Dzień dobry:) Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, zimno wietrznie i deszczowo. Na taką pogodę polecam gorącą herbatę z imbirem i pyszne ciasto korzenne z dodatkiem suszonych czereśni i jabłek. Proste i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki na średnich oczkach tarki 1duże jabłko starte na tarce 4 jabłka pokrojone(...)Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą, przyprawą i cynamonem, delikatnie mieszamy. Wlewamy olej, dodajemy startą marchewkę,starte jabłko, suszone czereśnie i jeszcze raz delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, na wierzchu układamy resztę jabłek pokrojonych w kostkę, delikatnie wciskamy w ciasto. Piekarnik rozgrzewamy
Sama słodycz i szczypta chiliPłatki ryżowe z jabłkiem i cynamonem to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Takie dania lubią u mnie szczególnie dzieci i najczęściej przygotowujemy je w weekendy kiedy mamy więcej czasu na gotowanie i na jedzenie. Oczywiście w tygodniu płatki możemy przygotować już wieczorem a następnego dnia tylko lekko je podgrzać. Temperatury na zewnątrz wiosenne ale mimo to rano bywa chłodno(...)fajnie jest zjeść ciepłe śniadanie. Zajrzyjcie też do przepisów na płatki ryżowe na mleku i płatki ryżowe z chia . PRZEPIS NA PŁATKI RYŻOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM Składniki na płatki ryżowe z jabłkiem i cynamonem: 1 jabłko 6-8 suszonych daktyli 1 łyżeczka cynamonu 1 szkl płatków ryżowych 1 szkl wody 0,5 szkl mleka roślinnego (lub krowiego) 1 łyżeczka
Dorota SmakujeSzarlotka na kruchym cieście – moja propozycja na dziś. Szarlotka na kruchym cieście Składniki: 2kg jabłek 2,5 szklanki mąki 200g masła 3 żółtka ½ szklanki cukru 1 jajko szczypta soli 2 łyżki cynamonu 2 łyżki bułki tartej ½ szklanki cukru cukier puder do posypania 1 łyżka masła Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle(...)jedną część ciasta ścieramy na spód i podpiekamy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód ciasta, posypujemy bułkę tartą, na które następnie wykładamy jabłka. Na jabłka trzemy druga część ciasta. Jabłecznik na kruchym cieście Ciasto pieczemy jeszcze przez ok 40 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Szarlotka na kruchym cieście pochodzi
Pomysłowa kuchniaszklanki wody+pół szklanki mleka 2 jabłka 1 szklanka mąki pół łyżeczki sody pół szklanki słodzika/cukru Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie. Ugotowaną blendujemy z mlekiem. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, następnie dokładnie odciskamy z nich sok. Wszystkie składniki, oprócz jabłek mieszamy ze sobą dokładnie. Na koniec dodajemy jabłka i dalej mieszamy. Smażymy
Zdrowie i pysznie na talerzuszklanki wody+pół szklanki mleka 2 jabłka 1 szklanka mąki pół łyżeczki sody pół szklanki słodzika/cukru Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie. Ugotowaną blendujemy z mlekiem. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, następnie dokładnie odciskamy z nich sok. Wszystkie składniki, oprócz jabłek mieszamy ze sobą dokładnie. Na koniec dodajemy jabłka i dalej mieszamy. Smażymy
zdrowo i aktywnieprzygotować całego kurczaka. Jako dodatki sprawdzą się pieczone ziemniaki , ryż i nasza ulubiona surówka. Polecam, proste danie ale z pewnością zaskoczy Waszych gości:) Składniki 4-6 udek kurczaka 3 jabłka obrane pokrojone w słupki główka czosnku posiekana 5 dkg rodzynek, wcześniej namoczonych w soku jabłkowym 100 g masła 2 łyżki oleju łyżka estragonu 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz(...)łyżeczki zmiażdżonych goździków szczypta cynamonu Umyte i osuszone udka obsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, z rozpuszczonym masłem. Wsypujemy czosnek , jabłka i osączone rodzynki.Wszystko posypujemy ziołami, pieprzem, solą, goździkami i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem twardość mięsa. Gotowe danie podawać z ryżem, pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką
gotuj ze mnądodatkowo trochę do otrzymania odpowiedniej konsystencji) – opakowanie cukru waniliowego – 1 jajko – 1 jabłko W misce umieszczamy mleko, jajko, mąkę, cukier waniliowy i całość mieszamy do otrzymania dość gęstej konsystencji. Rozgrzewamy patelnię wraz z tłuszczem a w tym czasie usuwamy środek jabłka ( takim czymś ). Na gorącej umieszczamy po 2 łyżki ciasta (na każdy naleśnik) i na każdej(...)porcji umieszczamy po plastrze jabłka. Smażymy z obu stron aż naleśniki będą zarumienione. Podajemy gorące z kleksem jogurtu, dżemu. Wszystkiego dobrego! ps. równie dobrze będą smakowały naleśniki, jeżeli do ciasta dodacie starte jabłko! Jak usmażycie naleśniki, najlepiej przechowujcie je w ciepłym garnku, wtedy będą się dosłownie rozpływały w ustach
Szybko Tanio Smaczniejabłkowy na szybko . Lepiej zrób z 1 kg jabłek, wtedy możesz korzystać z musu przez ok. 3 dni, ale zdążyć go zjeść. Przygotowanie musu jabłkowego na szybko: Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Ścieramy je na grubej tarce jarzynowej. Wrzucamy jabłka do rondla. Smażymy na niedużym ogniu, jeśli chcecie bardzo słodki mus to gdy się jabłka zredukują
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwietrzny dzień. Składniki: ciasto - 3 szklanki mąki krupczatki - 1 szklanka cukru - 250 g masła - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz - 4 szklanki mleka - 1 kg jabłek - 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy, dzielimy na 2 części i schładzamy około pół godziny w lodówce. Blaszkę o wymiarach(...)wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy połową ciasta. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Budynie gotujemy na mleku. Na ciasto wykładamy jabłka, zalewamy je ugotowanym budyniem a wierzch przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy je w 180 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchniłyżeczki cynamonu dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej (bez też jest ok, więc można pominąć) lukier marcepanowy: - 120g pudru trzcinowego (lub zwykłego) - 60g kremówki 30% - 8 kropli aromatu migdałowego Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki i umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier, wodę oraz cynamon i dusimy na małym palniku, aż jabłka zmiękną i odparuje(...)nich sok. Moje jabłka miękną dość szybko i nie puszczają zbyt wiele soku. Odstawiamy garnek do przestudzenia. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz kwaśną śmietanę (daję zimną, prosto z lodówki) i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 10-15 minut, aż ruszą. ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki, szczyptę soli, cukier, jajka
Smaczne Zdrowewyciśnięty z 1 pomarańczy 200 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 3-4 średnie jabłka Przygotowanie: Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnia kostkę. Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem i cukrem(...)dodać skórkę pomarańczy - wymieszać. Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Na spód tortownicy wylewamy połowę ciasta i układamy jabłka pokrojone w kostkę. Następnie na wyłożone jabłka delikatnie wylewamy - pozostałe ciasto. Wyrównujemy wierzch. Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Rada: ciasto po wystudzeniu
Ciastka - domowe słodkościJest to pyszne i szybkie ciasto z jabłkami z dodatkiem cynamonu.Jest smaczne i wilgotne dzięki dodaniu jabłek.Jest to wypiek idealny na zimowe popołudnie. Zapraszam po przepis :) SKŁADNIKI 4 jajka szklanka cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka cynamonu szklanka posiekanych orzechów włoskich 3 jabłka cukier puder do posypania(...)zrobiła się jasna i puszysta. Potem dodajemy mąkę,olej,proszek do pieczenia i sodę oraz cynamon.Miksujemy na niskich obrotach.Teraz dodajemy posiekane orzechy oraz umyte,obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszamy juz wszystko nie mikserem tylko łyżką.Ciasto powinno być trochę gęste.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy
Mała w garnku mieszaproponuję, to surówka z cebuli, jabłek i kiszonych ogórków, zabielona śmietaną. Gradka jest nietypowa, ponieważ dominuje w niej cebula, która ma bardzo wyrazisty smak, jednak w połączeniu z jabłkami i kiszonymi ogórkami traci nadmierną ostrość. By się tak jednak stało surówkę przygotowuje się dzień wcześniej, by smak ostry, kwaśny i słodki połączyły się w należyty sposób. Przepis(...)zbiór wyjątkowych receptur z terenów od Sławska na Ukrainie, po Krynicę Górska na zachodzie, który serdecznie polecam wszystkim zainteresowanym bieszczadzką kuchnią. Cebulowa gradka - kuchnia podkarpacka Składniki: 3 cebule 3 jabłka 4 ogórki kiszone 5 łyżek śmietany sól Cebulę obieramy i cienko kroimy. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka ścieramy bez obierania. Wszystkie
Trzeci talerzzajdzie potrzeba) 50 g cukru kokosowego (lub innego) 2 jajka 170 g puree z banana (bez skórki – około 1,5 banana) 100 g rozpuszczonego masła NADZIENIE 2-3 jabłka – 550 g (najlepsza szara reneta) 2 łyżki masła 2 łyżki cukru kokosowego (lub innego) szczypta cynamonu 50 g orzechów włoskich, posiekanych i uprażonych LUKIER 2 łyżki rozpuszczonego(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez około 20 minut. Jeszcze ciepłe lukrujemy i od razu posypujemy orzechami. NADZIENIE Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy na patelni z masłem, cukrem , cynamonem i orzechami przez około 10 minut, aż jabłka lekko zmiękną. LUKIER Cukier, masło i mleko
Tajemnice Smaku