zapewne przygotowywana surówka w moim domu. Od pewnego czasu, ta surówka odrobinę zmieniła swoje oblicza, za sprawą imbiru marchewka i jabłko smakują jeszcze lepiej. Imbir wydobył i podkreślił jeszcze bardziej cały smak i aromat zarówno marchewki, jak i jabłka. Uwielbiam smak świeżego imbiru i testuję jego połączenie z różnymi produktami. Tym razem smak mnie nie zawiódł, imbir wspaniale się(...)komponuje ze smakiem marchewki i jabłka. Polecam taką surówkę nie tylko za jej smak, ale również za jej walory zdrowotne, gdyż jest to magazyn witaminy E, A, C, beta-karotenu i błonnika, których brakuje nam szczególnie w okresie jesiennym i zimowym. Składniki: 2 średnie marchewki 1 średnie jabłko 2 łyżki soku z cytryny 2 - 3 cm świeżego imbiru
Kuchcik gotujezapewne przygotowywana surówka w moim domu. Od pewnego czasu, ta surówka odrobinę zmieniła swoje oblicza, za sprawą imbiru marchewka i jabłko smakują jeszcze lepiej. Imbir wydobył i podkreślił jeszcze bardziej cały smak i aromat zarówno marchewki, jak i jabłka. Uwielbiam smak świeżego imbiru i testuję jego połączenie z różnymi produktami. Tym razem smak mnie nie zawiódł, imbir wspaniale się(...)komponuje ze smakiem marchewki i jabłka. Polecam taką surówkę nie tylko za jej smak, ale również za jej walory zdrowotne, gdyż jest to magazyn witaminy E, A, C, beta-karotenu i błonnika, których brakuje nam szczególnie w okresie jesiennym i zimowym. Składniki: 2 średnie marchewki 1 średnie jabłko 2 łyżki soku z cytryny 2 - 3 cm świeżego imbiru
Kuchcik gotujeskładniki są na małą blaszkę tzw. keksówkę. Składniki na ciasto: 1 jajko 100 gram mąki 40 gram masła 40 gram cukru 1 łyżka śmietany 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka i beza: 6 średnich jabłek 1 cukier waniliowy kawałek korzenia imbiru około 5-8 cm 2 białka 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy nożem(...)wałkujemy i wykładamy na spód formy. Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Korzeń imbiru obieramy i siekamy w bardzo drobniutką kosteczkę. Łączymy jabłka z imbirem i opakowaniem cukru waniliowego. Następnie kładziemy na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie białka ubijamy na sztywną
Życie zaczyna się w kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-9 Składniki: 1,5 k g kwaśnych jabłek (u mnie 9 średniej wielkości), 2 opakowania zsiadłego mleka (po 370 g), 200 g jogurtu naturalnego, 120 g śmietany, 2 jajka, łyżka oleju, około 500 g mąki, dwa cukry waniliowe, łyżeczka proszku do pieczenia, około(...)łyżek cukru (ilość zależna od tego, jak słodkie lubicie), cukier p uder do posypania. Przygotowanie: Jabłka obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję w plastry (każde jabłko pokroiłam na 5 części). Przygotowuję ciasto: wszystkie składniki dokładnie łączę. W razie potrzeby dodaję mąki - ciasto ma być gęstsze, niż na naleśniki, aby nie spływało z jabłek. Jabłka moczę w cieście
JejKuchniaprzygotowanie też nie jest czasochłonne. Polecam bardzo każdemu! Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek 2 galaretki (ja użyłam cytrynowych, ale mogą być różne) Masa budyniowa: 2 żółtka 0,5 litra mleka 0.5 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wymieszać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać na najniższych obrotach miksera lub szpatułką. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Masa jabłkowa - jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na patelnię i podsmażyć. Do gorących jabłek wsypać galaretki i smażyć przez chwilę. Pozostawić do lekkiego ostudzenia. Masa budyniowa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepowszechnie i ma przystępną cenę... Dzisiaj proponuję śledzie w wersji klasycznej- w śmietanie, z dodatkiem jabłka i cebulki. ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ Składniki: - 3-4 płaty śledzia, najlepiej matjasa - 2 słodkie jabłka - 2 średnie cebule - 3 łyżki majonezu (najlepiej oczywiście Kielecki) - 3 łyżki śmietany 18% - 1 łyżeczka cukru pudru - 1-2 łyżeczki soku z cytryny(...)kilka godzin. 2. Kroimy na kawałki (najlepiej ukośnie w romby). 3. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. 4. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jeśli nie przepadamy za jej zbyt intensywnym smakiem- można na sitku przelać ją wrzątkiem. 5. Do jabłka i cebuli dodajemy śmietanę i majonez, mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem
Aromatyczne Podróżetaki ryż z cynamonem, tylko wtedy nie lubiłam śmietany. Teraz śmietana mnie nie lubi… i odkłada się na boczkach! Składniki: • 1 szklanka ryżu • 1 kg jabłek • 1/2 szklanki soku jabłkowego • przyprawa do jabłecznika • 2 łyżki cukru • 1 łyżka cukru brązowego • kwaśna śmietana jako dodatek Wykonanie: • Ryż ugotować w osolonej wodzie. • Jabłka obrać(...)posypany brązowym cukrem. • Można zapiec w piekarniku ale ja wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5 minut. • Podawać z kwaśną śmietaną. • Można użyć gotowych smażonych jabłek ze słoika
To co kochammięsny i podawać taką przekąskę z czerwonym barszczem. Składniki: • 6 naleśników z tego przepisu • 6 łyżek serka śmietankowego • 1 łyżka cukru pudru Prażone jabłka • 2 jabłka • 1 łyżeczka płaska cynamonu • 4 łyżeczki brązowego cukru • 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: • Usmażyć naleśniki. • Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem, sokiem(...)cynamonem. Poddusić ok. 5 minut. • Serek wymieszać z cukrem pudrem i położyć po łyżce na środek każdego naleśnika. • Na ser położyć uprażone jabłka. • Złapać każdy naleśnik jak sakiewkę i związać delikatnie sznurkiem. • Ułożyć sakiewki w naczyniu do zapiekania i piec w temp. 200 st.C przez 20 minut
To co kochamposiłkom, nie tylko w porze obiadowej. Moje dzieciaki uwielbiają budyń i wszystko, co jest z nim związane. Tak więc wymyśliliśmy wersję zapiekaną, z jabłkami. A mamy niesamowicie smaczne jabłka w tym roku. Nie wiem, czy to efekt embargo, ale naprawdę mam wrażenie, że jabłka w tym roku są znacznie zdrowsze, znacznie bardziej pachnące i znacznie smaczniejsze(...)jest nie tylko smacznie ale i lekko rozgrzewająco. A z dodatkiem książki i ciepłego koca... Poczujemy sie naprawdę fajnie i żadna zima nie będzie nam straszna :-) Składniki: świeże jabłko laska cynamonu 500 ml mleka 3,2% 2 żółtka 4 łyżki cukru 3 pełne łyżki mąki tortowej Lubella łyżka masła łyżka mąki tortowej Lubella + łyżka masła + łyżka cukru
Poezja Smaków - blog kulinarnykonieczny :-) Takie danie mi bardzo smakuje, sosik jest najsmaczniejszy :-) Weronika napisała: Dzień dobry, ja wraz z moją córką uwielbiamy ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem :D Składniki: szklanka mleka szklanka wody szklanka ryżu 2 jabłka cukier 4 łyżki cynamon Do garnka wlewamy mleko i wodę, dodajemy cukier oraz wsypujemy ryż. Gotujemy na małym ogniu pod przykrywką, często(...)mieszając. Jabłka obrać wydrążyć gniazda i pokroić w kostkę Do małego garnuszka wlać troszkę wody, wrzucić jabłka i gotować do czasu aż owoce zmiękną. Gdy ryż będzie już miękki dodajemy jabłka i mieszamy. Podajemy w miseczce z dodatkiem cukru i cynamonu. Ze smacznymi pozdrowieniami Weronika :) Daria napisała: Dzień dobry, jeden z moich ulubionych ekspresowych obiadów
Moje Kuchenne Rewelacjeobsmażonymi plastrami szynki. Oprószamy całość niewielką ilością soli i pieprzu. II śniadanie Kromka pieczywa pełnoziarnistego z białym serem i pół papryki Obiad Pieczony boczek Naturrino na musie z jabłek, szpinak, ziemniaki puree z sosem tymiankowym Składniki: boczek pieczony Naturrino 100 g ziemniaki 100 g brokuły 100 g jabłka 100 g tarty chrzan 20 g sos pieczeniowy(...)szpinaku 100 g sól, świeżo mielony pieprz Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku 5-6 minut. Przygotowujemy mus jabłkowy: jabłka obieramy, pozbywamy się komór nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Następnie podsmażamy jabłka z niewielką ilością cukru, dodajemy odrobinę wody i dusimy około 15 minut. Blendujemy na gładki
karmelowyjest stworzona. Wyraźnie widać sklejone płatki z pozostałymi dodatkami. Składniki nie są rozdrobnione, a występują w całości. Pyszne owocowe kulki mogą osłodzić nam popołudniową przerwę :) JABŁKO I CYNAMON płatki owsiane (38%) * jabłka (9,5%) * rodzynki * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku - szpinak(...)postacią czarnej "żelki", która dobrze współpracuje z pozostałymi składnikami. Podsumowując - pysznie bananowo :) OWOCE LEŚNE płatki owsiane (41%) * cukier trzcinowy * olej słonecznikowy * syrop z agawy * porzeczki (8%) * jabłka * żurawina * malina (1,5%) * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki
Zdrowie na języku :PTaką szarlotkę często robiła moja mama. Przepis mam właśnie od niej. Niby zwykłe ciasto z jabłkami, ale dzięki polewie na bazie śmietany ciasto to staje się niezwykłe w smaku. Podczas pieczenia tworzy się "skorupka", którą uwielbiam. Szarlotka z polewą już na pewno na stałe zagości w moim domu. Mam nadzieję, że w Waszym również. Składniki (blaszka 25x36): ciasto kostka(...)ciasta + 1/3 ciasta). Większą część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy. Kroimy w cienkie plasterki. Przesmażamy na maśle razem z żurawiną. Zasypujemy cukrem. Gdy jabłka zmiękną odstawiamy i studzimy. Dodajemy kisiel i cynamon. Mieszamy. Wykładamy na ciasto. Przykrywamy resztą ciasta odrywając małe kawałki ciasta i lekko je spłaszczając. Śmietanę mieszamy z cukrem. Smarujemy wierzch
Pobite gary Barbaryblaszce nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 170 st. C. Gdy cisto się podpiecze posypujemy go bułka tartą i wykładamy przygotowane nadzienie z jabłek. składniki nadzienia: ok. 3000 g jabłek (np. szara reneta), im więcej jabłek tym szarlotka wyższa 3 łyżeczki cynamonu cukier do smaku wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki a następnie(...)cieniutkie plasterki. Pokrojone jabłko mieszamy z cynamonem oraz cukrem. Wykładamy równomiernie na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy pozostałe schłodzone ciasto. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 60 min, aż wierzch będzie rumiany. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Możemy podać na gorąco z lodami. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaJesień nie może być bez przepisu na PIECZONE jabłko.Musi być i każdy musi je spróbować.Jak dom może obyc się bez cudownego zapachu przypraw i pieczonego jabłka,ja sobie tego nie mogę wyobrazić.W takie miesiące mój dom spowija zapach cynamonu ,miodu i żurawiny oraz przyprawy do piernika,czuję się wtedy bezpieczna jak w maminym kokonie .Polecam!. Przepis(...)łyżeczki rodzynek 1 łyżeczka miodu z kwiatów babki lancetowej lub innego miodu odrobina przyprawy do piernika ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Z jabłka odkrawamy daszek.Wydrążamy jabłko.Żurawinę i rodzynki moczymy w wodzie lub w wódce.Wlewamy do wydrążonego jabłka połowę miodu i wkładamy owoce.Posypujemy przyprawą piernikową i zalewamy resztą miodu.Pieczemy w 180st.Do miękkości.Ja piekłam w oto takim naczynku , które najpierw trzeba
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki