jabłka - 25490 przepisów (strona:220/1700)

Wątróbka wieprzowa z cebulką, jabłkami i czerwonym winem 97

poprzez wszelakie sosy, bardzo zyskują na smaku, choć oczywiście w formie tradycyjnej z cebulką tez smakuje wybornie. Składniki: 0,5 kg wątróbki wieprzowej 2 średnie cebule 2 twarde jabłka 3/4 szklanki czerwonego wina półwytrawnego  sól i pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka majeranku mąka do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien(...)pokroić pod skosem. Rozbić tłuczkiem, ja dodatkowo przykrywam wątróbkę folią spożywczą. Tak przygotowaną przełożyć do miski i obsypać każdy kawałek mąką. Jabłka oczyścić z pestek i pokroić w ósemki, cebulę w piórka. Rozgrzać na patelni olej (2-3 łyżki) i wrzucić cebulę. Gdy będzie już prawie miękka, przełożyć ją do miseczki , a na pozostałym oleju usmażyć wątróbkę.  Smażyć

Gosia gotuje
Chutney jabłkowy 118

hitów wśród mich przetworów. Pamiętam, że gdy zrobiłam go  po raz pierwszy, Mama, nie mogła się oderwać od słoika, choć na początku podchodziła bardzo sceptycznie do połączenia jabłek i cebuli. Dzisiaj jest tak, że gdy wyjadamy ostatni słoiczek idę na zakupy i robię kolejną porcję. Pora roku nas bowiem w tym przypadku nie ogranicza, jabłka można kupić(...)garnku z grubym dnem rozgrzać olej, cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, lekko poddusić. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w dość dużą kostkę ( robię tak ponieważ jabłka i tak się rozpadną podczas gotowania , a chce, żeby chutnej nie miał konsystencji papki), dorzucić do cebuli, dodać cukier i miód.Papryczkę oczyścić z ziaren, pokroić w drobną kosteczkę

Gosia gotuje
Szarlotka bez użycia miksera 118

gałką lodów waniliowych. Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego) 1 szklanka kaszy manny 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 kg jabłek cynamon 170 g masła prosto z zamrażarki  Mąkę, cukier i kaszę wymieszać. Podzielić na trzy części. Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.. Podzielić(...)wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Wysypać jedną część suchych składników i wyłożyć połowę jabłek. Oprószyć cynamonem. Postąpić tak samo z drugą częścią składników i resztą jabłek. Ponownie posypać cynamonem, na wierzch wysypać resztę mieszanki. Masło wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta. Podczas pieczenia masło topi się

Chocolate Muffin Blog
SZARLOTKA Z KARMELEM 234

CIASTO: * mąka pszenna – 180 g * sól – 0,5 łyżeczki * cukier puder – 40 g * zimne masło – 120 g * zimna woda – ok. 5 łyżek NADZIENIE: * soczyste jabłka – 1 kg * sok z cytryny – 2 łyżki * cukier wanilinowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 80 g * masło – 65 g SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy(...)pudrem, dodajemy posiekane masło, wyrabiamy sypkie okruchy. Stopniowo dodajemy zimną wodę i wyrabiamy – ciasto ma być zwarte i plastyczne. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. NADZIENIE: Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem cytrynowym i cukrem wanilinowym. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy brązowy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu , do uzyskania maślanego karmelu. Wsypujemy pokrojone jabłka

Ostra na Słodko
Szybka szarlotka bez jajek 255

startych jabłek cynamon imbir (w proszku) 1 kostka margaryny (250g) lub masła W misce mieszamy suche składniki (poza przyprawami). Jabłka mieszamy z cynamonem i imbirem (jeśli jabłka są mało słodkie można dodać paczkę cukru wanilinowego). Przygotowujemy tortownicę – wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwowo: sypkie składniki jabłka sypkie składniki jabłka sypkie składniki margaryna pokrojona

kuchcikownia
Słodkie racuszki - #jedzjabłka 168

podniebienia. Zgodnie z ostatnim trendem #jedzjabłka nazłość wiadomo komu, przygotowaliśmy super smaczne racuchy z jabłkami. Wyszły wspaniale i tak też smakują. Zobaczcie sami, a przepis poniżej :) Racuszki z jabłkami dla naszych milusińskich Składniki 5 dkg drożdży 1 jajko 1 łyżka stołowa cukru, kopiasta 1/2 litra mleka 1/2 kg mąki pszennej 3-4 jabłka olej do smażenia, (polecamy(...)razem dobrze ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy naprzemiennie resztę mleka i mąkę ciągle mieszając, aż ciasto będzie dość gęste. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż ciasto wyrośnie. Polskie najsmaczniejsze jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gdy ciasto jest już wyrośnięte dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy. Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni i nakładamy łyżką ciasto. Smażymy

vegetanie
Francuskie ciasteczka z jabłkami 123

Zapraszam :)   Składniki : 1 ciasto francuskie około 5 jabłek 3 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu  1 cukier waniliowy 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy  szczypta anyżku jeśli ktoś lubi  cukier trzcinowy do posypania 1 jajko do posmarowania ciasteczek  Wykonanie(...)Jabłka umyć , obrać i pokroić w kostkę.  Przełożyć do garnka , dodać miód, cukier waniliowy, cynamon i anyż mielony jeśli ktoś lubi jeśli nie lubicie nie dodawajcie. Jabłka dusimy na małym ogniu około 10 minut  aż lekko zmiękną i odparuje sok . Ciasto rozwijamy wycinamy prostokąty dowolnej wielkości ( ja swoje ciastka zrobiłam dość duże wasze mogą być mniejsze

Sama słodycz i szczypta chili
Matjas na postny obiad 151

roli głównej.Podałam śledzia-matjasa z puree ziemniaczanym i musem jabłkowym.Obiad prosty,expresowy i niezwykle smakowity.Jedyne co musisz zrobić to w trakcie gotowania ziemniaków przygotować puree z jabłek,bo sam śledź nie wymaga żadnych zabiegów kulinarnych - jest gotowy do konsumpcji. Składniki: Matjas(...)sztuki na osobę puree z ziemniaków cebula czerwona lub biała 4 jabłka 100 ml soku z jabłek lub woda+cukier dowolna zielenina np.koperek Przygotowanie puree z jabłek: jabłka obierz,usuń gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki.Zalej sokiem jabłkowym i gotuj około 15 minut do miękkości.Następnie zblenduj,by powstał mus jabłkowy ugotuj ziemniaki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placek amerykański (wiewiórka) 363

Miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i płatków migdałowych. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Zapach orzechów, jabłek i cynamonu unosi się w całej kuchni. 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały

Bullio
Jabłecznik 118

pieczenia      2 łyżki kakao      szczypta soli      2 paczki biszkoptów      1,5 kg jabłek      sok z cytryny      1 kisiel cytrynowy (lub morelowy)      1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie:     Jabłka obrać(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka skropić sokiem z cytryny aby nie z ciemniały, dodać cukier puder i kisiel. Wszystkie składniki wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Gdy masło mamy utarte na puch dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Pianę dodajemy do masła z żółtkami, mieszamy

Amatorka kuchenna
Jabłka zapiekane z cynamomen i miodem 153

Niby nic... A jadłam tak, że mi się uszy trzęsły :) Takie sobie jabłka, trochę miodu, starty cynamon... - a ile radości! Na podwieczorek w sam raz :) Dzieci też na pewno chętnie zjedzą. Moja córka nie lubi jabłek, za to w takiej postaci wcina :) Składniki: 2 jabłka 2 łyżeczki miodu (u mnie wielokwiatowy) 1 łyżeczka świeżo startego cynamonu(...)jabłek wydrążyć środek. Pociąć na ćwiartki i jeśli jest jeszcze taka potrzeba to dokładniej wyciąć resztki pestek Nastawić piekarnik na 180 stopni C Jabłka obsypać cynamonem... ... i polać miodem Piec ok. 15 minut. Ja, po 15 minutach, dopiekałam jeszcze 5 Na zdrowie!:) Biorę udział w akcjach

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki z jabłkami 166

Widziałam w sklepie znanej firmy "Pusztyste placki z jabłkami" - tak się nazywają - z torebki... No nie... To RACZEJ  nie to samo, co robione domowym sposobem.  Kupiłam jabłka i powstało 11 puszystych placuszków nie z torebki :)  Składniki: 4 jabłka 2 szklanki mąki 2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukier puder            lub miód do dekoracji Mąkę wymieszać z żółtkami, mlekiem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek, pokroić w kostkę Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy Starannie wymieszać i dodać pokrojone w kostkę jabłka Na patelni rozgrzać olej i wykładać łyżką placuszki "Jechałam" na trzy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik cytrynowe latte chia z gorącym chutneyem 166

cytrynowej, obniżyć temperaturę do 165 stopni i piec dalej przez 40 minut. Wystudzić, wstawić do lodówki do dalszego chłodzenia (min. kilka godzin, najlepiej na całą noc). Chutney jabłkowo-cytrynowy Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę lub rozdrobnić melakserze. W rondlu stopić masło, dodać cukier i jabłka dusić 5 minut na wolnym ogniu. Dodać wodę i crema di limoncello(...)dusić aż jabłka będą miękkie. Doprawić do smaku cukrem. Zimny sernik podawać z gorącym chutneyem

SzczyptaSmaQ
Sękacz jabłkowo - bananowy. 145

równe części. Jedną część ciasta wałkujemy na szerokość blachy jaką mamy do pieczenia. Blaszkę wykładamy specjalnym papierem do pieczenia i wkładamy do niej rozwałkowane ciasto. Następnie układamy wcześniej przygotowane jabłka,jedno obok drugiego. Posypujemy teraz nasze jabłka cukrem,kaszą manną i cynamonem. ( kasza manna wchłonie  nam doskonale sok jaki powstanie nam podczas pieczenia ) Teraz układamy pokrojone(...)dodajemy kakao,zagniatamy aby się połączyło i robimy wałek o średnicy 4 cm. Lekko spłaszczamy i kroimy w plasterki tak jak kiełbasę. W ten sposób pokrojone plasterki układamy na jabłkach jeden obok drugiego w niedużych odstępach. Z podanych składników ubijamy pianę,białka ubijamy na sztywno dodajemy po trochę cukier a na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i lekko mieszamy. Wylewamy

Przepisy i porady kulinarne
Szlafroczki francuskie z jabłkami. 125

Składniki : 1,5 kg ciasta francuskiego 1 kg średnich jabłek cukier cynamon kasza manna 1 całe jajko do smarowania cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkować w kształcie prostokąta na grubość 3-4 mm. Pokroić na kwadraty o bokach 13 cm. Na każdy środek kwadratu wsypać po łyżeczce kaszy manny. Jabłka umyć,obrać ze skórki, przekroić(...)kolor w temperaturze 200 C. Po upieczeniu przełożyć szlafroczki da czystą deskę, przestudzić. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta powinno nam wyjść około 20 sztuk szlafroczków. Zamiast jabłek możemy dać połówki brzoskwiń. Możemy też zrobić takie szlafroczki z morelami, ale wtedy kroimy ciasto na mniejsze kwadraty, ponieważ morele są mniejsze niż jabłka, czy brzoskwinie. Gdy robimy

Przepisy i porady kulinarne