masłem, a w zasadzie kasza z masłem :) Składniki: 140g mąki 30g cukru waniliowego 160g cukru białego 190g kaszy mannej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5kg kwaśnych jabłek 2 łyżki cynamonu 140g masła + kawałek do wysmarowania boków blachy papier do pieczenia na dno formy Sposób przygotowania: W misce dokładnie mieszamy mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia(...)formy wysypujemy 140g mieszanki suchej. Wyrównujemy ją łyżką. Na mieszankę kładziemy połowę startych jabłek wymieszanych z cynamonem. Wyrównujemy. Posypujemy równomiernie kolejną warstwą mieszanki (znów 140g). Układamy kolejną warstwę jabłek. Kładziemy ostatnią warstwę mieszanki na wierzch. Przykrywamy ją całą cienko pokrojonymi kawałkami masła. Wstawiamy do piekarnika na godzinę
W kuchni wieczoremprzyjaciółka nie miała go pod ręką więc dodała to co miała. Ja za tą wersją szaleję. Składniki: 2 piersi z kurczaka 100g boczku pokrojego w kostkę 2 kwaskowe jabłka zioła prowansalskie 300g śmietany 18% szklanka przegotowanej wody sól i pieprz kuskus szklanka bulionu warzywnego Sposób przygotowania: Kurczaka płuczemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy i obtaczamy(...)ziołach z obu stron. Jabłka kroimy na pół i w plasterki (oczywiście bez gniazd nasiennych). Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, tak by sięgał 1cm ponad kaszę. Przykrywamy naczynie z kaszą talerzykiem aż wchłonie cały bulion. Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy boczek i smażymy 2 minuty (bez oliwy - z boczku wytopi się tłuszcz, na którym będziemy smażyć resztę składników). Gdy wytopi
W kuchni wieczoremhitem odchudzania postanowiłam sprawdzić jego właściwości osobiście, fakt zmniejsza łaknienie, przyspiesza przemianę materii, ma też działanie odwadniające. Polecam go zrobić w domu bez większych nakładów finansowych (wystarczą obierki, ogryzki jabłek), gdyż suplementy z jego udziałem nie są znów takie tanie. Natomiast jabłka są bardzo tanie, więc lepiej zrobić go samemu, ocet jabłkowy możemy przygotowywać na bieżąco. Podczas diety(...)litrem przegotowanej, osłodzonej, chłodnej wody wymieszanej z 4 łyżkami cukru bądź miodu jak ktoś woli ( na 250 ml 1 łyżka cukru lub miodu). Wody ma być tyle żeby przykryć jabłka. Słój przykrywamy gazą, żeby muszki owocówki się nie dobrały. Czas fermentacji wynosi ok. 4 tygodni. Trzeba pamiętać żeby codziennie zamieszać zawartość słoja drewnianą łyżką aby zawartość nie pleśniała
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRombosse? Jest to pyszny waloński deser. Zamiast konfitur dodałam suszone owoce i orzechy Wyszło pysznie. Kto ma ochotę?" Składniki: 300 g mąki tortowej 150 ml mleka jajko 8 małych jabłek cukier cynamonowy orzechy włoskie suszone wiśnie Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy mleko, lekko je podgrzewamy, a następnie przelewamy do przesianej mąki. Roztrzepujemy jajko dodajemy do mąki i całość(...)środki. Osuszamy. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy. Na każdym placku układamy osuszone jabłko, wrzucając do środka trochę rozgniecionych orzechów i kawałki suszonych wiśni wierzch posypujemy szczyptą cukru cynamonowego. Ciasto zawijamy w koło jabłka tak, aby utworzyło zamkniętą całość, inaczej sok może wypłynąć podczas pieczenia. Jabłka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Słodkie Przyjemnościkalorycznego. A co do dzisiejszej słodkiej - a jakby inaczej - propozycji, przygotowałam dla Was owocowy deser z jabłkiem bez cukru! Fajny jako przekąska, słodki choć tak jak wspomniałam bez cukru. Czego chcieć więcej? Chwili wytchnienia i spokoju? Zapraszam!" Składniki na 2 porcje: 3 jabłka 100 ml wody szczypta cynamonu 200 ml śmietanki 30% 6-8 biszkoptów Sposób przygotowania: Jabłka obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka. Całość zalewamy wodą, posypujemy cynamonem i gotujemy, do momentu, aż jabłka będą miękkie, a woda wyparuje. Ugotowane owoce przekładamy do blendera i miksujemy na miazgę - nie dodaję cukru, według mnie, jabłka są wystarczająco słodkie. Odstawiamy do ostygnięcia. Do wysokiego naczynia przelewamy śmietankę i ubijamy
Słodkie Przyjemnościmacie go w lodówce, możecie zastąpić go małą śmietaną) ok.1 , 1,5 szklanki mąki tortowej (do zagęszczenia) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2,3 jabłka Przygotowanie: Obierz jabłka i pokrój je na cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce. Do miski wbij jajka, rozkłóć. Dodaj jogurt naturalny , wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (najlepiej przez sitko), mieszaj, aż masa będzie(...)dosyć gęsta (trochę bardziej, niż na naleśniki). Wsyp 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Wrzuć jabłka. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Nabieraj na dużą łyżkę ciasto z kawałkami jabłek i wlewaj je na patelnię tak, by uformować średniej wielkości, nie za grube placuszki. Smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor
Gotowanie to kochanietortowej 1 i 1/4 łyżeczki soli 6 łyżek masła, zimnego i pokrojonego w kostki 2/3 szklanki bardzo zimnej wody 3/4 szklanki margaryny WYPEŁNIENIE: 3 łyżki mąki 4 duże jabłka (możecie pomieszać różne odmiany, dla ciekawszego smaku) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej, goździków mielonych i kardamonu 1 łyżka soku z pomarańczy(...)kleić. Wyrób w kulę i podziel na dwie części. Każdą spłaszcz na dysk i owiń folią spożywczą. Schłodź w lodówce kilka godzin, najlepiej przez noc. Przygotuj wypełnienie: Obierz jabłka i pokrój na cienkie plasterki. Włóż je do głębszej miski. Wyjmij jeden dysk ciasta z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę na ciasto. Włóż do lodówki. Do jabłek
Gotowanie to kochanieWaldorf. Jest to, moim zdaniem… i nie tylko, genialny sposób na podanie niezbyt może lubianego i docenianego w naszej kuchni warzywa, jakim jest seler. Dobór odpowiednich składników, a mianowicie jabłek i orzechów włoskich (bez tych składników nie może się obejść) sprawia, że seler wchodzi na wyżyny smakowe, uszlachetniony właśnie przez te dodatki. Składniki: - 1 średni seler ok. 300g(...)jabłka - cytryna (kilka łyżek soku) - 2-3 łyżki majonezu - ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich - 40g suszonej żurawiny - mała kiść winogron Majonez robimy według przepisu. Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy w ten sposób aromat), studzimy. Żurawinę zalewamy gorącą wodą. Po ok. 10 minutach odsączamy na sitku i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Zimne orzechy siekamy na kawałki
mojewypiekiinietylkobiałek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Biszkopt pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach c. Składniki na krem z jabłek: 1,5 kg jabłek 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 budynie + 1 szklanka wody do budyniu Ponadto: 2 paczki miękkich żelków 250 ml śmietanki kremówki(...)kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z dodatkiem 2 szklanek wody i 1 szklanki cukru i gotujemy. W tym czasie przygotowujemy budynie. Budynie rozrabiamy w szklance wody i gdy jabłka będą już miękkie wlewamy do nich budyń. Wszystko cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Masę jabłkową wystudzamy. Następnie jeszcze trochę ciepłą wylewamy na wystudzony biszkopt. Ciasto chowamy na pół godziny
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis ten dostałam od teściowej, której z kolei przekazała go koleżanka z pracy i powiem szczerze, że na początku podeszłam do niego sceptycznie. Bo jak to, ciasto bez jajka? Jabłka przekładane tylko sproszkowanymi składnikami? Moje wątpliwości natychmiast rozwiało przepyszne ciasto, które chwilę później pojawiło się na stole. Spód był mięciutki, zaś góra baaaardzo chrupiąca :) Postanowiłam więc spróbować sama(...)naprawdę niewiele. Dlatego postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami i gwarantuję, że każdy da sobie z nim radę. Składniki (na okrągłą blachę średnicy 24 cm): 1 kg jabłek (lub ok. 800 g gotowego musu) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszki manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki margaryny lub masła
Zakręcony Widelecograniczyć się jedynie do polania całości rozpuszczoną gorzką czekoladą. Mniam! Składniki: 900 gram gotowej masy makowej z bakaliami i "miodem" 6 jaj 6 łyżek kaszy manny 2 duże jabłka 3 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich garść posiekanych migdałów garść rodzynek garść suszonej żurawiny szczypta soli oliwa z oliwek lub masło do wysmarowania formy(...)czekolady+3 łyżki mleka 1,5%) i posypałam płatkami migdałów. Białka ubiłam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubiłam żółtka do białości (około 5 minut). Jabłka starłam na tarce o dużych oczkach i wymieszałam z sokiem z cytryny. Do jabłek dodałam również miód (jeśli jest skrystalizowany rozpuszczamy go w garnuszku i odrobinę studzimy). Masę
Mango PapajaZapraszam na sernik, przygotowany specjalnie na konkurs Almette, z wykorzystaniem serków Almette z gruszką i jabłkiem. Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy przygotowałam na spodzie z ciasteczek digestive, na to wyłożyłam gruszki karmelizowane i masę serowo-kremową z nutą cynamonu. Kolejna warstwa to kwaskowate jabłka z galaretką agrestową i sama galaretka agrestowa na samej górze. Ciasto nie jest za słodkie(...)Spód: 250 g ciastek digestive 120 g rozpuszczonego masła Masa: 3 x 150 g serka Almette z gruszką i jabłkiem 250 g śmietany 30-36% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki żelatyny Masa jabłkowa: 3-4 jabłka 2-3 łyżki cukru 1 galaretka agrestowa Gruszki: 3 gruszki do gotowania: sok z 1 cytryny, cynamon, goździki, cukier
UgotujmyTo.plłyżeczki cukru waniliowego 50 g stopionego masła 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 ml mleka Do posypania: 1 opakowanie Śmietan-Fix Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru cynamon do smaku Składniki na bezę: 6 białek 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g cukru Żółtka, wodę, cukier i cukier waniliowy ubić na puch(...)pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić do garnka, dolać około 100 ml wody i chwilę zagotować. Dodać cukier i cynamon do smaku. Przemieszać. Jeszcze przez chwilę poddusić pod przykrywką. Kiedy jabłka zaczną mięknąć (po około 5 minutach) zdjąć całość z ognia i ostawić do ostygnięcia. Trzeba pilnować, żeby jabłka nam się nie rozgotowały. Wystudzony spód równomiernie oprószyć Śmietan-Fixem
Świat Ciastadrugą włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem z lodówki wylepić dno natłuszczonej formy. Nakłuć gęsto widelcem i piec około 10 minut w temp. 180st. Masa jabłkowa: 1,2 kg jabłek, 3 łyżki cukru, 2 łyżki przyprawy do jabłecznika, łyżka margaryny Palmy z Murzynkiem. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Margarynę rozpuścić, dodać(...)jabłka oraz cukier, dusić około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec dodać przyprawę do jabłecznika. Ciepłą masę wyłożyć na podpieczony spód. Na tarce zetrzeć drugą część ciasta. Rozsypać równomiernie na jabłkach. Piec około 45-50 minut w temp. 170st. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościksiążce 100 g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g margaryny lub masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (po obraniu) 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki oprócz śmietany zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po łyżce śmietany i miksować aż uzyskamy miękkie ale nie rzadkie ciasto. Ciasto(...)spożywczą by nie powstał kożuch. Miękką margarynę utrzeć do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażać aż jabłka zmiękną. W pół szklance gorącej wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia. Warstwy ciasta: pierwszy placek, krem budyniowy, drugi placek
Ala piecze i gotuje