jabłka - 25490 przepisów (strona:230/1700)

Sernik orzechowo-kajmakowy z jabłkami 132

twarogu sernikowego 4 duże jajka 150 g cukru kryształu trochę mniej niż ¾ szklanki soku jabłkowego 2 budynie śmietankowe bez cukru Dodatkowo: 1 puszka kajmaku (u mnie smak orzechowy) 5 jabłek 100 g orzeszków ziemnych, niesolonych Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli oraz starte na dużych oczkach tarki masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier, mielone orzechy oraz żółtko(...)minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Obrane i pozbawione gniazd nasienny jabłka kroimy w drobną kostkę. Podpieczony spód, jeszcze ciepły, smarujemy połową masy kajmakowej. Na wierzchu rozprowadzamy cząstki jabłek. Do misy miksera dajemy twaróg, cukier, proszek budyniowy oraz sok jabłkowy

Smaki Na Talerzu
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 371

spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych 1 duża cebula 2 jabłka 200 g gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny pieprz 2 szklanki mleka Wykonanie: Śledzie(...)godz., a najlepiej na całą noc. Następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w grube plastry. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Osuszamy. Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Śmietanę mieszamy z musztardą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz starte jabłka

Kuchnia MagdaLeny
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 371

spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych 1 duża cebula 2 jabłka 200 g gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny pieprz 2 szklanki mleka Wykonanie: Śledzie(...)godz., a najlepiej na całą noc. Następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w grube plastry. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Osuszamy. Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Śmietanę mieszamy z musztardą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz starte jabłka

Kuchnia MagdaLeny
Pudding z tapioki z karmelizowanym jabłkiem 69

Niezwykle aromatyczna wersja puddingu z tapioki z karmelizowanym jabłkiem. Deser jest pożywny i rozpływa się ustach . Cynamon oraz jabłka idealnie komponują się z tapioką. Polecam deser na chłodne dni, ponieważ jego zapach unosi się w całym mieszkaniu i zdecydowanie poprawia nastrój . Pudding z tapioki z karmelizowanym jabłkiem 50 g tapioki granulowanej 500 ml mleka zwykłego 1,5 % ((lub kokosowego(...)czasie dodaj 1 łyżkę erytrytolu i wymieszaj. Następnie gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut (kulki tapioki zrobią się przeźroczyste). W tym czasie obierz i pokrój jabłko. Włóż je na rozgrzaną patelnię i dodaj pół łyżeczki cynamonu oraz łyżkę cukru brązowego. Smaż około 5 minut, aż cukier zacznie się ciągnąć. Ugotowaną tapiokę podziel na 2 części. Do jednej

Przepisy na widelcu
Ciasto dyniowe z jabłkami 108

łyżeczka cynamonu 2 słodkie, twarde jabłka – użyłam jedno czerwone i jedno żółte jabłko 2 łyżki rozpuszczonego masła i trochę do posmarowania blachy odrobina bułki tartej do posypania blachy   Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Jabłka do przepisu myjemy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Odkładamy.   Do miski wbijamy(...)rozprowadzenia dyni. Następnie, nie przestając miksować, dodajemy stopniowo przesiane mąki – pszenną i kukurydzianą. Miksujemy, aż uzyskamy jednolite i gęste ciasto. Gotowe ciasto wlewamy do blachy.   Wracamy do jabłek – każdą z ćwiartek jabłka kroimy w cienkie plasterki i układamy je w wachlarz. Tak ułożone jabłkowe wachlarze układamy na wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika

Smaczna Strona
Krem z dyni z pieczonymi jabłkami 78

Delikatna zupa krem z dyni z pieczonym jabłkiem , z cynamonem podkręcona imbirem. 1,5 – 2 kg dyni - u mnie hokkaido i muscat, 0,5 kg jabłek – u mnie reneta, 1 ugotowany ziemniak, 1 łyżka suszonej mielonej włoszczyzny lub bulion warzywny, laska cynamonu, 1/2 łyżki startego imbiru, sól, cukier, Obraną dynię pokroić na mniejsze części. Z jabłek wyciąć gniazda(...)nasienne, pokroić i wstawić razem z dynią do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Dynię i jabłka przełożyć do garnka. Dodać cynamon i imbir. Jeżeli mamy suszoną włoszczyznę dodać ją i zalać gorącą wodą. Jeżeli nie mamy suszonej włoszczyzny wlać bulion. Płynu wlewamy tyle, aby zakryć dynię z jabłkami. Gotować około 20 – 30 minut. Wyjąć cynamon

królestwo garów
Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami 89

cukru ( można pominąć) 100 g suszonych moreli 100 g daktyli Na wierzch: 2 łyżki mleka 20 g pokruszonych lub zmielonych orzechów (dowolne: migdały, pistacje, włoskie) Jabłko obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Połowę jabłka przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki ciasta i wymieszać. Wyrabiać ciasto przez ok 7-10 minut. Ciasto odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce(...)Następnie ciasto rozwałkować na długi prostokąt. Pozostałą cześć jabłka wymieszać z cynamonem. Suszone owoce drobno posiekać. Jabłko, masło i owoce wymieszać na jednolitą masę. Nadzienie równomiernie rozprowadzić na cieście i zwinąć w wałek. Wałek pociąć w kawałki (tak żeby powstało 12 równych części). Formę do muffinek wysmarować tłuszczem (masło albo olej) i przłożyć kawałki ciasta. Piekarnik nagrzać

Smaczny zeszyt
Ciasteczka owsiane z jabłkami 93

ciasteczka owsiane z jabłkiem Polecam mięciutkie, pachnące jabłkami i cynamonem ciasteczka owsiane. Samo zdrowie. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 4 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 30 g roztopionego masła szklanka mleka (może być roślinne) 3 łyżki cukru trzcinowego 2 pokrojone na drobną kosteczkę jabłka 1 łyżeczka cynamonu Przepis(...)dużej misce wymieszać : płatki owsiane, otręby, cukier, mąkę, masło, mleko i cynamon, Do masy dodać pokrojone jabłka i delikatnie wymieszać, Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nastawimy piekarnik na 180 stopni, Łyżką nakładamy masę na formę i kształtujemy ciasteczka, Pieczemy około 15 – 20 minut. Domowe ciasteczka to idealny prezent na każdą okazję. Pobierz darmowy, gotowy do wydruku szablon

tyfranbox
SZARLOTKA 82

pyszne. Składniki: 75 g mąki pszennej 75 g mąki krupczatki 90 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jabłka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny cynamon Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, śmietanę oraz posiekane masło. Ciasto(...)zagnieść, owinąć w folię i wsadzić do lodówki na 30 minut. Jabłka obierać ze skórki, zetrzeć na tarce i dodać sok z cytryny. Nadmiar soku odlać. Wymieszać jabłka z mąką ziemniaczaną, cukrem i cynamonem. Formy do tartaletek nasmarować masłem. Każdą tartaletkę wyłożyć ciastem. Podpiec 10 minut w 190 st C. Wypełnić tartaletki farszem. Pozostałe ciasto pokroić w paski

Kuchnia w oparach
Kompot z jabłek 97

Kompot z jabłek – niezwykły w swojej prostocie, smaczny i zdrowy. Latem bardzo lubię go dobrze schłodzonego, z dodatkiem cytryny. Jesienią najlepiej smakuje na ciepło z korzennymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Do kompotu najlepiej nadają się kwaśne odmiany jabłek – latem również te niedojrzałe czy spady. P.S. Doceńcie poświęcenie mojej córeczki, która pozując do tego zdjęcia na hamaku, wylała(...)siebie szklankę kompotu i potem pozowała mokra PRZEPIS NA KOMPOT Z JABŁEK Składniki na kompot z jabłek: 4-5 jabłek cukier, ksylitol czy miód cytryna lub przyprawy korzenne Jak zrobić kompot z jabłek: Jabłka myjemy, nie musimy obierać, pozbawiamy ogryzka, kroimy w kawałki. Jabłka wrzucamy do garnka, dodajemy wodę (ok 1-1,5l) i przyprawy korzenne, zagotowujemy, zmniejszamy grzanie, gotujemy

Dorota Smakuje
Rabarbarowo-jabłkowe półkruche ciasto z ricottą 104

różowy rabarbar osłodzony soczystym jabłkiem. Składniki na ciasto (na blachę około 27x40cm): ok 3 szklanki mąki, ale może się przydać więcej 3/4 szklanki cukru 100g zimnego masła 2 całe jajka i 2 żółtka 2 łyżeczki esencji waniliowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150g ricotty 100g kwaśnej śmietany Dodatkowo: 700g rabarbaru 2 słodkie i twarde jabłka 2 łyżki brązowego(...)cytryny. Dodajemy jabłko do rabarbaru, posypujemy brązowym cukrem i mieszamy. Odstawiamy.   Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.   Wyciągamy ciasto z lodówki i odkrawamy 1/3 – zostawiamy na wierzch ciasta. Większy kawałek rozwałkowujemy i wyklejamy nim spód i boki blachy. Spód nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy rabarbar z jabłkami i wyrównujemy

Smaczna Strona
Ryż z jabłkami 114

racji tego, że postanowiłam ograniczyć cukier stawiam teraz na owocowe desery. Słodkie jabłko z dodatkiem ryżu idealnie zaspokaja moją potrzebę na coś słodkiego. Przedstawiam Wam inspirację na bardzo szybką owocową przekąskę dla dużych i małych smakoszy słodyczy.  Składniki: 100g ryżu basmati lub jaśminowego 3 słodkie jabłka opcjonalnie cynamon Ryż płuczemy w zimnej wodzie. Jeśli wybieramy ryż w torebce(...)gotujemy go w 1 litrze wrzątku. Gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie ryż osączyć.  W międzyczasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy na mniejsze nieregularne kawałki. Całość wrzucamy do niewielkiego garnka i gotujemy na małym ogniu do ich rozgotowania.    Do jabłek wrzucamy ugotowany ryż. Mieszamy i przez chwilę razem podgrzewamy. Jeśli ktoś preferuje

Słodki Zakątek
Mus czekoladowo jabłkowy 120

niego po prostu kawałków owoców. Pomyślałam, że raczej słodka czekolada z lekko kwaskowatym jabłkiem mogłaby fajnie współgrać i na szczęście miałam rację . Jeżeli chcecie pójść na łatwiznę to gotowy mus jabłkowy można kupić praktycznie w każdym sklepie. Ja swój robiłam sama z własnych jabłek, bez dodatku cukru. Warstwa czekoladowa była odrobinę gęstsza ale nie przeszkadzało to w ogólnym odbiorze(...)duże lub 4 małe desery: Mus jabłkowy: Wystarczył mi jeden słoiczek około 350 g. A do jego przygotowania potrzeba: – 0,5 kg obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek – opcjonalnie do smaku: wanilia, cynamon, goździki ( dodałam tylko odrobinę cynamonu) Obrane i pokrojone jabłka wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu. Gdy jabłka bardzo zmiękną i zaczną się rozpadać

Relaxtime
Naleśniki jabłko - mięta, truskawka - mięta 84

pół, smarować miętowym twarogiem, obłożyć truskawkami i zwinąć rożek. Naleśniki jabłko - mięta Ciasto : - szklanka mąki pszennej, - jajko, - 3/4 szklanki mleka, - 3/4 szklanki wody, - 2 łyżki oleju. Nadzienie : - 200 g twarogu, - 2 łyżki cukru waniliowego, - duża garść liści mięty jabłkowej, - 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego, - 2 - 3 kwaśne jabłka. Składniki ciasta zmiksować do konsystencji śmietany i odstawić na pół godziny(...)czasie w moździerzu utrzeć miętę z cukrem i dodać do twarogu. Całość rozgnieść z jogurtem i odstawić. Jabłka obrać,pokroić na plasterki i chwilę poddusić w garnku. Z ciasta smażyć cienkie naleśniki, smarować miętowym twarogiem, nakładać porcję jabłek i zwijać rulon

Przepisy Mikołaja
Krem ziemniaczany z jabłkiem z chrupiącymi parmezanowo – sezamowymi chipsami 107

kartonów jabłka w naszym sadzie, to nie wierzyłam, że przetrwają do Bożego Narodzenia. Okazało się jednak, że trzymane w bardzo chłodnym miejscu poleżeć mogą baaaardzo długo <3 Jabłka bardzo starej odmiany – szara reneta – pochodzą z drzewa mającego ponad 100 lat i które całkiem nieźle się trzyma w naszym sadzie. A że miałam też ziemniaki(...)ekologicznej uprawy to postanowiłam coś z tym zrobić Tak powstał sycący krem ziemniaczany z jabłkiem, w dość lekkiej, bezmięsnej wersji, chociaż kusiło mnie, żeby dodać chipsy lub skwareczki z wędzonego boczku. Jako dodatek powstały za to pieczone, aromatyczne i chrupiące chipsy z sezamu i parmezanu. Uwierzcie mi, że smakują obłędnie   *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć

Eat me! Fit me!