możecie podać na świeżym pieczywie bądź zgodnie z tradycją żydowską - na chałce. Składniki: 250 g wątróbki drobiowej 3 jajka ugotowane na twardo 1/2 średniej wielkości cebuli 1/2 kwaśnego jabłka odrobina oleju majeranek sól, pieprz Wątróbkę oczyścić, ewentualnie pokroić(...)mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć wątróbkę (z obu stron). Następnie dodać cebulkę i całość posypać solą oraz pieprzem. Dusić, aż do miękkości cebuli. Na sam koniec dodać kawałki jabłka i całość posypać majerankiem. Dusić, aż do miękkości jabłka
Ugotowaćcałe jajka, 2 żółtka 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 opakowania cukru waniliowego ok. 1-2 kg jabłek cynamon i cukier do posypania jabłek WYKONANIE : Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Siekamy z zimną margaryną. Robimy wgłębienie w które wbijamy jajka oraz śmietanę. Szybko zagniatamy(...)ciasto, które owijamy w folię i wkładamy do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na grubej tarce, odciskamy sok. Możemy również jabłka pokroić na cienkie plasterki, uważam że szarlotka jest wówczas lepsza. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części, większą wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wym: 25/40 cm. Wykładamy jabłka
Pani na deserzmielonych orzechów włoskich lub laskowych 3/4 szklanki mleka i cukru 0,5 opakowania cukru waniliowego masło lub margaryna 250 g 3-4 łyżki kaszy manny troszkę alkoholu JABŁKA : 1 l smażonych jabłek w słoiku lub ok. 1,5 kg świeżych cytrynowa galaretka POLEWA : 12 dag masła lub margaryny po 5 łyżek kakao, cukru, śmietany lub mleka(...)podzielić na dwie części. Rozwałkować na blachy o wymiarach 25/40 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, aż po brzegi formy żeby łatwiej wyciągnąć po upieczeniu, blaty są bardzo kruche. JABŁKA : Obrać, zetrzeć na tarce i gotować pod przykryciem z niewielką ilością wody aż jabłka się rozpadną. Pod koniec dosłodzić do smaku, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Jak trochę przestygną
Pani na desernierówne części, 2/3 wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wym. 25/30 cm. Podpiekamy ok. 20-30 minut w 180 stopniach C. Pozostałą część wkładamy do zamrażarki. SMAŻYMY JABŁKA: Jabłka ścieramy, dodajemy parę łyżek wody i dusimy, aż jabłka się rozpadną. Na koniec dosładzamy, dodajemy cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia. ROBIMY PIANKĘ : Białka ubijamy na sztywno(...)partiami dosypujemy cukier. Dodajemy olej i budyń. SKŁADANIE CIASTA : Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. Wylewamy piankę. Ścieramy ciasto lub jeśli nam nie zamarzło skubiemy. Pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż pianka i ciasto ładnie się zarumieni. Smacznego
Pani na deserjabłka i kakao. Niedawno odkryłam o jakie ciasto chodziło! znalazłam ten przepis w Kuchni Bazylii . Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, wilgotne i bardzo smaczne! Wściekła szarlotka 6 jabłek szarlotkowych 1 szkl. cukru cukier waniliowy 4 jajka 2 szkl. mąki pszennej po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju Jabłka obieramy(...)wykrawamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i czekamy 20 minut, aż puszczą sok (nie odlewamy go). Wszystkie składniki ciasta łączymy na jednolitą masę. Mieszamy dokładnie z jabłkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto, równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez ok. 40 minut. Przed
Dzieje kuchennej Wiewiórysmaku czarnej porzeczki firmy Octim to prawdziwy rarytas, który fantastycznie smakuje w połączeniu z serami dojrzewającymi, sałatkami, daniami z drobiu oraz jako dodatek do deserów. Składniki: 3 duże jabłka 200 g sera białego półtłustego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka wiórek kokosowych garść orzechów włoskich glazura balsamiczna o smaku czarnej porzeczki Octim Wykonanie(...)Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy górną część (czapeczki) i wydrążamy z nich środki. Miąższ z jabłek drobno kroimy, wrzucamy do miski i mieszamy z rozdrobionym białym serem. Dodajemy cukier z wanilią, cynamon, wiórki kokosowe oraz grubo posiekane orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą serową nadziewamy wydrążone jabłka, następnie zakrywamy czapeczkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLenyjajko 1 szt, śmietana 12% 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, skórka z pomarańczy starta 1 łyżeczka, dodatkowo: budyń waniliowy 2 opakowania, mleko 1 litr, cukier 8 łyżek, jabłka 7 szt, cynamon do posypania jabłek, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta najpierw siekamy nożem, a następnie łączymy za pomocą dłoni. Gotowe ciasto(...)dzielimy na pół. Jedną połowę wkładamy do zamrażarki, a drugą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, układamy na cieście i posypujemy cynamonem. Następnie przygotowujemy budyń. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka i nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz cukier, tak aby nie było
kulinarne odsłony patigruby sweter, zaparowane okna, mgła z rana… Z tym właśnie kojarzy mi się to ciasto! Bo jesień jest cudowna! Foremka 24x25 cm Mus jabłkowy: 1,5 - 2 kg słodkich jabłek ¼ szklanki wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g rozpuszczonego masła Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej(...)cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g margaryny 3 łyżki mleka 1 łyżka esencji waniliowej Lukier: 1 szklanka cukru pudru Kilka łyżek ciepłej wody Mus jabłkowy: Jabłka obieramy, pestkujemy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je do dużego garnka. Do jabłek wsypujemy cukier oraz cynamon. Wlewamy rozpuszczone masło, wodę oraz esencję waniliową. Dokładnie mieszamy
VioletoweKucharzeniegorzkiej czekolady z dodatkiem śmietanki 30% lub pokruszonych orzechów, migdałów. Pycha! Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 l mleka 40 g świeżych drożdży 1 jajko 3-4 jabłka 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego szczypta soli do smaku i aromatu cynamon lub łyżka mielonych orzechów włoskich olej do smażenia Przygotowanie: W kubku mieszamy(...)cukrem waniliowym i 3/4 szklanką mleka, odstawiamy na bok w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możemy także umieścić kubek w ciepłej kąpieli wodnej. W większej misce mieszamy resztę składników (oprócz jabłek), dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta
Zasmakuj Kuchnisię na taki eksperyment? Składniki: 2 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru kokosowego 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 masła 1,5 kg jabłek Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich cynamon. Spód tortownicy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy(...)równą warstwą 1/3 sypkich składników, na nie wykładamy połową jabłek i znów 1/3 sypkich składników, jabłka i reszta suchej mieszanki. Na wierzch ścieramy masło. Pieczemy ok 60 minut
Cynamonowe szczęściekomosę, syrop z agawy, odrobinę soku z jabłek, prażonych migdałów, grillowanej połówki jabłka. Na jedną porcję: 50 gram komosy, 100 ml wody, jabłko, Zgrillować na patelni połówkę jabłka. Komosę ugotować w wodzie ze szczyptą soli. Dodać do ugotowanej komosy drugą połówkę jabłka startego na tarce. Wymieszać i poddusić chwilę. Wyłożyć do miseczki, udekorować(...)grillowanym jabłkiem, polać syropem z agawy. Podawać z migdałami lub z innymi orzechami np. włoskimi . Posypać cynamonem kub mielonym kardamonem. W Lidl Polska można kupić szeroki asortyment produktów BIO. Jestem od roku fanką syropu z agawy, który na dobre zastąpił w moim domu cukier. Dzięki niemu moje owsianki mają niższy IG. Produkty w Lidl są wolne od GMO. Cała procedura
AZgotuj!rozgrzewajacą herbatę Spicy Cinnamon Richmont Cynamonowa słodycz. Dzika nuta Rooibos. Aromatyczna gruszka. Każdy łyk to egzotyczna wyprawa. Duet idealny. Blaszka 24/24 cm Składniki: 1,5 kg winnych jabłek (antonówka) 1 banan 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 czubata szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 17 dag zimnego masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżka soku z cytryny Wykonanie szarlotki: Jabłka oskrobać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały i przemieszać. Masło zmrozić w lodówce lub włożyć na 15 minut do zamrażarki. Banana pokroić na plasterki Mąkę wymieszać z cukrem, manną oraz proszkiem do pieczenia, podzielić na 3 równe części. Kwadratową blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia
Wanilia i KardamonUCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI Dzisiaj proste i pyszne ciasto ucierane z dużą ilością jabłek, cynamonu, z dodatkiem masła orzechowego, banana, gruszki i czekolady. Ciasto idealne na jesień. Pachnie i smakuje idealnie. Ucierane ciasto robi się bardzo szybko i zawsze się udaje! Polecam do kawki! SKŁADNIKI: - 1 bardzo dojrzały banan (w cieście działa jako zamiennik części cukru musi być(...)dojrzały!) - 4 jajka - 2 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki powideł śliwkowych - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 2 jabłka - 1 gruszka - 2 łyżki kuleczek czekoladowych - 2 łyżki śmietany lub jogurtu - 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200 g mąki tortowej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu Mąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Białka
SMYKWKUCHNIpysznym jabłecznikiem przygotowanym oczywiście na bazie najlepszych do tego rodzaju ciasta jabłek, czyli jesiennych antonówek. A przy okazji pamiętajcie, że warto zamknąć w słoikach trochę tych pysznych jabłek, które pojawiają się na straganach tylko wczesną jesienią. Potem upieczecie z nich pyszna szarlotkę. Przepis na antonówki na zimę znajdziecie tutaj - klik . Każdy kto piecze ciasta w domu doskonale(...)wtedy bez problemu pokroimy ciasto lub po prostu zsuniemy je na talerz nie krusząc go, ani nie uszkadzając przy wyjmowaniu. Tym razem upiekłam w niej rustykalną kruchą tartę z jabłkami i figami z dodatkiem korzennych przypraw.. Mówię Wam, cudowne smaki i aromaty jesieni. Rustykalna szarlotka z figami Czas przygotowania: 6 0 minut + czas chłodzenia Proporcje
Kulinarne przygody Gatityzagotowujemy w drugiej połowie rozpuszczamy budynie z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlewamy mieszankę i energicznie mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę.Jeśli są kwaskowe można oprószyć je 2 łyżkami cukru i wymieszać. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy następnie(...)przekładamy do blaszki.Połowę jabłek wykładamy na ciasto i lekko dociskamy, na jabłka rozprowadzamy połowę budyniu, następnie wykładamy jabłka i znowu budyń. Wierzch przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż ciasto się ładnie zarumieni, można również sprawdzić widelczykiem. Moje piekło się około 45/50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej upiec je wieczorem
Sama słodycz i szczypta chili