jabłka - 25490 przepisów (strona:214/1700)

Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło 181

jaką można używać w piekarniku). Do rozgrzanego naczynia wsyp cukier. Podgrzewaj przez 5 minut, aż cukier się skarmelizuje (zrobi się płynny i brązowy). Dodaj cynamon, ziarna wanilii i starte jabłka. Gotuj około 1-2 minut. Wmieszaj jabłka w kawałkach, następnie dodaj suszoną żurawinę, skórkę i sok z cytryny. Ściągnij na bok z ognia. Przygotuj posypkę: Umieść mąkę, cukier(...)trzcinowy, masło i cynamon w misce. Palcami rozrabiaj kawałki masła (mieszając tym samym wszystkie składniki ze sobą) do momentu, aż utworzą się okruszki. Dodaj musli, wymieszaj. Wstaw naczynie z jabłkami ponownie na gaz. Rozłóż przygotowaną posypkę i podgrzewaj do momentu, aż deser zacznie bulgotać. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika. Piecz 12-14 minut, aż posypka się zarumieni. Wyciągnij

Moja Delicja
Proste ciasto jabłkowo-orzechowe 462

które posypane cukrem puszczają sok. Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki, które zawsze mam :) Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych. Składniki: 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę 3/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 3 jaja(...)Przygotowanie: Pokrojone jabłka wsypać do miski. Dodać bakalie. Zasypać cukrem. Przykryć i odstawić na 1h. Po tym czasie cukier spowoduje, iż jabłka puszczą sok. Piekarnik nagrzać do 175°C. Blachę wyłożyć papierem (wymiary mojej to 24cm x 28cm). Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem wsypać do miski z jabłkami. Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć

Moja Delicja
Krem z selera z jabłkami i serem Stilton 199

Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek, również wg. przepisu Gordona Ramsay’a. Akurat ten bulion idealnie pasuje do tego kremu. Polecam. Składniki: (5-8 porcji) 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy(...)kawałki. Wrzucić do garnka z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem. Dorzucić listki tymianku. Wymieszać. Wlać bulion. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, wlać sok zcytryny i gotować jeszcze z 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zmiksować zupę blenderem na gładką, kremową konsystencję. Wmieszać śmietanę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać chlust

Moja Delicja
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 234

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach wydobywa z nich cały smak i słodycz, którym potem nasiąka cała zupa w trakcie chłodzenia przez noc. Do tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodawać ani grama cukru. W tym barszczu zaskoczyły mnie(...)naczynia żaroodpornego z pokrywką). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60-90 minut (w zależności od wielkości buraków – ja miałam bardzo duże więc piekłam 1,5 h). Nieobrane jabłka umyć, osuszyć i podobnie jak buraki, każde zapakować w folię aluminiową lub włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca na 30 minut przed końcem pieczenia buraków. W czasie

Moja Delicja
Szarlotka migdałowa 223

lubię szarlotki, mogłabym je piec co tydzień.  Tak też dzisiaj, zapraszam Was na szarlotkę z dodatkiem migdałów i pysznymi jabłkami, które posłodziłam miodem z cynamonem od Miody Wileńskich . Zakochałam się w tym miodzie jest po prostu rewelacyjny. Szarlotkę podałam na talerzyku z sklepu Koronkowa Filiżanka. Podając hasło "Ala piecze i gotuje" zrobicie zakupy z 7% zniżką. Składniki(...)godzinę do lodówki. W tym czasie obrać i zetrzeć na dużych oczkach jabłka. Dodać płynny miód, cynamon i wymieszać. Po schłodzeniu ciasto na blaszce nakłuć widelcem, rozsmarować jabłka, zetrzeć resztę ciasta i na końcu posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. * Jeśli jabłka mają dużo soku należy

Ala piecze i gotuje
Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i rodzynkami 166

kwaśnej wersji. Jabłka po uduszeniu świetnie zastępują surówkę, a całe danie wybornie smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, polecam. Składniki : 500 g wątróbki z kurczaka 2 średnie winne jabłka 1 duża cebula  pół garści rodzynek sol, pieprz do smaku szczypta majeranku 2-3 łyżki oleju Dodatkowo : 1/2 czerwonej  świeżej papryki listki pietruszki szczypta słodkiej papryki(...)proszku ryż ugotowany na sypko   Sposób przygotowania : _________________________ Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.Cebulę pokroić w piórka, jabłka na ósemki.Na rozgrzaną patelnię wlać olej i wrzucić cebulę, lekko zeszklić. Dodać wątróbkę, pokrojone jabłka i rodzynki.Posypać majerankiem.Dusić pod przykryciem aż wątróbka i jabłka będą miękkie...około 8-10 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem

Gosia gotuje
Wątróbka wieprzowa z cebulką, jabłkami i czerwonym winem 139

poprzez wszelakie sosy, bardzo zyskują na smaku, choć oczywiście w formie tradycyjnej z cebulką tez smakuje wybornie. Składniki: 0,5 kg wątróbki wieprzowej 2 średnie cebule 2 twarde jabłka 3/4 szklanki czerwonego wina półwytrawnego  sól i pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka majeranku mąka do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien(...)pokroić pod skosem. Rozbić tłuczkiem, ja dodatkowo przykrywam wątróbkę folią spożywczą. Tak przygotowaną przełożyć do miski i obsypać każdy kawałek mąką. Jabłka oczyścić z pestek i pokroić w ósemki, cebulę w piórka. Rozgrzać na patelni olej (2-3 łyżki) i wrzucić cebulę. Gdy będzie już prawie miękka, przełożyć ją do miseczki , a na pozostałym oleju usmażyć wątróbkę.  Smażyć

Gosia gotuje
Chutney jabłkowy 163

hitów wśród mich przetworów. Pamiętam, że gdy zrobiłam go  po raz pierwszy, Mama, nie mogła się oderwać od słoika, choć na początku podchodziła bardzo sceptycznie do połączenia jabłek i cebuli. Dzisiaj jest tak, że gdy wyjadamy ostatni słoiczek idę na zakupy i robię kolejną porcję. Pora roku nas bowiem w tym przypadku nie ogranicza, jabłka można kupić(...)garnku z grubym dnem rozgrzać olej, cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, lekko poddusić. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w dość dużą kostkę ( robię tak ponieważ jabłka i tak się rozpadną podczas gotowania , a chce, żeby chutnej nie miał konsystencji papki), dorzucić do cebuli, dodać cukier i miód.Papryczkę oczyścić z ziaren, pokroić w drobną kosteczkę

Gosia gotuje
Szarlotka bez użycia miksera 147

gałką lodów waniliowych. Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego) 1 szklanka kaszy manny 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 kg jabłek cynamon 170 g masła prosto z zamrażarki  Mąkę, cukier i kaszę wymieszać. Podzielić na trzy części. Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.. Podzielić(...)wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Wysypać jedną część suchych składników i wyłożyć połowę jabłek. Oprószyć cynamonem. Postąpić tak samo z drugą częścią składników i resztą jabłek. Ponownie posypać cynamonem, na wierzch wysypać resztę mieszanki. Masło wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta. Podczas pieczenia masło topi się

Chocolate Muffin Blog
SZARLOTKA Z KARMELEM 276

CIASTO: * mąka pszenna – 180 g * sól – 0,5 łyżeczki * cukier puder – 40 g * zimne masło – 120 g * zimna woda – ok. 5 łyżek NADZIENIE: * soczyste jabłka – 1 kg * sok z cytryny – 2 łyżki * cukier wanilinowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 80 g * masło – 65 g SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy(...)pudrem, dodajemy posiekane masło, wyrabiamy sypkie okruchy. Stopniowo dodajemy zimną wodę i wyrabiamy – ciasto ma być zwarte i plastyczne. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. NADZIENIE: Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem cytrynowym i cukrem wanilinowym. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy brązowy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu , do uzyskania maślanego karmelu. Wsypujemy pokrojone jabłka

Ostra na Słodko
Szybka szarlotka bez jajek 361

startych jabłek cynamon imbir (w proszku) 1 kostka margaryny (250g) lub masła W misce mieszamy suche składniki (poza przyprawami). Jabłka mieszamy z cynamonem i imbirem (jeśli jabłka są mało słodkie można dodać paczkę cukru wanilinowego). Przygotowujemy tortownicę – wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwowo: sypkie składniki jabłka sypkie składniki jabłka sypkie składniki margaryna pokrojona

kuchcikownia
Słodkie racuszki - #jedzjabłka 198

podniebienia. Zgodnie z ostatnim trendem #jedzjabłka nazłość wiadomo komu, przygotowaliśmy super smaczne racuchy z jabłkami. Wyszły wspaniale i tak też smakują. Zobaczcie sami, a przepis poniżej :) Racuszki z jabłkami dla naszych milusińskich Składniki 5 dkg drożdży 1 jajko 1 łyżka stołowa cukru, kopiasta 1/2 litra mleka 1/2 kg mąki pszennej 3-4 jabłka olej do smażenia, (polecamy(...)razem dobrze ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy naprzemiennie resztę mleka i mąkę ciągle mieszając, aż ciasto będzie dość gęste. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż ciasto wyrośnie. Polskie najsmaczniejsze jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gdy ciasto jest już wyrośnięte dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy. Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni i nakładamy łyżką ciasto. Smażymy

vegetanie
Francuskie ciasteczka z jabłkami 155

Zapraszam :)   Składniki : 1 ciasto francuskie około 5 jabłek 3 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu  1 cukier waniliowy 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy  szczypta anyżku jeśli ktoś lubi  cukier trzcinowy do posypania 1 jajko do posmarowania ciasteczek  Wykonanie(...)Jabłka umyć , obrać i pokroić w kostkę.  Przełożyć do garnka , dodać miód, cukier waniliowy, cynamon i anyż mielony jeśli ktoś lubi jeśli nie lubicie nie dodawajcie. Jabłka dusimy na małym ogniu około 10 minut  aż lekko zmiękną i odparuje sok . Ciasto rozwijamy wycinamy prostokąty dowolnej wielkości ( ja swoje ciastka zrobiłam dość duże wasze mogą być mniejsze

Sama słodycz i szczypta chili
Matjas na postny obiad 187

roli głównej.Podałam śledzia-matjasa z puree ziemniaczanym i musem jabłkowym.Obiad prosty,expresowy i niezwykle smakowity.Jedyne co musisz zrobić to w trakcie gotowania ziemniaków przygotować puree z jabłek,bo sam śledź nie wymaga żadnych zabiegów kulinarnych - jest gotowy do konsumpcji. Składniki: Matjas(...)sztuki na osobę puree z ziemniaków cebula czerwona lub biała 4 jabłka 100 ml soku z jabłek lub woda+cukier dowolna zielenina np.koperek Przygotowanie puree z jabłek: jabłka obierz,usuń gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki.Zalej sokiem jabłkowym i gotuj około 15 minut do miękkości.Następnie zblenduj,by powstał mus jabłkowy ugotuj ziemniaki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placek amerykański (wiewiórka) 408

Miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i płatków migdałowych. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Zapach orzechów, jabłek i cynamonu unosi się w całej kuchni. 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały

Bullio