Banalnie prosty przepis na pyszną marmoladę z jabłek i kiwi. Świetna do deserów,ciast czy na kanapkę. Będzie stał i czekał w spiżarce na długie jesienne wieczory. Składniki: 1 kg jabłek 400 g kiwi cukier żelujący 2:1 Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Przekładamy do garnka. Kiwi obieramy ,kroimy(...)drobną kostkę i wrzucamy do jabłek.Wsypujemy cukier żelujący,mieszamy aż zacznie wrzeć.Gotujemy ok.5 minut i gorące nakładamy do wyparzonych słoików.Zakręcamy i ustawiamy do góry nogami aż do wystudzenia. Smacznego
Przepisy mojej mamyRewelacyjny biszkopt z suszonymi jabłkami, musem gruszkowym i pyszną waniliową śmietanką. Dekoracja to suszone gruszki naturalnie barwione pestką awokado. Ciasto biszkoptowe : mąka pszenna 110 g 4 jajka cukier 120 g kakao 3 łyżki jabłka suszone 25 g proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki olej rzepakowy 60 ml Mus gruszkowy : gruszki 800 g woda(...)łyżeczka cukier puder 1/2 łyżki śmietan-fix 18 g Do ozdoby : kolorowe suszone gruszki Tortownica 21 cm. Ciasto biszkoptowe. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia. Jabłka drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem. Dodać
Smaczne mojerozpocząć. Godzina spokojnie wystarczy ;) Składniki: 4 duże jaja 120 gram cukru pudru 120 gram mąki pszennej 1 cukier waniliowy cynamon do smaku 50 gram płatków migdałowych 4 jabłka 1 łyżka cukru kryształu lub trzcinowego Wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem cytrynowym. Blaszkę o rozmiarach 36 cm / 26 cm wykładamy papierem do pieczenia(...)delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy masę na rozsypane migdały, ostrożnie, by się nie poprzesuwały - by tego uniknąć, proponuję delikatnie wykładać masę łyżką. Wyrównujemy, kładziemy jabłkowe plasterki na całą powierzchnię. Spryskujemy jabłka wodą, posypujemy cukrem kryształem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 35 minut. W połowie pieczenia przykrywamy całość folią aluminiową, dzięki czemu jabłka zmiękną
Kronika Piekarnikapodziału było ośmiu. Zabrakło zapasu na dokładki niestety. Cieniutka warstwa ciasta maślanego, delikatnego, półkruchego. Warstwa owoców ( może być również warstwa konfitury ). Kratka na górze, zdradzająca co pod nią. Użyłam jabłek, stworzyły bardzo dobrą kompozycję z rozpływającym się w ustach ciastem. Jedyny mankament - wypiek jest tak kruchy, że wręcz niemożliwy do przetransportowania w stanie nienaruszonym :). Składniki: 1, 5 szklanki mąki(...)pieczenia szczypta soli 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżki śmietany lub mleka skondensowanego 7 łyżek cukru pudru 100 gram masła na nadzienie: 3 pokrojone w cienkie plasterki jabłka, lub konfitura owocowa. sok z cytryny, łyżka cukru do podduszenia jabłek. Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto - przesiewamy do miski mąkę z proszkiem, solą, cukrami. Dodajemy miękkie masło
Kronika Piekarnikaformowania knedli. Długo zachowuje miękkość dzięki dodatkowi serka, jest w smaku delikatnie waniliowe, charakteru nadają mu użyte owoce. Zupełnie inaczej smakuje z morelami, inaczej z węgierkami, jeszcze inaczej z jabłkami z cynamonem. Idealnie sprawdza się jako ciasto przeznaczone w plenerowe degustacje. Piekłam je kilkukrotnie, za każdym razem z innymi owocami, ostatnia odsłona była morelowa. Każdą połowę moreli oprószyłam cukrem(...)wnętrzem, nie powinny być zbyt duże, bo wówczas ciasto wymaga dłuższego czasu pieczenia. Zatem nie wykorzystujcie do niego połówek brzoskwiń lub sporych rozmiarów renklod. A jeśli zdecydujecie się na jabłka, to pokrojone w kostkę. Polecam węgierki i jabłka właśnie. Składniki: 100 gram miękkiego masła 70 gram cukru pudru 1 cukier waniliowy szczypta soli 125 gram serka homogenizowanego
Kronika Piekarnikarazem trochę niestandardowy sposób na szarlotkę. W zasadzie prosty, w smaku klasyczny wypiek. Masę jabłkową ( mięciutką, bo z potartych podduszonych jabłek ), wyłożoną na spód zagniatanego ciasta, przykrywamy drugą częścią tegoż samego ciasta, zmiksowaną z mlekiem. W takiej rozrzedzonej konsystencji masa idealnie pokryła całą powierzchnię placka i jabłuszek. Zapieka się na rumiano, idealnie poddaje się krojeniu, nie pęka(...)cukier waniliowy 200 gram miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki ( ja dałam 1 szklankę pełnoziarnistej, 2 szklanki tortowej ) około 1/3 szklanki mleka 4 duże jabłka - polecam odmiany słodkie 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ewentualnie cukier do smaku Wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy
Kronika Piekarnikawierzchu maślaną kruszonką. Składniki: 250 gram mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła lub oleju 2 łyżki cukru cukier waniliowy 20 gram drożdży 3 słodkie jabłka 1 łyżka cukru sok z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 3 łyżki roztopionego masła 5 łyżek mąki 2 łyżki cukru szczypta soli Wykonanie: Do dużej miski wlewamy ciepłe(...)mleko, wsypujemy dwie łyżki cukru i rozkruszone drożdże. Mieszamy dokładnie i odstawiamy pod przykryciem na około 15 min, by drożdże zaczęły pracować. Jabłka kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do garnka, polewamy sokiem cytrynowym, dodajemy cukier i podgrzewamy aż zmiękną, ale nie rozpadną się. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy
Kronika PiekarnikaPrzepis jest mało wymagający, ciasto wyrabia się szybko, po dwóch minutach powinno odchodzić od dłoni i brzegów miski. Po wyrośnięciu bezproblemowo poddaje się wałkowaniu, wypełnianiu i rolowaniu. Połączenie jabłek z marcepanem jest moim małym eksperymentem, ale godnym polecenia. Jeśli oczywiście cenicie smak marcepanu. Ja do jego wielbicieli nie należę, z jednym wyjątkiem - chlebki marcepanowe w czekoladzie, które(...)się skusić. Składniki ciasta: 20 gram drożdży 250 gram mąki tortowej 1 duże jajko 80 gram rozpuszczonego masła 1/3 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru Nadzienie: 2 duże, słodkie jabłka 1/3 chlebka marcepanowego w czekoladzie szczypta cynamonu Wykonanie: Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżeczki cukru, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na około 15 min, by zaczyn "ruszył
Kronika Piekarnikasąsiedzi i domownicy nie będą narażeni na kojące odgłosy zwiększania i zmniejszania obrotów miksera. Wystarczy miska, cisza i trochę cierpliwości. I czas. Owoców nie dodałam dużo, wystarczyły dwa spore jabłka. Całość dopełnia kruszonka, wypełniająca kuchnię słodkim, maślanym zapachem. Jeśli planowaliście przyjemniej spędzić niedzielny poranek, niż lepiąc się do drożdżowego ciasta, to znajdźcie w internecie filmik "39 sposobów na jajka(...)pełne szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 80 gram masła - rozpuszczonego 1 jajko L 40 gram drożdży 2/3 szklanki letniego mleka szczypta soli Dodatkowo: 2 duże jabłka pocięte w cienkie plasterki i uprażone przez 5 min z odrobiną wody, cukru i cynamonu. Odcedzone i wystudzone na sitku. Na kruszonkę: 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, łyżeczka
Kronika PiekarnikaPolecam ten przepis zarówno do wykorzystania jabłek, jak również innych owoców - porzeczek, jagód, wiśni. Migdałowa maślana kruszonka jest chrupiąca, pachnie fantastycznie. Jabłkowe nadzienie wtapia się częściowo w dolną warstwę kruszonki, dzięki czemu szarlotka idealnie się kroi, jabłka nie przesuwają się i nie wypadają na talerzyk w czasie wbijania widelczyków w serwowane porcje. Składniki: Jabłkowe nadzienie: 4 spore jabłka(...)palcami aż powstanie dość lepka, ale sypka kruszonka. Połowę kruszonki wykładamy na wyciągnięte z lodówki ciasto w blaszce (wcześniej nakłuwamy je widelcem). Na wysypaną równomiernie kruszonkę wykładamy wystudzone, podduszone jabłka, a na nie wysypujemy resztę kruszonki, rozprowadzamy po całej powierzchni i wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 50 minut. Ja w połowie pieczenia, na około
Kronika Piekarnikagliniaste i gąbczaste. To ciacho wpisuję w moją kategorię wypieków doskonałych. Proste w wykonaniu - nie sposób zepsuć cokolwiek w procedurze przygotowywania, jeśli przestrzega się proporcji i kolejności dodawania składników. Jabłka nadają wypiekowi zarówno wilgotności jak i subtelnego aromatu. Kosteczki owoców nie opadają na dno, dzięki gęstości ciasta rozkładają się równomiernie na całej powierzchni. Można upiec tą szarlotkę w tortownicy(...)kroić w eleganckie trójkąty, można w kwadratowej blaszce. Nie wymaga posypywania cukrem, polewania lukrem - jest idealnie słodka, najlepsza w wersji nieudoskonalanej. Składniki: 10 dag masła 3 łyżki oleju 2 jabłka średniej wielkości skórka z cytryny 20 dag cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20 dag mąki pszennej 8 dag maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy
Kronika Piekarnikaszklanki mąki krupczatki 4 żółtka 200 gram masła 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki masy jabłkowej: 4 duże jabłka lub 5 mniejszych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kisielu cytrynowego 1 łyżka cukru 1 łyżka soku cytrynowego Wykonanie: Zaczynamy od masy jabłkowej, by miała szansę przestudzić się, przed(...)wyłożeniem na ciasto. Obrane jabłka tniemy w cieniutkie plasterki - ja potarłam na mandolinie. Wkładamy do większego garnka, kropimy sokiem z cytryny, podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy cynamon i cukier. Podgrzewamy, często mieszając. Gdy plasterki zmiękną, ale nadal pozostaną jędrne, ściągamy garnek z palnika, odlewamy powstały sok, a jabłka mieszamy delikatnie z łyżką kisielu. Z uwagi na brak kisielu
Kronika PiekarnikaJeszcze nie oficjalna, ale powoli.. na wyciągnięcie ręki. Jesień. Ręce możemy wyciągać, po wszystko, co wkomponować jest okazja w sezonowe wypieki. Do proponowanego dziś ciasta wykorzystałam jabłka. W tym roku nie tylko w szlachetnych, jesiennych odmianach, ale i wycenione wyjątkowo wysoko. Śliwki zrywane kilka dni wcześniej, równie szlachetne, bo z własnego drzewa leciwego(...)gram cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka L 150 gram rozpuszczonego masła 180 gram gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jabłka 1 opakowanie budyniu czekoladowego 300 ml mleka na kruszonkę: 2 łyżki mąki, 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru Wykonanie: Proponuję rozpocząć od ugotowania gęstego budyniu czekoladowego
Kronika Piekarnikakąskami bakłażana, doprawionego orientalnymi przyprawami. I wiecie co? Okazało się, że to świetny zamiennik mięsa! Smakuje prawie jak stripsy z kurczaka! W połączeniu ze słodko-kwaśnym sosem na bazie jabłek, surówką z czerwonej kapusty i ulubioną sałatą, tworzy naprawdę godne polecenia danie. Koniecznie wypróbujcie :) Składniki: (około 9 sztuk) Pampuchy 350 g. mąki pszennej + 3-4 łyżki do podsypywania(...)lekko ciepłego mleka 2 jajka 40 g. masła 20 g. świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki soli Sos 2 jabłka 5 łyżek cukru trzcinowego 1 szkl. wody 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki sosu sojowego Kapusta 1/2 czerwonej kapusty 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Tempura
Delicious Placeczystko kalafiorowy z rozgrzewającą nutą gałki muszkatołowej, wprowadzającej aromat późnej jesieni. I kiedy z rozkoszą rozdzielałam warzywo na urocze różyczki, coś zamachało do mnie z końca blatu. Złoto-bure jabłka z osiedlowego warzywniaka kusiły swoimi krągłościami i rustykalnością, obiecując pyszne niespodzianki. Pomyślałam 'okej, niech Wam będzie! W końcu wszytko to, co rodzi się tego samego sezonu powinno do siebie(...)pasować.' Wkroiłam Szarą Renetę o złotej skórce, dodałam pora, który swoją wytrawną słodyczą idealnie połączył ziemistość kalafiora i owocową nutę jabłek. Tak oto powstał rozgrzewający krem kalafiorowy o głębokim smaku drugiej połowy listopada :) Do tego jeszcze chrupiąca grzanka z serem, który wspaniale podbija smak całości i dodaje kontrastującej tekstury oraz kilka upieczonych różyczek kalafiora dla oparcia zęba i lekko
Kuchnia w Słońcu Skąpana