adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Smalec dawniej był bardzo często używanym tłuszczem w kuchni podczas przygotowywania posiłków, głównie do smażenia kotletów, czy obsmażania innego rodzaju mięsa, lub po prostu jako smarowidło do chleba, pamiętam jak moja babcia przygotowywała właśnie takie smarowidło, czyli smalec z jabłkiem i cebulą a czasem z dodatkiem boczku, był(...)prostu wyborny, na świeżym pieczywie z ogórkiem kiszonym taki smalczyk smakował wyśmienicie. Domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Składniki: 600g słoniny wieprzowej 400g surowego boczku wieprzowego 1 jabłko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Przygotowanie: Słoninę i boczek mielimy w maszynce na grubych
Księga-Smakubabcią ani jutrzejszego z dziadkiem, ale tak się składa, że akurat w Dzień Babci mam imieniny, więc i tak przygotowałam coś słodkiego 😄 Ciasto drożdżowe na mące owsianej z jabłkami - przepis na 16 porcji Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować: 400g mąki owsianej, 100g mąki pszennej, 230ml mleka, 70g ksylitolu + 2 łyżki do posypania, 80g miękkiego masła, 40g drożdży, pół łyżeczki(...)ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. 5. Jabłko pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. 6. Piekarnik nagrzej do 150 stopni C. 7. Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki (moja miała wymiary 25cm x 25cm). 8. Na wierzchu ciasta połóż plasterki jabłka, posyp ksylitolem i cynamonem. 9. Włóż ciasto do piekarnika i piecz
Z notatnika dietetykałyżki koperku (opcjonalnie) Przepis 1 Kapustę drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w drobniutkie paseczki. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (od razu zalewamy 2 łyżkami soku z cytryny, aby jabłka nie ściemniały). Wszystkie powyższe składniki przekładamy do jednej miski i dokładnie mieszamy. 2 Majonez/jogurt łączymy z cukrem i dodajemy(...)solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy koperek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aby surówka się przegryzła. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiSałatka jarzynowa podana na jabłku Sałatka jarzynowa podana na jabłku Składniki: 5 średnich ziemniaków 3 średnich 4 duże (lub 5-6 małych) ogórków kiszonych mała puszka kukurydzy mała puszka groszku 4 jajka 2 winne jabłka sok z ½ cytryny łyżeczka musztardy łagodnej 2 łyżeczki musztardy ostrej 4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę umyć, ugotować(...)Jajka ugotować obrać ze skorupek i również pokroić w drobną kostkę. Ogórki pokroić ze skórki drobno pokroić i odsączyć na sicie. Kukurydzę i groszek konserwowy również odsączyć na sicie. Jabłka obrać ze skórki pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki razem wymieszać dodać majonez, obie musztardy. Doprawić przyprawami do smaku. Gotową sałatkę podawać w miseczkach
Pomysłowa kuchnianaszym poprzednim przepisie na koktajl z jarmużu użyć po prostu wody. Decyzja należy do Was :) Koktajl z jarmużem, jabłkiem i bananem – Składniki: 1 średnie zielone jabłko (np. Golden Delicious, Granny Smith) – ok. 200 g 1 średni banan -ok. 170 g (ze skórką, a bez skórki – 100 g) 1 mała garść jarmużu – ok. 10 g 1 szklanka(...)głównie wapnia i potasu) oraz zawiera sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem, a więc polecanym składnikiem w profilaktyce nowotworów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na koktajl z jarmużu i bananem: Z jabłka wydrążyć gniazda nasienne, skórkę pozostawić. Podzielić jabłko na mniejsze części. Banana obrać ze skórki, podzielić na mniejsze kawałki. Do kielicha blendera wrzucić jabłko pokrojone na kawałki, banana, liście jarmużu
Kulinarne Przebojepyszne babeczki owsiane z jabłkiem i wanilią. Szybkie w przygotowaniu, pyszne, a co najważniejsze zdrowe! Idealne na deser, czy jako słodka przekąska do szkoły, czy pracy do dzieła kochani! Z przepisu wychodzi 14 babeczek, 1 babeczka to ok. 162kcal, B: 3,3g, T: 8g, W: 19g. Składniki na ok. 14 babeczek: – 250g jabłek – 250g mąki owsianej(...)cytryny – 1 jajko – 1 laska wanilii – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/2 łyżeczki sody – 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: cukier puder lub ksylitol w pudrze Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny. SKŁADNIKI SUCHE: Mąkę mieszamy z cukrem (ksylitolem), cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. SKŁADNIKI MOKRE: Osobno mieszamy jogurt
Be Fit Be StrongSkładniki: 4 jabłka 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 białka jaja 8 łyżek cukru Sposób wykonania: Jabłka kroimy na połówki i wycinamy gniazda nasienne. W powstałe zagłębienia nakładamy dżem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier. W ten sposób uzyskamy sztywną błyszczącą pianę, którą nakładamy na połówki jabłek. Układamy całość(...)blaszkę i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy przez kolejne 35 - 40 minut. Jabłka podajemy na ciepło
Qchnia po prostudoprawiona, po kilku godzinach chłodzenia i przegryzienia składników naprawdę smaczna, do tego ogórek kiszony, krążki cebuli i jesteśmy prawie na “wiejskim wege stole” Pasta z fasoli i jabłka (wege “smalec”). Pomysł tutaj . Smacznego! SKŁADNIKI: 1 puszka białej fasoli wraz z zalewą 2 średnie cebule 1 duże słodkie jabłko przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, lubczyk(...)liście laurowe, 1 goździk, 1 jałowiec, 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka sosu sojowego olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Fasolę blenduję z solą i pieprzem oraz sosem sojowym, dodaję lubczyk, mieszam. Jabłko i cebule obieram, drobno siekam. Na oleju przesmażam posiekane cebule wraz z jabłkiem. Dodaję przyprawy do smażenia. Cebula ma się ładnie zeszklić a jabłko zmięknąć. Po tym czasie dodaję
Zasmakuj Kuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w śmietanie – Składniki: 3 filety śledziowe a’la matijas – ok. 300 g 2 szklanki mleka 1 średnie jabłko (najlepiej słodko-kwaśne) 2 łyżki soku z cytryny do skropienia jabłka 150 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 mała cebula – ok 60 g 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) pieprz(...)ponownie je wymoczyć (jeśli nadal są mocno słone). Kolejno odsączyć śledzie na sitku i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić śledzie na mniejsze kawałki o długości ok. 2-3 cm. Jabłko obrać, pokroić w małą kosteczkę, a następnie skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jeśli nie lubicie ostrego smaku cebuli, to możecie przelać ją wrzątkiem na sitku
Kulinarne Przebojeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w śmietanie – Składniki: 3 filety śledziowe a’la matijas – ok. 300 g 2 szklanki mleka 1 średnie jabłko (najlepiej słodko-kwaśne) 2 łyżki soku z cytryny do skropienia jabłka 150 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 mała cebula – ok 60 g 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) pieprz(...)ponownie je wymoczyć (jeśli nadal są mocno słone). Kolejno odsączyć śledzie na sitku i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić śledzie na mniejsze kawałki o długości ok. 2-3 cm. Jabłko obrać, pokroić w małą kosteczkę, a następnie skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jeśli nie lubicie ostrego smaku cebuli, to możecie przelać ją wrzątkiem na sitku
Kulinarne Przebojełyżeczki przyprawy do piernika 100 g melasy z morwy 100 g masła orzechowego 2 duże jajka 250 ml mleka 150 ml wody gazowanej 4 dużej jabłka 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj z sokiem z cytryny oraz 1 łyżeczką przyprawy do piernika. Do miski(...)przełóż wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlej ciasto. Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku, w termoobiegu przez 35-40 minut. Wartości odżywcze dla kawałka 1/15: energia: 205 kcal białko: 6,5 g tłuszcze: 5,5 g węglowodany
Zdrowie na języku :PSałatki które robicie nie muszą być tylko pyszne, mogą być też piękne. Tym razem lekko ugotowany buraczek w pysznej lekko octowej marynacie i dodatek jabłka. Pokazuję Wam tu wersję podstawową, ale można ją wzbogacić serem kozim lub gorgonzola, dodać kurczaka lub łososia. W każdej wersji wyjdzie pysznie. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka(...)gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – kurczak z batatami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Sałatka z burakiem i jabłkiem Ilość porcji: 1-2 Przygotowanie: 35 minut + min 1 h marynowania Składniki: – 2 średnie buraczki – 1-2 jabłka – 1/4 zklanki oliwy z oliwek – 1/4 szklanki octu
nietylkopasta.plksylitolu lub erytrolu (Look Food) 1 łyżka płynnego oleju kokosowego (Look Food) 50 g rodzynek (Look Food) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 4 jabłka 2 jajka 250 ml mleka lub napoju roślinnego Przygotowanie: Płatki zmiel na mąkę (możesz użyć różnych płatków, niekoniecznie takich samych jak ja, może to być mieszanka owsianych z orkiszowymi(...)gryczanymi lub same owsiane - po prostu wykorzystaj to, co akurat masz w szafce). Jabłka obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Do dużej miski przełóż wszystkie składniki, w tym zmielone płatki i pokrojone jabłka. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie standardowa keksówka) i piecz
Zdrowie na języku :Ppolędwiczka krucha i ładnie się rozwarstwia. Tak przygotowane mięso idealnie pasuje do kaszy gryczanej gotowanej na sypko. Składniki (na 3 porcje): polędwiczka wieprzowa łyżka suszonego majeranku pieprz 2 jabłka szklanka cydru olej do smażenia sól morska Polędwiczkę oczyścić. Podzielić na 3 części. Mięso polać łyżką oliwy, oprószyć majerankiem i świeżo mielonym pieprzem. Mięso włożyć do miski z cydrem. Przykryć(...)całość folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć na nim na złoty kolor odsączone kawałki polędwiczki. Jabłka obrać i podzielić na cząstki (każde kroiłam na 12 części). Dorzucić do polędwiczki. Na patelnię wlać cydr, w którym marynowało się mięso. Zmniejszyć moc palnika i dusić całość ok. kwadransa (tak długo
Weekendy w domu i ogrodzie