Jest to pyszne i szybkie ciasto z jabłkami z dodatkiem cynamonu.Jest smaczne i wilgotne dzięki dodaniu jabłek.Jest to wypiek idealny na zimowe popołudnie. Zapraszam po przepis :) SKŁADNIKI 4 jajka szklanka cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka cynamonu szklanka posiekanych orzechów włoskich 3 jabłka cukier puder do posypania(...)zrobiła się jasna i puszysta. Potem dodajemy mąkę,olej,proszek do pieczenia i sodę oraz cynamon.Miksujemy na niskich obrotach.Teraz dodajemy posiekane orzechy oraz umyte,obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszamy juz wszystko nie mikserem tylko łyżką.Ciasto powinno być trochę gęste.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy
Mała w garnku mieszaproponuję, to surówka z cebuli, jabłek i kiszonych ogórków, zabielona śmietaną. Gradka jest nietypowa, ponieważ dominuje w niej cebula, która ma bardzo wyrazisty smak, jednak w połączeniu z jabłkami i kiszonymi ogórkami traci nadmierną ostrość. By się tak jednak stało surówkę przygotowuje się dzień wcześniej, by smak ostry, kwaśny i słodki połączyły się w należyty sposób. Przepis(...)zbiór wyjątkowych receptur z terenów od Sławska na Ukrainie, po Krynicę Górska na zachodzie, który serdecznie polecam wszystkim zainteresowanym bieszczadzką kuchnią. Cebulowa gradka - kuchnia podkarpacka Składniki: 3 cebule 3 jabłka 4 ogórki kiszone 5 łyżek śmietany sól Cebulę obieramy i cienko kroimy. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka ścieramy bez obierania. Wszystkie
Trzeci talerzzajdzie potrzeba) 50 g cukru kokosowego (lub innego) 2 jajka 170 g puree z banana (bez skórki – około 1,5 banana) 100 g rozpuszczonego masła NADZIENIE 2-3 jabłka – 550 g (najlepsza szara reneta) 2 łyżki masła 2 łyżki cukru kokosowego (lub innego) szczypta cynamonu 50 g orzechów włoskich, posiekanych i uprażonych LUKIER 2 łyżki rozpuszczonego(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez około 20 minut. Jeszcze ciepłe lukrujemy i od razu posypujemy orzechami. NADZIENIE Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy na patelni z masłem, cukrem , cynamonem i orzechami przez około 10 minut, aż jabłka lekko zmiękną. LUKIER Cukier, masło i mleko
Tajemnice SmakuDodatkowo: 1,5 kg jabłek 2 opakowania budyniu waniliowego 750 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki kaszy manny cukier puder waniliowy do posypania wierzchu ciasta Przygotowanie: Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w plastry. Budyń - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 750 ml mleka i dodać 4 łyżki cukru. Pamiętajmy, aby budyń był(...)jeszcze gorący do wylania na jabłka. Ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać schłodzoną pokrojoną w plastry margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę i wymieszać za pomocą noża, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić
Ciastka - domowe słodkościsałatkę, i ja również Ilość bakalii można dowolnie modyfikować – dodać więcej lub całkiem pominąć – wg uznania. To naprawdę świetny patent na szybki i niedrogi poczęstunek. 2 jabłka 30-50 g płatków migdałowych garść suszonej żurawiny garść rodzynek 220-280 g serka homogenizowanego waniliowego Płatki migdałowe rumienimy na rozgrzanej, suchej patelni. Odstawiamy. Rodzynki oraz żurawinę zalewamy wrzącą wodą(...)minutach odcedzamy. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w małą kostkę. Jabłka mieszamy z serkiem homogenizowanym. Dodajemy rodzynki, żurawinę i płatki migdałowe. Składniki rozkładamy do 2-3 pucharków
Smaki Na Talerzuwymieszać łyżką, przełożyć do formy i do piekarnika. Świetnie sprawdzi się zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie. Składniki: 1 szklanka kuskusu 1 i 1/4 szklanki mleka 3 jabłka 4 duże jajka 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki syropu klonowego Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady (bez cukru) 1 łyżka mleka wiórki kokosowe Wykonanie: Kuskus wsypujemy do garnka(...)zalewamy gorącym mlekiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Studzimy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Dodajemy syrop klonowy, cynamon, starte jabłka oraz wystudzony kuskus. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Przenosimy do formy (średnica około 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLenywymieszać łyżką, przełożyć do formy i do piekarnika. Świetnie sprawdzi się zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie. Składniki: 1 szklanka kuskusu 1 i 1/4 szklanki mleka 3 jabłka 4 duże jajka 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki syropu klonowego Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady (bez cukru) 1 łyżka mleka wiórki kokosowe Wykonanie: Kuskus wsypujemy do garnka(...)zalewamy gorącym mlekiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Studzimy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Dodajemy syrop klonowy, cynamon, starte jabłka oraz wystudzony kuskus. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Przenosimy do formy (średnica około 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLenywiele bardziej. Ciasto: 300 g mąki pszennej 170 g masła w temp. pokojowej 70 g cukru pudru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia Masła jabłkowa: 1,4 kg jabłek sok z 1/2 cytryny galaretka brzoskwiniowa Masa orzechowa: 250 g zmielonych orzechów włoskich 250 ml mleka 150 g cukru 250 g masła w temp pokojowej Polewa: czekolada gorzka(...)spód foremki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie nakłuć widelcem i piec w 180 stopniach przez ok 20 minut do zarumienienia. Ostudzić. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i dusić do miękkości. Zestawić z ognia, wymieszać z suchą galaretką i odstawić do ostygnięcia. Tężejącą
Smakołyki Asiwałkujemy i wykładamy nim dno formy (bez rantu). Spód ciasta nakłuwamy widelcem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 5 minut, aż się lekko zarumieni. NADZIENIE: 1 i 1/2 kg jabłek 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 4 łyżki cukru (jeżeli używamy budyniu z cukrem to nie dodajemy tego cukru) 700 ml mleka 500 ml mleka(...)zagotowujemy z cukrem. Budynie mieszamy z 200 ml zimnego mleka, wlewamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając i gotujemy pół minuty, odstawiamy. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce w plasterki (jak ogórki na mizerię ;). Na podpieczonym spodzie rozkładamy plasterki jabłek, na nim (najlepiej lekko ciepły) budyń, a na nim resztę ciasta (możemy
Rozpustne gotowanieSezon na owoce! Teraz pełną gębą zaczął się sezon na jabłka i gruszki. Warto zapytać sprzedawcy o pochodzenie owoców - dobrze jest wspierać lokalne rynki i lokalnych dostawców. Wybieram jabłka , z których hodowcą mogę zamienić słowo, bo akurat przyjechał je sprzedać. To w moich oczach bardzo podnosi wartość produktu - pozwala świadomie wybierać! Zawsze przed zakupem jabłek wącham(...)zabraknie perełek. CZARNYCH PEREŁEK. Czarna rzepa - wygląd buraka, kolor czarnej ziemi, konsystencja - trochę jakby kalarepy czy selera. Ostatnio moja mama zaproponowała swoją wersję surówki z czarnej rzepy z dodatkiem jabłek i kolorowych warzyw - niebawem przyjdzie kolej na moje wydanie :) Sezon na orzechy! Z drzew orzechowych sypią się teraz orzechy - niemal lawiną. Mój tatko - te włoskie - zbierał, podsuszał i przesypywał
Gary Bez dnaformy Składniki na krem: (porcja na jedną dużą tartę) ok 300 ml słodkiej śmietanki 30% 3 duże jaja 4 łyżki cukru wanilia chlust Amaretto - do smaku 2 duże jabłka z czerwoną skórką sok cytrynowy Spód do tarty razowej sposób przygotowania: Wszystkie składniki do zrobienia ciasta powinny być schłodzone! Mąkę wymieszaj ze zmielonymi orzechami, solą i cukrem. Dodaj(...)Krem śmietankowy do tarty z Amaretto i wanilią - sposób przygotowania: Śmietankę, jaja, cukier i wanilię połącz za pomocą ubijaczki na jednolitą masę. Dodaj chlust Amaretto i jeszcze raz wymieszaj. Jabłka podziel na ćwiartki i za pomocą obieraczki pokrój na cieniutkie plasterki. Na bieżąco skrapiaj jabłkowe płatki sokiem z cytryny. Ułóż je ładnie na powierzchni ciasta i zalej śmietankowym płynem
Gary Bez dnawarzywa z posiekanymi szalotkami i czosnkiem. 4. Wlej do garnka z warzywami bulion (tutaj znajdziesz przepis na pyszny domowy bulion warzywny ), dodaj przyprawy i gotuj do miękkości. 5. Jabłka pokrój na mniejsze kawałki. 6. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, przesmaż na nim pokrojone jabłka i dodaj do zupy. 7. Dodaj do zupy mleczko kokosowe i gotuj kilka(...)minut. 8. Zblenduj zupę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem możesz dodać jeszcze kilka plasterków jabłka i łyżeczkę jogurt. Ze względu na Halloween podałam zupę z dyni w... dyni 😄 Ale równie dobrze będzie smakować na zwykłym talerzu
Z notatnika dietetykaokoło 20 minutach zaparzania. HERBATKA Z JABŁKIEM, CYNAMONEM I ŻURAWINĄ Składniki 2 ulubione herbaty laska cynamonu gwiazda anyżu średnie jabłko garść suszonej żurawiny miód do dosłodzenie Herbatę zaparzamy razem z cynamonem i anyżem w dzbanku. Dodajemy półplasterki jabłka i garść suszonej żurawiny. Dosładzamy miodem, ale nie gdy jest jest jeszcze wrzątek, a dopiero jak trochę przestygnie. HERBATKA Z CYNAMONEM(...)POMARAŃCZĄ Składniki: 2 ulubione herbaty łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 2 goździki całe, średnie jabłko 1 pomarańcza obrana ze skórki. miód do dosłodzenia Do filiżanek włożyć: pokrojone w kostkę jabłko i pomarańcze, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Wszystko zalać gorącą herbatą, dosłodzić do smaku miodem. HERBATKA Z CYTRYNĄ I MIODEM Składniki ulubiona herbata 1 cytryna, łyżeczka miodu
Zdrowie i pysznie na talerzuokoło 20 minutach zaparzania. HERBATKA Z JABŁKIEM, CYNAMONEM I ŻURAWINĄ Składniki 2 ulubione herbaty laska cynamonu gwiazda anyżu średnie jabłko garść suszonej żurawiny miód do dosłodzenie Herbatę zaparzamy razem z cynamonem i anyżem w dzbanku. Dodajemy półplasterki jabłka i garść suszonej żurawiny. Dosładzamy miodem, ale nie gdy jest jest jeszcze wrzątek, a dopiero jak trochę przestygnie. HERBATKA Z CYNAMONEM(...)POMARAŃCZĄ Składniki: 2 ulubione herbaty łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 2 goździki całe, średnie jabłko 1 pomarańcza obrana ze skórki. miód do dosłodzenia Do filiżanek włożyć: pokrojone w kostkę jabłko i pomarańcze, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Wszystko zalać gorącą herbatą, dosłodzić do smaku miodem. HERBATKA Z CYTRYNĄ I MIODEM Składniki ulubiona herbata 1 cytryna, łyżeczka miodu
zdrowo i aktywniesię na niej rozpłynie. Smacznego! Wartości odżywcze w porcji: Kalorie: 283 Białko: 11,7 g Tłuszcze: 16,2 g Węglowodany: 48,7 g Pomysł nr. 2: owsianka orzechowa z jabłkiem zadba o dobrą pamięć Coś dla wszystkich, którzy codziennie muszą intensywnie pracować umysłowo i są narażeni na stres. Ta owsianka zapewni nie tylko energię, ale również wspomoże nasz mózg(...)dolewamy mleko, dodajemy rodzynki i masło orzechowe. Przykrywamy garnek i gotujemy całość na małym ogniu przez 15 minut. Jabłko kroimy w kosteczkę i podprażamy z niewielką ilością wody i przyprawami na patelni. Kiedy woda odparowała, dodajemy orzechy do jabłek i podprażamy wszystko razem do zrumienienia. Ugotowaną owsiankę przekładamy do miseczek i do środka kładziemy jabłka z orzechami. Smacznego
Analiza Smaku