ciasto: 3 szklanki mąki 3 szklanki mleka 2 łyżki masła 3 jajka łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu farsz: 8 dużych jabłek 4 łyżki masła 4 łyżki miodu ponadto kawałek słoniny do smarowania patelni Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w małym garnuszku. Studzimy (może być lekko ciepłe). Jajka ubijamy z cukrem(...)obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na maśle do czasu aż zmiękną. Pod koniec smażenia słodzimy miodem. Na patelni wysmarowanej słoniną smażymy cienkie naleśniki. Połowę naleśnika przykrywamy jabłkami. Składamy w kopertę. Naleśniki można podać posypane cukrem pudrem, lub polane kwaśną śmietaną. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 10 naleśników Czas przygotowania: ok. 2 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryserowe ciastka z jabłkiem, które można zrobić także z innymi owocami, np z brzoskwinią a będą równie smaczne. Szybkie w wykonaniu, można je przechowywać kilka dni w szczelnie zamkniętym pudełku. Składniki: * 250 g mąki pszennej * 200 g sera białego z wiaderka * 200 g masła * 2-3 łyżki cukru * 1 żółtko * 4 jabłka * cukier puder(...)ciasto wyjąć z zamrażalnika na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować je na grubość około 7-8 mm (w razie potrzeby podsypywać mąkę). Szklanką wycinać koła. Na połowie kłaść kawałek jabłka i złożyć na pół, lekko dociskając brzegi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20-25 minut. Wystudzone posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieProsty deser do przygotowania w kilkanaście minut. Idealne danie do przygotowania na szybko kiedy zaskoczą niespodziewani goście. Ciepłe, delikatne jabłka, kwaśne powidła śliwkowe, gęsty budyń i chrupiąca kruszonka owsiana. A całość podana z lodami waniliowymi! Nic dodać, nic ująć. Składniki (na 3- 4 porcje): 4-5 dużych jabłek 100 gram powideł śliwkowych 4 łyżki płatków owsianych(...)miksuję w młynku do kawy na mąkę. Zmiksowane płatki, otręby i cukier ugniatam z masłem, tworząc kruszonkę. Przygotowuję 3 lub 4 kokilki, które smaruję masłem. Na dnie układam jabłka, które smaruję powidłami śliwkowymi. Nakładam po 2-3 łyżki budyniu. Całość posypuję kruszonką i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po tym czasie, jeśli kruszonka
Mango Papajakrzaczka możecie kombinować ze smakami. Ja dziś proponuję połączenie jeżyn z jabłkiem, które nada dżemowi słodyczy i dodatkowo zagęści. Ja dżemu nie przecieram, dlatego że pestki to dodatkowy błonnik, a także po prostu je lubię ;) Przepis również z instrukcją na Thermomix! Potrzebujemy: 600 g jeżyn 150 g jabłka 3 łyżki cukru 10 g pektyny odrobina wrzątku Jeżyny i jabłka(...)naszego dżemu. Teraz wystarczy dobrze wymieszać i zapakować dżem do wyparzonych słoików. Zakręcić gorące i odwrócić do góry dnem. Przepis dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 600 g jeżyn 150 g jabłka 3 łyżki cukru 10 g pektyny odrobina wrzątku Na pokrywie ustawić miarkę i odmierzyć 10 g pektyny i odłożyć na bok. Jeżyny i jabłka pokrojone na kawałki wraz
MamaOskarkawrześniowej piekarni Amber wraz z innymi blogerami upiekłyśmy pyszny chleb z tartym jabłkiem na zakwasie. Przepis podsunęła nam Dana z bloga Leśny zakątek . Chleb jest delikatny, z chrupiącą skórką i delikatnym aromatem jabłka. Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie Czas przygotowania: 18 godzin Proporcje na 2 foremki 25 x 11 cm Składniki Zaczyn(...)Ciasto właściwe: cały zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 120 g mąki orkiszowej jasnej 80 g mąki orkiszowej razowej 550 g wody 20 g soli himalajskiej 1 jabłko do dekoracji Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na 12 - 14 godzin. Po tym czasie do miski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitypół szklanki roztopinego masła lub oleju rzepakowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3-4 duże jabłka Przygotowanie: Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Oddziel żółtka od białek. Białka z cukrem ubij na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku(...)Suche składniki przesiej i połącz z masą, całość wymieszaj dokładnie łyżką. Masę przelej do foremki o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka masy włóż kawałki jabłka, część ułóż na cieście. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopi na około 35 minut, po 25 możesz sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu
KukuleczkiChleb żytni z jabłkami czy też chleb pszennożytni piekę często, bo przepadam za jabłkami. Pyszny chleb piekę z jabłkowym cydrem. Ale jeśli nie macie jabłkowego cydru to same jabłka w zupełności wystarczą. Przyrządzenie tego chleba jest nieco pracochłonne i wymaga zaplanowania. Oczywiście trzeba przyrządzić zakwas, który wymaga dojrzewania przez 3 dni. Poza tym na chleb żytni(...)zakwasie latem to prawdziwa przyjemność i gwarancja, że chleb na pewno się uda! Chleb żytni Składniki: 2 bochenki z formy Zakwas 1 dzień 60 g żytniej mąki 1 jabłko, starte na tarce o grubych oczkach 200 ml zimnej wody Wymieszaj wszystkie składniki, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce. Na drugi dzień dodaj 1 łyżkę żytniej mąki, przykryj folią
codojedzeniażadną chemią, o czym świadczy robaczek prawie w każdym owocu, nadają się znakomicie na najprostsze na świecie przetwory. To jest smak mojego dzieciństwa. Naleśniki czy racuchy przełożone tymi jabłkami są przepyszne. Znakomicie sprawdzają się w rożnego rodzaju ciastach. A więc do dzieła, smażymy! Nie mam ścisłej receptury, po prostu: Umyte jabłka obieramy ze skórki, kroimy w cząstki(...)usuwamy gniazda nasienne. Wrzucamy do głębokiego, szerokiego rondla z grubym dnem, podlewamy małą ilością wody, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy do rozgotowania. Gdy jabłka się rozpadną odkrywamy pokrywkę i smażymy już bez przykrycia, często mieszając aż staną się gęstą masą.Wsypujemy tyle cukru ile uważamy za stosowne i jeszcze chwilę smażymy często mieszając. Gotowym musem jabłkowym napełniamy słoiki. Możemy
Kulinarne przemysleniakalarepka Jabłko umyć (można obrać ze skórki, ale nie trzeba jeśli skóra nie jest twarda) , osuszyć, również pokroić w ćwiartki i następnie w cieniutkie plasterki. 1 duże zielone jabłko Wymierzać starte warzywa w misce, skropić sokiem z niecałej połowy cytryny, wymieszać. sok z połowy cytryny Dodać posiekany koperek, wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 1/2 pęczka(...)posiekanego) 70 g śmietanki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz Spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić odrobiną soku z cytryny. Surówkę z kopru włoskiego (fenkułu) , kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem podawać jako dodatek do dań obiadowych (do tart, dań z mięsem lub z rybami) . The post Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka
Moja DelicjaTatar ze śledzia to szybka przekąska, czyli przystawka którą można zrobić w 20 minut. Sam tatar jest intensywny w smaku ale i soczysty dzięki dodatkowi ogórka i jabłka. Polecam tatr szczególnie smakoszom śledzików(...)PRZYGOTOWANIE : Śledzie, ogórki, jabłko, jajka i cebulę kroimy w kostkę. Odrobinę cebuli i plaster jabłka zostawiamy do dekoracji. Do tatara dodajemy przyprawy, olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odkładamy na 1 godzinę do przegryzienia. Na talerzu układamy plaster jabłka, na to porcję tatara ( trzeba użyć pierścienia dekoracyjnego ) i dekorujemy jajkiem, koperkiem i jabłkiem. Tatar
Kulinarne Fantazje Mariolijogurt naturalny, jajko i mąka. Proporcje takie, aby była konsystencja gęstej śmietany. To jest baza, do której daję to, co akurat mam w domu np. jabłka, banany, truskawki, borówki. Te placki na zdjęciu są z nasionami chia. Raffaello Już pisałam o jaglanym raffaello, a jeśli nie wiesz o co chodzi to zaglądnij po przepis, o tutaj(...)więcej czasu (i możesz włączyć piekarnik) to proponuję: Ciastka owsiane Banan + owsianka + słonecznik Po więcej przepisów na ciastka zapraszam tutaj>>>> Pierogi drożdżowe z jabłkami XXL To ostatnio hit naszych podróży. Lila często wspomina, że na placyku jadła pyszne pierogi z jabłkami. Robiłam je ostatnio z trzy razy! Ciasto drożdżowe, a w środku
lady-och-mistrzyni.blogspot.comPulchne, z akcentem jabłka no i oczywiście z cukrem pudrem! Myślę, że można do tego okresu na momencik wrócić i spałaszować małe co nieco późnym popołudniem ;) Racuchy z jabłkami www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 250 g mąki 1 łyżka cukru 30 g drożdży szczypta soli 250 ml mleka 1 jajko 3 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie(...)ręcznikiem i odstawiamy na 15 minut. Po 15 minutach wlewamy resztę mleka, wbijamy jajko i mieszamy. Miskę ponownie przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do ciasta. Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju (ok. 1 cm), aż się zabrązowią. Wykładamy na ręcznik papierowy, jak trochę przestygną
Kuchnia smakówjeszcze jedno ciasto na niedzielę , które zabieram do znajomych, crumble z jabłkami. Szybkie i bezglutenowe crumble w wersji wegańskiej, bez dodatku rafinowanego cukru. Zamiast masła użyłam kokosowego oleju, a same crumble z jabłkami “osłodziłam ” daktylami i syropem agawe. Crumble to ciasto bezglutenowe, bo upiekłam je z gryczanych płatków. Crumble z jabłkami Składniki: prostokątna forma(...)porcji 6 dużych jabłek 300 g płatków z kaszy gryczanej 100 g orzechów, u mnie laskowe 15 daktyli 4 łyżki agawe syropu 4 łyżki kokosowego oleju 1 łyżeczka cynamonu Obierz i pokrój jabłka w ósemki. Wysmaruj formę tłuszczem. Ułóż jabłka na dnie formy i oprósz cynamonem. Przygotuj crumble. Zmiksuj większość orzechów, resztę około 2 łyżek drobno pokrój. Wypestkuj daktyle
codojedzeniafacebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 425 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła 1 serek homogenizowany waniliowy 6 jabłek 165 g cukru pudru 1,5 łyżki śmietany 50 g orzechów włoskich cynamon Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać masło i serek homogenizowany. Energicznie zagnieść gładkie ciasto(...)usunąć gniazda nasienne. Do środka włożyć posiekane orzechy. Tak przygotowane wyłożyć na ciasto, wydrążoną częścią z orzechami na dół. Oprószyć cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach, zlepić brzegi dolnego i górnego ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Cukier puder wymieszać ze śmietaną i lukrem zalać gorące ciasto. Odstawić
Domowa cukiernia Ewykalarepka Jabłko umyć (można obrać ze skórki, ale nie trzeba jeśli skóra nie jest twarda) , osuszyć, również pokroić w ćwiartki i następnie w cieniutkie plasterki. 1 duże zielone jabłko Wymierzać starte warzywa w misce, skropić sokiem z niecałej połowy cytryny, wymieszać. sok z połowy cytryny Dodać posiekany koperek, wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 1/2 pęczka(...)posiekanego) 70 g śmietanki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz Spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić odrobiną soku z cytryny. Surówkę z kopru włoskiego (fenkułu) , kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem podawać jako dodatek do dań obiadowych (do tart, dań z mięsem lub z rybami) . The post Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka
Moja Delicja