szklanki cukru (ok. 50 g), - 1/4 kostki masła (ok. 50 g). Sposób przygotowania 1. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. 2. Jabłka dusimy w garnku z cynamonem, miodem i sokiem z cytryny przez ok. 5 min. 3. Smarujemy kokilki olejem rzepakowym i obsypujemy płatkami owsianymi. 4. Napełniamy kokilki duszonymi jabłkami. 5. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy(...)masło z płatkami owsianymi, migdałami i cukrem. 6. Obsypujemy jabłka kruszonką. 7. Miniszarlotkę pieczemy w 180 ⁰C przez 30 min. W ciągu 5 dni proszę przysłać na mojego maila zkuchnidokuchni77@interia.pl adres do wysyłki nagrody wraz z numerem telefonu. Po upływie tego czasu wybiorę kolejną osobę. Książki zostaną wysłane przez sponsora nagrody Wydawnictwo Znak Literanova, któremu bardzo dziękuje za nagrody
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 kg jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy Wyrobić szybko ciasto kruche, tj. Mąkę posiekać z masłem, posiekać z serkiem, dodać pozostałe składniki, zagnieść(...)zamrażarki, położyć na papierze do pieczenia, wysypanym mąką, ciasto delikatnie posypać mąką, na to położyć drugi arkusz (najlepiej wielkości blaszki). Rozwałkować na wielkość blaszki. przełożyć na blaszkę. Ułożyć jabłka rozcięciem do dołu, jedno przy drugim. W ten sam sposób rozwałkować drugą część ciasta, odkleić papier z jednej strony, przełożyć na jabłka, odkleić papier. Wsadzić do lodówki
moj przepis naPlacki z jabłkami to nic innego jak plasterki jabłek zanurzone w cieście naleśnikowym. Co w nich takiego wyjątkowego? placuszki rozpływają się w ustach i mają pyszny maślany posmaczek. Przepis i wykonanie mój małżonek. Składniki na 15 placków(...)jabłka 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko szczypta soli i cukru masło do smażenia Mąkę, mleko i jajko wymieszać dokładnie rózgą. Dodać sól i cukier. Jabłka umyć obrać, pokroić w cienkie plasterki (około 3 mm) w szerz, wydrążyć środki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, podgrzać na średniej mocy palnika. Plasterki jabłek maczać w cieście
moj przepis napłaskie łyżki) Warstwa owocowa: 550 gr rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki (może być mrożony, ale warto rozmrozić na sitku, lepiej się wtedy wymiesza z budyniem) 300 gr jabłka (u mnie jedno duże kwaśne Boskop może być też Szara Reneta) 50 gr mąki pszennej 130 gr cukru kryształ (3/4 szklanki) tu zależy od rabarbaru, jeżeli kwaśny to cukru więcej(...)płaskie łyżki) Warstwa owocowa: 550 gr rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki (może być mrożony, ale warto rozmrozić na sitku, lepiej się wtedy wymiesza z budyniem) 300 gr jabłka (u mnie jedno duże kwaśne Boskop może być też Szara Reneta) 50 gr mąki pszennej 130 gr cukru kryształ (3/4 szklanki) tu zależy od rabarbaru, jeżeli kwaśny to cukru więcej
moj przepis namojprzepisna.pl | Szarlotka z budyniem i pianką Dość nietypowa szarlotka, podstawa to ciasto kruche, następnie kwaśne jabłka, zapieczone w budyniu, a na to pianka bezowa. Szarlotka ta przypomina mi lata dziecięce, wydaje mi się, że moja mama robiła kiedyś podobną. Ciasto bardzo smakowało rodzince, dzieciaki były zachwycone bezową pianką. Jest lekko słodkie i delikatne w smaku. Składniki ciasta są trochę(...)obrać i pokroić w cienkie, ok 2 mm plasterki. W dużej misce wlać żółtka, rozbełtać, dodać cukier i mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Dodać jabłka, dodać dżem , wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Piec 1 godzinę w 180 st. 15 -20 min przed końcem pieczenia zacząć ubijać białka. Do miski wlać białka, dodać szczyptę soli
moj przepis najednak, mam dla Was przepis na świetny tort makowo-jabłkowy. Tort składa się z kilku warstw: kruche ciasto, masa makową, prażone jabłka,ciasto kruche, masa makowa, prażone jabłka i podprażone orzeszki w miodzie, czego można chcieć więcej? Tort jest wilgotny, mało słodki i mało kłopotliwy. Czy nadal mam Was namawiać abyście upiekli go na zbliżające się Święta Wielkanocne(...)się jakby zbrylać. Ciasto skleić w kulkę, spłaszczyć zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować masę jabłkową i makową. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek do szarlotki (np. szara reneta) 3 łyżki cukru sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 60 gr rodzynek 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżki zimnej wody Jabłka
moj przepis naoleju roślinnego Daktyle pokroić, wsypać do miski dodać rodzynki i zalać mlekiem, namoczyć 30 min po czym blenderem zmielić. Mąki, sodę, cynamon, sól wymieszać i przesiać, odłożyć. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, dwa jabłka pokroić na kostkę 5 mm na 5 mm, pozostałe 2 jabłka zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do zmielonych daktyli i rodzynek dodać(...)jabłka, olej, wymieszać, dosypywać składniki suche, wymieszać, przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w piekarnika nagrzanym do 190 st. 25 min. Wyjąć formę z piekarnika, lekko przestudzić na kartce, muffiny wyjąć z formy. Jeść Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Smacznego! Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe
moj przepis naschować do zamrażarki (u mnie około 10-15 min) a w tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st. Piec około 15 min. w nagrzanym piekarniku (do lekkiego zarumienienia). Przygotować jabłka. Jabłka umyć (obrać lub nie, jak wolicie, ja nie obierałam), przekroić na pół, wydrążyć gniazda. Każdą połówkę pokroić na 3 półksiężyce. Ciasto wyjąć z piekarnika, na spód równomiernie(...)wysypać płatki owsiane, poukładać jabłka, oprószyć cynamonem, posypać żurawiną, wstawić na 30-40 min do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec do momentu, aż jabłka będą miękkie (u mnie 40 min). Podczas pieczenia ciasto warto od góry przykryć folią aluminiową, po to żeby boki tarty zbytnio się nie przyrumieniły. Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić. Podawać jeszcze ciepłą. Smacznego
moj przepis napochodzi z bloga Kuchnia w wersji ligth . Składniki na 12 dużych ciastek: Składniki na spód owsiano-kokosowy o średnicy 23 cm: 1 i 1/2 szklanki gęstego musu ze słodkich jabłek (mniej więcej 2 duże jabłka) 3 łyżki oliwy 1 jajko kilka kropel aromatu kokosowego 3 łyżki siemienia lnianego 1 szklanka otrębów prażonych (gryczanych lub pszennych lub żytnich(...)wiórków kokosowych opcjonalnie 2-4 łyżki cukru brązowego lub stewii lub cukru brzozowego (ja nie dodawałam). 1/2 łyżeczki cynamonu (ja nie dawałam) Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, przeciąć na 4 kawałki, włożyć do malaksera, dodać oliwę, jajko, daktyle, wiórki, aromat, zmiksować na gładką masę, dodać otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać
moj przepis nazwykłe danie, kiedy chęci i siły na długie kucharzenie brak :) Idealne połączenie, wątróbka i jabłko sprawia, że smak jest ciekawszy. Zapraszam! Wątróbka z indyka z jabłkiem. Składniki: 250 g wątróbki z indyka pół jabłka 2 cebule sól, pieprz Przygotowanie: Wątróbkę oczyścić i kroimy na mniejsze kawałki, jabłka pokroić w plastry, cebulę w piórka. Rozgrzać patelnię, zeszklić cebulę(...)odrobinie margaryny. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy wątróbkę. Mieszamy. Po około 10 minutach dodajemy jabłka. Zostawiamy, aż jabłka zmiękną a wątróbka zmieni kolor. Przyprawiamy. Przykrywamy pokrywką i smażymy wszystko razem około 15 minut. (długość smażenia zależna od grubości i wielkości kawałków). Po tym czasie danie gotowe, nakładać na talerz, podawać z pieczywem. Smacznego
Tagebuch po polskuspodzie - królowa jesiennych wypieków - szarlotka. Łatwa do przygotowania. Nie zawiedzie fanów klasycznej szarlotki, a zaskoczy amatorów poszukujących nowych smaków. To kokosowa kruszonka jest smaczną niespodzianką. Kokos, dżem pigwowy i jabłka odmiany koksa pomarańczowa, to one tworzą smak dzisiejszej szarlotki. Pycha! Składniki na kruchy spód: 170 g mąki orkiszowej jasnej 630 100 g mączki ziemniacznej 125 g masła(...)łyżki cukru lub ksylitolu 1 jajko Jabłkowe nadzienie: 1,5 kg jabłek 1 łyżka masła 2-3 łyżki cukru lub ksylitolu 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamon sok z cytryny Kokosowa kruszonka: 100 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mączki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 150 g wiórków kokosowych 100 g masła Dodatkowo: 3 łyżki dżemu z pigwy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie jeszcze ostatnim tchnieniem jesień. Z jabłecznikiem w roli głównej, który piekła zawsze moja babcia. Który kojarzy mi się z jesiennymi, sobotnimi popołudniami w ogrodzie, gdzie zawsze zbieraliśmy jabłka. Ciasto jest bardzo proste - poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony cukiernik. I szybkie wykonaniu. Zostawiam Was zatem z moim ostatnim jesiennym akcentem a ja wracam do pracy nad drugim numerem(...)cytryny i mieszamy całość łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. Wygładzamy wierzch. Jabłka obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Na grzbiecie każdej połówki jabłka robimy pionowej nacięcia. Jabłka układamy na cieście nacięciem do góry lekko je wciskając. Posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka) w temperaturze
My simple kitchenwylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 10 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka osączyć z nadmiaru soku i doprawić cukrem i przyprawą wg uznania. Podpieczony kruchy spód posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając(...)cukier. Sztywną i lśniącą wyłożyć równą warstwą na jabłka, posypać płatkami migdałów i piec ok 30-40min do zarumienienia. Ostudzić
Smakołyki AsiDelikatne kruche ciasto w połączeniu z pachnącymi cynamonem jabłkami do idealny deser na jesienne popołudnie. Przynajmniej dla mnie ;) Ale myślę, że większość z Was chętnie skosztowałaby kawałeczek tego pysznego ciasta ;) Talerzyk "Malta" od Porcelany Bogucice. Ciasto kruche: 2 szkl mąki pszennej+ do podsypywania 250g margaryny 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany(...)mąką. Jabłka obrać i pokroić na połówki. Wydrążyć gniazda nasienne i w ich miejsce włożyć żurawinę. Połówki jabłek poukładać na spodzie tarty. Posypać cynamonem i cukrem. Połówki jabłek przykryć rozwałkowanym ciastem, odciąć wystające brzegi i nakłuć widelcem. Piec ok 30 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki AsiJuż dawno nie było u mnie nic słodkiego ;) W taki ponury i chłodny dzień myślę, że najlepszym deserem na poprawę humoru będzie ciasto z jabłkami cudownie pachnące cynamonem. Do tego filiżanka ulubionej kawy lub herbaty i czego chcieć więcej..... Nie zwlekajcie i koniecznie wypróbujcie, jest naprawdę pyszne i w dodatku szybko się je robi. Świetnie smakuje również z bitą(...)posmarować tłuszczem, na spód wyłożyć połowę ciasta. Posypać bułką tartą. Jabłka umyć, obrać i pokroić w półplasterki, posypać przyprawą do szarlotki i wyłożyć równą warstwę na cieście. Na jabłkach rozsmarować resztę ciasta. Ponieważ ciasto jest dosyć gęste, warto to zrobić dwoma łyżkami. Ciasto piec ok 40 minut w 180st. Wyjąć z formy i ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Proponuję
Smakołyki Asi