szczypta soli Dodatkowo: – 10 herbatników np. bezglutenowych BAZA: Nerkowce namaczamy w gorącej(...)wodzie przez 30 minut, odcedzamy. Wszystkie składniki na kremową bazę blendujemy na gładko, a następnie gotujemy przez 3-5 minut. KISIEL: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki na kisiel (z wyjątkiem jabłek) zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i gotujemy na wolnym ogniu przez około 4-5 minut
Be Fit Be Strongopcją mogą być np. naleśniki czekoladowe - słodkie same w sobie 😊 Dziś jednak postanowiłam przygotować coś jeszcze innego - owsiane naleśniki z nadzieniem owocowym. A że akurat miałam w kuchni jabłka i brzoskwinie, wybór owoców do nadzienia był prosty 😉 Owsiane naleśniki z nadzieniem jabłkowo-brzoskwiniowym - przepis na 4 porcje Do przygotowania naleśników będziesz potrzebować: szklankę mąki owsianej, szklankę mleka, pół(...)szklanki wody gazowanej, jajko, sól. Do przygotowania nadzienia będziesz potrzebować: 4 jabłka, 4 brzoskwinie, 3 łyżki ksylitolu, szczyptę cynamonu cejlońskiego, 2 goździki, łyżkę masła klarowanego, sok z połowy cytryny, 100ml wrzątku. 1. Połącz wszystkie składniki na naleśniki, dokładnie wymieszaj i usmaż. Mi wyszło 8 naleśników. 2. Jabłka i brzoskwinie obierz ze skórki, pokrój w cząstki i skrop sokiem
Z notatnika dietetykaDziś pora na kolejną porcję warzyw do obiadu. Tym razem postawiłam na klasykę, czyli surówkę z pora, marchwi i jabłka z dodatkiem oleju. Idealnie sprawdzi się do dań mięsnych, ale równie dobrze wpasuje się także w wegetariańskie obiady 😉 Surówka z pora, marchwi i jabłka z olejem lnianym - przepis na 4 porcje Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: pora(...)marchewki, 2 jabłka, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oleju lnianego. Pora drobno posiekaj, marchewki i jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzuć do miski, zalej olejem i dokładnie wymieszaj
Z notatnika dietetykamają. Jest mega chrupiące! Ta kruszonka mam wrażenie jeszcze lepiej wychodzi z patelni niż z piekarnika 😂 mocno polecam na jesienne dni! Składniki na 3 porcje: 400 g jabłek 1 pomarańcza 2 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu (ja użyłam cukier palmowy) 15 g masła 1 szczypta cynamonu Kruszonka: 50 g zimnego masła 40 g mąki pszennej (można użyć również orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej(...)łyżki cukru/erytrolu/ksylitolu 20 g płatków migdała Przygotowanie: Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych (można je obrać, ja tego nie robiłam). Kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Pomarańczę kroimy na pół. Wyciskamy sok z jednej połówki na patelnię. Dodajemy słodzidło i cynamon. Pomarańcze kroimy w kostkę. Przekładamy jabłka i pomarańcze na patelnię. Smażymy ok. 5-10 min. na średnim ogniu
CzarnawisienkaSkrada serca :) Składniki na formę ok. 32 cm: 2,5 szkl. mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 2 łyżki cukru/erytrolu/ksylitolu 1 łyżka śmietany ok. 1 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 250 g kajmaku + 1 jajko roztrzepane do posmarowania Przygotowanie: Masło kroimy w kostkę. Mąkę zagniatamy z masłem, słodzidłem, jajkiem i śmietaną. Odstawiamy do lodówki(...)Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach. Po 30 min. ciasto dzielimy na 2 części, a Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierwszą część ciasta wałkujemy (obficie podsypujemy) na wielkość formy. Przekładamy do formy posmarowanej masłem. Przekładamy kajmak i równo rozkładamy. Na tym układamy starte jabłka. Posypujemy cynamonem. Druga część ciasta również wałkujemy
Czarnawisienkatofu naturalnego – 120ml mleczka kokosowego light – 100g nerkowców – 80g erytrolu – 30g skrobi ziemniaczanej – 3 łyżki soku z cytryny Składniki na jabłkowy kisiel: – 6 jabłek – 500ml wody – 75g erytrolu – sok z całej cytryny – 50g skrobi kukurydzianej – 1-2 łyżeczki cynamonu – szczypta gałki muszkatołowej – szczypta soli Dodatkowo(...)herbatników BAZA: Nerkowce namaczamy w gorącej wodzie przez 30 minut, odcedzamy. Wszystkie składniki na kremową bazę blendujemy na gładko, a następnie gotujemy przez 3-5 minut. KISIEL: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki na kisiel (z wyjątkiem jabłek) zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i gotujemy na wolnym ogniu
Be Fit Be StrongFakt, surówka z kapusty pekińskiej z mandarynkami i jeszcze innymi dodatkami czasem witały na naszym stole. Jednak do tej pory nie przyszło mi do głowy połączenie kapusty pekińskiej z jabłkiem. Człowiek się uczy całe życie W wersji podstawowej, do surówki z kapusty pekińskiej dodajemy samo jabłko, odrobinę cukru i sos majonezowo-jogurtowy. Jeśli chcemy zaszaleć, to możemy pokusić się(...)inne dodatki u mnie w tej wersji papryka i marchewka. Jeśli surówka ma bardziej chrupać, to dodajemy pokrojoną czerwoną cebulkę. Bez wątpienia, jabłko w tej surówce robi robotę. Jabłko i sos jogurtowo-majonezowy, dzięki któremu surówka jest wilgotna, nie sucha a smak warzyw dobrze wydobyty. Najlepszą rekomendacją tego przepisu niech będzie fakt, że Zośka stwierdziła, że to jej ulubiona surówka
Mieszam w GarnkuCzasem, żeby zrobić coś pysznego, nie potrzeba wielu składników. Czasem wystarczy po prostu sięgnąć po to, co wszyscy zazwyczaj mamy w kuchni. W tym przypadku wykorzystałam jogurt i jabłko, a do tego kilka dodatków - tym razem były to orzechy, siemię lniane i szczypta cynamonu. W ten sposób powstał pyszny jogurt z jabłkiem, idealny zarówno na deser, jak i drugie śniadanie(...)Jogurt z jabłkiem - przepis na 1 porcję Do przygotowania jogurtu z jabłkiem będziesz potrzebować: 4 łyżki jogurtu greckiego, łyżeczkę siemienia lnianego, łyżkę orzechów włoskich, jabłko, szczyptę cynamonu, łyżeczkę soku z cytryny. 1. Jogurt przełóż do miseczki. 2. Jabłko obierz i pokrój w cząstki, skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. 3. Siemię lniane zmiel w młynku (możesz też rozdrobnić
Z notatnika dietetykaSzybka surówka do obiadu? Proszę bardzo! Surówka z pora i jabłka w nieco łagodniejszej wersji dla najmłodszych. Bardzo delikatna i aromatyczna. Polecam! Surówka z pora i jabłka – składniki: 1 jabłko, 1 por, płaska łyżka dobrej jakości majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, mała szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw odkrawamy końce pora i przekrawamy go na pół(...)stały się miękkie. Dzięki temu jest duża szansa, że nasz maluch chętniej zje surówkę! Następnie talarki przekładamy na sitko i czekamy aż przestygną. W tym czasie obieramy i ścieramy jabłko na tarce o dużych oczkach. Na koniec łączymy wszystko w misce, dodajemy majonez, jogurt naturalny i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotowe! Smacznego! A jak jest z jedzeniem warzyw u Waszych
Natka Pietruszki