jabłka - 25490 przepisów (strona:198/1700)

Fornetti z jabłkami i budyniem 194

SANTI   które idealnie nadaje się do deserów lub jest deserem samym w sobie. Wypróbujcie koniecznie to połączenie .  Życzę słodkich spotkań! Składniki: 60 dag ciasta francuskiego 4 jabłka 2  łyżki masła 2   łyżki   cukru trzcinowego brązowego z cynamonem 1 jajko 1 budyń śmietankowy z cukrem 400 ml mleka Jak wykonać ? Budyń śmietankowy gotujemy(...)lekko studzimy. Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne dwa  placki, każdy dzielimy na 10 równych małych prostokątów na każdej połowie prostokąta robimy po trzy- cztery nacięcia. Jabłka skrobiemy kroimy na grubsze talarki.  Masło rozpuszczamy w rondelku wsypujemy cukier brązowy z cynamonem  i trzymamy na ogniu mieszając aż zrobi się złocisty karmel dodajemy jabłka

Wanilia i Kardamon
Placek z jabłkami Ewy Wachowicz i "Wiktoria" 154

sody) 200 g mąki krupczatki 200 g masła 2 łyżki śmietany (dałam 3) szklanka cukru (ograniczyłam się do 2 łyżeczek) łyżka cukru waniliowego jajko 3 żółtka 1 kg słodkich jabłek czubata łyżeczka mielonego cynamonu Do miski lub na blat przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dosypać krupczatkę, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Masło wyjąć z lodówki i pokroić(...)ilość jest uzależniona od wilgotności powietrza i reszty składników w dniu zagniatania ciasta. Ciasto powinno ładnie się skleić i powinno być plastyczne. Włożyć je do lodówki na ok. godzinę. Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić na grube kawałki. Kawałki jabłek wymieszać z cynamonem. Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić je na 3 części. Jedną odłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą 146

fanów w Polsce. Oto przepis na pyszne ciasto dyniowe z jabłkami, którego idealnym dopełnieniem jest kakao i płatki czekoladowe. Składniki 150 g mąki owsianej 1/2 dyni hokkaido 2 jabłka 100 ml mleka 100 ml wody 1 łyżka oleju 1 jajko 2 łyżki płatków czekoladowych gorzkich 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu(...)Dynię kroimy w kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce umieszczamy mąkę owsianą i dodajemy suche składniki - brązowy cukier, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ugotowaną dynię, jabłka i 100 ml wody blendujemy na puree. Wbijamy żółtko, dodajemy mleko i blendujemy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy

My Chcemy Jeść
Rolada jabłkowa 191

wsypujemy mąkę. Na dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia układamy blisko siebie obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wykładamy na drugą stronę, najlepiej odrazu na ściereczkę. Zdejmujemy(...)papier do pieczenia i zawijamy roladę w ścierkę, jabłkami do środka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Jesienny biszkopt z marmoladą jabłkowo marchewkową 105

będzie typowe ciasto z jabłkami chociaż na takie wygląda. Tym razem połączenie jabłek i marchewki w pysznej domowej marmoladzie.   Jak ją zrobić? Przeczytacie poniżej, to nic trudnego. BISZKOPT z MARMOLADĄ JABŁKOWO-MARCHEWKOWĄ   Składniki: (forma25x30) biszkop t: 5 jajek 1 szk lan ka mąki ryżowej(...)pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szk lanka cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka pros zku do pieczenia 1 szczypta soli ma rmolada: 5-6 du ż ych jabłek 3-4 duże marchewki sok z 1/2 cytryny 2 galaretki pomarańczowe 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu     masa budyniowa: 0,75 l mleka 2 budynie 100 g masła

Bon appetit mon amie
Szarlotka 202

AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 2 łyżeczki cukru wanilinowego 3 jajka 2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Sposób przygotowania: Do większej miski wrzucamy mąkę, 1 szklankę cukru, cukier wanilinowy, masło, jaka oraz proszek do pieczenia. Wszystko ugniatamy(...)jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 2 części, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie możemy przygotować jabłka. Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki i następnie wrzucamy je na patelnię. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz cynamon. Wszystko razem podsmażamy, aby się nie rozpadło. AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Po godzinie wyjmujemy ciasto

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
jesienne ciasto z jabłkami i ziarnami 143

jajek (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody czyszczonej 400 g jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę dodatkowo do jabłek 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g słonecznika 20 g rodzynek ok. 35 g płatków migdałowych 20 g sezamu wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz 2 łyżeczkami(...)ucieramy. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się z ubitymi białkami. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z olejem i mieszamy np. szpatułką. Na końcu dodajemy mieszankę z jabłkami i mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi oraz sezamem. Pieczemy w 170 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Wielki finał i mus jabłkowy. Z czekoladą 141

coś pomiędzy dżemem a kremem; gładkie, intensywnie jabłkowe smarowidło, które sprawdzi się nie tylko na kanapkach, ale też w naleśnikach, a także wyjadane prosto ze słoiczka... Spróbujcie teraz, kiedy jabłka są najsmaczniejsze. Mus jabłkowy z białą czekoladą i kardamonem Składniki: (na 3 słoiki o pojemności 300-350 ml) 1 kg jabłek 200 ml wody 50 g jasnego cukru(...)Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem, aż owoce się rozpadną, około 1 godziny. Miękkie jabłka przestudzić, zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać posiekaną czekoladę, cukier, cukier waniliowy i kardamon. Gotować na małej mocy palnika przez kolejne 15-20 minut, aż wszystko się rozpuści

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka z budyniem: bez glutenu i mleka 290

Szarlotka bezglutenowa na zamówienie mojej mamy dla....glutenowych gości. Bez mleka, drożdży czyli idealne dla alergików. Jabłka zanurzone w budyniu, z dodatkiem delikatnego kruchego ciasta... Rewelacja! Mąkami  możecie manerwować - ważne by wymieszać kilka rodzajów bezglutenowych mąk. Glutenowcy jedynie co wyczuli to kokosowy posmak ciasta. Tutaj olej kokosowy można zastąpić masłem lub bezmleczną margaryną. I następnym razem tak zrobię(...) obierz i pokrój w kostkę.  Tortownicę (ok. 24 cm) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Spód formy wyłóż dokładnie ciastem z lodówki i wyłóż na nie pokrojone jabłka. Na jabłka wylej budyń i wyrównaj powierzchnię. Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą cześć ciasta z zamrażarki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe ciasto z jabłkami i mascarpone 323

Rewelacyjne bezglutenowe ciasto z jabłkami i serkiem mascarpone. Cudownie puszyste, lekko wilgotne, pachnące jabłkami i skórką z cytryny. Bardzo proste i szybkie do wykonania i smakuje jak najlepsze glutenowe ciasto! Jest naprawdę przepyszne. Jedno z najlepszych, bezglutenowych ciast jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie! Inspirację znalazłam na blogu Dulcisss in forno - przerobiłam przepis na bezglutenowy :-) SKŁADNIKI: 250 g mieszanki mąk(...)Odstaw mikser. Mąki wymieszaj z proszkiem i powoli dodawaj do ciasta - wymieszaj drewnianą łyżka do połączenia składników. Dodaj starte jabłko i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Tortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w plastry i rozłóż na cieście. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz

Kuchnia bezglutenowa
Szarlotka z kratką i cukrem pudrem. 159

Szarlotka z kratką Tradycyjna szarlotka z tartymi jabłkami. Taką szarlotkę robiła moja babcia i mama. Bez zbędnego kombinowania, najważniejsze w niej to smak jabłek. Jabłek zawsze zbieranych prosto z ogrodu, a w malutkim sadzie były: i wiosenne papierówki, i późne jesienne malinówki. Niestety nie było koszteli, moich ulubionych jabłek, na szczęście babcia miała koleżankę- imienia niestety(...)pamiętam (twarz mam przed oczami), która mieszkała 2 km od nas i zawsze przynosiła 2 duże torby jabłek odmiany kosztel. Zawsze się dziwiłam jak Ona te torby do nas dodźwigała? Ale lubiła nas odwiedzać, bo jej wnuczki były daleko i my jej troszkę zastępowaliśmy tych prawdziwych. I powiem Wam jedno smak tych koszteli zapamiętam do końca życia. Najlepsze jakie

SMYKWKUCHNI
Tort pistacjowo-jabłkowo czekoladowy 172

szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 15 dag surowych pistacji-nie solonych! 120 ml oleju 1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 cytryna Warstwa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek 2 galaretki  agrestowe Dr.Oetker 2 łyżki cukru ½ szklanki wody Krem czekoladowy: ½ litra śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: Mielone(...)masy dodać  ser mascarpone oraz puder, miksować do uzyskania gęstego kremu. Warstwa jabłkowa: Obrane jabłka pokroić w plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i uprażyć na mus, gdy jabłka zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki, wymieszać  do momentu rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego stężenia. Złożenie: Pierwszy blat biszkopta smarujemy większa połową kremu czekoladowego, rozprowadzamy tężejący

Wanilia i Kardamon
Marmolada z aronii z jablkami 106

roku postanowiłam wypróbować duet z jabłkami. Też wyszło pysznie. Na blogu znajdziecie również mnóstwo innych przetworów klikając   tutaj . Zapraszam ! Marmolada  z aronii z jabłkami Czas przygotowania: 120 minut + czas mrożenia Składniki: 1000 g aronii  500 g cukru 2 jabłka 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Aronię wkładamy do plastikowego(...)zasypujemy cukrem i odstawiamy, żeby się rozmroziła. Owoce lekko rozgniatamy widelcem i na małym ogniu pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy pokrywkę smażymy przez 60 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do aronii i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Smażymy, aż jabłka będą miękkie. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy. Owoce przekładamy do suchych

Kulinarne przygody Gatity
TARTA TATIN 109

zrobi się nam złocisty !karmel( nie mieszamy i nie kombinujemy,uwazamy że jak nam stanie się złoto brązowy karmel , dodać masło .Mieszać patelnią nad ogniem do roztopienia masła.Układamy jabłka wypukłością do dołu,zmniejszyć na mały ogień ,posypać po nich tymiankiem i zostawić je na 8 minut,dosłownie,.W tym czasie kiedy jabłka będabulgotac i się piwnic(...)karmel , walkujemy ciasto  na potrzebną nam wielkość patelni.Grubosc placki to 4-5 mm.Zdjać jabłka z ognia, nałożyč na nie ciasto,zawinąć brzegi ciasta do środka nożem i posmarować roztrzepanym żółtkiem.N akłuć ciasto widelcem w kilku miejscach , aby para z jabłek mogła się wydostać.Wsadzić ciasto do piekarnika w 200 stopniach na 25 minut.Wyjąć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki