jabłka - 25490 przepisów (strona:223/1700)

Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu 185

tortowej 1 i 1/4 łyżeczki soli 6 łyżek masła, zimnego i pokrojonego w kostki 2/3 szklanki bardzo zimnej wody 3/4 szklanki margaryny WYPEŁNIENIE: 3 łyżki mąki  4 duże jabłka (możecie pomieszać różne odmiany, dla ciekawszego smaku) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej, goździków mielonych i kardamonu 1 łyżka soku z pomarańczy(...)kleić. Wyrób w kulę i podziel na dwie części. Każdą spłaszcz na dysk i owiń folią spożywczą.  Schłodź w lodówce kilka godzin, najlepiej przez noc. Przygotuj wypełnienie: Obierz jabłka i pokrój na cienkie plasterki. Włóż je do głębszej miski.  Wyjmij jeden dysk ciasta z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę na ciasto. Włóż do lodówki. Do jabłek

Gotowanie to kochanie
Sałatka Waldorf 209

Waldorf. Jest to, moim zdaniem… i nie tylko, genialny sposób na podanie niezbyt może lubianego i docenianego w naszej kuchni warzywa, jakim jest seler. Dobór odpowiednich składników, a mianowicie jabłek i orzechów włoskich (bez tych składników nie może się obejść) sprawia, że seler wchodzi na wyżyny smakowe, uszlachetniony właśnie przez te dodatki.   Składniki: - 1 średni seler ok. 300g(...)jabłka - cytryna (kilka łyżek soku) - 2-3 łyżki majonezu - ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich - 40g suszonej żurawiny - mała kiść winogron   Majonez robimy według przepisu. Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy w ten sposób aromat), studzimy. Żurawinę zalewamy gorącą wodą. Po ok. 10 minutach odsączamy na sitku i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Zimne orzechy siekamy na kawałki

mojewypiekiinietylko
Gumisiowy jabłecznik z żelkami! 378

białek  - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Biszkopt pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach c.  Składniki na krem z jabłek: 1,5 kg jabłek 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 budynie + 1 szklanka wody do budyniu  Ponadto: 2 paczki miękkich żelków 250 ml śmietanki kremówki(...)kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z dodatkiem 2 szklanek wody i 1 szklanki cukru i gotujemy. W tym czasie przygotowujemy budynie. Budynie rozrabiamy w szklance wody i gdy jabłka będą już miękkie wlewamy do nich budyń. Wszystko cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Masę jabłkową wystudzamy. Następnie jeszcze trochę ciepłą wylewamy na wystudzony biszkopt. Ciasto chowamy na pół godziny

Bon Appetit Małgorzaty
Najprostszy na świecie jabłecznik 189

Przepis ten dostałam od teściowej, której z kolei przekazała go koleżanka z pracy i powiem szczerze, że na początku podeszłam do niego sceptycznie. Bo jak to, ciasto bez jajka? Jabłka przekładane tylko sproszkowanymi składnikami? Moje wątpliwości natychmiast rozwiało przepyszne ciasto, które chwilę później pojawiło się na stole. Spód był mięciutki, zaś góra baaaardzo chrupiąca :) Postanowiłam więc spróbować sama(...)naprawdę niewiele. Dlatego postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami i gwarantuję, że każdy da sobie z nim radę. Składniki (na okrągłą blachę średnicy 24 cm): 1 kg jabłek (lub ok. 800 g gotowego musu) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszki manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki margaryny lub masła

Zakręcony Widelec
Makowiec japoński 185

ograniczyć się jedynie do polania całości rozpuszczoną gorzką czekoladą. Mniam! Składniki: 900 gram gotowej masy makowej z bakaliami i "miodem" 6 jaj 6 łyżek kaszy manny 2 duże jabłka 3 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich garść posiekanych migdałów garść rodzynek garść suszonej żurawiny szczypta soli oliwa z oliwek lub masło do wysmarowania formy(...)czekolady+3 łyżki mleka 1,5%) i posypałam płatkami migdałów. Białka ubiłam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubiłam żółtka do białości (około 5 minut). Jabłka starłam na tarce o dużych oczkach i wymieszałam z sokiem z cytryny. Do jabłek dodałam również miód (jeśli jest skrystalizowany rozpuszczamy go w garnuszku i odrobinę studzimy). Masę

Mango Papaja
Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką 188

Zapraszam na sernik, przygotowany specjalnie na konkurs Almette, z wykorzystaniem serków Almette z gruszką i jabłkiem. Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy przygotowałam na spodzie z ciasteczek digestive, na to wyłożyłam gruszki karmelizowane i masę serowo-kremową z nutą cynamonu. Kolejna warstwa to kwaskowate jabłka z galaretką agrestową i sama galaretka agrestowa na samej górze. Ciasto nie jest za słodkie(...)Spód: 250 g ciastek digestive 120 g rozpuszczonego masła Masa: 3 x 150 g serka Almette z gruszką i jabłkiem 250 g śmietany 30-36% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki żelatyny Masa jabłkowa: 3-4 jabłka 2-3 łyżki cukru 1 galaretka agrestowa Gruszki: 3 gruszki do gotowania: sok z 1 cytryny, cynamon, goździki, cukier

UgotujmyTo.pl
Jabłkowe chmurki 263

łyżeczki cukru waniliowego 50 g stopionego masła 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 ml mleka Do posypania: 1 opakowanie Śmietan-Fix Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru  cynamon do smaku   Składniki na bezę: 6 białek 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g cukru Żółtka, wodę, cukier i cukier waniliowy ubić na puch(...)pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić do garnka, dolać około 100 ml wody i chwilę zagotować. Dodać cukier i cynamon do smaku. Przemieszać. Jeszcze przez chwilę poddusić pod przykrywką. Kiedy jabłka zaczną mięknąć (po około 5 minutach) zdjąć całość z ognia i ostawić do ostygnięcia. Trzeba pilnować, żeby jabłka nam się nie rozgotowały. Wystudzony spód równomiernie oprószyć Śmietan-Fixem

Świat Ciasta
Szarlotka na kruchym cieście 622

drugą włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem z lodówki wylepić dno natłuszczonej formy. Nakłuć gęsto widelcem i piec około 10 minut w temp. 180st. Masa jabłkowa: 1,2 kg jabłek,  3 łyżki cukru,  2 łyżki przyprawy do jabłecznika, łyżka margaryny Palmy z Murzynkiem. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Margarynę rozpuścić, dodać(...)jabłka oraz cukier, dusić około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec dodać przyprawę do jabłecznika. Ciepłą masę wyłożyć na podpieczony spód. Na tarce zetrzeć drugą część ciasta. Rozsypać równomiernie na jabłkach. Piec około 45-50 minut w temp. 170st. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Brazylianka 1920

książce 100 g)  2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g margaryny lub masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (po obraniu) 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki oprócz śmietany zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po łyżce śmietany i miksować aż uzyskamy miękkie ale nie rzadkie ciasto. Ciasto(...)spożywczą by nie powstał kożuch. Miękką margarynę utrzeć do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażać aż jabłka zmiękną. W pół szklance gorącej wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia. Warstwy ciasta: pierwszy placek, krem budyniowy, drugi placek

Ala piecze i gotuje
Szarlotka - Najlepszy Przepis 189

Szarlotka - uwielbiane i niezwykle popularne w Polsce ciasto z jabłkami, co ciekawe pochodzące z Francji. Poniższy przepis na Szarlotkę, to tradycyjna, klasyczna receptura na aksamitne mocno jabłkowe nadzienie z domieszką aromatycznego cynamonu i delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem.  Szarlotka, to powiew dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie genialne ciasto, którego nie sposób(...)Szarlotka - Najlepsza - Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła (schłodzonego) 1/3 szklanki cukru 2 żółtka łyżeczka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy nadzienie: ok. 2 kg jabłek (po obraniu i wydrążeniu) łyżeczka cynamonu cukier Szarlotka - Najlepsza - Sposób przygotowania: Nadzienie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem

Słodka Strona
Kakaowe ciasto z jabłkami i nektarynkami 131

Leżały sobie w lodówce i czekały. Kiedy je stamtąd wyjęłam były już mocno dojrzałe i trzeba było szybko je zjeść. Postanowiłam przesmażyć je lekko z jabłkami i połączyć z ciemnym, delikatnym biszkoptem. Na górze ułożyłam kruche ciasteczka, które straszyły w szafce - pewnie gdyby były w czekoladzie, to zostałyby już dawno(...)przełożyć do garnka. Zasypać cukrem i przesmażyć krótko na średnim ogniu.  Nektarynki umyć, wyjąć z nich pestki i pokroić w podobnej do jabłek wielkości kostkę. Dołożyć do jabłek i poddusić przez niecałą minutę. Owoce dosłodzić jeśli jest taka konieczność, dodać sok z cytryny również do smaku. Jeszcze ciepłe przełożyć na ciasto. Na wierzch owoców ułożyć dowolne kruche

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szarlotka 132

lodami waniliowymi.   Składniki: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 200g zimnego masła+1 łyżka do smażenia jabłek 4 jajka 6 jabłek 1/2 szklanki rodzynek 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka cynamonu   Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na maśle z  rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Uważamy(...)lodówce. Pozostałe ciasto wałkujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykładamy nim dno i brzegi foremki do tarty o średnicy 30 cm. Na ciasto wykładamy przygotowane jabłka. Z 3 białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy pozostały cukier (1/4 szklanki), ubijamy dalej, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Jabłka przykrywamy ubitą z białek pianą. Pozostałą część schłodzonego

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone jabłka z konfiturą 154

ponure wieczory muszą być łatwe i szybkie w przygotowaniu. I właśnie takie są pieczone jabłka. No i ten smak dzieciństwa...   Potrzebne nam: - 2 lekko kwaskowe jabłka - kilka łyżeczek konfitury malinowej - 2 łyżeczki wiórek kokosowych Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Górę jabłek odkrawamy i wydrążamy gniazda nasienne. Do tak przygotowanych jabłek nakładamy(...)konfiturę i posypujemy wiórkami kokosa. Przykrywamy jabłka "czapeczkami", które wcześniej odkroiliśmy. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut na blachę wyłożoną papierem lub folią aluminiową. Gotowe delikatnie przekładamy na talerze. Uwaga! Środek jest bardzo gorący, należy uważać, żeby się nie poparzyć. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Rolada jabłkowa 345

swoich zwolenników na świątecznym stole. Składniki: 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier drobny (może być też waniliowy) 1,5 kg jabłek 1 galaretka (np cytrynowa) Wykonanie: Białka ubić z cukrem na sztywno.  Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać.  Blachę z piekarnika (dużą) wyłożyć papierem do pieczenia.  Rozsmarować(...)Natychmiast zdjąć papier i zwinąć biszkopt (ze ściereczką w środku).  Odstawić do całkowitego wystudzenia. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Podsmażyć, aż jabłka będą się rozpadać.  Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i dodać do jabłek.  Wymieszać i odstawić, aż jabłka będą gęstniały i ostygną. Trzeba jednak uważać

Sto kolorów kuchni
Grudniowy sorbet jabłkowy - z cynamonem 152

przygotować takie w wersji bardziej orzeźwiającej - dzisiejsze, za sprawą cynamonu, nadają się nawet na deser do grudniowej, gorącej herbaty... Sorbet jabłkowy z cynamonem Składniki: (na 1/2 l lodów) 3 jabłka 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 75 g cukru 150 ml wody Cukier z wodą zagotować. Gotować na średnim ogniu przez(...)minut, aż syrop nieco zgęstnieje. W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na puree z dodatkiem soku z cytryny, cynamonu i goździków. Jabłka dokładnie wymieszać z gorącym syropem, całość ostudzić, schłodzić w lodówce, a następnie zamrozić przez minimum 5 godzin. Smacznego! Bardzo wymierną korzyścią niedzielną jest również moja nowa fryzura, którą

Pożeraczka, czyli raz adobrze