innym smaku) 3 mandarynki Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy na sicie aby obciekły z nadmiaru soku. Jeśli jabłka są bardzo soczyste odciskamy sok dłońmi. Odcedzamy rodzynki i pozostawiamy na sitku aby obciekły. żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy porcjami masło roślinne i dalej ubijamy do momentu uzyskania białej puszystej(...)masy. Dodajemy sok z cytryny. Do masy dodajemy jabłka, skórkę pomarańczową, orzechy oraz rodzynki - delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Rozpuszczamy galaretkę wg przepisu z opakowania - studzimy. Na spodzie tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm) układamy biszkopty, na nie wykładamy masę z jabłkami lekko dociskając łyżką do brzegów tortownicy - jeśli dobrze to zrobimy unikniemy wypłynięcia galaretki. Wierzch
peggiwkuchniBlachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy 1/3 wymieszanych suchych składników ciasta. Następnie układamy warstwę jabłek i sypiemy kolejną część suchych składników (połowę tego co zostało). Układamy pozostałą część jabłek i śliwki. wierzch posypujemy równomiernie pozostałymi suchymi składnikami - lekko wyrównujemy. Wyjmujemy z zamrażarki masło i ścieramy na tarce o dużych oczkach - dokładnie posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze(...)stopni przez 60 minut. Uwaga: u mnie ciasto miało być tylko jabłkowe, jednak po wyłożeniu pierwszej warstwy jabłek po prostu mi ich zabrakło dlatego użyłam śliwek, które były pod ręką. Ciasto sypane SMACZNEGO :-) A taki oto miałam dziś poranek
peggiwkuchnismaku. Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego 30 dag masła 3 żółtka 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Warstwa z jabłkami: 6-7 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego Sposób wykonania: Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą prawie(...)rękach kulę, będzie się kleić ale to nic, nastepnie wkładam na 3 godziny do lodówki, ciasto zrobi się twarde i takie ma być. Warstwa z jabłkami: Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec
Wanilia i Kardamonupiec dwie bo znika w mgnieniu oka:) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 4-5 jabłek Sposób wykonania: 1. Największą blachę jaka mieści się w piekarniku wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować masłem. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry i ściśle ułożyć(...)błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać 3. Masę wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170st. C ok. 40 minut. 4. Na blacie kuchennym ułożyć czystą ściereczkę. Ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry
Cukiernia PychotkiKiedy w lodówce możemy znaleźć płat niewykorzystanego ciasta francuskiego, a w koszyczku zalegają nam jabłka to znak, że należy coś z tym zrobić. Pamiętam, że zapach pieczonych jabłek od zawsze kojarzył mi się z domem i długimi jesienno-zimowymi wieczorami. Wiosny jeszcze nie ma, za oknem śnieg...sprawmy sobie odrobinę słodkiej przyjemności :) Spróbujcie :) Składniki: płat ciasta francuskiego(...)prostopadłych do siebie boków robimy nacięcie (na centymetr od krawędzi) po jednej i po drugiej stronie ciasta. Przekładamy nacięte trójkąty na drugą stronę, tak aby powstała ramka na cieście. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Dzielimy je w cienkie plastry. Na każdy kawałek ciasta rozsmarowujemy odrobinę miodu, układamy jabłka (wachlarz lub w sposób jaki nam się podoba
ChilliJemyMega szybka i bardzo smaczna szarlotka sypana 1,5 kg jabłek soczystych 1 łyżka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kostki masła (wrzucić szybciej do lodówki by zamarzło) Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, posypujemy cukrem waniliowym(...)misce. Na blaszkę wyścieloną papierem, wsypujemy 1 szklankę suchych składników i wykładamy na to połowe jabłek(nie odciskamy!). Następnie znów 1 szklanka suchych składników i druga połowa jabłek. Na jabłka ostatnia szklanka suchych składników. Na wyłożone składniki ścieramy na tarce zamarznięte masło i posypujemy łyżką cukru krzyształu. Pieczemy ok 50 minut
Moje Słodkie Piekiełkobardzo lubi jabłka, postanowiłam przyrządzić bigosik właśnie z kaczki. 4 nogi kaczki, 3 goździki, kilka nasion kolendry, pieprz kolorowy świeżo mielony, 100 g szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 jabłko (około 200 g), 800 ml kwasu chlebowego, miód spadziowy, ocet jabłkowy, 2 kromki chleba razowego, Z nóg kaczki zdjąć skórę, włożyć do garnka z grubym dnem i powoli (na małym(...)Przesmażyć. Dodać jabłko, przesmażyć. Wlać 500 ml kwasu chlebowego, posolić i gotować około 15 minut. Dodać mięso i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem około 40 minut – aż mięso będzie miękkie. Wyjąć kości, wlać ocet (4 łyżki), dodać miód ( około łyżeczki do kawy ) i pokruszony chleb, gotować około 10 minut. Podałam ze świeżą bagietką korzenną i jabłkami karmelizowanymi
królestwo garówwspaniała propozycja na smakowity podwieczorek lub dodatek do kawy :) Nie jest przesadnie słodkie, więc może być również pyszną propozycją na słodkie, drugie śniadanie. Orzechy nadają mu wyjątkowego smaku, zaś jabłka soczystości. Polecam! Składniki na soczyste ciasto z orzechami i jabłkami: szklanka 250 ml 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)szklanka kaszy manny 1 szklanka grubo mielonych orzechów 1 szklanka mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 jabłka (starte na grubych oczkach tarki) otarta skórka z 1 niepryskanej cytryny Mieszamy suche składniki: kaszę manną, orzechy, mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Jajka ubijamy z mlekiem, olejem, ekstraktem waniliowym
Rozpustne gotowaniełyżka cukru Ciasto na różyczki drożdżowe : 500 g mąki pszennej 2 jaja 125 g margaryny rozpuszczonej cukru niepełna szklanka pół szklanki ciepłego mleka Dodatkowo: cynamon jabłka 8 szt cukier pół szklanki Wykonanie rozczynu: Do szklanki wlewamy mleko,tak do połowy. Mleko ma być ciepłe, wkruszamy do niego drożdże i dodajemy cukier 1 łyżkę. Rozrabiamy do rozpuszczenia(...)paski 2 centymetrowe 24 sztuki. Obróbka jabłek: Jabłka myjemy kroimy w łupince na połowę i kroimy w ćwiartki. Do garnka wlewamy wodę tyle aby zakryło jabłka, dodajemy pół szklanki cukru i gotujemy tyle aby zmiękły jabłka. Przecedzamy i ostudzone kładziemy na nasze paseczki obsypane cynamonem jedno bok drugiego. Zwijamy i wkładamy do formy na muffiny
Różowa kuchnianimi, aby nie przytłumiły smaku mięsa. Składniki: 1 średniej wielkości pierś z kaczki sól do smaku świeży, grubo mielony pieprz (lub młotkowany) majeranek 2 średnie cebule 2 średnie jabłka o kwaskowatym lub winnym smaku Pierś z kaczki opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę w poprzek ponacinać ostrym nożem na całej długości(...)Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę obrać, pokroić w grubsze plastry. Ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Jabłko opłukać, przekroić, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większe cząstki (razem ze skórka). Ułożyć na cebuli. Obsypać delikatnie majerankiem i pieprzem. Na cebuli i jabłkach ułożyć pierś z kaczki. Naczynie przykryć. Można użyć kawałka folii aluminiowej - błyszczącą stroną do mięsa. Piec
Codzienna kuchnia niecodziennaTakie proste ucierane ciasta smakują zawsze i wszędzie. Świetnie komponują się z różnymi owocami. Można użyć zarówno świeżych , jak i z puszki czy mrożonych. U mnie dziś wersja z jabłkami . A ,że do jabłek cynamon pasuje idealnie dlatego też ciasto polałam lukrem cynamonowym. Składniki(...)jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego) 5 jajek 150 ml oleju 1 szklanka (220g) cukru 2,5 szklanki (450g) mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 kwaskowatych jabłek. Garść bułki tartej Na lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie : W jednej misce wymieszać na jednolita masę jajka z olejem i jogurtem
Malinowa Kawiarenkafetą autorka: Na Dokładkę | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki z ziemniakiem z karmelizowaną(...)autorka: prostedania | blog: prostedania Kawa z miodem i cynamonem autorka: prostedania | blog: prostedania Wzmacniająca herbata na zimowe wieczory autorka: prostedania | blog: prostedania Zdrowe i pyszne śniadanie z kiwi i jabłka autorka: prostedania | blog: prostedania
Weekendy w domu i ogrodziecisto: 400 g mąki orkiszowej 150 g cukru 250 g margaryny 5 jajek 1 łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 800 g – 1000 g jabłek wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy 50 g cukru, żółtka oraz masło i wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto(...)grubych oczkach i podsmażamy. 1/2 ciasta jasnego (duża część) wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy na rumiano. Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażone jabłka. Na jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach jasne ciasto. Na ciasto wykładamy ubite na sztywno białka z pozostałym cukrem. Na wierzch ścieramy ciemne ciasto. Całość pieczemy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: Kruche ciasto (blaszka 20x35cm): 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Jabłka: 1 i 1/2 kg jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego sok z połówki cytryny 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: bułka tarta cukier puder(...)lodówki, podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować, wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Ciasto obsypać bułką tartą (2-3 łyżki). Wyłożyć równomiernie jabłka, drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka i zrobić nakłucia widelcem. 4. Ciasto piec w 180 st. C przez ok 45-60 minut (w zależności od piekarnika). 5. Upieczoną
Kuchnia domowa Animąki ziemniaczanej 150 g masła kokosowego BIO 4 łyżki oleju (ja dałam słonecznikowy) 2 łyżki śmietany ryżowej 20 ml mleka ryżowego miód/agawa Pozostałe składniki: 5-6 dużych jabłek miód/agawa pół szklanki rodzynek pół szklanki jagód goji Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Niewielką część ciasta, na kruszonkę odłożyłam do lodówki. Resztę ciasta(...)stężało. W tym czasie nagrzałam piekarnik do temp. 180°C. Ciasto włożyłam do piekarnika i piekłam ok. 10 min. W międzyczasie obrałam jabłka i pokroiłam na duże kawałki. Jabłka przełożyłam do garnka, dodałam ok 50 ml wody, agawę, miód i dusiłam pod przykryciem ok 10 min. Rodzynki i jagody goji zalałam wrzątkiem, przepłukałam zimną wodą i dodałam
nietadieta