Piekarnik rozgrzać do 180 C. Jabłka obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Wrzucić do rondla, dodać sok z cytryny, 1 łyżkę cukru i podsmażyć na małym ogniu. Jabłka powinny się zeszklić, ale pozostawać w widocznych kawałkach. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Dodać ananasa i wymieszać. Mąkę wysypać na blat, wyłożyć zimne masło i posiekać na drobno. Wyrobić(...)razie potrzeby dodać łyżkę śmietany. Niekoniecznie ciasto musi tworzyć jednolitą całość. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wykleić ciastem zostawiając 1/5 na posypanie z wierzchu. Na ciasto wyłożyć jabłka i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez 30 minut. Przelać syrop z puszki do dużej szklanki i uzupełnić wodą tak, aby razem zajmowały całą szklankę. Przelać 3/4 do rondelka, dodać
Czerwony Gupikprzepis jednoskładnikowy. Ale efekt jest zachwycający - chrupiące chipsy i prawdziwy jabłkowy smak. Naprawdę przepyszne! Z jednego jabłka wychodzi(...)porcja "na raz" dla 1-2 osób. 1 jabłko Piekarnik nagrzać do 70-100C. Jabłko umyć. Pokroić w idealnie cienkie plasterki, takie cieńsze niż cienkie, nożem lub gilotyną/krajalnicą. Plasterki można obtoczyć w cukrze lub cynamonie, według upodobań, mi wystarczyły same jabłka. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na niej jabłka koło siebie
Czerwony GupikPyszny i szybki przepis na szarlotkę a w dodatku inny od standardowej szarlotki. Mocno orzechowo-karmelowy posmak doskonale komponuje się z jabłkami. Przepis znalazłam z lenistwa [tutaj] . Proporcje na małą tortownicę, w większej szarlotka będzie bardziej płaska i niekoniecznie łatwa w dystrybucji :) 200 gram orzechów włoskich 700 gram jabłek 100 gram twardego masła 1/2 łyżeczki sody(...)wymieszać je z cynamonem. Masło pokroić w drobne listki lub zetrzeć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę orzechów i dokładnie pokryć powierzchnię listkami masła. Na to wyłożyć jabłka, a następnie drugą część orzechów. Całość przykryć ponownie listkami masła. Zapiekać w 180C 30-40 minut, do lekkiego zrumienienia. Należy uważać aby nie przypalić karmelu, który wytwarza się
Czerwony Gupikwygląda bardzo ekskluzywnie. Zapakowany do pudełeczka i wzięty do pracy może wzbudzać zazdrość współpracowników. Proporcje na 1 porcję. 50 gram ciastek Petit Beurre 2 jabłka 3/4 szklanki porzeczek Jabłka pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondla i poddusić bez przykrycia aż będą lekko przezroczyste. Na początku duszenia i w trakcie można dodać po łyżce wody, w zależności(...)użytych jabłek. Gotowe lekko przestudzić. Ciasta pokruszyć w blenderze. Może być całkiem na mąkę lub zachowując kawałki ciastek. Porzeczki zerwać z gałązek, umyć i przetrzeć blenderem. W naczyniu układać składniki warstwami. Na zdjęciu: ciastka-porzeczki-jabłka-ciastka-porzeczki-ciastka. marcelina
Czerwony Gupikbłonnika. Zapraszam do stołu :) Składniki ciasta naleśnikowego: 1/2 szklanki mleka szczypta soli płaska łyżeczka cukru 1 jajko 1/2 szklanki mąki dodatkowo: papierówki (na taką ilość ciasta wykorzystałam 8 średnich jabłek) olej do smażenia cukier puder do posypania Mleko dokładnie połączyć z mąką, solą i cukrem. Dodać jajko i roztrzepać na gładkie ciasto. Odstawić na 10-15 minut. Jabłka umyć i osuszyć. Nie obierać ze skórki. Wykroić środek cienkim nożem lub specjalnym wykrawaczem - bez przekrawania jabłka. Pokroić w grubsze plastry. Każdy plaster zanurzać w cieście naleśnikowym i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać obsypane cukrem pudrem
Codzienna kuchnia niecodziennasera półtłustego 3 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki suszonych płatków żurawiny 1/2 łyżki płatków mig dałowych 2 łyżeczki mio du 1/2 łyżeczki cynamonu 8 goź d zików Przygotowanie: Jabłka myjemy. Obcinamy "wieczko" na wysokości ok 2cm o d góry. Część dolną wy drążamy (około 1,5cm o d ścianki). Twarożek, ugotowana kaszę, jogurt, żurawinę, mió d, cynamon(...)płatki mig dałowe mieszamy dokła dnie. Napełniamy oba jabłka tak aby masa wystawała pona d ścianki. W wieczka wkłuwamy goź dziki i przykrywamy jabłka. Wykła damy na papier do pieczenia i wstawiamy na 25 minut do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika ( grzanie góra- dół). Po tym czasie po dwyższamy temperaturę do 180 stopni, zmieniając grzanie na termoobieg
ChilliJemyspecjalnie dla M. Bez jajek, mleka, cukru, produktów pochodzenia zwierzęcego. Słodzony stewią, z dodatkiem tzw. "superfood" czyli jagód goji i oleju kokosowego. Do tej szarlotki najlepiej wybrać słodkie, soczyste jabłka. Ciasto można polać np. syropem z agawy, a w wersji nie-wegańskiej miodem gdy będzie dla nas za mało słodkie. Szarlotce na sesji towarzyszyły Walentynkowe kwiaty.. piękne(...)Składniki: ok. 800g jabłek 2 szkl. mąki pełnoziarnistej 3 łyżki stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże garście jagód goji Cynamon + 5 łyżeek roztopionego oleju kokosowego Superfood znajdziecie www.sklepagnex.pl :) Dodatkowo: Mąka i olej do obsypania torttownicy Przygotowanie: Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kosteczkę i blenderujemy lub ścieramy na grubych oczkach. W misce łączymy mąkę
Czarnawisienkajadłam je na zimno i tak były pyszne i zdecydowanie muszę je powtórzyć (może tym razem na ciepło?) Duża ilość cynamonu znajdującego się w cieście, świetnie współgrała z jabłkiem, które stanowiło nadzienie. Prosta i standardowa mieszanka smaków, w trochę innej wersji. Jako, że dzień na śniadaniu się nie kończy i albo będzie dalej biegł tak pozytywnie , albo wręcz przeciwnie(...)syropu z agawy odrobina mleka roślinnego- u mnie sojowe (na oko- aby ułatwić mieszane składników) WYKONANIE: wszystkie składniki (oprócz jabłka) dokładnie ze sobą mieszamy jabłko kroimy w kosteczkę każdy z kawałków jabłka obtaczamy ciastem- 1 łyżka- na jednego knedla całość umieszczamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 przez
healthy dreamsmieszając ciasto drewnianą łyżką do momentu, aż stanie się elastyczne (5 minut powinno wystarczyć). Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w półcentymetrowe plastry. Przełóż je na patelnię, dodaj rodzynki oraz syrop klonowy i podsmaż całość przez około dwie minuty(...)jabłka odrobinę zmiękły. Wyrośnięte ciasto delikatnie połącz z gotowymi jabłkami. Stolnicę lub dużą deskę oprósz mąką; z ciasta odrywaj teraz mniejsze kawałki (powinno wyjść 15 sztuk), delikatnie uformuj w zgrabne placuszki i układaj na przygotowanej desce zachowując odstępy. Aby ciasto nie kleiło się do rąk, najlepiej dłonie natłuścić jest delikatną warstwą oliwy. Przykryj ściereczką i pozostaw
Roślinna - blog wegańskiDieta, odchudzanie...jednak czasem warto zjeść coś słodkiego by zafundować sobie odrobinę przyjemności...ta szarlotka jest idealna na ta okazję:) Składniki: 500 g jabłek (4-5 sztuk) 2 jajka 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru trzcinowego 1 cytryna 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli 110 g mąki pełnoziarnistej 75 ml mleka roślinnego lub chudego mleka(...)pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. 2. Jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny ucierać mikserem przez 5 minut. 3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. 4. Mąkę przesiać wraz z cynamonem,kardamonem i proszkiem do pieczenia. 5. Do masy
Anioły w kuchniTrochę sceptycznie podchodziłam do tego przepisu, ale ciasto się udało i było smaczne. Składniki: szklanka cukru szklanka kaszy manny szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek 0,5 łyżki mielonego cynamonu 200 g masła Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cynamonem. Cukier, kaszę mannę(...)pieczenia. Na dnie blaszki równomiernie rozprowadzamy 1/3 suchej masy. Następnie układamy połowę startych jabłek (nie odciskamy z nich soku). Na to kolejno: 1/3 masy suchej + druga połowa jabłek + reszta masy suchej. Po wyrównaniu całość równomiernie pokrywamy kawałkami zimnego masła. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny
e-PrzepisyKulinarnemascarpone , ♥ orkiszowych placków pomarańczowych , ♥ pieczonych placków jaglanych z gruszką i cynamonem , ♥ placków gryczanych z orzechami i lnem , ♥ placuszków bez mąki z jabłkiem , ♥ puszystych placuszków otrębowych bez mąki , ♥ pancakes'ów z ricotty . Składniki: - 4 jabłka - 200g puree z dyni - 2 łyżki miodu/syropu klonowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/4 łyżeczki imbiru Jabłka obieramy, koimy na ósemki(...)gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do garnka wraz z miodem, cynamonem, gałką i imbirem. Całość od czasu do czasu mieszamy i dusimy do momentu rozpadania się jabłek. Dodajemy puree z dyni, mieszamy, jeszcze chwilę dusimy całość i miksujemy na gładki mus za pomocą blendera. Przechowujemy w lodówce. Można go również zawekować. Smacznego
Be Fit Be Strongwypełniają cały dom słodkim zapachem. Taka szarlotka jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki. Gwarantuję , że zniknie jeszcze ciepła i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: NADZIENIE: *jabłka – 1 kg * sok jabłkowy – 1 l * budyń śmietankowy z cukrem – 3 op * cynamon – 3 łyżki CIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl * masło – 250 g * żółtka(...)łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem, dodajemy pokrojone masło, żółtka i śmietanę. Wszystko razem dokładnie siekamy i zagniatamy, a następnie dzielimy na 2 części. NADZIENIE: Jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy cynamonem. 750 ml soku zagotowujemy, w reszcie rozrabiamy budynie, a następnie wlewamy do soku i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: 1 częścią ciasta wylepiamy blachę, przykrywamy jabłkami
Ostra na SłodkoJabłonie uginają się od owoców, proponuję zatem upiec ciasto z jabłkami i kruszonką. SKŁADNIKI: ciasto: - 4 jaja - 3/4 szkl. cukru - 2 szkl. mąki - 1/2 kostki margaryny do pieczenia - cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4-5 jabłek - 2-3 łyżeczki cynamonu - 2- 3 łyżki kaszki mannej kruszonka: - 1/2 kostki margaryny - ok. 1 szkl. mąki - 1/2 szkl. cukru(...)Przygotowuję kruszonkę - mieszam ze sobą margarynę, mąkę i cukier, Tworzę kulę i odkładam ją do lodówki. Jabłka kroję w drobną kostkę, posypuję cynamonem i kaszką manną (kaszka "obtacza" jabłka, aby nie opadły na dno podczas pieczenia). Margarynę roztapiam, studzę. Mieszam razem 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, roztopioną margarynę. Ubijam białka z cukrem. Łączę pianę
WielopokoleniowoPlacki z jabłkiem z syropem cynamonowym rozpoczynają u mnie sezon na jesienne smaki. Placki z jabłkiem podane z syropem cynamonowym Przepis: własny / 1 porcja / składniki: 40 g mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubelli) 30 ml mleka 1/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej jajko olej pół jabłka (niekoniecznie obranego) pokrojonego (rano) w plastry jak zrobić? Wieczorem wymieszać wszystkie składniki ciasta. Przykryć miseczkę talerzykiem(...)przełożyć do lodówki. Rano nagrzać patelnię wlać odrobinę oleju i smażyć placki - łyżka ciasta, na to plasterek jabłka i odrobina ciasta przy bokach jabłka po około minucie przewrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionymi dodatkami np. syropem cynamonowy. Syrop: łyżka cukru trzcinowego 1/5 łyżeczki cynamonu łyżka wody Składniki wymieszać i wstawić na 20 sekund do kuchenki mikrofalowej
tost z dżemem