Stary przepis z maminego zeszytu. Cynamonowe ciacho, pełne jabłek z dodatkiem orzechów włoskich. Mięciutkie i super wyrastające jesienne ciacho. Doskonale smakuje zarówno posypane cukrem pudrem jak i oblane polewą czekoladową. Składniki blaszka 23/33: jajka 5 szt, cukier 1,5 szklanki, mąka pszenna 5 szklanek, soda 2 łyżeczki, cynamon 2 kopiate łyżki, olej 1,5 szklanki, orzechy włoskie posiekane(...)garść, jabłka 2 kg, polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 4-5 łyżek, Sposób przygotowania: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem, dodać olej proszek do pieczenia, cynamon oraz przesianą mąkę pszenną i wymieszać. Dodać jabłka oraz orzechy i wymieszać z ciastem. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec
kulinarne odsłony patiBiszkopt 3 jajka 120 g cukru 80 g mąki pszennej 27 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa jabłkowa 4 duże jabłka 3 galaretki zielone 4 szklanki wody Sok z połowy cytryny Bita Śmietana 500 ml śmietany 36% Galaretka cytrynowa Sposób Przygotowania Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić(...)żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa jabłkowa Galaretki rozpuścić gorącej wodzie. Gdy galaretka zacznie tężeć jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Do tężejącej galaretki dodajemy jabłka, mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki
RAROSSAZdrowy i pyszny sok na zimę z dyni , marchewki i jabłek. Przepis dostałam od znajomej 😍 Małgosiu bardzo Ci dziękuję 🥰 robię już drugą porcję i nie wiem czy na tym skończę . Składniki: 60 dag obranej i wydrążonej dyni 1 kg marchewki 1,5 kg jabłek sok z trzech średnich cytryn ok 1/2 szklanki cukru Wydrążoną(...)garnku i zalać je 2 litrami gorącej wody , zagotować. Od zagotowania trzymać na małym ogniu pod przykryciem 25 minut , aż warzywa zmiękną. Następnie dodać obrane i pokrojone w plastry jabłka. Całość gotować jeszcze 10 minut,aż zmiękną jabłka. Wyłączyć . Dodać cukier,sok z cytryny . Dokładnie zblendowac. Gotowy sok przelać do słoików bądź butelek i pasteryzować 20 minut
Niespełnione zdolności kulinarnepotrzebne składniki blaszka 24 x 24 herbatniki 2 paczki 1 opak ,mascarpone ,1 czekolada biała -czekoladę roztopić i utrzeć serkiem maskarpone 1 kg jabłek startych na tarce -jabłka obieramy i ścieramy na tarce ,można dać więcej jabłek wtedy ciasto będzie wyższe jabłka smażymy na małym ogniu jak są rozgotowane to wsypujemy 2 galaretki kolor dowolny
Moje Wyrobycukru waniliowego -1/2 szkl cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki śmietany kwaśnej 18% -125g miękkiego masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -ok 2 kg jabłek -2 galaretki cytrynowe KREM ORZECHOWY -350g orzechów włoskich -300ml mleka -3/4 szkl cukru -300g masła Składniki na spody dajemy do miski i zagniatamy ciasto(...)temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta-mamy mieć upieczone dwa spody. MASA JABŁKOWA 2 kg jabłek obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok. Soczek polecam wypić :) Jabłka dajemy do garnka i prażymy na małym ogniu do miękkości. Mieszamy co chwile by się
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJesień to czas zupy dyniowej i jabłeczników, zdecydowanie, no może jeszcze brownie. Dziś mam dla Was zupełnie nowy przepis na naprawdę mało skomplikowane ciasto z jabłkami, które jest przede wszystkim mięciutkie i wilgotne jednocześnie. Dodatek masła orzechowego i syropu klonowego nadaje mu głębi smaku. Składniki na małą blaszkę o wymiarach 22×22 cm: 250 g mąki pszennej łyżeczka(...)proszku do pieczenia 60 g dowolnego masła orzechowego 110 g syropu klonowego/z agawy/daktylowego/ryżowego 200 ml dowolnego mleka roślinnego szczypta soli 2 małe jabłka *polewa to 2 łyżki masła orzechowego i 4 łyżki syropy z daktyli+ orzechy do dekoracji czas przygotowania: 10 minut, pieczenia 180 C 22-25 minut. Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodaj
greenscarfsprawdzone, otrzymane drogą pantoflową od kogoś. Mam taką cudowną Panią Krysię, która regularnie dzieli się ze mną szczęściem. Bazą tego ciasta jest półkruche ciasto, które idealnie trzyma jabłka w ryzach. Jabłecznik ładnie trzyma formę, nic się nie rozjeżdża i nie rozpada. Jest idealnie kruche, ale nie twarde, rozpływa się w ustach. Polecam, będziecie zachwyceni. Składniki na dużą prostokątną blachę(...)czubate łyżki gęstego mleka kokosowego lub wegańskiej śmietany (lub zwykłej śmietany) czubata łyżka cynamonu, jeżeli lubisz to dodaj też kardamon i imbir po łyżeczce 1,5- 2 kg jabłek (jeżeli są kwaśne konieczne może być dodanie do masy jabłkowej cukru- pół kubka powinno załatwić sprawę) pół kubka płatków owsianych lub bułki tartej* Pani Krysia wspomniała, że można dodać
greenscarfgrama cukru – Idealnie dopasowana w smaku – Genialny na to coś do kawki – Wegańska i bezglutenowa – Pełna witamin i niskokaloryczna ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT SKŁADNIKI: – 5 jabłek średniej wielkości / u mnie GALA / – 100g śmietanki kokosowej – 200 ml mleka kokosowego – Cynamon mielony – ok. 1/2 łyżeczki – Syrop z agawy – 4 łyżki + do skropienia gotowego deseru – Laska wanilii – Agar(...)łyżeczka – Cytryna – Borówki i mięta do podania PRZEPIS: 1. Jabłka, obierz wydrąż gniazda nasienne, pokrój na mniejsze części i zmiksuj na gładko. Przełóż do garnka dodaj 2 łyżki syropu z agawy, cynamon oraz sok z polowy cytryny i całość około 10 minut duś na wolnym ogniu. 2. Śmietankę kokosową wraz z mlekiem kokosowym, przełóż do rondelka. Dodaj 2 łyżki
globuskulinarnyzajmuje dosłownie chwilę. Wszystkie składniki wystarczy wrzucić do wyciskarki – u mnie wolnoobrotowa Kuvings Evo820 PLUS i… pić na zdrowie! O tym ile cennych witamin na marchewka, jabłka czy brzoskwinie, nie muszę chyba nikomu przypominać. Ale te składniki, to jedynie dodatek do naszego soku. Sekret tkwi w imbirze. Jego cudowne właściwości doceniane są od lat. Imbir rozgrzewa(...)Link do zakupów ze zniżką: http://www.zdroweimarkowe.pl/Promocja-Kuvings-Slodkie-Okruszki-clinks-pol-50.html Sok antygrypka i paluchy drożdżowe z makiem – dwa proste przepisy Składniki na sok antygrypka: 180 g obranych marchewek 4-5 jabłek 2 cm imbiru (można dać mniej) 1 brzoskwinia Przygotowanie: Uwaga! Ilość jabłek i marchewki można zwiększyć w zależności od upodobań smakowych. Pamiętajcie, że imbir ma mocny, charakterystyczny smak
Słodkie okruszkiSzarlotka z bułką , szarlotka błyskawiczna. bułka wrocławska – 300 g, 250 ml wina białego wytrawnego, masło do smażenia, 1 kg jabłek, 100 g cukru kryształu, 20 g mąki, 4 jajka, 100 g cukru pudru, Bułkę pokroić w kromki. Kromki bułki skropić winem. Smażyć na maśle, na rumiano z obu stron. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Wyjąć gniazda nasienne. Ćwiartki(...)jabłek pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem kryształem. Dno formy do pieczenia wysmarować masłem. Ułożyć połowę podsmażonych kromek. Na nich ułożyć jabłka. Przykryć je drugą połową grzanek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć pianę z białek z utartymi żółtkami i mąką. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę wylać na bułkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówesienne smoothie choć bardziej deser z pieczonego buraka i pieczonego jabłka, doprawiony cynamonem i anyżem z chipsami z jabłek 🍎 To smoothie lub jak kto woli koktajl zachwycił mnie smakiem. Może też posłużyć jako deser. Zrobiony przy okazji pieczenia jabłek i buraków np. do obiadu. Dodałam szczyptę anyżu i cynamonu. Jedliśmy z chipsami jabłkowymi. Można też robić(...)surowym jabłkiem. Tak samo smaczne. SKŁADNIKI: pieczone jabłko - 2 szt. pieczone buraki - 2 szt. chipsy jabłkowe opakowanie anyż - 1 szczypta cynamon - 1 szczypta Z miksować razem na gładko wszystkie składniki. Podawać z chipsami jabłkowymi
AZgotuj!pszennej / 3/4 cup of flour 1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 teaspoon baking powder 30 g cukru waniliowego / 30 g vanilla sugar 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon 2 jabłka / 2 apples uprażone orzeszki pinii / roasted pine nuts cukier puder / powdered sugar olej / oil sos owocowy / fruit sauce naczynie żaroodporne (25 x 25 cm) / heat-resistant vessel(...)Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, pieczenie: 35 min, ilość porcji: 4 Jabłka myjemy, obieramy i jedno z nich ścieramy na tarce o dużych oczkach. Drugie jabłko kroimy na półksiązyce. Naczynie żaroodporne wysmarujemy olejem lub masłem. Jajka roztrzepujemy z cukrem waniliowym, cynamonem i jogurtem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej masy
Projekty ze smakiemwięc dziś rzecz się tyczy papierówek i konfitury jabłkowej. Przepis jest banalnie prosty, więc w miejsce długiej listy składników zostawię kilka zdjęć, ozłoconych wspomnianym słońcem. Składniki: papierówki lub inne jabłka, miałam ich pełen kosz sok z 1 cytryny 0,5l białego wina, u mnie półwytrawne Chardonnay Do dzieła: Zebrane w sadzie jabłka umyłam i pokroiłam na małe cząstki(...)usuwając przy tym gniazda nasienne. Nie obierałam ich. Do dużego garnka wlałam wino, wrzuciłam jabłka i wycisnęłam sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszałam i dusiłam pod przykryciem, aż jabłka zmiękły i rozpadły się na drobne kawałki. Umyte i wyparzone słoiki napełniłam konfiturą i pasteryzowałam w specjalnym elektrycznym garnku do pasteryzacji. Jeśli nie macie takiego sprzętu, możecie bez problemu
Spektrum SmakuSmaczne ciasto z jabłkami i budyniem na małe co nieco. Wychodzi każdemu, polecam. SKŁADNIKI : 1 budyń wniliowy bez cukru 3 łyżki cukru 400 ml mleka CIASTO 3 jabłka 3 jajka 150 g cukru 1 cukier waniliowy 150 ml mleka 3/2 % 300 g mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE : Z bydyniu, cukru i mleka gotujemy budyń, przekładamy go do woreczka i odkładamy. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, następnie kroimy na kawałki. Jajka ubijamy z cukrem mikserem, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Do ciasta dodajemy jabłka, mieszamy. Na blaszkę wyłozoną papierem wykładamyciasto. W woreczku z budyniem
Kulinarne Fantazje MarioliWitajcie kochani, dzisiaj przepis na szybką szarlotkę z cytrynowym lukrem. Jeśli macie dużo jabłek do wykorzystania to pakujcie je do słoików na zimę, bo cena jabłek idzie w górę w bardzo szybkim tempie. Jeszcze tak wysokiej ceny to nie widziałam, a co dopiero będzie w zimie... Składniki blaszka 23/33: Ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier 100 g, margaryna(...)jajko 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śmietana 18% 2 łyżki, skórka starta z pomarańczy 2 łyżki, nadzienie: jabłka obrane i starte 1 kg, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 3-5 łyżek, dodatkowo: mąka pszenna do podsypywania, bułka tarta 2 łyżki, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce
kulinarne odsłony pati